Spolubývajúca nevie, čo chce a spôsobuje mi stres
Bývam v jednom zdieľanom byte s jednou ďalšou ženou. Pokúsim sa to celé skrátiť. Ona má okolo 40 rokov, ja o niečo menej. Ona má finančné ťažkosti, lebo musí platiť za izbu v našom byte a súčasne za energie vo svojom dome, kde má trvalý pobyt. Problém je v tom, že sa správa pasívne agresívne a vyvoláva konflikty. Odišla by som z tohto bytu, ale momentálne si to nemôžem dovoliť. Možno o pár nesiacov, keď sa moja situácia zmení.
Moja spolobývajúca si už vysťahovala väčšinu vecí z nášho zdieľaného bytu. Majiteľom nechce povedať presný termín, kedy odchádza, ale veci si postupne sťahuje. A spôsobuje napätie. Trieská dverami, demonštratívne zamyká svoju izbu, keď vojdem do bytu, obviňuje ma z veci, ktoré sa nestali alebo ich maximálne nafúkne. Už to dospelo do tohto štádia, že mi ani nepozdraví. Vyriešila som to takto, že počkám, kým odíde z kuchyne, ale to je väčšinou až okolo 7 : 30. A potom nastáva ďalší problém. Ona chodí spať okolo deviatej a vykrikuje mi, že sa neskoro večer sprchujem, príp, si umývam zuby. Asi má v noci ľahší spánok, neviem. Ale snažím sa brať na ňu ohľad, dokonca nerozsvietim ani svetlo na chodbe, aby ju to náhodou nerušilo.
Už i majitelia sú z nej nešťastní, lebo neviedia, ako sa zariadiť a kedy presne odíde. Peniaze nemá, aby to všetko utiahla. Dochádzať sa jej neoplatí, lebo benzín ju bude stáť rovnako ako nájom.
Je to blbá situácia a neviem, ako to riešiť. Spôsobuje mi to stres. Už viac objednávam z woltu, ako varím.
PS V minulosti ma nepriamo požiadala o finančnú pomoc, ja som to odmietla. A začala som si voči nej držať odstup, možno preto to jej správanie.
@anonym_autor veď mala by mať v zmluve nejakú výpovednú lehotu, tak ako nechce povedať kedy odchádza ? Mala by to oznámiť vopred. Nech si tam môžeš hľadať novú spolubývajúcu. Zatlačila by som aj na majiteľov a opísala im cele to peklo.
Ty si tu už písala. Počkaj kým odíde a nevšímaj si ju. A povedz majiteľom, že keď ju neporiešia, odídeš aj ty, llebo to nezvládneš.
to je nepríjemná situácia. asi by som bola radšej pod mostom ako s takouto trubkou.
@anonym_autor veď mala by mať v zmluve nejakú výpovednú lehotu, tak ako nechce povedať kedy odchádza ? Mala by to oznámiť vopred. Nech si tam môžeš hľadať novú spolubývajúcu. Zatlačila by som aj na majiteľov a opísala im cele to peklo.
@lenuska9999 Oni o tom vedia. Majitelka mi povedala, ze sa na ňu navalilo kopec problémov a teraz si to ventiluje na mne. Ale nevie, co ma robit. Majitelke napísala, že vraj nateraz zostáva. A dá jej vedieť, kedy sa sťahuje. Teraz neprišla na byt už piaty deň, nie že by mi chýbala, ale tá neistota, keď neviete, ako si naplánovať jedlo a tak.
nech jej dajú termín sťahovania majitelia, čo chcú čakať polrok, kým sa paničke uráči odísť
Len si momentálne hľadám aj novú prácu. A bojím sa, že v novom byte budú odo mňa žiadať potvrdenie, že pracujem.
Nateraz zostava, takže koľko mesiac, dva?Tiež si pamätám, že si písala veď ty už más stres tam aj bývať.Tak nič nezostáva len čakať čo môžeš iné spraviť, keď ty nechceš teraz odísť.
Minule mi nechala v kuchyni odkaz, že už leziem na nervy aj susedom. Riešila som to s majiteľkou a tá mi povedala, že náš sused je hluchý, ten nemôže predsa nič počuť. A ďalší susedia robia sami hluk, ich dcéra sama kričí a jej mama tiež. Ja predsa netrieskam dverami, ani nepočúvam hudbu (jedine na slúchadlá).
