icon

Som zlou kamarátkou pre mamičku s dieťaťom?

9. júl 2025

Ahojte, píšem sem na mamickovské fórum, lebo by ma zaujímalo, ako by ste sa vedeli vcítiť do mojej kamarátky a čo by ste si mysleli, keby ste mali kamarátku ako som ja. Chcem vedieť, či som zlá alebo sebecká kamarátka.

Mám kamarátku, ktorá má 3-ročné dieťa, ktoré od septembra pôjde do škôlky. Keď sa stretávame, je to vždy maximálne na 3–4 hodiny a len cez víkend vo veľmi prísnom časovom rozmedzí, lebo chce byť doma, aby dala dieťa spať. Má manžela, ktorý je úplne schopný sa o dieťa postarať a mohla by byť aj trochu flexibilnejšia, ale nechce, a ja to rešpektujem.

No keďže mala výčitky svedomia, že dieťa je samo s manželom raz za tie 2–3 mesiace na tri hodiny, začala dieťa na naše stretnutia nosiť. Všetky plány na naše stretnutia, keď hovorila v budúcom čase, tak zahrňali plány s dieťaťom. V zmysle, že keď sa nabudúce stretneme, pôjdeme na to a to ihrisko, prideš k nám a budeme skladať puzzle a podobne.

Problém je, že keď je dieťa s nami, ona je mysľou na 99 % pri ňom a vôbec sa nerozprávame normálne. Všetko sa točí len okolo dieťaťa, maximálne sa dozviem, že dieťa sa rado hrá s loptou alebo má rado omaľovánky, ale o nej samej nič. A čokoľvek jej poviem, tak nepočúva, lebo je práve mysľou pri dieťati.

Samozrejme, chápem, že je matka, ale navrhla som, že by som sa rada stretla bez dieťaťa. Stretávame sa málo a len na veľmi obmedzený čas, a okrem mňa sa s nikým iným nestretáva, takže mi to prišlo normálne. Ale mám pocit, že sa urazila.

Zároveň, keď sa s ňou rozprávam, spomína, že by si rada našla kamarátky, ktoré sú tiež matky, a ja jej to prajem a verím, že si také kamarátky nájde. Ale mám pocit, že si myslí, že som ja sebecká bezdetná, ktorá ju nechápe, a najradšej by sa stretávala len s matkami, nie so mnou. Proste akoby fantazírovala, že keď bude mať kamarátky matky, tak bude môcť mať aj kamarátsva, a nebude musieť nechávať dieťa s manželom, a bude mať dušu na pokoji. Zároveň to nechápem, lebo ochvíľu bude dieťa v škôlke, kde bude trochu častejšie ako na 3 hodiny raz za 2 mesiace.

Z môjho pohľadu sa cítim veľmi nedôležitá, že aj na tie 3 hodiny raz za 2–3 mesiace má výčitky, že nie je práve pri dieťati, a chce sa so mnou stretávať len vtedy, keď tam je dieťa. Je to trochu smutné, lebo cítim, že aj so mnou chce byť, ale radšej by bola pri dieťati. Nikdy predtým som to nezažila, mám 2 kamarátky s deťmi, ktoré keď sú so mnou, sa tešia, že majú čas pre seba, a že sú so mnou, a nefantazírujú o tom, kedy konečne už budú zase pri dieťati.

Na druhej strane možno z jej pohľadu som zlá kamarátka, keď chcem byť s ňou sama na káve a nie na ihrisku s dieťaťom.

Ja mám dosť iných kamarátov a kamarátok, chápem, že má dieťa a menej flexibility, a viem si predstaviť, keby sme stretnutia obnedzili, kým dieťa vyrastie.

Je na rodičovskej dovolenke, stále je s dieťaťom, a jediný čas, keď nie je, sú tie občasné stretnutia so mnou.

Čo si o tom myslíte? Som zlá kamarátka? Je moja kamarátka prehnane úzkostlivá?

Budem vďačná za všetky názory, pokojne mi aj vynadajte. Naozaj nehľadám uznanie a názory typu „ty si super, kamarátka je divná“, to by som nepísala na mamickovské fórum.

