icon

Túžba po deťoch - zničený vzťah

22. aug 2023

Ahojte asi ani tak neočakávam radu ako skôr sa potrebujem vyrozprávať....Pred piatimi rokmi som sa vydala presťahovala sa do iného mesta našla si prácu a všetko vyzeralo byť úplne dokonalé .... samozrejme sme s manželom obaja túžili po deťoch a keďže dieťa stále neprichádzalo navštívili sme lekárov diagnóza teratospermia - iba 1.5% morfologicky správnych...bola to pre nás hrozna rana, lekári tvrdili že podariť sa môže ale pravdepodobne môžeme na vlastné deti zabudnúť bez pomoci IVF...Ja som veriaca a teda IVF pre mňa nie je cesta ... manžel to vzal v pohode ...tak deti nebudú a možno sa nejaké podaria ...ako roky plynuli tak som aj uvažovala o ivf no vždy mi len povedal ako sa ty rozhodneš tak ja ťa podporím ale mne to skôr prišlo že má v tom nechal samu...ako ja chcem a on nič .ani vitamíny ani kontrolné vyšetrenie ani nič....pár vyšetrení som absolvovala ale musela som prestať kvôli zhoršenej cytologii a liecbe....po 5 rokoch som vlastne zúfalá smutná bezdetná .....o adopcii nechce ani počuť ...a ja mám pocit že ma opustil Boh manžel ešte aj celú rodinu mám ďaleko preč......neviem sa zbaviť pocitu že čím viac túžim po deťoch tým viac neznášam manžela za to že ich nemáme ..

Strana
z2
basulaak
22. aug 2023

Neznasaj svoju bigotnu cirkev, zeodsudzuje ivf. Obrala si sa sama o sancu, nie tvoj muz.

la_dolce_vita
22. aug 2023

keď máš také pocity, že ťa Boh opustil, nebolo by menšie zlo ísť na umelé oplodnenie? Nevieš si to nejako nastaviť v hlavne, že vlastné dieťa je viac ako nejaké usmernenia církví... Horšie veci páchajú ľudia a aj kresťania...

deti95060810
22. aug 2023

hľadáš chybu v manžel. ,ten ti chce vlastne pomôcť a netlačí na teba vôbec...
mala by si sa zamyslieť, či neťaháš vzťah ku dnu...

tiika
22. aug 2023

Išla by som na IVF. Radšej neskôr a teraz ako nikdy. Som veriaca, ale nie stotoznena s názormi cirkvi. Ja verím, že lekáry pomáhajú a ako liečia chorých, môžu pomôcť i tebe. Tiež je to však len v rukách božích, ci sa podarí.
Tak ci onak, rozhodnutie si spravila ty. Muž ta do ničoho netlačil a ani nič nezakázal. Aj následky znášaš sama. Preto sa môžeš hnevať sama na seba.
Mala by si sa rozhodovať za svoj život, mozno zivot svojich budúcich deti, nie za presvedčenia cirkvy. Čo kňaz, pápež, doba, to iné vyhlásenia.

lucka_ke
22. aug 2023

však lekári len pomáhajú, život dáva Boh a ak je to sprostredkovane cez lekárov aj to je cesta, ktorú treba využiť, choďte do toho

matkahelka
22. aug 2023

a rozpravala si sa s nejakym knazom o IVF? mala by si sa. IVF je odsudzovane cirkvou preto, lebo sa "mrazaciky", ktore ti nevlozia, "zabiju". Ak by ste si dali odobrat menej vajicok a vsetky vyuzili, je to ok aj s cirkevnou moralkou. Ano, mam to od knaza.

pralinka25
22. aug 2023

ja neviem preco presne je IVF odsudzovane krestanstvom ale tak matne sa mi zda ze kvoli tomu ze by si nevyuzila vsetky embria?
ak je to kvoli tomu da sa to spravit tak ze v&robia len jedno dve a vlozia vsetko. nic neznicia.
dat novy zivot nemoze byt hriechom. a vzdy su moznosti a cesty. podla mna existuju aj lekari gynekologovia co su veriaci. mozno by ti pomohol rozhovor s nejakym z nich o moznotiach.
inak ak ti toto kazi vztah s bohom aj manzelom niekde je chyba. neviem co je vacsi hriech potom. ak si veriaca rozvod asi tiez nepripada do uvahy.
manzela si poprosila ci by nemohol zacat uzivat aspon nejake vitaminy?
inak kamoske sa takto podarilo otehotniet 2x kde mal muz taku diagnozou ako tvoj ale trvalo to 15 rokov.
ja si myslim ze ak boh nebude chciet nevyjde ani ani umele. ako sa hovori clovece pomoz si sam aj boh ti pomoze. niekedy treba veciam pomoct a ako hovorim ak je to o tych embriach je to riesitelne. ja som tu roky dozadu na tuto tematiku videla diskusiu kde to rozoberali ale velmi si to nepamatam. skus hladat cesty nevzdavaj sa lebo skoncis frustrovana zatrpknuta, so zlym manzelstvom a stratis mozno aj vieru.