Minule mi nechala v kuchyni odkaz, že už leziem na nervy aj susedom. Riešila som to s majiteľkou a tá mi povedala, že náš sused je hluchý, ten nemôže predsa nič počuť. A ďalší susedia robia sami hluk, ich dcéra sama kričí a jej mama tiež. Ja predsa netrieskam dverami, ani nepočúvam hudbu (jedine na slúchadlá).
@anonym_autor mlada žena ak ma financne problémy...musi ich riesit sama......kazdy si svoje osobné problémy musi riesit sam
Majitelia by mali prestať strkať hlavu do piesku a dať jej termín odchodu.
Ona sama nevie, kedy pôjde. Ale nemá na výber. Nájom nedokáže dlhodobo platiť, lebo potrebuje platiť za vodu, plyn v ich dome. Možni preto je nervózna.
Áno, písala som tu. Chvíľu to vyzeralo, že sa to zlepšilo, a teraz toto.
Riešiť s majiteľmi, nech hľadajú novú nájomníčku lebo odídeš ty. Môžu jej dať výpoveď nájomnej zmluvy a budú presne vedieť kedy odíde.
@maranco Už som im povedala. Mesiac ešte vydržím, ale keď mi napísali, že nateraz ostáva. Nie!!!
akú máš výpovednú lehotu?
daj majiteľovi písomne výpoveď a možno sa spamätá a aj keby si na pár dní išla na ubytovňu kým znovu nenájdeš byt tak budeš mať menej stresu
@anonym_autor vobec by som nepristupila na jej hru. Kuchynu by som.vyuzivala podla potreby, svetlo tiez ako potrebujem, sprchovala sa tiez podla potreby, od 6:00 do 22:00 by som normalne fungovala, tak ako potrebujem. Nenechaj sa zahnat do kuta. Si taky isty najomnik ako ona, mas rovnake prava.
Max jej povedz nech si riesi svoje problemy a nech si nervy nevybija na tebe. Na dvere nech si da zaves ked jej vadi svetlo a do usi stuple.
@anonym_autor písať odkazy ? Ok, tak jej odpíš, že na teba sa nikto zo susedov nesťažoval, vychádzať s nimi slušne, nerušis nikoho ale na ňu sa sťažovalo už veľa susedov. Za druhé - nočný kľud nerušis, sprchujes sa kedy potrebuješ a nebudeš jej okolo riti tancovať motylie tance.
Za tretie - kuchyňu môžete používať obe, tak privítas nejaký slušný harmonogram , aby ste sa netlačili. Máš právo riadne ten byt užívať rovnako ako ona, tak nech skludni hormóny a keď ma nejaké problémy tak nech si ich nevrsi na tebe. Lebo keď sa začneš správať ty tak ako ona, tak jej nervy aj dekel odpáli.
Neboj sa zastať sama seba, lebo ti bude dlllllho po hlave tancovať.
Joooo a nech ju riesia majitelia - oznámia jej že zmluvu nrpreflzia, alebo pre opakujúce sa problémy jej dávajú výpoveď
@anonym_autor tam by som.jej dopisala ze asi im vadi jej trieskanie dverami. Tak nech sa kroti.
@maranco Už som im povedala. Mesiac ešte vydržím, ale keď mi napísali, že nateraz ostáva. Nie!!!
@anonym_autor kurník šopa, ale veď ty za jej finančné problémy nemôžeš. Žeby ma ešte ona obmedzovala a hulákala po mne. Platíš podnájom tak ako aj ona. Rýchlo by som ju upratala.
Problém je, že nemám ani kľúč od svojej izby, ona áno. Nepripadá mi velmi vyrovnaná, aby ju nenapadlo niečo spraviť.
Druhá vec je, že mám podozrenie, že práve ona bola dôvodom, prečo odišla tá kočka predo mnou. Len ona (tá, čo tam bola predo mnou) si priviedla do bytu muža, s ktorým tam bez súhlasu majiteľov žila. A teda neboli pri odchode na jej strane, lebo sa s ňou kvôli tomu dostali do konfliktu. Ale moja spolubývajúca raz priznala, že keď odchádzala, tak ju očiernila pred majiteľmi a tak....
Budem si hľadať niečo iné, len musím vydržať, kým budem mať pracovnú zmluvu, keby ju náhodou noví majitelia vyžadovali. Tiež to sťahovanie ma bude niečo stáť, ale psychická pohoda je prednejšia.
