icon

Sviatky strávené u rodičov

17. apr 2025

Ahojte.
Co si myslite o tom, ked 30 rocni ludia, manzelia, ktori uz maju babatko travia kazdy sviatok a kazdu nedelu u rodicov raz z jednej strany, inokedy z druhej.
Vianoce - veceraju u rodicov/svokrovcov
Velka noc - pridu po posvatani jedal a najedia sa u rodicov/svokrovcov
Nedela - chodia na obed k rodicom/svokrovcom.
Takto pred babatkom a aj s babatkom.
Nemal by dospely clovek zvladnut pripravit si ten sviatok sam pre svoju vlastnu rodinu? Pride to len mne detinske? Ved aj ten nakup potravin a priprava stoji peniaze, cas a energiu. Vdaka za vase nazory.

Strana
z3
dskjhfdlkdjhl
17. apr 2025

Ak to vyhovuje ich rodicom, tak Tebe to snad moze byt jedno. A to pisem ako clovek, co takto rozhodne nefunguje.

mamamasama
17. apr 2025

Ak to vyhovuje svokrovcom/rodičom, tak nevidím problém. My máme opačný. Svokra trva na tom, aby sme každý sviatok trávili tam, no my chceme oslavovať sami.

autor
17. apr 2025

Kedze ide o konkretnych ludi, tak doplnim, ze este ani raz si nepripravili “sviatok” sami a dokazu sa pozvat.

dskjhfdlkdjhl
17. apr 2025

A pripravujes im tie sviatky Ty?

mamamasama
17. apr 2025

A tipijem, že ty si švagriná. 🫣

petamich
17. apr 2025

Myslim si o tom, ze to je pekne, ze chcu travit tolko casu spolu. My vacsinu sviatkov a minimalne jeden vikend do mesiaca (kedze byvaju v inom meste) travime u svokrovcov, nie preto, ze nezvladnem vyprazit kapra ale preto, ze to je ten najvacsi darcek, ktory mozeme mojej svokre dat. Maju svoj vek, nas syn je posledne vnuca a ver mi, ze ja by som obcas radsej doma bola.

A este si myslim, ze by sa mal kazdy starat o seba ❤️

autor
17. apr 2025

Jasne ze mi to moze byt jedno. Len ma to z neznamych dovodov zaraza a nemam pre to pochopenie. Najlepsia je odpoved ze ved my taketo veci nejedavame tak sa nam to neoplati pripravovat…
Nie nie, nie aom svagrinna. Nie je to podstatne. Zaujima ma iba ci aj vy v takomto veku robite vyssie spomenute.

0silvia0
17. apr 2025

Aj moja sestra s muzom takto dlho fungovali. Ale ked im deti podrastli do skolkarskeho veku, zacali si sviatky organizovat sami, aby detom urobili atmosferu.

autor
17. apr 2025

Prekvapuje ma len to, ze mlada rodina si nechce vytvarat nejake vlastne tradicie a zvyky.

petamich
17. apr 2025

A to sa akoze vylucuje? Zvyky a tradicie si vytvaras, len ked si sama doma?

dskjhfdlkdjhl
17. apr 2025

Mna zase prekvapuje, ze niekto citi nutkanie riesit problemy druhych😉

autor
17. apr 2025

@petamich no a nie? Mama a otec vytvaraju zvyky v rodine a vytvaraju atmosferu danych sviatkov. Ci akoze stari rodicia? Kazda nova rodina je zlozena z dvoch ludi, ktori si prinesu zvyky zo svojej a spolocne ich sklbia ci pretvaraju.

autor
17. apr 2025

@dskjhfdlkdjhl nemusis to tu citat a vybavene 😛

0silvia0
17. apr 2025

Babatku nemusia vytvarat zvyky, este tomu nerozumie. Ked bude starsie, bude to ine a mozno budu mat potrebu mat vlastne zvyky, nechaj to na nich

luliu
17. apr 2025

Mne sa páči, že sa udržujú vzťahy v rodine, je to pekné a učí to aj deti, že starí rodičia sa navštevujú a trávia sa s nimi sviatky

petamich
17. apr 2025

Skoda drat si klavesnicu 🙂 ale ano predstav si aj pocas sviatkov stravenych mimo svojej domacnosti si vies budovat vlastne zvyky a tradicie, zaroven odovzdavat svoje a ja sa rada ucim tie, ktore moja svokra a svokor ucili mojho muza. Pre teba nepochopitelne, pre mna krasne.

autor
17. apr 2025

@luliu ano to je krasne. Ale robili to aj bez dietata. Nejde teda o to ukazat nieco dietatku. Ide o to nemusiet pohnut prstom, neminut euro navyse, najest sa, utriet si usta a nabaleni odist domov. Hlavne ak ide o ludi, kt. riesia kazde euro.