zuzanaa239
22. aug 2023

Mala by si ďakovať Bohu, že posunul medicínu takto ďaleko, ty radšej zničiš svoj vzťah a manžela pre stredoveké dogmy, veľmi správny prístup máš…Ja myslím, že už aj cirkev opúšťa od takých názorov… Mala by si sa spamätať, vzchopiť a nezničiť všetko čo okolo seba máš.

babulkomale
22. aug 2023

@basulaak vies co, ja nie som v ziadnej cirkvi a neviem ci verim v Boha, ale IVF je pre mna neprijatelne z pohladu etiky a ucty k zivotu.

jarnajar
22. aug 2023

Veď ti dáva možnosť sa rozhodnúť. IVF je obrovskou fyzickou a psychickou záťažou pre ženu, preto odhliadnuc od tvojho náboženského presvedčenia je správne, že o tom máš rozhodnúť ty. Alebo by si chcela muža, ktorý ťa bude tlačiť do procedúr hlava-nehlava, len aby mal dieťa? Ale vitamíny by sa hodili, vážne sa s ním porozprávať o tom, že je pre teba dôležité, aby ich bral a tak prejavil záujem sa zapojíť do riešenia.

zmrzlinka2021
22. aug 2023

Spravila si si z dietata modlu a nici to tovj zivot, tvoj vztah. Manzel je ochotny ta podporit v com chces, ale nemozes z neho robit cvicenu opicu. Dieta je dar, nie samozrejmost. Pokial chces ist na to IVF, tak chod, ale neprenasaj svoj hnev na nikoho ineho.

carduelis
22. aug 2023

Pozri si Naprotechnology, je to specializacia v gynekologii ktora sa zameriava na problemy neplodnosti a pomaha ich odstranovat. Na SVK je niekolko lekarov, ktory sa tomu venuju. Kludne mi napis alebo si pozri stranku www.plodar.sk

katarinka89
22. aug 2023

Takže si to zhrniem: si veriaca , obvinujes muža zato, že nemáte deti a ivf je pre teba no go .......
Celá zla ta tvoja viera a tiez som veriaca ALE AJ RACIONALNE ZMYSLAJUCA .....

liliana8
22. aug 2023

Je to urcite tazke a tuzba po detoch je silna, ale neuchyluj sa k nenavisti manzela. On predsa za to,ze ma take spermie nemoze. Keby bol naopak nejaky problem na tvojej strane, ako by si sa citila,keby ta zacal nenavidiet za nieco, za co nemozes?

dadula_15
22. aug 2023

Presne tak, najprv by si si asi sama mala uvedomiť, že inou cestou to jednoducho nepôjde. Buď tie deti chceš alebo nie. Lekár vám dal jasne najavo, že iná možnosť pako umelé oplodnenie proste nie je. Treba si určiť priority. Buď verná cirkvi alebo maj deti.

moninah
22. aug 2023

Ahoj, je taka knizka, Nadej pre Chanu, v ktorej autorka preziva a opisuje podobne pocity, ako mas ty. Je napisana velmi pekne, je plna nadeje a dobrych rad. Mozno by si v nej nasla nejake napady, co robit. Skuste si s manzelom postudovat, ake mate moznosti, co je pre vas prijatelne, co uz nie. Velmi ti zelam, aby ste nasli svoje stastie.

pink_lady
22. aug 2023

trochu matematiky: ak ma muz normalny pocet spermii, tak aj 1% su miliony dobrych...moj mal teratozoo 2%
trochu viery: po neuspesnom IVF som uplne zanevrela na Boha, nedokazala som sa modlit vobec...Mala som za sebou aj potraty, 3r snahy, AMH 0,06, endometrioza...padla som na totalne dno ...no ked som dokazala po asi 2-3m od neuspesneho ivf Bohu a spol povedat: ja uz som urobila co sommohla, prekrocila som vsetky svoje hranice /tiez som sa nevedela stotoznit s IVF/ ja uz sa za to modlit nebudem ale nechavam to uz na vas ...A vies co? O 9m som rodila 😂
Este pred tym sa mi dostala taka knizka do ruk - ze ako si spravne priat...skus precitat ...

barborachors
22. aug 2023

Ale ved boh ma rad vsetkych ludi, aj tych co su narodení cez Ivf, aj černochov aj romov atd… Aj tych co boli v inkubátore. Treba si naštudovať bibliu a farárkov nepocuvaj.

