Totálny stres z jedného človeka
Už rok prežívam totálnu psychickú žumpu s prepáčením. Mám v okolí človeka, ktorí mi robí zo života totálne peklo. Sused a ženin známy. Žiaľ, nemôžem ho odstrániť s môjho života a musím sa s ním denne stretať.
Je to provokatér a rád chodí do mňa rýpať. Mal som od neho istý čas pokoj, keď som mu to rozumne vysvetlil, že nech mi dá pokoj, on povedal že v pohode, ale on má očividne o koliesko menej a jeho život je postavený na vyrývaní.
Ide o to, že ja som si na neho vytvoril istý blok a má pár fráz, ktorý mi ma vie ukážkovo rozhodiť. Pár rokov som to neregistroval a hádzal za hlavu, ale posledný rok sa čosi stalo ako starnem a mne sa to v hlave začalo mlieť a len čakám a som v napätí, kde vykukne u mňa v dome na terase (to je jeho špecialita) a rýpne si. Začal som sa z toho postupne stresovať vnútorne, až som podľahol vlastnej psychike, ja ho len vidím a som ako paralyzovaný
aktívne športujem, ale to mi vôbec nepomáha, ja ho mám hlave 24h denne, aj v práci aj keď spím, nespávam vôbec, mám problémy posledný rok zo stresu s chrbtom, preháňa ma. Nedokážem vykonávať denné činnosti, v živote by ma nenapadlo, že mňa sa nejaký psychický problém bude týkať.
Volal som psychológom v okolí, všetci majú plno na min, dva mesiace,, do vtedy asi dostanem aj infarkt a na 99% mi nepomôže si myslím
Čo mám robiť ? ako prekonať vlastnú myseľ a ten stres ? ja si dávam tak pár mesiacov života takýmto tempom.
PS nejedná sa žiadne vulgarizmy z jeho strany, ale určité posmešky a prezývky. Jednu prezývku som mu dal ja, ale už som s tým prestal.
PS2 žene som o tom hovoril, ale jej celá pomoc je, že to mám hodiť za hlavu. Možno to vyznieva smiešne, ale vo mne sa to nabalilo ako snehová guľa za ten rok a drví ma to neskutočným spôsobom.
PS3 fyzicky to riešiť neviem, či je dobrý nápad, nakoľko on tam býva s celou jeho rodinou, bratmi, bratrancami a rodičmi, som tam na to v podstate celé sám
@rikarika no pozri, odstrihnut sa od toxickeho cloveka je pre mna to najtazsie. Pretoze som si dom staval sam roky. Naviac moja zena byva vedla svojej rodiny, pre nu dokonaly ideal. Ked odidem, ona proste nepojde. Tym padom vsetko smeruje k rozpadu rodiny skrz jedneho debila.
Ps: mam dost znacne traviace tazkosti a len sa to zhorsuje. Ked sa vratim k rodicom na cas, aby som si oddychol, tak neviem co mi k tomu povedia, su v tom ze vsetko je ok. A zena odtial neodide.
Cele je to pre mna absolutny sach-mat od zivota. A so zenou si pritom rozumiem fantasticky... je mi z toho celeho normalne do placu co sa mi deje
@lordbp a čo ten psychiater, ked sa to zhoršuje?
@lordbp keď si so ženou rozumieš fantasticky, tak len ona ti môže dopomôcť k tomu, aby to prestalo. Všetky svoje pocity co si tu popísal jej povedz, zver sa jej a uvidíš keď ťa miluje, tak ti pomôže sa z toho dostať.
