Stretla som bývalú kamarátku: Nečakané zmeny a pocity neistoty
Celu ZS a SS sme boli velmi dobre kamaratky, aj keď beriem že tie kamarátstva vtedy boli detské. Na VŠ sme potom išli každá inde a prestali sme sa kontaktovať postupne úplne, aj sme študovali každá v inom meste. Odkedy sme sa bavili naposledy prešlo už možno aj 8 rokov. Úplnou náhodou sme sa stretli v meste, kde očividne obe bývame už nejaký čas len sme o sebe nevedeli. Tak jasné že sme boli prekvapene a že wow musíme sa stretnúť (ona bola aj s priateľom tak asi chcela že aby sme išli len my dve), tak sme sa dohodli kedy sa stretneme atď. Boli sme von, prekecali pár hodín, všetko fajn, že môžeme skočiť znova von niekedy. Len teraz ako sme sa bavili a mi povedala že čo a ako, že dokoncila skolu s vyznamenanim (ja som ukoncila vs a nemám ani bakalara), ze ma priatela uz pár rokov (ja som teraz uz dlhsie sama), ze ma pracu ktorá ju baví v banke na nejakej technickejsej pozícii (nie ta pozicia kde je clovek na pobočke), cize predpokladam že aj dobre zarobí, aj jej priateľ, že plánujú brat hypo na byt, vela cestuju. A ja naopak robim taku robotu co by mohol robit hocikto lebo netreba specialnu kvalifikáciu. Pritom ja nechcem aby ti vyznelo zle ale ja som v škole mala lepší prospech, išlo mi viac veci ako jej. Aj bola celkovo trochu mimo kolektivu a zrazu som ju skoro ani nespoznala, tak dobre alebo teda skôr inak teraz vyzera. Nie že by som jej to nedopriala len ma začína stvat tá nespravodlivosť ze ja sa pomaly ani nemam cim pochvalit...
Autorka len pre zaujímavosť, aké bolo Tvoje ambície? Akú VŠ si študovala?
Nespravodlivosť nebolo najlepšie volené slovo. Ale k inému. Nemusíš sa cítiť menejcennejsia alebo niečo. Ak chceš úprimne na svojom živote niečo zmeniť, tak to sprav, inak akceptuj fakt, že niektorí sa majú od teba lepšie, niektorí horšie, aj keď ste povedzme boli na rovnakej štartovacej línii. Môžete byt kamarátky aj tak 😄 aspoň ja si nevyberam kamarátky podľa platu, ich partnerského statusu atd. PS: to sa môže inak aj dosť rýchlo zmeniť.
Autorka, ja som mala vzdy vysoke ambicie, ale zivot to zariadil inaksie, dopadlo to, ale stale fajn, no je to neporovnatelne s tym, po com som tuzila. Na ZS som mala spoluziacky, ktorym som neverila, ze dokoncia vobec strednu, take plytke fifleny a vies co, ked ich vidim ako dostudovali vysoke školy, ako si robia doktoraty alebo su zamestnane vo fajn firmach si poviem, ze dobre pre nich, nastastie, ze sa zbadali a spravili nieco so svojim zivotom. Kurnik, som na nich pysna, aj ked sa nekontaktujeme, nepiseme. Ty si evidentne nespokojna so svojim zivotom a zavidis kamoske, ze sa zmenila a cosi dosiahla. Toto ta moze akurat tak nakopnut urobit nieco so svojim zivotom, aby si bola spokojna a hrda sama na seba.
Dievča ty pochop, že známky na základnej nemajú nič spoločne s tým, ako sa človek presadí v živote. Ona pomaly nachádzala čo ju baví a bude napĺňať, kým ty si bola suverénka, lebo ved sa lepšie učíš, niekam to dotiahneš….zaspala si na vavrínoch, kým ona zabrala a ťahala. Tak si urob špecializáciu a nájdi lepší job. Neviem koľko máš rokov, ale vždy sa da zmeniť kurz.
A prečo si vlastne neskončila VS? Prečo si sa uspokojila s prácou, ktorú môže robiť každý, keď si bola presvedčená, že máš na viac?
Ber to ako motiváciu a možno ťa to stretnutie posunie vopred.
Nuz, ale tak to v zivote chodi. Z mojich skusenosti mozem povedat, ze ti najvacsi flakaci a blbci robia na najvyssich poziciach. V praxi nejde o znamky, ale o vlastnosti, ktore su klucove pre danu poziciu.
