Svokra nevie, kde je jej miesto. Muž stojí pri nej
Ahojte,
chcem sa poradiť a vyliať si ubolené srdiečko.
Vydávala som sa 30-ročná, viac zo strachu ako z lásky, vtedy sa už začínali prejavovať manipulatívne spôsoby môjho manžela (ktorý sa okrem toho tváril ako princ z rozprávky, ale často ma trestal tichom a ja zvyknutá sa dohodnúť a robiť kompromisy som vždy ustúpila, keďže som neznášala hustú atmosféru. O tom, čo sa deje, som sa spamätala až neskôr). Bezprostredne po svadbe sme otehotneli. Veci sa tehotenstvom výrazne zhoršili, po narodení malej až tak, že som pre jeho neustálu šikanu začala chodiť do poradne pre týrané ženy - stále ma porovnával s jeho mamou, nič som podľa neho nerobila dosť dobre, hoci mám vzdelanie na starostlivosť s deťmi, materskú volal dovolenkou, vyžadoval odo mňa plnú starostlivosť o domácnosť a hoci pomáhal, nazýval to, že robí ženské práce (fyzické násilie tam nebolo, občas sexuálne, nepije, nie je závislý). Problémy sa vyeskalovali tak, že po jednom jeho demonštratívnom odchode z bytu (už som sa naučila, že liekom je len nereagovať), keď si zbalil veci, a keďže som nezareagovala, po niekoľkých dňoch sa vrátil a tváril sa, že sa nič nedeje, pobalila som mu veci ja a musel odísť (bývali sme v byte po mojej babke). Bol preč niečo vyše mesiaca, dovolila som mu ísť s nami na zaplatenú dovolenku, aby bol s dcérou, potom sme išli na manželský kurz, kde sa nám o malú starala počas programu jeho mama. Tváril sa, že pochopil a ja som mu dala šancu. Od septembra sa sťahujeme do konca roka k nemu. Teraz sme u jeho rodičov, lebo som ho chcela prekvapiť k narodeninám. Svokra mi tu neustále berie malú, hovorí mi, daj ja ju pokočíkujem, daj mi ju, daj mi ju... Ja chápem, že je jej babka a chce byť s ňou, ale akoby mňa ako matku prehliadala... Ideme ešte na dovolenku k moru a muž svokre odkedy sme tu stále hovorí, že nech ide s nami, že sa postará o malú (jeho naviazanosť na mamu sa ukázala už keď sa zo svadobnej cesty ponáhľal za rodičmi a nechal ma ísť iným vlakom, lebo on chcel ísť okamžite za rodičmi a ja som sa na nočný vlak necítila...). Dnes ráno mi svokra povedala, že malej kúpi fľašu a Bebu a my môžeme ísť na dovolenku bez dieťaťa. Viem, že to bola len jej šialená fantázia, ale strašne sa ma to dotklo. Opakovala som jej, že ja som jej matka a pôjde s nami, ale strašne ma to obhajovanie samozrejmých vecí vyčerpáva. Rozmýšľala som aj nad rozvodom (ešte dávnejšie), ale nechcem im ju nechávať samú, aby na malej nenapáchali psychické škody, chcem byť radšej pri nej. Má 7 mesiacov a je na požiadanie dojčená. S mužom sa skúsim porozprávať, aby také návrhy svokre, že pôjde s nami, pred ňou ani nespomínal, aby nefantazírovala... Ale poraďte ako s ňou, prosím. Nechcem pokaziť vzťahy kvôli malej, ale takto to ďalej nejde...
Ďakujem za prečítanie a pochopenie. Pre všetky "múdre", ktoré by hneď odišli - verte, že z takého vzťahu sa veľmi ťažko vyslobodzuje... :(
Prepac, nevezmem si servitku na usta. Nezmenis svokru, nezmenis chlapa. Ale svoju nekonecnu sprostost prived k rozumu skor, nez z teba spravia uplneho debila, kym ta nenapadne neodtrhnu od dcery a nezacnu huckat casom proti nej. Kym ta nedonutia uplne sa zbavit svojho majetku a nebudu mat uplnu kontrolu nad tvojim zivotom. Pretoze ty s tou svojou sprostou naivitou v nejake vymyslene dobro a rodinny zivot v tej hadej diere si dokonaly adept....
@poppy22 presne toho sa bojim, ze zoberie malu a ja ju uz nikdy neuvidim... Ktora ste sa uz rozvadzali, budte mudre, ale ja neviem, ako na to. Teda nie ako na samotnu ziadost (hoci qni to som nikdy nerobila), ale ako sa pripravit na to peklo... Ked este pri nas byval, stale som sa bala, lebo sme mali sedacku v aute, ci malu niekedy neschyti a neodnesie "mamicke". Este v ten den, ked odchadzal, mala som ju na sebe v nosici a bezala by som hoc aj bosa, keby mi ju chcel zobrat...
