icon

Svokra nevie, kde je jej miesto. Muž stojí pri nej

30. aug 2023

Ahojte,
chcem sa poradiť a vyliať si ubolené srdiečko.
Vydávala som sa 30-ročná, viac zo strachu ako z lásky, vtedy sa už začínali prejavovať manipulatívne spôsoby môjho manžela (ktorý sa okrem toho tváril ako princ z rozprávky, ale často ma trestal tichom a ja zvyknutá sa dohodnúť a robiť kompromisy som vždy ustúpila, keďže som neznášala hustú atmosféru. O tom, čo sa deje, som sa spamätala až neskôr). Bezprostredne po svadbe sme otehotneli. Veci sa tehotenstvom výrazne zhoršili, po narodení malej až tak, že som pre jeho neustálu šikanu začala chodiť do poradne pre týrané ženy - stále ma porovnával s jeho mamou, nič som podľa neho nerobila dosť dobre, hoci mám vzdelanie na starostlivosť s deťmi, materskú volal dovolenkou, vyžadoval odo mňa plnú starostlivosť o domácnosť a hoci pomáhal, nazýval to, že robí ženské práce (fyzické násilie tam nebolo, občas sexuálne, nepije, nie je závislý). Problémy sa vyeskalovali tak, že po jednom jeho demonštratívnom odchode z bytu (už som sa naučila, že liekom je len nereagovať), keď si zbalil veci, a keďže som nezareagovala, po niekoľkých dňoch sa vrátil a tváril sa, že sa nič nedeje, pobalila som mu veci ja a musel odísť (bývali sme v byte po mojej babke). Bol preč niečo vyše mesiaca, dovolila som mu ísť s nami na zaplatenú dovolenku, aby bol s dcérou, potom sme išli na manželský kurz, kde sa nám o malú starala počas programu jeho mama. Tváril sa, že pochopil a ja som mu dala šancu. Od septembra sa sťahujeme do konca roka k nemu. Teraz sme u jeho rodičov, lebo som ho chcela prekvapiť k narodeninám. Svokra mi tu neustále berie malú, hovorí mi, daj ja ju pokočíkujem, daj mi ju, daj mi ju... Ja chápem, že je jej babka a chce byť s ňou, ale akoby mňa ako matku prehliadala... Ideme ešte na dovolenku k moru a muž svokre odkedy sme tu stále hovorí, že nech ide s nami, že sa postará o malú (jeho naviazanosť na mamu sa ukázala už keď sa zo svadobnej cesty ponáhľal za rodičmi a nechal ma ísť iným vlakom, lebo on chcel ísť okamžite za rodičmi a ja som sa na nočný vlak necítila...). Dnes ráno mi svokra povedala, že malej kúpi fľašu a Bebu a my môžeme ísť na dovolenku bez dieťaťa. Viem, že to bola len jej šialená fantázia, ale strašne sa ma to dotklo. Opakovala som jej, že ja som jej matka a pôjde s nami, ale strašne ma to obhajovanie samozrejmých vecí vyčerpáva. Rozmýšľala som aj nad rozvodom (ešte dávnejšie), ale nechcem im ju nechávať samú, aby na malej nenapáchali psychické škody, chcem byť radšej pri nej. Má 7 mesiacov a je na požiadanie dojčená. S mužom sa skúsim porozprávať, aby také návrhy svokre, že pôjde s nami, pred ňou ani nespomínal, aby nefantazírovala... Ale poraďte ako s ňou, prosím. Nechcem pokaziť vzťahy kvôli malej, ale takto to ďalej nejde...
Ďakujem za prečítanie a pochopenie. Pre všetky "múdre", ktoré by hneď odišli - verte, že z takého vzťahu sa veľmi ťažko vyslobodzuje... :(

Strana
z2
dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

Neries svokru, problem mate v manzelstve, svokra je uz len taka ceresnicka na velkej torte problemov medzi Tebou a manzelom. Vyries si v prvom svoj vztah k manzelovi, lebo nejako na lasku to nevyzera, ani z jednej strany.