Čo si nedoštudovala?
@janulka1802 nuz, tak si v tomto dokonala. Ale ludia, co si obcas pomyslia, ze ten a henten to a to...nie su horsi. Je fajn, ked si to vedia priznat a pracovat s tym. Napriklad som sa uprimne pohorsila raz, ked moja byvala spoluziacka lekarka (2 roky sme spolu byvali na intraku na inej skole), mi povedala na otazku, kolko lipozomalneho C vitaminu mam davat detom (uvedeny vek a vaha), ze ona NEVIE. Ziadny zaujem, nic, a to sama ma deti v podobnom veku. Mna to aspon zaujima a nastudujem si, ona na prevenciu akosi kasle, u nej su to skor lieky potom. A ked nechcu pocas virozy pit, tak ich zoberie k sebe do sluzby a drb infuzia...🙄...Tak som si povedala, ze uff, mohla som aj ja ist na tu medicinu aspon skusit. A toto ma napriklad bude mrziet cely zivot, lekarka uz zo mna nikdy nebude. Iste skoly sa proste nedaju studovat po 30, 40...Pracovat na sebe ano, ale obcas si poviem, pri tom nedostatku pediatrov, mozno by som sa mala lepsie ako lekarka a ano, napadne ma, ze aspon nemusi riesit nedostatok prace...Nemyslim si, ze som tak strasny clovek.
@nevenka Nemám dôvod klamať, proste nezávidím. A určite nie som nejaká výnimka. Ja sa často stretávam so závisťou v práci a je to hrozné, ako si ľudia dokážu závidieť. Myslím, že to mám z domu. Rodičia nikdy neboli závistliví. Mali sme, čo sme mali, iných extra neriešili.
@canany Ono vzdy sa hovorilo, ze kazdeho, koho nezrazi elektricka vychodi Ekonomicku....naozaj si asi taka nadupana asi nebola, ked si sa tam ani nedostala. Bez urazky, ale ja som gympel totalne flakala, zabrala som az v maturitnom rocniku a na Ekonomicku som sa dostala lavou zadnou a brali vtedy ozaj kazdeho piateho, takze pomer bol dost zly
@mircalla no neporovnavajme gympel a obchodnu akademiu, kde v 4 rocniku matika nebola a mali sme uplne ine ucebne osnovy ako gympel. Z gymplu by som aj ja bola mudra ako radio, ale rodicia nechceli o gymply ani pocut, hoci ucitelky zo ZS ich tlacili, nech ma daju na gympel, ze na OA ma je skoda.
Neporovnavajte sa so mnou, nemala som detstvo ako vacsina. Ja som Vas neurazala, ze ste tupa alebo nieco tym stylom. Kebyze mam gympel idem rovno na techniku a nebudem sa trepat na ekonomicku VS. Ekonomicka bola najblizsie k OA. Jedine co mi kazilo na SS vysvedcko bola telesna a slovencina, lebo literaturu som neznasala, ostatne som mala jednotky.
@canany ahoj, ano, ja si to pamatam, ked som robila prijimacky na ekonomicku. Doucovala som kamosov z obchodnej matiku, lebo to ucivo, co preberali bol cca taky uvod toho, co sme preberali my.
Aj pocas studia bola pre ludi z obchodnej ak. matematika peklo. V com zas vynikali, bolo uvtovnictvo. To potom ucili oni nas 😊
Je to smutne, ze sa na OA neuci viac matematika. Tam je nutne sa cely 4 rocnik venovat doucovaniu matiky. Potom boli prijimacky pre nas gymplakov lahke a pre vas obchodakov nie.
Mala som na vš spolužiakov, ktorí sa fakt trápili. Ale dali to. Síce nie s vyznamenaním, ale majú diplom, sú ing a teraz, po x rokoch asi aj adekvátne platy 🤷. Ja som bola na sš dobrá, ale čo sa skúšok týka, no, hmm, poviem ti takto. Bola som lenivá a chcela som mať dlhé prázdniny. Čiže brala som áčka béčka čéčka déčka aj éčka 😂. Ale diplom mám tiež, aj keď nie červený. Ale po dvoch troch týždňoch som mala po skúškovom a cez prázdniny som si zarobila na brigádach 😁. A v živote som sa s nikým neporovnávala či je to fér alebo nie... Podľa mňa si mladá baba, deti pravdepodobne nemáš, kopec vš sa dá študovať diaľkovo, dobre známky na sš znamenajú, že v hlave asi nebudeš mať úplne prázdno. To, že nemáš možnosť kariérneho postupu ťa evidentne škrie. Čo tak skúsiť na sebe zamakať cez tú diaľkovú vš a niečo si dokázať? Ja mám také tiky, ale muž by ma asi prizabil, keby som mu to navrhla, že pri robote + 3 deťoch sa ešte každú sobotu odtafárim kamsi na prednášky 😂 a potom cez skúškové sa po večeroch budem učiť niekde nad hrncami 🤪.
