icon

Som dlhodobo nešťastná v manželstve. Ako von zo začarovaného kruhu?

2. aug 2022

Potrebujem sa vyrozprávať :( som dlhodobo nešťastná v manželstve, žiadna intimita, sex, hlbší rozhovor, blízkosť, nič len chlad a odcudzenie. Ja som sa celé mesiace snažila veci riešiť, on nechce komunikovať ani riešiť, no rozvod odmieta. Bola som sama v poradni, psychologička odporučila rozvod (on sa dušoval, že pôjdeme spolu, ale skutek utek). Neváhala by som odísť ani sekundu, ale máme skoro 5-ročné dieťa a už vníma rodinu ako celok. Navyše som aj nešťastná v práci, robím niečo, čo ma ubíja a neteší, len aby som sa mohla časom osamostatniť. Lenže práca je z domu, a dieťa nonstop zavesené na mne. Má zdravotné problémy, do škôlky takmer nechodí a keďže sa ho 2 roky nedarí zaškôlkovať pre choroby a imunitu, riešim lekárov, ale termíny a riešenie v nedohľadne. Dieťa si vyžaduje nonstop pozornosť, aj v noci, nedokáže sa samo upokojiť, čo ma tiež vyčerpáva, neznášam spoločné spanie, nedokážem sa vyspať, dieťa sa vkuse mrví, prehadzuje, vráža do mňa, blíži mi. Častokrát sa mi stane, že ho musím odložiť pred obrazovku, aby som mohla ísť na online poradu napr., ale hocikedy mi tam vbehne, do toho variť, po nociach dorábať niečo, čo neznášam len kvôli peniazom. Manžel je cez týždeň preč, nepomôže s ničím, len cez víkend. Aby som túto záťaž ako tak zniesla, nepijem, nefajčím, nefetujem, ale začala som jesť a priberať. Už vyjedám aj kvôli tomu, aby som zniesla mužovu prítomnosť, čo sa mi tak protiví. Kvôli tomu, že ma tak strašne bolí manželstvo aj zlá práca, mávam príšerné PMS celé týždne, nielen pár dní v mesiaci, Uvedomujem si, že začínam byť zvlášť počas PMS príliš nervózna, depresívna, frustrovaná, nadváha to len zhoršuje. Cítim sa škaredá, neatraktívna, manželstvo a odmietanie ma za pár rokov totálne zničilo. Asi mi poradíte, že mám zmeniť prácu a odísť, ale neviem si nájsť nič normálne, keď mám stále na sebe zavesené dieťa. Keby som zostala v manželstve, nemusím pracovať, ale ja už nevládzem. A dochádzajú mi fyzické aj psychické sily. Psychologička mi nepomohla. Čo by ste robili vy? Mám si nasadiť antidepresíva? Alebo trpieť robotu, ktorú neznášam kvôli peniazom a slobode? Nedokážem si predstaviť žiť takto ešte ďalšie roky, každý mesiac je pre mňa obrovský boj.

Strana
z5
mavi813
5. aug 2022

Velmi Ti drzim palce, si velmi rozumna zena, len si v spleti starosti zabudla na seba, vyzivit seba a svoju dusu, svoje potreby❤️daj seba na prve miesto, verim, ze ked sa das dokopy, budes mat dostatok sil doriesit vsetky zalezitosti, ktore Ta tazia, dostala si tu vela skvelych rad, opatruj sa🙂

maciatkolulu
5. aug 2022

@zltalienka máš skúsenosti so súdom? @dreik

elisebah91
5. aug 2022

@maciatkolulu vieš ani ja by som nebola šťastná, keby môj muž zarobí nadštandardné ale ja z toho PRE SEBA nemám nič, žiadna kaderníčka, másaz, kupko, krúžok kde vypnem a vyventilujem hlavu od dieťaťa, domu...nič, ale prečo nič nemám, veď si predsa aj ja zaslúžim takú uroven ako má môj nadštandardné zarábajúci muž( 3 koníčky čo dačo stoja a iné) ale ja to nemám prečo? Prečo má v Tom on nepodporí? A potom drie v práci čo ju nebaví aby mala na tú kaderníčku čo jej muž nezaplatí.....neznie ti to choré??? A potom je v depke a prejeda sa, lebo ma super zarabajuceho muža ale nemá kde vyventilovat,uletiet v nákupoch....lebo jej muž nedá..chápeš? Ja mám podstandartne zarabajuceho muža, na koníčky, a iné veci zeruce prachy mozme rovno zabudnúť..ale keď sa dá tak mi dopraje čas pre seba samú,bez troch detí ....a jej muž? Má na to prachy aby jej pomohol a čo robí????pre ňu konkrétne?