terezka1947
30. aug 2023

Nemyslím,že je problém svokra.
Trošku triezvo sa pozri na vaše manželstvo,na seba a manžela.

hsara99
30. aug 2023

Dohnal ta do poradne pre týrané ženy a dopustil sa sexuálneho násilia a stále je manžel? Fuha

katkaseiner
30. aug 2023

suhlasim s
@dskjhfdlkdjhl
ak to vyriesis s muzom, tak mas vyhrate lebo teda on taha svokru do vsetkeho. Nebudme ale idealisti...kolko ste spolu? Myslis ze ho po rokoch zmenis?

stanulienkat
30. aug 2023

Dufam, ze sa nezbavis svojho bytu.

terezka1947
30. aug 2023

@hsara99 tiež sa divím,že autorka vidí problém vo svokre,nie v mužovi.

deti95060810
30. aug 2023

na svokre nič zlé nevidím. však len ponúkla že opatrí bábo a vy môžte na dovolenku...
myslím že ty osobne máš celkom slušné zdr. problémy.
tvojho manžela neriešim - to bude tiež pako keď ťa poslal iným vlakom ....
najlepšie bude keď sa rozvediete...z kratšej cesty . Každý ťahá na iný koniec...

tosomja
30. aug 2023

Ale ťažko...už raz si to ukončila. Urobila si chybu, že ste išli spolu na dovolenku. Tam si mu ukázala, ako s tebou môže ďalej manipulovať. A že si ľahká korisť. Keď mu ukážeš, že sa bojíš o dcéru, ver, že pritvrdí.

mamamasama
30. aug 2023

Akosi som sa zasekla na sexuálnom násilí a ďalej som sa nedokázala sústrediť. 😯😯😯To skutočne vidíš najväčší problém v svokre? 😳

mikadooo
30. aug 2023

Už si z toho bola vonku, ale potom si dobrovoľne prijala manžela späť a ešte si ho chcela prekvapiť a tak si sa nasťahovala k svokrovcom...??? Sorry, hlava mi to celé nejako neberie. Čo vlastne chceš? Svokre by som nič nevysvetlovala, načo. Nech si fantazíruje, dieťa ide so mnou a svokru na dovolenke nechcem. Ale tvoj muž ju tam evidentne chce. Takže - tam bude pes zakopaný, nie vo svokre, ku ktorej si sa dobrovoľne nasťahovala a ona teraz fantazíruje, že ste úzka súčasť vašej rodiny (čo vlastne...je 🤷).

olimuc
30. aug 2023

Vydavas sa viac zo strachu ako z lasky, otehotnies prebehnes plnym programom tyranej zeny, ale mas vlastne byvanie a este sa ides stahovat k nemu … najvacsi Problem mas ty sama so sebou. Nemame Ti radit odist … komu niet rady, tomu nie je pomoci …tvoja svokra je mozno trochu natvrdla, ale ona nie je tvoj problem. Kym neotvoris oci, nepomoze Ti nikto a nic

simik22
30. aug 2023

Sorry , ty mi tiež neprídeš úplne ok

minenkak
30. aug 2023

Prečo o tom chlapovi píšeš ešte ako o manželovi,už mal byť ex,on sa nezmeni

alickapusinka
30. aug 2023

Katastrofa chodím do poradne pre týrane ženy zbalila som mu veci ja by som na tvojom mieste podakovala bohu že sám odišiel a že si sa ho zbavila a nie ešte sa s ním dala nazad dokopy. To myslíš vážne sexuálne násilie u mňa netolerovateľné. A TY ho miluješ spamätaj sa čo na ňom miluješ. To že je agresívny keby pil a robí peklo ešte pochopím ale nepochopím to že to robí v triezvom stave. ON taký v skutočnosti je. Ak máš kde bývať odsťahuj sa nazad do bytu a prestane TI tam loziť jeho matka tam ju pustiť nemusíš .Ale nepochopím nikdy načo si sa vrátila k mužovi. Chceš mať druhé dieťa a pokračovacie peklo zo života. To čo ej na ňom dobre preboha žena vzchop sa a daj tomu individu stopku. Sexuálne násilie je čo znásilnil ťa. Prečo si nešla na políciu. Načo čakáš.