Chcem úprimné názory od vás, mamičiek, lebo chcem byť dobrá kamarátka, ale zároveň mi záleží aj na tom, aby si ma kamarátky vážili a vážili si čas strávený so mnou.
Ďakujem

Strana
z3
0silvia0
9. júl 2025

@anonym_autor keď sme mali deti malé s kamoškami a chceli sme sa stretnúť, tak bez detí, mňa tiež nikdy nebavili stretávky s deťmi, to bolo len a len o deťoch. A tebe sa nečudujem, že sa ti nechce sedieť na ihriski a skladať puzzle. Ona by si mala nájsť rovnaké kamarátky, ktorých deti by sa hrali na ihrisku a ty by si mala s ňou trocha obmedziť kontakt.

majlo1234
9. júl 2025

Si dobra kamoska. Zaroven poviem, ze je asi pre bezdetnych tazko pochopit detnych, tie situacie co spominas, ze je myslou pri dietati. Ono to proste tak je. Bolo by fajn najst kompromis pre vas obe vyhovujuci a teda uprimny rozhovor.
Ja mam zas kamaratku, ktora deti neznasa a nema. My sa stretame vylucne bez deti, uz sme sa raz povadili, ked som musela prist s dietatom, lebo sa mi zrusilo strazenie. Je pre mna dolezita, ale tiez mi to nepride velmi ferove 🙂 lebo ja uz tie deti mam, su sucastou mojho zivota a tvarit sa, ze ich nemam pri nej, je trochu zcestne😀

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
marryliese
9. júl 2025

@anonym_autor ja ti dám pohľad z rovnakej situácie, mám kamarátku, ktorá má dieťa, ja zatiaľ nie. Moja kamarátka práve naopak si je vedomá, že keď má so sebou dieťa, tak náš čas nie je plnohodnotný, neporozprávame sa, nie tak ako keď sme samy. Mne to absolútne nevadí keď ideme s jej malou, zbožňujem ju. Ale občas potrebujeme ten čas len pre seba. Takže to striedame. Nie si zlá kamarátka, len proste tvoja kamarátka je fixovaná na dieťa a myslí si, že keď nepôjde na 110% tak robí málo pre svoje dieťa. Ja by som jej normálne povedala, že chceš byť s ňou sama.

lienka.7
9. júl 2025

@anonym_autor kamarátka si dobra, ale to pochopíš, až keď budeš mat aj ty deti, neboj 😉
Inak co sa tyka stretnutí, na tie chodím zásadne bez deti. Aspoň chvíľku pokoj 🙈🤣

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
autor
9. júl 2025

@anonym_autor ešte by som rada dodala, keby nemala manžela a dieťa by musela so sebou brávať, nepoviem pol slova. Ale manžel nemá problém dieťa postrážiť, rodicia su dvaja.

lienka.7
9. júl 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka jezisi, ďalšia mudra tu, co musí chytať za slovíčka 🤦‍♀️
A vidíš, ja si neviem predstaviť tie jeho nočné mory. Ale keď ty áno, tak potom si to ako bezdetna predstav s dieťaťom.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
beata_k
9. júl 2025
@lienka.7

@malinkajozka jezisi, ďalšia mudra tu, co musí chytať za slovíčka 🤦‍♀️
A vidíš, ja si neviem predstaviť tie jeho nočné mory. Ale keď ty áno, tak potom si to ako bezdetna predstav s dieťaťom.

@malinkajozka Ale @lienka.7 ma pravdu. Nie, nikdy to nepochopis pokial nebudes mat deti. A nie, nikdy nepochopis ake to je pilotovat padajuce lietadlo.