Ja myslim, ze ty velmi dobre vies, ze z toho nie je rozumna cesta von. Mala si ho von z bytu rychlo a lahko bez protestov a ako darcek prenho sa prestahujes ku svokrovcom?
Dufam, len ze si nepredala svoj byt. A teraz idete spolu byvat, lebo uz je ako dobre?
Neviem na akom manzelskom kurze ste spolu boli, znie mi to krestansky, co nie je nic proti nicomu akurat vy by ste obaja potrebovali terapiu, on aj ty specialnu individualnu a potom parovu, za mna dokonca aj rodinnu, ale svokru neviem, ci este cosi ''precaruje''.
Ty musis vediet co chces pre seba, bola pandemia a chcela si dieta rychlo ako pises, no to dieta sa bude ucit vzorcom spravania, je to dokonca dievcatko, teda ''tento typek'' bude vzor koho si hladat, ja ti neviem ci toto je dobry plan. Nepises, co ti povedali ked si sa bola radit v centre pre tyrane zeny, ani nepises v akom si bola, su rozne, kvalita sluzby tiez, no asi v tebe vela veci rezonuje, ked mas v poslednych vetach tolko obhajoby svojho konania.
Vsetkym mudrym pisat nemusis, kazdy kto je mudry vie, ze to asi nie je sranda co prezivas a zijes v tom denne, aj tvoja dcera, ktora sa tak uci, ze toto je norma. No kazdy aj menej chytry vie, ze zivot mas iba jeden, tak ako si ho urobis, tak ho budes aj mat a ty si skus doma pred zrkadlom povedat, ci toto nebola hruba chyba a ako z toho von, mas vlastny byt, co by ine za to dali, zamknes a je klud, cast z toho nahlasis na policii a bude velmi limitovany aj styk s dietatom, to je proste fakt, takyto niekto kto sa nezdrzi a iba tak ta znasilni v spanku?! tak myslim, ze by kus komplikacie mal a to aj na Slovensku, kde to ano ide horsie vsetko. Skus sa poradit opakovane - https://www.gender.gov.sk/zastavmenasilie/2015/...
a este dalsia varianta aj chatova sluzba anonymna ceska - http://www.persefona.cz/ .
Ak kvoli sebe nie, tak kvoli dcere zvaz, ci nie je sanca na zdrave prostredie. Manzel, partner sa nevybera ako produkty v obchode, ze ked nie je nic ine ''skladom'' beriem co ostalo, a to sa nijak nesnazim byt mudra, len uplne nerozumiem tomu, ze mne tikaju hodiny, ja chcem dieta, tak dietatu najdem za otca a vzor kohokolvek a to doslova. Prepac, ale z tohto napadu nemohlo nic dobre vzist.
....a toto sa ozaj cita hrozne - raz ma zobudil, ked to so mnou uz zacal... ako haloo?!ale toto nie je vporiadku ani nahodou
nemas ziadne blizke kamaratky,rodinu,ktori by boli s tebou?....a kamaratov /ti posluzia aj ako vizualny plasic-predsa,keby ten tvoj nieco chcel skusit,tak nebude riskovat/...
@atinkaa dakujem za kontakty, aj za uprimnost bez urazok, popozeram 🙂
Riešiš to komplexne? Seba máš vyriesenu? Chlap ta znasilnuje a ty ho ideš prekvapiť? A platíš dovolenky? 😲 Takýto bude vzorom pre tvoje dieťa? Zbalila by som si veci a hajde do svojho bytu. Myslím, že sa snažíš zlepit niečo, čo do seba nezapadá. Len ty to ešte žiaľ nevidíš.
a este teraz citam,ze sa stahujete dalej,aj od tvojich rodicov...hrozi,ze ta odstrihne a bude mat nad tebou vacsi vplyv...
@poppy22 myslis, aby mi nezobral malu? Rodicov aj par kamaratok, co pri mne stoja mam. Akurat to semienko pochybnosti, ktore do mna zasial, kedi na vsetko odpovedal "Nebud naivna" vo mne vzbudzuje taku nedoveru, ze by mi ju policia/sudy nevratili... Ale jasne, musim s tym nieco urobit 🙂
Od januara by som aj mala pracovat (ak mi vyjde pracovny pohovor, kam idem), odo mna z bytu, malu budu strazit nasi, len to ma aj na poradni upozornovali, ze on je tiez rodic, nemozem mu ju zadrziavat, neinformovat ho... Ale snazim sa postavit na svoje nohy... Len akoby ten medzikrok, ako to cele nastartovat, mi chyba (a mam z jeho slubov a gaslightingu vymyty mozog...)