tosomja
30. aug 2023

@olimuc úplne super napísané

autor
30. aug 2023

Nie sme spolu dlho, nieco vyse roka chodenie, necely rok a pol manzelia. On bol nieco ako "naplast" na zlomene srdce, bola som po rozchode, tikali mi biologicke hodiny, bola pandemia a bola som vyhorena v praci, a na zaciatku vztah s manipulatorom vyzera idealne, to je faza love bombingu. Ano, viem, ze mam dost problemov a ze som neurobila najlepsie, ked som sa nechala do svadby dotlacit. Avsak snazim sa to riesit s ohladom na dceru, kedze ju uz mame... Nou sa mi vyhrazal vela krat, preto su moje reakcie niekedy skratove, lebo mam strach o nu...
Do sexu ma nutil skor verbalne, len raz ma zobudil, ked to so mnou uz zacal... A boli sme uz manzelia, tak neviem ci by som na slovenskej policii velmi pochodila, ze to bolo nedobrovolne...
Viem, ze musim riesit jeho, ale povod narcistickej poruchy je vo vztahu k matke, preto to riesim komplexne...

asia83
30. aug 2023

Vy ste veľmi inteligentná žena. Škoda toho vášho manžela, sebeckého, egoistického muža. On si vás neváži, všeobecne si neváži ženy. Máte nervy zo železa, keď s ním stále ste, no Boh vám dá iba to, čo unesiete. Vy áno, hoci ste psychicky veľmi vyčerpaná, vy to zvládnete. Máte panický strach o malú, čo on vie a využíva. Ja vám poviem, čo by sa stalo, keby ho opustíte, naložte s tým ako myslíte, konečné rozhodnutie je na vás. Pár mesiacov by vám nedal pokoj, potom by ho to prešlo a prestal by sa zaujímať tak o vás, ako aj o malú. Súd by vám malú zveril, vzhľadom na jej vek a na to, že ju stále dojčíte.

januska12323
30. aug 2023

Na toto sa naozaj nedá reagovať bez urážania teba alebo manžela. Vráť sa do svojho bytu aj s malou a rieš rozvod čím skôr.

liz_lemon
30. aug 2023

@asia83 podla coho si usudila, ze je velmi inteligentna zena? skor mi to vychadza opacne, aj to, ako "otehotneli"

emka530
Odpoveď bola odstránená
mamamasama
30. aug 2023

@autorka len raz ťa zobudil??? ... Vtedy ako ťa znásilňoval? Čítaš po sebe tieto riadky? Utekaj!!! Máš dieťa!

tosomja
30. aug 2023

@mamamasama neznasilnoval, lebo už boli manželmi 🤔🙏😬 toto fakt napíše inteligentná žena 🙄

terezka1947
30. aug 2023

Nie je na vine svokra,darmo sa to snažis hodiť na ňu.
Nič zle nečítam,že by robila....
Skús naozaj kriticky pozerať na svoj život s manžela.

ahhola
30. aug 2023

Bacha na starú bosorku.... aby ti mal kto vrátiť dieťa... T. J. Nedávať ju z rúk a na dlhšie nech zabudne. Možno chce chlap od teba odísť a decko bude u mamičky, už ju neuvidíš. Pozri tu holku... Vymazani rodičia... ci tak nejak💔

petulda333
30. aug 2023

@tosomja citaj este raz. Ona pise,ze nevie ci by to policia brala ako znasilnenie. Nie ,ze ona to nepovazuje za znasilnenie