bellaa3007
9. júl 2025

Máš kamaratky a nikdy si to nezazila lebo každá matka je iná. Ja som bola rovnaká, z obchodu som letela domov, aj ked bola s tatom ktorého miluje snád viac ako mna. Od kadernicky hned domov, lebo dieťa,.. Naozaj človek s tým nespraví nič, lebo je fixovaný velmi na dieta, čo ma každá matka inak.
Ja mam kamosku, ktorá ma 6r dieta a v živote nespalo mimo matky, ani k otcovi nejde je na nu extremne naviazaná.
Ja ale naopak ked vyrástla, mala 2 a viac som chodila rada medzi "ne-maminy" zboznovala som konečne vypadnuť z mamickovskeho sveta 🙂 Mám kamošky aj maminy aj tie, kt dieta nemajú a obe skupiny mam rada z ineho dovodu 🙂
Pokial ona sama nebude chcieť a bude stále fixovaná a mať potrebu byt 99% s dietatom nespravís nic... Je to opičia láska, ktorá viem, že aj mne bola vtedy na škodu 🙂 Lebo som stratila roky SVOJHO zivota myslením nonstop na dieta, utekaním za ním domov atd...

viestta
9. júl 2025

Myslim si, ze vacsi problem ma ona, kedze sa nevie odtrhnut od dietata a ma vycitky, ked ho necha s otcom. To, ze ty sa chces stretnut bez jej dietata je v poriadku. V poriadku nie je, ze ona sa nevie od dietata odtrhnut. Tam toho bude viac...
Ale bolo by sa treba o tom porozpravt, preco nevie od dietata odist na par hodin, co je dovod. Mozno jej po takom rozhovore dopne, mozno sa urazi, lebo si bude mysliet, ze mas malo empatie k nej ako k matke. Tazko povedat.

beata_k
9. júl 2025

@anonym_autor Nie si zla kamaratka. Len je rozdiel dat dieta do MS lebo musis do prace a je rozdiel ist na kavu kde "nemusis". Pockaj par mesiacov. Kamoska si ozaj musi zvyknut byt bez dietata a MS jej v tom pomoze.

hederamonstera
9. júl 2025
anonym_062bb7
9. júl 2025

@anonym_autor vies co mi tak napadlo pri citani? Ze ci to nie je nahodou tak,ze muz potom pinda, keď necha dieta s nim ci jej nerobi vycitky, ze sa nestara a co je to za mamu. Poznam takych,co maju take blbe reci..a mozmo je jej to blbe pred tebou priznat,tak berie doeta so sebou nech ma doma klud... Inak mas pravdu,ze je lepsie,ked ste same, ked je s vami diwta vzdy sa to bude to it okolo neho. Ja dieta mam,ale ked si chcem s kamsokou fakt pokecať,tak ho necham s ocom.

michaela329
9. júl 2025

@anonym_autor prečo by si bola zlá kamarátka? Máš len jednoducho iné priority a témy, to je všetko. Mňa tiež mamičkovské veci bavilo ako bezdetnu krátko a nosenie detí na kávičku s kamarátkami nemám rada ani teraz, keď som mama 😅 Lebo tiež sa chcem zresetovat od plienok, prikrmov a detských riekaniek.

siska53
9. júl 2025

@anonym_autor nuz.. kazda mama je ina... Podla mna nie si zla kamaratka, mozno navrhnut kompromis, ze raz s dietatom, raz bez neho? Asi je príliš kvockovy typ. Ja som tiez nerada odchadzala od deti, kym boli male, ale zas jed uz, radsej bez deti, lebo pri detoch sa neda poriadne pokecat

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
romiada
9. júl 2025

@anonym_autor ja Ti poradím len vydržať toto obdobie. Ak je to jej prvé dieťa , tak áno môže byť úzkostliva. Asi aj ja som bola mozno taka asi pri prvom. Pri druhom dieťati ma to prešlo 😉 a kamošky to so mnou vydržali. Pripadne jej to pekne takto úprimne vysvetli ako tu nám. Ono "zatemnenie" mozgu na materskej je normálne. Ty vidíš, ona ešte nie. Aj tak sa Vám tie témy asi trošku rozchádzajú, každá ste inde.

hopsas
9. júl 2025

@anonym_autor ja som kvôli tomu ukončila stretávanie s troma kamarátkami. Všetky tri chceli so mnou ísť pokecať a na kávu na detské ihrisko. A keď som došla tak len sledovali dieťa. Skrátka sa stretneme keď deti vyrastú..asi..