deedol
17. apr 2025

Zaujimalo by ma, ako s tym suvisis ty. Ak to neprekaza ani jednej strane, preco to riesis?

petamich
17. apr 2025

A preco ty citis potrebu to riesit? Mas nejaku financnu, emocnu alebo fyzicku ujmu, lebo tam chodia alebo o co ti ide? Snad to je vec tych dvoch zainteresovanych stran.

dzejn80
17. apr 2025

Takze ty si ta svokra/rodic, mladi ta chodia vyzierat, este im nabalis domov, ale stazujes sa tu nam 🙈 Ved otvor pusu a povedz “Zuzka, Petko, dajme si pauzu od kazdotyzdennych spolocnych obedov, zredukujme to na 1x mesacne. Predsa ste uz dospeli a aj my ocenime viac sukromia s vlastnym programom” … Nemas za co 😉

44janica44
17. apr 2025

Mojej mame sa nerataju sviatky ani nedeľa keď tam nemá svoje deti a vnúčatá...
ja som tiež každú nedeľu trávila u starých rodičov... teraz to mame rovnako...
A príde mi to v dnešnej dobe skôr pekne ako sa nad tým pohorsovat. Keď to vyhovuje všetkým preco nie.
Kolko rodin sa nevidí aj pol roka? U nas sa vnúčatá medzi sebou poznajú takmer ako súrodenci, keď treba niekomu niečo pomôcť ideme všetci berieme to ako samozrejmosť...
Keď treba niekomu niečo cestou kúpiť, kúpime a nepýtame peniaze. ( hádam nebudem od sestry pýtať 5 eur za to ze jej kúpim 3 veci v lidli keď to mam po ceste)
A máme krásne rodinné vzťahy, nie ako tu často citam ze si súrodenci závidia ak nos medzi očami....

sisaka
18. apr 2025

Tiež na tom nevidím nič zvláštne. Spokojné sú očividne obidve strany, inak by tak sviatky netrávili a dieťa sa oboznamuje aj s tradíciami, aj zaživa pekné viacgeneračné vzťahy v rodine.
Mnohé kultúry sú zvyknuté oslavovať sviatky nie oddelene, zavretí v byte/dome, ale s celou rodinou/priateľmi/komunitou. 🤷‍♀️

evcagabi
18. apr 2025

Si mama jedneho z nich a mas toho plne zuby? Ak hej, stopni to. Nie? Tak sa staraj do seba a rob si sviatky ake chces

miskakyblik
18. apr 2025

My sme takto fungovali odjakživa a aj fungujeme. Ja si nedokážem predstaviť sviatok ktorý nestrávim s rodinou. Odjakživa sme všetky sviatky, aj prípravu aj všetko trávili u babičiek, jediné narodeniny ani meniny sme meoslavovali sami, všetko spolu a ďakujem Bohu že som si so starkými mohla užiť toľko času koľko to len šlo. Ja už starkých nemám, ale moje deti ano a robíme to rovnako lebo sviatky bez rodiny sú pre mňa veľmi smutné...raz sme mali Vianoce osamote, boli sme veľmi chorí , bola to nejaká silná chrípka a nechceli sme našich nakaziť mamina bola po operácii tak sme si posunuli Vianoce , ja aj môj ocino sme to oplakali proste to bolo iné a museli sme sa nastaviť že pre nás sviatky ,, ešte niesu,,... Ale nikdy by som nechcela stráviť Vianoce bez rodiny, s ktorou ešte môžem...lebo raz už tu tento luxus nebude...čo sa týka peňazí , nákupy sme babkám robili my mladí a teraz našim tiež my...jednak že máme auto a jednak že sme tak zvyknutí...darčeky a podobne veci riešime spolu tiež pre deti teda, ale my dospelí máme dohodu že si nedávame dary ale dva krát do roka aspoň , ideme niekam na chatu/výlet...čiže okrem tých sviatkov trávime spolu aj dovolenky. Jediné čo tak nedele , tie sme chodili ku babinam keď ešte žili...teraz sa stretávame niekoľkokrát do týždňa takže nemáme fix na nedeľu a na obed...ale mám ešte malé deti takže sa to dá, ja som na rodicaku a mamina s ocinom na dôchodku takže sa stretávame ozaj často deti to u nich milujú a byvame blízko seba takže aj vďaka tomu sa to dá...sú rodiny čo to majú tak a tie čo to majú inak a ani jedno nieje nič čo by druhý mohol súdiť alebo sa do toho starať. Každý si to zariadi ako chce , dúfam že o nás nikto neuvažuje ako ty že sa chodíme zadarmo nachovat....aj dnes ideme k našim, v nedeľu idu oni k nám a v pondelok zas my k nim...a všetci sa tešíme a jesť budeme tiež ale nejdeme sa navzájom vyzrat ale potešiť prítomnosťou a užiť si deti...