Cieľom stretnutí s kamarátkou je pochváliť sa prácou, frajerom, bývaním?
To, že si vnútorne sklamaná zo seba, že si nedosiahla viac je tvoj problém.Ja mám susedu, ktorá je advokátka roky tu prácu neznášala, aby to vydržala začala chodiť na jogu, potom si spravila certifikáty a dnes predcvicuje jogu a spravila si štúdio, venuje sa turistike vo veľkom chodí peši so skupinou do SR, ČR, Rakúsku...muž sa v 46 r zbláznil a našiel si druhú ženu a má malé dieťa a ona sa venuje svojmu seba rozvoju deti má už 20 r žije sama.Úplne sa vykašľala na to, čo vyštudovala a niekto by jej závidel.
Niekedy sa stačí dobre vydať, dobre narodiť, mať šťastie atď...moja najlepšia kamarátka nenapíše sms bez gramatickej chyby,nemá žiadne ambície, stará sa o rodinu a "pomaha" mužovi s firmou, ale našla si chlapa, ktorý je úspešný.Ale je dobrý človek, každému pomôže nie všetko je dobre zamestnanie, škola atď...
Kde by sme prišli, keby všetci mali ambície, boli draví...x príkladov by som ti napísala, že ľudia okolo mňa bez VŠ sa majú oveľa lepšie v iných biznisoch ako ti, čo majú diplom v šuflíku
@apolka77 Dakujem za prispevok aj ked sa ma netyka ale uz som chcel napisat ako tu kamenuju tie svatice, 99 percent moralistiek by sa citilo v pozicii autorky rovnako a zavideli by este horsie, ano clovek nie je dokonaly a vsetci sa musime ucit s emociami pracovat, a je fajn ze autorka aspon mala tu snahu sa nad tym zamysliet, to je cesta k rieseniu. nebudem sa tu viac rozpisovat @apolka77 v zasade povedala vsetko potrebne, ja len pevne dufam ze sa podobne nad sebou zamyslia aj komentujuce, hanba takto si honit ego osocovanim. (a ja sa idem teraz zamysliet nad sebou ze som osocoval osocujuce) takze podme sa v prvom rade vsetci zamysliet nad sebou a ak nema clovek dobru radu alebo slovo pre povzbudenie to znamena ze nema kapacitu k teme sa vyjadrit, Vlastne mindraky si riesme vlastnou temou kde vam to budeme moct komentovat, a mozno ocenite to co som prave napisal.
@martin206 Pre niektorych ludi ako ty tazko pochopitelne, ze nie kazdy sa pozera na kamosku, ktora je uspesnejsia ako ja v style nejako omylom jej to vyslo. To nie je o svaticiach, ale o beznom zivotnom nastaveni. Mne osobne je totalne u prdele (ale ze totalne), kde su moje kamosky, zameriam sa na to, kde som ja. Viem, ze je x uspesnejsich spoluziakov ako ja. Taketo emocie nemam, za to, ze ty ano, to je tvoj problem. Sikovnych ludi ocenim, lenivych ci menej sikovnych neocenim, nikdy nemam komenty typu, ze nejako sa niekomu zadarilo. Nie, vacsinou je za tym tvrda drina
Možno nazvať to nespravodlivosťou nebolo najlepšie vyjadrenie, ale nečakala som to a zasiahlo ma to, že hej presne tie moje plány čo som mala a ambicie, že z toho nič nebolo. Na druhej strane ona ako človek čo nemal žiadne ciele to dotiahla zatiaľ celkom ďaleko. Teraz čoraz dlhšie nad tým rozmýšľam ani nemám chuť sa s ňou znova stretnúť lebo som z toho frustrovaná
No možno keby si prestala fnukat a utápať sa v samoľútosti a začala na sebe makať.Tak by si mohla byť úspešná tiež.Fnukanim málokto máločo dosiahol
@autor Ano, to rozhodne nebolo naj vyjadrenie. Pretoze tu kamosku davas dole, znizujes jej snahu a nazyvas to, ze to dotiahla dalej ako ty nespravodlivost. Pritom nemas sajnu, co robila tych 8 rokov, co ste sa nevideli. A opat toxicita - nedoprajes, nechces sa s nou stretnut, citis sa frustrovana. Takze opat sme pri tom, ze jej zavidis a nie je to ziadna kamoska, kamoska musi byt asi len ta, ze co menej uspesna. Toto sa ti nepaci a nevies to prekusnut.....