petronela1985
9. júl 2025

@anonym_autor tri hodiny vkuse byť preč od dieťaťa je pre ňu možno dosť, preto to stretávanie obmedzuje na raz za čas. A momentálne je jej prioritou dieťa, holt, nechce sa s tebou o iných témach baviť. Treba to rešpektovať. Sú ženy - matky, ktoré sa vedia rozprávať už iba o deťoch a sú aj také, ktoré sú radi v obraze mimo starostlivosti o dieťa. Teraz sníva o kamarátke, s ktorou bude mať rovnaké témy, ktoré rieši, ktorými žije a zaujímajú ju. Materstvo zmení veľa v živote, pochopíš iba ak sa sama stanes matkou.

billy_jean
9. júl 2025

Mám najlepšiu kamošku od materskej školy. Stala sa matkou v čase, keď som si ja ešte len išla užívať život po VŠ. V momente, keď som ju bola pozrieť v pôrodnici som pochopila, že ona je teraz už v prvom rade maminou, že nech sa stane čo sa stane, vždy bude tento pud u nej silnejší. Neprestali sme sa stretávať, vždy raz do týždňa, minimálne piatky boli naše 🙂. Vždy s dieťaťom, aj s manželom, neskôr s deťmi. Buď sme boli u nich, niekde v parku, na ihrisku, na letnej záhradke, kdekoľvek. Keď si chcela oddýchnuť, zobrala som dieťa kočíkovať, alebo som sa išla prejsť s jej mužom a s dieťaťom von, kým ona si kľudne pospala alebo urobila čo treba. Čiže dieťa a neskôr deti boli už neoddeliteľnou súčasťou našej partie. A áno, aj ona neskôr inklinovala ku iným mamičkám, s ktorými si mali čo povedať, zazdieľať skúsenosti, problémy, vymeniť si mamičkovské rady.

cyberk
9. júl 2025

ja si myslim, ze bude len horsie :D ak teraz v skoro 3rokoch sa nevie odputat od dietata a uvolnit sa vonku, tak ked nastupi do skolky, tak bude mat este vacsiu potrebu volny cas travit s nim, tie dni budu plynut rychlejsie a vikend bude chciet mat skor pre rodinu ako nejake kamosky.... :D
no nic uz len otehotni tiez a budete mat spolocnu rec :D :D .. ale inak nie si zla kamoska, mne by to tiez vadilo.

anonym_d8b320
9. júl 2025

Nie si zlá kamarátka, vôbec.
Mne nevadia deti, nevadí mi keď kamošky prinesú decká ku nám, keď ich berú na kávu atď.
" vadí mi " však ak niektorá nevie rozprávať o ničom inom len o dieťati.
Alebo volala mi kamoška, 15 min.o dieťati, minutu o tom čo ja mám nové, a šupla telefón k malému , podotýkam 7 mesačnému a že " no porozprávaj tete xxxxx , áno posťažuj sa " a tak som xy minút počúvala decké blaboty.
Ako pardon, ale mám iné na robote.

anonym_47997a
9. júl 2025

@anonym_autor Najblizie pri tvorbe diskusie pomocou AI napis do promtu, aby to bolo strucnejsie.

petamich
9. júl 2025

@anonym_autor som matka (4 rocne dieta) a chcem sa stretavat bez deti 😂 na moje dieta nie je nik zvedavy, chceme sa porozpravat v klude, dat si pohar vina a nie deti nahanat (na to su ine stretnutia), rovnako ako nemam rada, ak sa bavime len o detoch, su aj ine temy 🙂 takze uplne ta chapem ale zas chapem aj ju, ak to ma takto, tazko to ovplyvnis, mozes jej to skusit vysvetlit, nepochopi, co narobis, asi v tomto zivotnom obdobi, ked dieta je prioritou naozaj chce byt s dietatom, hovorit o dietati...zdielat s inymi matkami, ty isto nie si zla kamaratka

beata_k
9. júl 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka Ako? Lebo kazda mama bola v kazdej situacii, ktoru si spomenula. Od stavu, ze chcem utiect od svojho dietata az po stav nemozem byt bez svojho dietata. No tieto stavy pochopi len ten, kto si to zazil.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3