Ďakujem za rady a povzbudenie.
akú máš výpovednú lehotu?
daj majiteľovi písomne výpoveď a možno sa spamätá a aj keby si na pár dní išla na ubytovňu kým znovu nenájdeš byt tak budeš mať menej stresu
@maranco 1 mesiac
Odkaz by som jej smarila pred dvere, schvalne sa sprchovala o pol 10 vecer, vyuzivala naplno kuchynu, sem tam si zavolala kamosku na vinko s hudbou a skoncila s vinkovanim pred nocnym kludom, poprosila majitelku o vymenu zamky na izbe, kde by bol kluc a ani by mi nenapadlo stahovat sa kvoli nejakej 🔶️
Problém je, že nemám ani kľúč od svojej izby, ona áno. Nepripadá mi velmi vyrovnaná, aby ju nenapadlo niečo spraviť.
Druhá vec je, že mám podozrenie, že práve ona bola dôvodom, prečo odišla tá kočka predo mnou. Len ona (tá, čo tam bola predo mnou) si priviedla do bytu muža, s ktorým tam bez súhlasu majiteľov žila. A teda neboli pri odchode na jej strane, lebo sa s ňou kvôli tomu dostali do konfliktu. Ale moja spolubývajúca raz priznala, že keď odchádzala, tak ju očiernila pred majiteľmi a tak....
@anonym_autor prečo ona má kľúč od svojej izby a ty nie?
Za normalnych okolnosti by som ti poradil, aby si ju zhúkla, pretoze si tam riadne platis, je to tvoj domov, a ona ta nema co obmedzovat a otravovat. Ale kedze spominas, „obviňuje ma z veci, ktoré sa nestali alebo ich maximálne nafúkne“, bol by som na pozore. Moze mat poruchu osobnosti alebo inu zavaznu poruchu, a nevies, co sa jej robi v hlave. Takze ak sa to trochu da, skus pokracovat takto nekonfliktne. Ale ak budes uz musiet, nedaj sa. Niekedy si ludia dovoluju len dovtedy, dokym sa nestretnu s patricnym odporom.
Práve som zistila, že mi zmizol chlieb z chlebníka. Zvláštne.
@anonym_autor prečo ona má kľúč od svojej izby a ty nie?
@rozculena Lebo dievčina,ktorá v mojej izbe bývala, majiteľom ten kľúč nevrátila. Rozišli sa v zlom. A mala konflikt aj s tou mojou spolúbavajúcou.
@anonym_autor vobec by som nepristupila na jej hru. Kuchynu by som.vyuzivala podla potreby, svetlo tiez ako potrebujem, sprchovala sa tiez podla potreby, od 6:00 do 22:00 by som normalne fungovala, tak ako potrebujem. Nenechaj sa zahnat do kuta. Si taky isty najomnik ako ona, mas rovnake prava.
Max jej povedz nech si riesi svoje problemy a nech si nervy nevybija na tebe. Na dvere nech si da zaves ked jej vadi svetlo a do usi stuple.
@tykat suhlasim. Zacat zit v byte normalny zivot, kludne s nou v jednej kuchyni, zaznut, normalne fungovat do 22:00. Moze byt ze je niekto nervoznejsi ked ma problemy, ale odtial potial.
Autorka a keby na teba prehovorila, povedz jej nech na teba nehovori a listky od nej necitaj, pokrc a nechaj na stole, alebo proste nechaj na stole. Chod s nou aj do konfliktu keby bolo treba a povedz jej, nech ti da pokoj a frustraciu nech si vybija inde. Nezdrav ju. Tvar sa ze tam nie je. Mozno ju to donuti skor odist. Ty uz si sem pisala, pamatam si to. Ale na tvojom mieste by som odisla, alebo teda dala vediet majitelom, ze ak jej nedaju vypoved, ze ty odchadzas.
A zavolaj zamocnika a daj si urobit na izbu kluc. Nic jednoduchsie nie je, ale nech to zaplatia majitelia bytu..
@anonym_autor ty napis majitelke, ze bud jej daju vypoved alebo ty odchadzas....hladaj byt, naco riesis ci budu od teba chciet prac zmluvu, ked budu chciet hladaj dalej...msjitelke ste obe zree ukradnute, platite coby ona riesila a hladala dalsiu

Riešiť s majiteľmi, nech hľadajú novú nájomníčku lebo odídeš ty. Môžu jej dať výpoveď nájomnej zmluvy a budú presne vedieť kedy odíde.