Ahojte, hlasim sa po 4 mesiacoch. Takze stav mam hrozny. S dotycnym som sa bavil, vysvetlil som mu do podrobna, co je za problem, pochopil. Pol roka od neho mam uz pokoj. Zial moja psychika toto dlhe obdobie takmer 2 rokov stresu totalne nezvladla. Zacal ma boliet ten chrbat, presne miesto kde ked som v strese, stresujem sa este viac. O mesiac mam ist k psychiatrovi, k psychologovi chodim uz 3 mesiace, ten mi jedinu efektivnu metodu navrhol sa odstahovat, co zena razne odmietla. Ze deti od sesternic neodtrhne, v tom ma aj pravdu. Takze sach mat pre mna. Skusal som neurol 0.25 to mi pomoze stlmit hlavu tak na 3h. Ten neurol mam od kamosa. Proste uz mam po tom obdobi problem sam so sebou, nakolko dotycny mi uz dal pokoj, ale stale na to zle obdobie myslim a stresujem sa, mne asi fakt hrabe.. toto uz neni normalne co sa mne deje, akoby vyssia moc. Denne chodim na velku aj 10x niekedy od nervov.
Ano viem, ale mna ten stres zabija, den co den.. neurol si dam raz za 3 dni jednu tabl. Denne chodim hodinu na prechadzku, cvicim chrbat, podla rehabilitacii a je to len horsie a horsie. Ja som taky stresar ze to ani mozne nie je.. vsetko mam vyriesene tento problem s clovekom a ja som uz totalne mimo. 10x denne niekedy chodim na wc viete co to je za peklo?
Ale ja som si to s nim vyriesil. Pol roka nic. Som ale z neho mierne nervozny stale. Ale co mna zoziera, je ten stres co mi ostal. Pomyslim, ze mi moze byt horsie na ten chrbat alebo, ze sa s nim zas daco zomele a zas peklo myslienok.. zla nalada, stres, zachod..
@lordbp podla mňa toto už bude nejaky začiatok duševnej choroby, psyciater čo na to?
K psychiatrovi idem v polke februara..
@lordbp slusne ho posli do .. 🙂
To nepomoze, a naviac mam od neho pokoj. Uz to nema zmysel
Tu ide skorej o to, že ja mám po tom období totálne zničenú psychiku. Ja som hodne stresar od prírody. On otvoril vo mne presne tú moju achilovú pätu. Ja napr. keď prídem do nových priestrov (nový obchod napr.), tak musím ísť hneď na WC. Mám geneticky maximálne citlivé hrubé črevo a to miesto na chrbte, kde má tlačí keď som v strese. No a v tom strese ostávam už permanentne. Neviem naviac, či mne aj psychiater pomôže, nakoľko keď si dám neurol, tak mi účinkuje max 3 hodiny. to by som ho musel brať 8 tbl denne.. možno by mi pomohlo odísť k rodičom na mesiac dva, ale tí neviem čo na to povedia.. ja mám 38 rokov a takto mi hrabe..
@lordbp to može byt fobia socialna z otvorenych priestorov, z ĺudí atd..je ich veĺa druhov..Nejaka terapia by sa ti zišla..neliečil si sa, tak proste sa ti otvara..musiš niečo podniknuť
Ked neni s tebou 6 mesiacov a furt si rozbity, odstahovanie nepomôže..to proste neni normalne
Reaguješ, akoby si bol väzneny 7 rokov a bitý denne
Ano ta reakcia je nenormalna. Ved idem k psychiatrovi. Ale ci mi to pomoze... ked pisem ze neurol mi ucinkuje tak 3h max.
Mne skorej mozog zabija vlastne telo touto reakciou. Nikde som sa nedocital co to vlastne je. Po znamosti mam psychiatra v polke februara. Inak by som cakal az do septembra najblizsie tu v okoli..
Mne tie zle myslienky teraz spusta ta stale zhorsujuca sa bolest chrbta. Myslim aby nebolo zle a znervoznim sa, ze to nedokazem a zas stres stres stres... autodestrukcia normalne toto
@lordbp a v práci funguješ normálne?
Zajtra zacinam. Ja mam super pracu. Staci mi robit cca 2h a ostatok si mozem ist kde chcem, nik ma nekontroluje. Ta praca ma nevytazuje a doslova si tam chodim oddychnut, lebo nie som doma.. je to chore, ale takto to je naozaj
@lordbp
Aké si mal detstvo? Akých si mal rodičov? Aké ste mali vzťahy v rodine medzi sebou? Lebo toto, čo opisuješ vyzerá na postraumaticku stresovú poruchu. Možno aj komplexnú.