zuzinka888
18. apr 2025

Mna ako mamu tesi tradicia byt so svoji.i detmi pocas sviatkov. Mne deti uz dospievaju a to neznamena ze ich prestavam lubit a nechcem s nimi travit cas. A dufam ze aj moje deti to citia rovnako- uz ma " nepotrebuju" no to neznamena ze ma nelubia a nechcu byt so mnou. Aspon tak usudzujem kedze na sviatky sa vracaju " domov". Neberiem to ako neschopnost mladych urobit si sviatky ci chodit vyzierat rodicov. Je to cas straveny s ludmi ktorych mame radi, ktorych milujeme a s ktorymi chceme byt( lebo cas sa krati kazdemu). A je to dar mat okoli seba takych ludi. No chapem ze v tejto dobe predkeho egoiznu a egocentrizmu , zlych ci toxickych vztahov toto moze byt niekomu zvlastne.

lalala94
18. apr 2025

Celkom sa tu do teba pustili, ale poznám podobný pár a úprimne, tiež mi to príde divné a nesamostatné. 😅 Oni sa kvôli práci odsťahovali do iného mesta (cca 100km od ich rodného mesta) a už aj keď boli manželia, každý jeden víkend cestovali k rodičom - raz k jednym, potom k druhým. To isté sviatky. Vždy k rodičom. Viem, že keď sa im narodilo dieťa, tak to zredukovali na každý druhý víkend. 😃 Ja napr. to vytváranie rodinných zvykov a tradícií vnímam veľmi podobne ako ty. Keď niekto ide na celé sviatky (a teda píšem každý sviatok, nie občas) k rodičom, tak si vytvára maximálne tak zvyk, že na sviatky sa odchádza k starým rodičom, nič vlastné. Na druhej strane, ak je to pre všetky strany ok a vyhovuje im to, tak je to nepodstatné. Ja som rada, že sme si s manželom a deťmi vytvorili vlastné zvyky do krorých sme, samozrejme, pridali aj starých rodičov, ale nestojí to na nich. 💁‍♀️

marca12
18. apr 2025

Ved je to krasne,ze rodina travi cas spolu. Mnohi rodicia sedia smutni na sviatky sami doma a len cakaju,ked pride nejake dieta na chvilu na navstevu. My sme na sviatky doma,chystam vsetko sama. Ale ak by som sa pozvala k rodicom alebo svokrovcom,oni by boli stastni. Kamoska tiez takto chodi na nedelne obedy k rodicom a sviatky tiez travi u rodicom a robi to len kvoli nim,lebo im to prospieva a su tak zvyknuti. Zi a nechaj zit. Neviem,co je na tom nepochopitelne.

colsami
18. apr 2025

Ano, ako 30rocni aj s babatkom sme tak fungovali, ze sme boli na Sviatky u nasich. A absolutne neslo o to, ze (ako pises) "nemusiet pohnut prstom, neminut euro navyse, najest sa, utriet si usta a nabaleni odist domov", normalne ziram ze to niekto takto vnima. Rodicia nas vzdy volali a pozyvali, tak ako pozyvali hocikedy ked bolo volno. Byvali sme par hodin cesty a moj muz pracoval ako bezny smrtelnik v pracovne dni. Akonahle bolo cez Sviatky viac dni volna, isli sme, radi sme videli nasich a oni si vnuca/vnucata. A nie, nebola som neschopna ani leniva ani na mizine nam tie Sviatky pripravit doma. Len sme sa bezne schadzali u starkych aj so vsetkymi mojimi ostatnymi surodencami. 😉 Od muzovej rodiny nebyval ziaden zaujem o kontakt takze bezne sme ich travili u nasich, a boli sme za to radi. Kedy mame spolu travit caa, ak nebyvame v jednom dome/dedine/meste? 🙄 Niet nad velku, spokojnu a dobre vychadzajucu rodinu, nepotrebujem sa stale separovat ako "ja sama".

catherinah
18. apr 2025

Ja viem ako to myslíš. Ze oni si prídu len užiť a všetka starosť je na starých rodičoch, ktori možno len "nevedia povedať nie".
S tým nespravíš nič.

ivik4
18. apr 2025

Ja takych poznam - mne je to jedno hoci mi to pride divne a ty neries tiez

Strana
z3