@tosomja tebe sa lahko pise,ako aj inym,ale v takej situacii si nebola. Neviem co citi,ako sa boji. To su zeny znicene,rozmyslaju inak nez my,co zijeme v normalnom vztahu
prave preto potrebujes cim skor riesit,aby si mala napr, aj papiere zo sudu o tom,kedy a kolko moze byt s malou-lebo kym bude tvoj manzel,tak ma na nu pravo kolko chce,s tym nic nenarobis,ani policajti..ak to po sudnom rozhodnuti nebude dodrziavat,ty sice strach budes mat-/zas,on jej neublizi/-ale zaroven to hra proti nemu..vzdy,ked by ti ju nechcel vratit mozes zavolat policiu,nechat to spisat-a neskor pouzijes proti nemu...zas,ani ti nasi policajti nie su vsetci taki idioti...pri stretnuti s nim je dobre mat v telefone zapnute nahravanie rozhovoru...aj ked sa to nebude dat pouzit, tak to i tak trochu pootvori istym ludom oci...
Ten tvoj mesuge ma súrodencov, ako si žijú a vychádzajú s tvojim?
Fuuuu dievca, zavarila si si riadne. No vidiet že trpis uzkostami a tak trochu máš aj nafuknute obavy. Prosím Ta, nenechaj sa ovplyvnit strachom a konaj. Vyhladaj ale radsej pravnika aby si nieco nezanedbala (predbezko na sud
a pod) a smělo do toho. Ano bude sa ta snažit zastrašit, zmanipulovat ale nedaj sa...buď už dospela 🙏
Ty kojis a ona ju chce naucit na sunar aby ste vy dvaja "zalubenci"mohli travit sami cas.Nikdy.Toto asi ziadna,normalna svokra nenavrhne.
Podaj na rozvod, daj predbežné opatrenie a dieťa do výlučnej starostlivosti tebe, určiť výživné a upraviť styk s otcom dieťaťa. Predbežné do času po rozvode. Aby ti ju za ten čas nemohol vziať a nevrátiť, keďže je tiež otec.
A zavolaj k sebe mamu, kamošku, brata, hocikoho, nech nie sú sama a nemôže ti ublížiť. Ak bude vystrájať, zavolať políciu. Čím viac výjazdov policajtov, tým menšia šanca že mu dcéru dajú do starostlivosti. Ty kým nemáš psychické problémy, nedrogujes, dieťa nie je zanedbané, nevezmú ti ju. A on môže aj na kolenách kľačať, už mu never, nedávaj šance.
Love bombing, gaslighting, future faking, že ty si tu z nás robíš srandu? Veď všetky tieto pojmy ovládaš, prečo zo seba robíš chuderu, keď vieš o co ide? Alebo hľadáš námet na článok? Tak to aspoň napíš na rovinu, ženy by ti tu v pohode napísali svoje príbehy
@barbora01 nerobim si namet na clanok, obycajne si o tom studujem, lebo sa z toho snazim dostat... Bez poznania manipulacii sa im neda ubranit
@tosomja áno takto, mala by využiť čas, kedy je dieťa malé, kojené, aby súd zveril dieťa autorke, neriešil striedavku, a aj stretávanie určil v prítomnosti matky.
V tom nastavení ako je autorka, je už príliš ustráchaná , úzkostlivá, aj trochu paranoje tam je, a úplne nelogické kroky robí.
Uteká zo svojho bytu, zo svojho bezpečného prostredia , kilometre ďalej. S mužom ktorý ju neskutočne manipuluje, ku svokre toxickej osobe a potom ešte ďalej. Škodi sama sebe, ide sama proti sebe a rúti sa dobrovoľne sama do bahna.
@barbora01 na článok pre Bravo? Lebo si neviem predstaviť serióznu žurnalistku s jej vyjadrovaním. 😅
Kým študuješ tie kktiny a hľadáš články, dieťa ti vyrastie a potom aj poďakuje. Len aby si neskončila ako "rosalinda" 😃 lebo to čo píšeš, tiež čistá telenovela
Tak ja budem najmúdrejšia ☝️ niektoré ženy si tu na fóre takých idiotov zaslúžia, vedia že sa k nim chovajú ako k handrami, a zostávajú a dobrovoľne sa nechajú urážať, ponižovať. Presne takého muža si zaslúžiš aj ty, ľúto mi je iba dieťaťa
Len tebe netreba studovat, pretože ty ho nemáš liečiť. Ty si sa aho mala nadobro zbaviť už pri prvých priznakoch
Ešte raz si prečítaj začiatok svojho príspevku.....hlavný problém nie je svokra, ale tvoj muž.....ale ďaľšia šanca v dome jeho matky? naozaj si myslíš že to vydrží? možno to svokra naozaj myslí dobre, ale ty si išla bývať k nej.....k tomu jednoducho patrí to že svokra sa ti bude miešať do výchovy, do varenia, do všetkého, lebo žiješ u nej......bývate v jednej domácnosti, čo si čakala? to nie je o tom kde je jej miesto....jej miesto je presne tam kde bývaš, je to jej dom....ak si nechcela aby ti hovorila čo máš robiť, či aby ti v kuse nepýtala malú, nemala si k nej ísť bývať....
