Trápenie vo vzťahu: Má zmysel pokračovať?
Pekný deň, prišla som sa poradiť. Píšem prvý krát, tak snáď všetko napíšem správne a vopred sa ospravedlňujem za dlhý text.
Mám priateľa, 5 rokov. Obaja už máme za sebou nevydarené vzťahy, aj rozvody, deti on nemá, ja mám samostatné.
Prvý rok boli super, ja som bývala sama v prenájme, on býval v prenájme, a tak sme plánovali, že budeme žiť spolu. Dnes prichádzam na to, že som asi žiť spolu chcela iba ja, príde mi to tak.
Na to on prišiel o prácu, v ktorej bol viac ako 20 rokov. Bol doma rok na PN a potom bral pol roka podporu. Už počas tohto obdobia mu nevychádzali peniaze, ku mne nechcel ísť, že ho nebudem živiť a tak sa vrátil domov ku mame, ktorá žije sama. OK, vravela som si, že sa postaví na nohy, dá sa dokopy, nájde si prácu a budeme spolu. Lenže to sa nedialo nejaký čas. Ďalší pol rok bol doma na hmotnej núdzi, čiže zase od mami neodišiel. Už kvôli tomu bolo pnutie vo vzťahu, začali sme sa hádať. Potom si našiel novú prácu, bol v nej mesiac. Znova PN, ktorú znova ťahal rok. Prácu v skúšobnej dobe opustil on. Počas tohto roka podstúpil operáciu, liečenie, rehabilitácie a myslela som, že idem správnym smerom. Hľadala som za neho rôzne práce - sedieť v kuse nemôže, dvíhať bremená nemôže, robiť namáhavú prácu nemôže. Snažila som sa mu nájsť prácu, ale nič čo by sa mu páčilo. Ak sa mu aj niečo páčilo, tak sa mu ani neozvali. Tu ma už trpezlivosť naozaj prechádzala.
Medzitým som si kúpila byt, prerobila ho, presťahovala som sa tam. To všetko bolo iba na mne, výrazne mi on nepom ohol nijako, iba tým, že chodil so mnou pozerať podlahy a obklady. Dnes inak hovorí, že už by to ešte raz podstúpiť nechcel.
Mal taký spásonosný nápad a vybavil si opatrovateľský príspevok, mama má diagnózy na to. Od toho okamihu to išlo rapídne dole vodou. Ak my dvaja chceme niekde byť, alebo niekam ísť, musíme sa prispôsobiť jeho mame. Lebo teraz idú ku lekárovi, teraz idú ku kaderníčke, teraz idú na trh, teraz na nákup, teraz si idú pospať, potom na prechádzku, potom on cvičí, potom je unavený a potom ide futbal.
Za celých 5 rokov sme neboli nikde. Áno, chápem, že sme tu mali covid. Ale my sme neboli na výlete, na dovolenke, v kúpeľoch, v kine, v divadle, jednoducho vôbec nikde. Aktuálne trávi väčšinu času doma. My sme išli do úzadia.
Celé je to vraj moja vina. Lebo sa doslova mi povedal, iba ľutujem ( že som sama a netrávi so mnou čas považuje on za to, že sa ľutujem). Že mu vždy iba niečo vyčítam, že sa vždy hádame a teda on je radšej doma. Na osobnom stretnutí sa baviť o našej budúcnosti a problémoch nechce. Po telefóne mi povie, že to nebude riešiť. Písomne už vôbec nie, na moju sms ani nezareaguje alebo až o tri dni, úplne mimo. Považovala som náš vzťah za ukončený, ale on mi povedal, že vraj utekám z bojiska a že ak by som ho milovala, tak by som sa správala inak. Neviem ako inak. Chodím do práce, snažím sa byť s ním, snažím sa, aby sme spolu trávili čas. Ale už niekoľko rokov som číslo 9 pre neho. Na prvom mieste je jeho mama, aj na druhom a treťom, na štvrtom a ďalej je on a niekde na konci som ja. Odkedy som s ním, išla moja sebadôvera veľmi nadol.
Akákoľvek moja otázka, námietka na aktuálnu situáciu je vnímaná negatívne, že vyvolávam hádky a že som náladová.
Mrzí ma, že som sa vypísala. Nejako sa toho vo mne nahromadilo posledné roky.
