icon

Som naivná, keď chcem skúsiť nezávislosť?

17. mar 2024

mam v zivote plany, ako do buducna. rozpravala som sa o nich s mamou (byvam s rodicmi) a ona mi povedala, ze to nie je velmi dobry napad a ze mam ruzove okuliare.

o co ide? ako som povedala, byvam este s rodicmi, v Snine a pred par rokmi som vystudovala skolu po ktorej mam vyucny list. maturitu bohuzial nemam. momentalne som takmer 2 mesiace na urade prace. povedala som jej ze som sa rozhodla osamostatnit sa, ist do bratislavy pracovat niekde do lidlu, ci mcdonaldu na plny uvazok, prenajat si nejaku nepriechodnu izbu a spravit si maturitu externe na nejakej sukromnej skole. povedala ze je to sialeny napad a ze som naivna. ci vazne chcem zit taky ten typicky studentsky ked mam uz 26 rokov. viem ze praca v takom mcdonalde by bola pre mna brutalna, kedze mam uzkosti, no myslim, ze by ma to aj povzbudilo a naucilo priebojnosti a samostatnosti.

co na to hovorite? suhlasite s mamou alebo by ste isli do toho? viem ze je to tak trochu sialene a riskantne a urcite to bude aj tazke. no aky je to zivot bez trochy risku?

Strana
z2
domkakvet
17. mar 2024

Ano chod.

azzflo
17. mar 2024

Urcite chod, nedaj sa odradit! Mas len jeden zivot tak z neho vytaz co najviac, no a co ze mas 26. Mladsia uz nebudes, takze cim skor zacnes pracovat na snoch a buducnosti, tym skor sa posunies dalej. Ak vies nejaky jazyk, mozno by som na tvojom mieste isla rovno do zahranicia.

autor
17. mar 2024

@azzflo mam len anglictinu na urovni b2.

sissy27
17. mar 2024

@caroline_ tak mozno niekde vo fabrike, v sklade, do hypermarketu ten “papier” od teba nikto nechce. Alebo teda remesla, kde miesto papiera treba sikovne ruky. Skus sa zamestnat niekde v administrative na slusne platenom fleku bez maturity… urcite sa praca bez maturity da najst, ale s maturitou (aspon) ma zase viac moznosti.

danieli
17. mar 2024

Co si robila doteraz? Ved vyucny list ziskas do 20-tky a ty mas 26, kde si pracovala toto obdobie?

liusa82
17. mar 2024

no v prvom rade by som nešla do toho mekáča ak vieš že máš zdravotné problémy aké si tu opísala...šak tam je to také stresové prostredie že dovidenia.Naháňačky atd.No ako v kuchyni.A to prekvapilo inak aj mňa že v mekáči chcú maturu.Neverím tomu nejak.Ale tú maturu si dorob už len pre tvoj dobrý pocit.To je odrazový mostík lebo nikdy nevieš či dakedy v budúcnosti ťa netrkne aj nejakú výšku spraviť možno aj v 40 tke.Alebo aj po.Dneska nič neni nemožné🙂

autor
17. mar 2024

@danieli prve 4 roky som opatrovala uja, ktorý zil s nami. otec pracoval v zahranici a mama mala taku pracu ze doma jednoducho nechcela zostat. tak to padlo na mna kedze mladsia sestra bola este na zakladnej. potom som sa zamestnala vo vyrobe. nedavno prepustali a bohuzial prepustili aj mna. viem ze to nie je bohvie co a prave preto ma to aj frustruje. chcem so svojim zivotom a vzelanim nieco sravit, nejako pokrocit. len pri tolko malo skusenostiach je tazke byt sebavedomy. clovek sa citi uplne zbytocny

danieli
17. mar 2024

Nie si uplne bez skusenosti a vsetko co vies sa ti moze zist, aj take opatrovanie napriklad, mas svoje ciele a sny tak uz len vykrocit, nesedela si doma cele roky, mas pracovne navyky, rozpocet aj predstavu, co by si chcela, urcite vyskusaj, drzim palce

azzflo
17. mar 2024

Ja byt tebou by som uz nesla do vyroby, VW a podobne. V buducnosti sa ti podla mna ovela viac moze hodit prave skusenost s pracou s ludmi, celkovo customer service je velmi narocny, ale da sa tam naucit vela uzitocnych veci. Keby si chcela jedneho dna prejst napriklad do administrativy, officu, korporatov, ovela lepsie ti bude v zivotopise vyzerat nejaka customer-facing praca. Ci uz spominane fastfoody alebo nejaka zakaznicka podpora. Okrem toho mas pekny pisomny prejav, urob si pekny kvalitny zivotopis a poskusaj rozposlat zivotopisy aj na nejaku podporu eshopov, predajni a podobne.