zltalienka
5. aug 2022

@maciatkolulu Píšeš že si rozvedená a že po rozvode si bola nezamestnaná (s 2 malými deťmi?) a tiež že ex neplatil výživné...tak ako si prežila? Odkiaľ si mala peniaze na bežný chod domácnosti? Kde si bývala? Poraď autorke ako na život po rozvode, keďže Ty si jej pomedzi "šťavnaté" vyjadrenia odporúčala rozvod.

zltalienka
5. aug 2022

@elisebah91 asi tak. Plus treba dopísať, že ona by si aj zarobila, ale tým že nemá 5 dní v týždni stráženie pre spoločné dieťa (napríklad od rodiny) ani chlap nie je doma, tak nemá ako. A keď mu navrhla nech prispeje na opatrovanie, tak to nie. Ale on sa podieľa na strážení dieťaťa 2 dni v týždni a ona 5 dní v týždni bez jeho "podieľaní sa", teda úplne sama. Tak nech sa podieľa na strážení dieťaťa rovnako ako on a budú si kvit. On nechce, on chce žiť 5 dní v týždni podľa seba. On po nej chce, aby sa starala o dieťa 24/5 + určite aj cez víkendy varí, upratuje, stará sa.... s tým že jej zaplatí ubytovanie a stravu. Nič v zlom, ešte aj au-pair dostáva plat (okrem ubytovania a stravy), ona nič.

elisebah91
5. aug 2022

@zltalienka chápeme sa ...ja som zvedavá či @autorka zajtra niekde vypadne vyvetrať hlavu...

mirkaxyz
6. aug 2022

Ahoj, nečítala som si celú diskusiu, iba Tvoj príspevok a niekoľko odpovedí. Plne sa viem vcítiť do Tvojho problému, poznám to z osobnej skúsenosti, aj keď nie všetky okolnosti boli totožné. Každopádne Ti hneď ešte neradím rozvod. Skôr snažiť sa (napriek všetkému) o diskusiu s manželom. Tiež návrat k tomu, prečo ste sa vzali, prečo ste sa mali radi, čo bolo to pekné na začiatku Vášho vzťahu. Prečo a či ho stále máš rada. Nájdi čo najviac pozitív, ktoré sa dajú nájsť - aj maličkosti. Ďalej skús popracovať na sebe - za Tvoje šťastie si viac zodpovedná Ty sama ako okolie. Rovnako aj pocit vlastnej hodnoty - ten nezáleží od toho, čo si kto myslí. Ja o Tvojej hodnote nepochybujem, nerob to ani Ty sama. Váž si sama seba už len za to, že si mamou, že sa staráš. Hlavu hore. A neboj sa, aj nie dobré manželstvo sa môže zmeniť na šťastné. Mám to zažité.

borkavan
Autor odpoveď zmazal
elisebah91
16. aug 2022

Ahoj @autorka, tak ako to ide? Našla si si čas len pre seba?

lenka_932
12. sep 2022

@bluka2 deti su velmi citlive, ak citi, ze zije v nepohode a jeho mama nie je stastna, na zdravi mu to isto neprida.. :( Pises, ze muz sa nechce rozvadzat a vyhovje mu spolocensky status a servis, ale asi nie je stastny v tom co zijete nie? Ci mu zabezpecujes nadalej pohodlie, aby mu to takto vyhovovalo? Asi potrebujes zacat prejavovat skor "skutocny zensky hnev" ako starostlivost voci nemu ak si uz skusila vsetko a nefunguje...

bluka2
13. sep 2022

@lenka_932 to si ma asi zle označila

andigab
12. sep 2023

Minimálne sa potrebuješ konečne poriadne vyspať. Ťaháš svoj život už len zo železnej rezervy svojich síl. Ak niečo nezmeníš, príde choroba a ešte väčšia sebatrýzeň. Odznelo veľa múdrych rád, tak sa ich chyť a ver, že ty si tvoja jediná radosť. Až potom ťa šťastnou spravia iní a ty im to na oplátku budeš môcť vrátiť.

Strana
z5