@anonym_e7a4f9 prečo si teda s ním?
@anonym_7054a9 lebo to beriem tak ze ma tazke obdobie a ze on pri mne bol ked mne bolo tazko. Ale uz naozaj neviem co robit. Ocividne ma depresiu a ja ho mam rada a trapim sa ze neviem ako mu pomoct. On si nevie rady sam so sebou. Plus vo mne vyvolava pocit viny ze ja za to tiez nesiem ciastocne zodpovednost, tak sa mu citim zaviazana
@anonym_7054a9 lebo to beriem tak ze ma tazke obdobie a ze on pri mne bol ked mne bolo tazko. Ale uz naozaj neviem co robit. Ocividne ma depresiu a ja ho mam rada a trapim sa ze neviem ako mu pomoct. On si nevie rady sam so sebou. Plus vo mne vyvolava pocit viny ze ja za to tiez nesiem ciastocne zodpovednost, tak sa mu citim zaviazana
@anonym_e7a4f9 k psychiatrovi chodí? nejaké terapie? možno psy alebo kone? práca v záhrade? maľovanie/hudba/tvorenie rukami? ak ozaj chce niečo zmeniť a ty si ochotná stáť pri ňom daj si podmienku na niečo z tohto, nepodporuj ho len v ležaní už ležal dosť dlho
"Považovala som náš vzťah za ukončený, ale on mi povedal, že vraj utekám z bojiska a že ak by som ho milovala, tak by som sa správala inak."
@anonym_autor a milujes ho? A on Teba? Keby Ta on miloval, spraval by sa inak.
"Plus vo mne vyvolava pocit viny ze ja za to tiez nesiem ciastocne zodpovednost, tak sa mu citim zaviazana" za co z toho, co sa mu za poslednych 5 rokov stalo mas Ty podiel zodpovednosti? Za to, ze prisiel o pracu a bol 2x na dlhodobej PN snad nemozes, ci ano?
keby bol na vozíčku tiež by si ho motivovala aby cvičil, aby mu svaly úplne neatrofovali, toto je podobné len to nie je tak vidieť
@anonym_autor prečo ho potrebuješ? Máš ho rada, páči sa ti, chýba ti?
Autorka. Citim s Tebou. Citim sa podobne v poslednej dobe. Cca rovnaky vek. Ja deti, praca, vlastny dom. On nezamestnany, v podnajme v garsonke, ziadne deti. Tiez reci o spolocnom byvani. Ale bohuzial, neda sa. Stale nejaka zamienka preco nie. Tiez sme spolu pat rokov.
Dal vypoved ze si pol roka oddychne, urobi si kurz, pomoze mi okolo domu, budeme spolu nieco robit.
Realita? 12 hodin denne prelezi v posteli. Kazdy den uziva kratom, dva energetaky, stillnox a xanax. Nic ho nebavi, na nic nema naladu. On vlastne nevie co chce. Potrebuje sa niekam pohnut ale nevie kam a ako. Len stale caka. A stazuje sa ze si za pol roka co je doma a nic nerobi vobec neoddychol. Vycita mi, ze mu malo rozumiem, malo som tu prenho.
Nic po nom nechcem, lebo mi vysvetlil, ze sa zle citi. Riesit to nechce. Stacia vyssie uvedene latky. Tak funguje.
So mnou nic riesit nechce. Resp jemu sa chce riesit vecer, ked ja uz som vycerpana z celeho dna.
Dnes som sla vyniest koberce do zberu, ktore som mala mesiac pred domom. Hned vycitka ze preco som nepockala nanho, mohli sme to robit spolu. No nie, nemohli, za kazdu pomoc vyzaduje vdacnost a nekonecne dlho mu trva kym sa k niecomu odhodla.
Slak ma z neho triafa. Chlapom sibe ked nechodia do prace.
@anonym_e7a4f9
@anonym_autor
Dievcata nerozumiem,preco sa neodstrihnete od
tychto kotiev,ktore vas tahaju ku dnu.
Su to posledni chlapi na planete?Ste v najlepsich
rokoch,nestracajte cas.Mozno,by som to chapal
po 30 rokoch spolocneho zivota,ale toto,co ste
napisali,nechapem.Tazko sa robia dôlezite rozhodnutia,lebo nevieme,ci na tom nebudeme horsie,ako pred tym,ale z môjho pohladu,radsej byt
sam,ako zit v strese.Drzim palce🍀.