inak celé sa mi to zdá pritiahnuté za vlasy....na jednej strane píšeš že je manipulátor a bolo tam šikana, ty si chodila do poradne pre týrané ženy, potom si mu ďaľšiu "šancu" , teraz rozmýšlaš aj o rozvode a ideš bývať k jeho svokre(na pár dní?) a potom sa sťahuješ inam, ďalej od svojich rodičov....ak je to naozaj reálna situácia, tak sa nad sebou zamysli....naozaj sa chceš sťahovať ďalej od svojich rodičov? kto ti pomôže s dieťaťom ak bude nejaký problém? lebo oporu v manželovi určite nemáš, keďže ako píšeš je manipulátor a bola tam šikana...ak je to naozaj pravda, zbal dieťa a seba hajde späť k rodičom....čakáš kým ťa muž začne mlátiť? alebo vydierať cez dieťa?neskôr manipulovavať dieťa? tvojim problémom nie je svokra ale tvoj muž....
alebo sa jednoducho končia prázdniny a ty sa nudíš....
Ak je to uz u tej svokry neznesitelne, povedz muzovi, ze sa necitis nejako dobre, nechces ich nakazit, a vrat sa hned do svojho bytu. A tam ostan, kym bude jeho byt pripraveny. Tam sa potom "prestahuj", teda ako na 2-tyzdnennu dovolenku, nie ze budete vsetko prestahovavat tam, to sa ti bude tazko odtial utekat - skuste si sadnut a stanovit pravidla, ale pochybujem ze to pojde, skor budes musiet nastavovat za pochodu, teda ze kto a kedy ku vam moze prist, kudne treba povedat, ze by bolo fajn, keby sa svokrovci ozvali dopredu, lebo predsa su to pre teba cudzi ludia... ak by to nefungovalo, zbalila by som sa a odisla spat do svojho. To je tvoja obrovska vyhoda ten byt, druhe zeny casto taku moznost nemaju. Ak by prisiel a zobral malu, to by bolo horsie, chapem, ale pokial to neurobil vtedy, ked si ho vyhodila, zrejme k tomu nebude mat sklon ani potom. Ak budes od neho odchadzat do svojho, najlepsie bude, ked mu povies, ze sa tu necitis ako doma, lebo sa nerespektuju tvoje pravidla, ty si pani domacnosti, nie svokra, ak by padol argument, ze to je jeho/ich byt, ze si tam budu robit co chcu, stale si jeho zena, tvoja domacnost. A ze ked bude chciet, kludne nech kedykolvek pride za tebou do bytu, pokial sa bude spravat podla pravidiel, je tam vitany, akonahle sa budes citit zle, ze ho posles do svojho. A nenechaj sa oblbnut recami, ze vsetko je po tvojom, ze si precitlivela a pod. Po case uvidis sama, ako to ide, a co s tym dalej. Drzim palce
@sante81 nikto si to nezasluzi. Ani zviera, nieto clovek. Ano, hlupa mozno je, bezradna a oslabena, ale urcite si to nezasluzi.
Autorka, porad sa o konkretnom postupe v tej poradnu pre tyrane zeny, urcite maju viac skusenosti ako my laici. Urcite je to tazke, ale chvile stresu a strachu urcite nestoja za cely spackany zivot(tvoj aj tvojho dietata)
Vaše vedomie verí, že sa to zlepší, vaše podvedomie vie, že to tak nebude. On má silne zakorenený ten pocit nadradenosti nad ženami, ženami akoby opovrhuje. Niečo z minulosti, niečo videl, muža, ktorý sa tak správal ku žene. Lenže u neho sa to nezmení, nikdy. Žiaľ. Či by bol schopný ublížiť? On je o tom presvedčený, rečí okolo toho neúrekom, ale nedokázal by to, je to zbabelec.

@asia83 dakujem, toto som potrebovala pocut <3 Ano, velmi sa bojim, aby som ustala tu hrozu, ktoru urobi, keby som sa to definitivne rozhodla ukoncit... Su plne noviny/internet pripadov, kedy zenu napadol/zabil muz/partner do pol roka-roka, odkedy ho opustila...
Sancu som mu dala pre dalsiu manipulacnu techniku "future faking", kde mi maloval pred ocami,aka budeme rodina. Isiel so mnou na ten kurz (nieco ako manzelska poradna, len 8 dni v kuse...).
U svokrovcov nebyvame, tu sme len 4 dni, stahujeme sa do mesta 1,5 hodiny od nich (avsak odo mna a mojich rodicov trochu dalej...).