Aké máš manželstvo so ženou? Berie ťa ako rovnocenného partnera? Alebo sa jej musíš stále podriaďovať vo väčšine.
@lordbp momentálne bojujes sam so sebou, keďže s tým dotyčným si hodil reč a prestal. Musíš sam seba donútiť nebyť v strese. Ráno si pred zrkadlom povedz, že dnes stres nebude. Ze to nedovolíš.
Rodicia normalne, doteraz su spolu, 40 rokov... Detstvo bez problemov. Ani nikdy som taketo cosi ako teraz nezazil.
@medulienka81 zial moj mozog ma ovlada. Nepomaha sport, prechadzky, hudba, deti. Absolutne nic. Zacinam sa bat kazdy vecer co bude zajtra
@lordbp
Žijú spolu rôzne pary aj 50, 60 rokov. Ja sa pýtam aké si mal detstvo. Či ťa rodicia ako dieťa rešpektovali, mohol si si vyjadrit svoj názor pred nimi.
@lordbp
A čo tvoja manželka? Podporuje ťa? Berie na vedomie aj tvoj názor. Neustupuješ jej často?
@lordbp nedovoľ hlave aby ovládala telo týmto zlým smerom. Ja tiež keď mám stres strach tak smer záchod, ale už to dokážem sem tam ovládnuť, poviem si nie.. neprezivaj to tak a myseľ sa pomaly skludní
@lordbp
Nehnevaj sa, ale takéto stavy má človek, ktorý nemá v nikom oporu, pripadne okolie bagatelizuje tvoje problémy a neberie ich vážne. Keby si mal oporu, dostatočnú, vo svojom okolí, nebol by si až takto zle na tom.
@katkami123 no takto, rodica ma dost vela krat zhadzovali ked tak romyslam teraz, napr.raz sa mi mama, ked staval spoluziak dom, posmeskovala, ze si nevie predstavit, ze by som ja staval a jediny z 3 bratov som postavil. A vlastnymi rukami. Otec ma vzdy na narodeniny (okolo tej 19ky) castoval slovami, ze rozum nikde, pritom ja sa povazujem za dost inteligentneho cloveka. Ale je pravda, ze otec bol este o 2 levely vyssie.. Ale inak sme vychodili dobre, len tieto ustipacne poznamky z casu na cas. Dali mi vsetko do zivota, co som potreboval.

@rikarika v jeho prípade to náhle odstrihnutie by bolo na dlhšie a ťažšie, pretože ten človek býva blízko nich - písal, že je to ich sused a ženin známy v tomto prípade sa odstriháva ťažšie. Neviem, či tá tvoja kolegyňa je aj tvoja suseda, ako to má on - ak nie je tak ty si si ju v práci upratala, aby vedela, že u teba nemá šancu a úspešne ju ignoruješ, on ale už to nedokáže ignorovať, keďže ten sused zasahuje do jeho súkromia kedy si zmyslí. Takže, ak s ňou nie si suseda, tak ty si doma mala po práci ako tak kľud od nej, no on je úplne v nervoch, lebo nevie kedy zas naňho ten chlap vybafne spoza rohu. Ak by aj zamkol bránu, je to známy jeho ženy a ona ho môže pustiť dnu. Tam sa treba aj so ženou dohodnúť, že jej známy je proste neželená osoba, a aby sa aj ona od neho dištancovala, ale či je to ochotná urobiť, to neviem. A tváriť sa zakaždým že nie sú doma, ak im trebárs vidí až do záhrady/do okien, to je po čase vyčerpávajúce rovnako ako ho stretávať, lebo tieto typy sa tak ľahko nevzdávajú. Musí sa mu naučiť postaviť, akonáhle ten uvidí, že už nemá navrch stiahne sa a bude hľadať inú obeť. Stačí, aby ho dokázal vypoklonkovať preč nejako asertívne a nedal sa rozhádzať tým, čo mu neustále hovorí. A najlepšie by bolo keby v tomto držali so ženou spolu, tak rýchlejšie dosiahnu to odstrihnutie + mu to pomôže lepšie zvládať takéto situácie aj do budúcna.