"Považovala som náš vzťah za ukončený, ale on mi povedal, že vraj utekám z bojiska a že ak by som ho milovala, tak by som sa správala inak."
@anonym_autor a milujes ho? A on Teba? Keby Ta on miloval, spraval by sa inak.
"Plus vo mne vyvolava pocit viny ze ja za to tiez nesiem ciastocne zodpovednost, tak sa mu citim zaviazana" za co z toho, co sa mu za poslednych 5 rokov stalo mas Ty podiel zodpovednosti? Za to, ze prisiel o pracu a bol 2x na dlhodobej PN snad nemozes, ci ano?
@zltalienka odkial mas tuto vetu: "Plus vo mne vyvolava pocit viny ze ja za to tiez nesiem ciastocne zodpovednost, tak sa mu citim zaviazana"
@zltalienka odkial mas tuto vetu: "Plus vo mne vyvolava pocit viny ze ja za to tiez nesiem ciastocne zodpovednost, tak sa mu citim zaviazana"
@anonym_autor počkaj ty máš iba 43 a už máš osamostatnené deti alebo sú už veľké a bývajú s tebou??Lebo ja mám 48 a len jedna dcéra je s priateľom teda bývajú už spolu,tak som zaskočená.A k tomu dôchodcovi čo ti tu dáka radila.Ty si kľudne nájdi aj 35 -ročného ak to tebe vyhovuje.Bývali spolužiak má o 15 rokov staršiu a sú spolu už 25 rokov tak tam je vek len čislo,každého vec.Ak žena dobre vyzerá môže mať aj mladšieho 🙂
@anonym_autor počkaj ty máš iba 43 a už máš osamostatnené deti alebo sú už veľké a bývajú s tebou??Lebo ja mám 48 a len jedna dcéra je s priateľom teda bývajú už spolu,tak som zaskočená.A k tomu dôchodcovi čo ti tu dáka radila.Ty si kľudne nájdi aj 35 -ročného ak to tebe vyhovuje.Bývali spolužiak má o 15 rokov staršiu a sú spolu už 25 rokov tak tam je vek len čislo,každého vec.Ak žena dobre vyzerá môže mať aj mladšieho 🙂
@gabrielabydzo áno, mám 22 ročnú dcéru študujúcu a pracujúcu v zahraničí. Šikovnica je, má tam priateľa, bývanie, školu, prácu, kamarátov. Chodí samozrejme na SVK niekoľko krát za rok, ale neplánuje sa vrátiť späť.
@gabrielabydzo áno, mám 22 ročnú dcéru študujúcu a pracujúcu v zahraničí. Šikovnica je, má tam priateľa, bývanie, školu, prácu, kamarátov. Chodí samozrejme na SVK niekoľko krát za rok, ale neplánuje sa vrátiť späť.
@anonym_autor moja pracuje v nemocnici,robila tam aj za covidu ešte ako študentka,teraz je na gaste ,nepotrebujem aby mi odišla do zahraničia pretože takto keď nám aj lekári aj sestričky odídu všetci von,tak som zvedavá keď mi budeme dôchodkyne kto sa nám postará o naše rite.
@anonym_autor moja pracuje v nemocnici,robila tam aj za covidu ešte ako študentka,teraz je na gaste ,nepotrebujem aby mi odišla do zahraničia pretože takto keď nám aj lekári aj sestričky odídu všetci von,tak som zvedavá keď mi budeme dôchodkyne kto sa nám postará o naše rite.
@gabrielabydzo gastre tam mali byť...gastroenterológia
@anonym_autor nemá zmysel pokračovať
Tento chlap ta taha psychicky dole .O par rokov ta znici , mozes fyzicky ochorieť .Psychika je veľmi dolezita.
Nie neostala by som s nim.Nema o teba zaujem, nie si priorita, a nikdy nebudes.Je to stary mladenec, najhorší typ muzov do vztahu .Samoluby egoista. Prenechaj ho mamicke.Vzdy lepsie samej ako taketo trápenie .