Autorka,nebud frustrovana ale skus sa poobzerať externe po vs.Prida ti to na sebavedomí.
Ty musíš byť riadne frustrovaná zo svojho života, keď sa s ňou už nechceš stretnúť. Veď ona nemôže za tvoje rozhodnutia v živote, zbytočne sa ju budeš snažiť vytrestať ignoráciou. Toto je presne ten prístup, kvôli ktorému si tam, kde si. Možno by to bola skvelá kamarátka, ktorá by ťa nakopla k životným zmenám, ale ty sa namiesto toho ešte viac zahrabeš vo svojej bubline
Ty mas pocit ...... figu vies o jej zivote a hodnotis a sudis zo zavisti. Zacni na sebe pracovat a ajnty sa budes mat dobre
To, ze si frustrovana je tvoj problem, nie jej. Co s tym ona ma? Ona si zije svoj zivot ktory tvoj nijako neovplyvnuje. To ostatne je tvoj problem
Jejda, prides mi ako rozmaznane decko😂 vies ako daleko je zs a ss? A vies, ze clovek moze zacat mat ambicie z jedneho dna na druhy? Spamataj sa prosim ta
No kamaratka je sikovnejsia ako ty.
Nenadarmo stale hovorim, je uplne jedno ake mas znamky v skole. Pokial sa nevies obracat v zivote znamky su ti na dve veci.
Vieš na prvom stretnutí po x rokoch nikto nepovie čo preskákal.Mozno, ak sa stretnete 5x povie, že frajer je žiarlivec a tá hypo im nevyjde, alebo im polovicu dávajú rodičia a v práci ju to nebaví, ale niekde pracovať musí.Cely život je o prioritách, tak pre teba možno ta škola nebola priorita, ale na tvojom mieste si ju spravím, aby si o 10 r pri dieťati nebanovala, že máš málo peňazí, alebo nemáš ani školu a tým pádom menej príležitosti.Mozno máš teraz pocit, že ti nevyšla ani práca, priateľ...never, že každy má všetko ružové a vyšlo mu to ako chcel.Este má pre teba život veľa prekvapení.
A možno si spravíš kurz a budeš dobra pedikerka, alebo niečo iné veď nemáš 60 r, aby si nemohla zmeniť svoj život.Ako niekto písal možno si ju stretla preto, aby si zistila, že chces niečo zmeniť.
Každý človek sa pristihne, že druhému niečo závidí poslusnejsie deti, lepšie rodinné zázemie, viac peňazí, lepšie zdravie Hlavne sa nebicuj, že si taká a onaka a ešte aj máš pocit pred mamou, že ani tú školu nemáš atď...a možno máš pocit, že "nie si dosť"
Ja som úplne mimo toho čo som vyštudovala a už som to pri dieťati nechcela robiť stačilo 8 r.Pre mňa je dôležité robiť to, čo ma baví.Vtedy som mala métu mať peniaze, ale potom som sa zmenila.Nie všetci su ambiciózni a píšem všetko je o prioritách.Nezavid jej, stretni sa s ňou a možno cez ňu spoznas priateľa, inú prácu atď ..kontakty sú dôležité.

nespravodlivosť?! Ty si sa vyprdla na školu a ona na rozdiel od teba na sebe makala. Tvoje premiantstvo na SŠ je minulosťou, z ktorej si nič nevyťažila, žiješ život, ktorý ťa zjavne nenapĺňa - a aha ho, tá, o ktorej si si myslela, že ti pomaly nesiaha ani po členky, je na tom zrazu oveľa lepšie! Každý strůjcem svého štěstí, za to, ako si si ty usporiadala život, si môžeš len sama. Namiesto závisti a fňukania o nespravodlivosti by si mala niečo so sebou urobiť. A závisť je sviňa, ublíži hlavne tebe