sheila121
Odpoveď bola odstránená
rivini
30. aug 2023

Zijes vo vztahu, kde zazivas psychicke a fyzicke nasilie (vynuteny sex zahrna obe formy), zijes s manipulatorom a ospravedlnujes si to tym, ze to vlastne robis pre dceru. Len neviem, akym vzorcom sa tvoja dcera bude ucit, ked vyrasta v rodine, kde otec matku tyra a kde je matka v ramci rodiny nerespektovana. Obcasne sudom stanovene navstevy otca by na nej urcite nezanechali tolko stop, kolko hrozi v aktualnej konstelacii. Svoju situaciu si zhrnula naozaj velmi reflektovane…je mi to fakt luto…nepatrim k tym “mudrym”, no vynuteny sex a pravidelne vydieranie tichom by pre mna boli dostatocne vyznym dovodom k odchodu…ak nie kvoli sebaucte, tak urcite minimalne preto, aby moje dieta nevyrastalo v takom prostredi…podla vsetkeho mas kde byvat aj bez muza (byt po babke), zostavat preto, ze “nechces kazit vztahy” je naozaj malo na to, aby si si znicila zivot tym, ze ho zdielas s manipulatorom

simca06022011
30. aug 2023

POdla mna prezivas to co vela zien. A prilis riesis. Ty vies co chces, tak neopakuj sa ako verklik, doma si to vysvetli s chlapom, svokre povedz raz a vybavene. NIe je o com, a uz vobec nie za to ze ked ste tam nahana vnuca :D Dieta by som jej nenechala cez dovolenku (ja mam napr. mamu ok, ale tiez nahanala vnuca a ofucana bola, ze sestra trepala vnucku na dvolenkku... detto som si ja vypocula od svokry... o tom ako sa nam nanominovali na dovlenku ani nehovorim a ja som sa si aj tak uzivala dovolenku, dceru som s nimi nenechavala na strazenie a mala som veget, proste okrem ranajok a sem tam vecere ja som vobec neriesila ze su kde su, isla som kam som chcela, ked chceli isli, nechecli nesli ). Tolko k svokre.
A k chlapovi = je to manipulator. Nemas dovod s nim byt a v podstate sa ti cudujem, ze si ho zobrala spat... nechapem na co.

tosomja
30. aug 2023

@petulda333 preboha. A teraz keď nevie, či ako manželka má "držať" lebo šak manželské povinnosti si musí plniť, tak čo sa má nechať? Ona sa ani nepokúsila to zistiť na polícii, tak nemôže vedieť, čo by urobila polícia. A už keď písala že bola v poradni pre týrané ženy, tak by asi nemykali len plecom ale riešili.

poppy22
30. aug 2023

mas svoje byvanie ale dobrovoolne si odisla k svokre,kde su na teba dvaja...ty uz nemas sancu..iba ak by si sa konecne prestala vyhovarat na dcerku...odid naspat do svojho bytu,zaroven nastol pravidla...som si totiz ista,ze tvoj manzel ich nedodrzi a nastane nieco drsnejsie-napr prva riadna facka..alebo zoberie malu a ty sa k nej nedostanes..a presne to potrebujes...lebo inak sa nespamatas...nevsimla som si,ze by si svoho muza lubila..takze nie je dovod mrhat energiu na riesenie jeho blbej povahy,ktoru ani nemas sancu zmenit..ty totiz nedokazes urobit nic ani so sebou..ked myslis na dcerku,tak MYSLI...co cakas,ze muz a jeho mama sa zmenia?...jasne ze nie...povaha cloveka sa nezmeni nikdy...je len maskovana,ale po case vzdy vyjde napovrch...a prave preto potrebujes drsne vytriezvenie...a ci odides do svojho alebo nie-to vytriezvenie pride...lebo vesmirne sily sa uz niekedy nedokazu pozerat,ked su ludia blbi...tak ich musia nechat padnut,aby sa ludia ako ty / a mnohi dalsi/ spamatali...nemyslim to v zlom,mnohe sme sa stretli s manipulatormi a bol problem sa odputat...ale odputavcie utrpenie zato stoji-ten lahsi a veselsi zivot...

Strana
z2