Z 5tich rokov si zbytocne stratila polovicu, kedy ty si s nim bola vo vztahu a on o nicom nevedel😨zabudni na to tela a dopraj ho mamicke. Este ho par mesiacov, rokov potiahe onaa potom sa zosupne na dno, este ho aj prerazi. 💥
@anonym_autor Aky je vtipny. Ze utekas z bojiska. Namiesto toho,aby sa nad sebou zamyslel,tak obvinuje teba a bude ti robit vycitky svedomia. Nestracaj s nim cas. On ta nici. Toto nie je vztah. A ked je taky mudry,nech si najde taku,ktorej to vadit nebude a garantujem ti,ze taku nenajde. Nestoji ti za to trapenie.
@anonym_autor sa divím ,že takto strácala cas
Byt vo vzťahu ktory ti nič nedáva psychicky ta ničí z lútosti a lebo on raz pomohol a musím mu to vrátiť spolu so snahou niekoho vyliečiť su tie najhoršie dovody byť s niekým a ženy si takto zbytocne preseru zdravie a život pre niekoho komu tie sračky v ktorých sa vala vyhovujú. Áno je možnosť skúsiť pomôcť knihy terapie poradiť nasmerovať. Počúvať byť oporou. Je to ľudské. Ale ak je stále na tom rovnako nikam sa nehýbe opakuje tie isté veci a správanie dokola obviňuje mna za problémy ktoré si spôsobil sám tak zachranujem seba a svoje zdravie a odchádzam. A ak by sa niekto montoval do toho štýlom opustila si chudacika čo má depresie ty sebecka osoba poviem len , ja som urobila čo sa dalo zbytok je na ňom. A kľudne mu skúste teraz pomôcť vy. Kto pomôže tebe keď sa zrutis?
Vnímala by som ho len ako známeho na zriedkavý pokec. A buď rada, že sa vám nenasačkoval do bytu. Bol by na príťaž takýto plačko. Nestrácaj s ním zbytočne čas, nepripúšťaj si jeho výčitky, nenechaj sa udupavat. Si šikovná sebestačná zena, hladaj si rovnocennú spoločnosť.
@anonym_autor ukonci to a ujdi z bojiska.... urobila si, co sa dalo a uz sa neda viac. on nechce a ty s tym nic neurobis. A ak ti to zacne zniva vycitat, mozes sa na neho bud vykaslat, alebo mu to vykric, mozno sa ti ulavi...
Opusti ho, nikam ta neposuva. Stalo sa mi to, expriateľ ma obmedzuje, jeho pasivita ma nicila, dohodnút sa s nim na niecom do budúcna bolo peklo. To su neakcne typy, ktoré musia mat neakcne jednoduché priatelky. To nechces

Autorka. Citim s Tebou. Citim sa podobne v poslednej dobe. Cca rovnaky vek. Ja deti, praca, vlastny dom. On nezamestnany, v podnajme v garsonke, ziadne deti. Tiez reci o spolocnom byvani. Ale bohuzial, neda sa. Stale nejaka zamienka preco nie. Tiez sme spolu pat rokov.
Dal vypoved ze si pol roka oddychne, urobi si kurz, pomoze mi okolo domu, budeme spolu nieco robit.
Realita? 12 hodin denne prelezi v posteli. Kazdy den uziva kratom, dva energetaky, stillnox a xanax. Nic ho nebavi, na nic nema naladu. On vlastne nevie co chce. Potrebuje sa niekam pohnut ale nevie kam a ako. Len stale caka. A stazuje sa ze si za pol roka co je doma a nic nerobi vobec neoddychol. Vycita mi, ze mu malo rozumiem, malo som tu prenho.
Nic po nom nechcem, lebo mi vysvetlil, ze sa zle citi. Riesit to nechce. Stacia vyssie uvedene latky. Tak funguje.
So mnou nic riesit nechce. Resp jemu sa chce riesit vecer, ked ja uz som vycerpana z celeho dna.
Dnes som sla vyniest koberce do zberu, ktore som mala mesiac pred domom. Hned vycitka ze preco som nepockala nanho, mohli sme to robit spolu. No nie, nemohli, za kazdu pomoc vyzaduje vdacnost a nekonecne dlho mu trva kym sa k niecomu odhodla.
Slak ma z neho triafa. Chlapom sibe ked nechodia do prace.
@anonym_e7a4f9 prečo si teda s ním?