autor
17. mar 2024

@danieli opatrovala som 4 roky. mozno to vnimam zle, ale opatrovanie neberiem ako pracovnu skusenost. k tomu este zeby mi to pomohlo v hladani prace. ja to beriem tak ze 4 roky medzera

danieli
17. mar 2024

Ziadna medzera, opatrovala si, sice k tomu nemas diplom, ale tvoja realna prax tam je, urcite si sa pritom vela naucila, aj to su zrucnosti, ktore sa ti nikdy nevies kde, mozu zist, jedna vec je taka medicina, kde nemozes pracovat bez diplomu, potom je kopec prac, kde ti moze obycajny sedliacky rozum a doma ziskane zrucnosti pomoct, moj ocino bol cele moje detstvo chory, naucila som sa popritom a celkom nevedomky kopec veci, ked som sa vydala a moj manzel dovtedy pomaly nepoznal lieky, zrazu som si uvedomila, aky mam velky rozhlad v tejto oblasti, to je len priklad, preto to urcite nevnimaj ako medzeru

ivangeline
17. mar 2024

Chod. Ja som tiež v Snine neostala. ;D

marianarem
17. mar 2024

Vies co, mozno mas uzkosti aj kvoli mame, kedze ma taketo negativne reci o tebe. A mozno ma ona sama uzkost z toho, ze odides a prenasa sa to na teba. Ja mam pocit, ze vsetko v tebe vola po osamostatneni, po raste...takze urcite chod. Mozno ta praca vobec nebude pre teba brutal a budes sa praveze tesit z toho, ze si veci zobrala do vlastnych ruk.

autor
17. mar 2024

@marianarem ano chcem sa osamostatnit a pracovat na sebe. len lutujem ze som premrhala tie roky. 26 rokov nie je vela, no v mojom veku by som mala byt uz niekde uprostred tejto cesty, nie zacinat.

tie uzkosti urcite nie su kvoli mame. skor pre osobne problemy ako nizke sebavedomie, prehnana plachost. to mi v minulosti velmi ovladalo zivot a nebolo to pekne. no teraz viem co chcem a snazim sa za tym ist.

autor
17. mar 2024

@marianarem prilisna plachost, nie prehnana 🤦🏻‍♀️

mantilka
18. mar 2024

Choď vyskúšať, čo stratis? Ešte kým nemáš deti máš čas začať odznova. Jednoznačne choď do toho. Študovala som v BA ...odporúčam! A čím skôr, posúvaj sa vpred. Držím palce 🤓

hiro
18. mar 2024

@maranta_leuconeura "Ale zas nemaj ruzove okuliare ze ta bez maturity vezmu robit do mcdonaldu ci na nejake lepsie platene miesta a ostane ti tisicka v cistom. Ha ha."
- no, neviem ake je lepsie platene miesto ale ako pisala ze by isla robit do Lidl tak v Bratislave Lidl dava predavacke 1370€ a staci vyucny list - aj bez maturity. Ponuk tam maju niekolko...

sedmobodko
18. mar 2024

Chcem ta len povzbudit, aj podla tvojho pisomneho prejavu vidiet, ze si rozumne dievca. Si stale mlada, mas kopu casu. Mozno by ti bolo na zaciatok vhodnejsie najst si nieco blizko Bratislavy. Napadol ma aj Senec, Je tu vela moznosti najst si pracu. Su tu blizko logist.centra, vsetky supermarkety /tesco, kaufland,lidl,billa/. A kedze pozeram stredne skoly kvoli detom, prikladam link na SOSkolu v Senci, maju 2-rocny nadst.matur.odbor.
Maju aj stredos.internat, mozno by sa ti podarlo tam aj ubytovat.
http://www.sossc.sk/index.php/sk/informacie-pre...

sedmobodko
18. mar 2024

Este ma napadlo, ked mas skusenosti s opatrovanim. Skusit cez agenturu, urobit si opatrovatelsky kurz, zaklady nemciny a ist robit opatrovatelku do Rakuska.

hankm
19. mar 2024

Presne tak, najprv sa rozhodni co chces studovat a nasledne robit. Angluctinu zlepsis, to nie je problem. Podstatne je vediet akym smerom sa chces vybrat. Mas skusenost s opatrovanim, nad zdrv sestrou si neuvazovala? V BA resp na celom.SK je ich akutny nedostatok. Ako uz bolo spomenute, uz z pisomneho prejavu je jasne, ze mas na viac. Vydaj sa na cestu. Bude to krasne narocne 😉

hopsas
19. mar 2024

Mam dobrú kamosku z východu, vyštudovala VS v Trnave a vrátila sa domov, lebo jej rodičia chceli aby bola s nimi. Že nech ide na úrad práce a oni ju z dochodkov uživia len aby boli spolu...pritom rodičia úplne sebestační len skrátka im bolo bez nej smutno. Vydržala to rok, potom sa vrátila do Trnavy, zamestnala sa presne ako píšeš v Lidli a dnes pracuje pre konkurenciu ako regionálna manažérka. Ak by ostala doma, stále by bola na úrade práce. Tak sama.povedz, čo je lepšie.

autor
19. mar 2024

@hankm netreba na zdravotnu sestru zdravotnu strednu skolu a nasledne vysku? neviem ci by som vysku zvladla

hankm
19. mar 2024

@autorka myslim ze min bc na nejake vacsie kompetencie a po je nutne. Maturita ti da iba slabe kompetencie. Ale maturu urobis rychlo, a mozes pracovst a bc zvladnes. Ale viac by ti mohli poradit zienky sestricky. Damy, sestricky, vyjadrite sa.

dixitka
19. mar 2024

Choď do toho, nič extra naivné či riskantné v tom nevidím. Úplne v pohode zrealizovateľný plán. Nenechaj sa odradiť! A neviem, čo je zlé na študentskom živote v 26 rokoch, ja som študovala do 29 a o nič som neprišla :D

Strana
z2