hendikep
22. aug 2023

ja by som s IVF bola opatrna… nie len preto ze som veriaca, ale sestra je lekarka v Brne a povedala ze tie hormony su obrovska zataz pre organizmus a nejedna zena ma potom rakovinu - o com sa samozrejme nehovori lebo by bolo po biznise 💸 . Samozrejme Ti tu budu zeny vykladat ake je IVF terno, ale ak by Boh chcel dieta by Vam dal ..pocula som o fakt vela pripadoch ktorym lekari potvrdzovali bud neplodnost alebo velmi nizku plodnost a cuduj sa svete ked sa uvolnili napriklad po prvom dietati po IVF podarilo sa aj prirodzene… hlava hra obrovsku rolu, ale podla mna treba respektovat ze nie kazdemu su deti sudene.. aj tu je XY tem ako zeny chceli za kazdu cenu a potom im udreli silne depresie alebo si po rokoch bez dietata nedokazali zvyknut na novy zivot s dietatom … alebo take ktore to beru ako v obchode .. ledva bola tehotna s chlapcom uz rozmyslala nad druhym vkladom lebo ona chcela dievca 🤦🏼‍♀️ ako v obchode

hendikep
22. aug 2023

@barborachors biblia hovori ze nemame robit co sa Bohu nepaci … a jemu sa nepaci “ hrat sa na Bohov “ 🙂 mala by si si ju precitat, je fakt dobra 😉

autor
22. aug 2023

Myslím že ak túžba mať dieta je spoločná tak aj rozhodnutie akýmkoľvek smerom by malo byť spoločné...či už sa týka IVF alebo adopcie ...a za spoločné rozhodnutie naozaj nepovažujem "ako ty chceš " áno na jednej strane je to moje rozhodnutie pretože všetky zdravotné následky v prípade neúspešnej liečby si ponesiem sama na strane druhej kde je teda opora sme neplodny ako pár a prejaviť trochu snahy pri výbere klinky alebo aspoň bez "nútenia" absolvovať vyšetrenia považujem za základ..
Z tohto prístupu mi je naozaj smutno ale evidentne len nevidím aké šťastie ma stretlo...keď v situácii kedy treba rozhodnúť som sama

ivangeline
22. aug 2023

A co tak riesit vztahy,kt mas? S manzlem. Rodinou. Priatelmi. Ak si veriaca...prilnut k Bohu viac. Viac sa modlit. Spravat sa dobre k bliznemu ako k Jezisovi. Omsa. Prijimanie. Knihy. Spoved. Spolocenstvo navstevovat. Pochopit seba a svoje pocity. Vidiet zivoty ludi. Urcite sa stretavaju aj bezdetne pary. Mnoho x sa dieta zadari neskor. ;)

madeline1
22. aug 2023

Boh ta neopustil, tak nehovor a IVF nezakazal, ved by si priviedla na svet zivot. Manzel proti IVF taktiez nebol, ci sa to ale podari takto taktiez nie je iste, pokusit sa o to mozte.

pralinka25
22. aug 2023

@hendikep lenze my sa hrame na bohov aj v pripadoch kedy zachranujeme zivoty teda napriklad predcasniatka, ked zachranime zivot akoukolvek operaciou aj ked len slepe crevo. bajpasy, chlopne, transplantacie, transfuzie, chemo atd. ja si zas myslim ze boh nam dal rozum a schopnosti aby sme si pomahali.
akoze nenabadam tu autorku na IVF len nech si zisti o tom viac info z pohladu medicinskeho aj nabozenskeho. ale najviac sa mi pacil prispevok od @ivangeline to by rozhodne autorka mala spravit. pretoze ano dieta nie je modla ani jediny zivotny ciel.

camelie12
22. aug 2023

Chapem vas, ste v tazkej situacii.
Ste "uvaznena" medzi obrovskou tuzbou mat dieta a vasim nabozenskym presvedcenim.

No zivot dietatu dava jedine Boh podla mna a nie lekari (nech su akikolvek spickovi), ti mozu k tomu viac alebo menej dopomoct, ak je potrebne.
Takze ak by Boh nechcel, tak nepozehna zivot ziadnemu dietatu splodeneho z IVF.
A viete, ze takychto deticiek je dost a su zdrave a rodicia su stastni, ze ich maju 😍

Takze poradila by som vam, skuste aspon 1x IVF a uvidite, ci sa podari.
Ani IVF vzdy nevyjde na prvykrat. Niekomu vyjde na druhy pokus, niekomu na treti a niekomu vobec.

ayaya
22. aug 2023

My nemôžeme mať deti prirodzene kvôli partnerovi ale on má taký spermiogram, že tam nie je ani šanca, že by sa mohlo podariť prirodzene. Keď sme zistili, že to prirodzene nepôjde, stáli sme pred otázkou, či pôjdeme na ivf alebo ostaneme bez detí. Môj partner sa k tomu tiež nikdy nevyjadril a nechal to na mňa, aby som sa ja rozhodla. Nikdy som to nebrala tak, že ma v tom nechal samú, len vedel, že všetko si ja pretrpím, ja si budem pichať injekcie a brať lieky, ja budem chodiť na kontroly, mňa budú uspávať a odoberať vajíčka, on iba odovzdá vzorku.
Nemyslím si, že ťa v tom manžel nechal samú ale vie, že ty máš problém s ivf, tak to necháva na teba, aby si sa rozhodla. Zbytočne by ti pred rokmi povedal, že poďme na to, keď vedel, že by si s tým nesúhlasila a teraz sa možno nechce vyjadriť kvôli tomu, aby si nemala pocit, že ťa do niečoho núti.
Ak chceš dieťa, tak do toho choďte, už ste to odkladali dosť dlho. Ja keby som čakala, kým partner vyvinie nejakú iniciatívu, tak by som deti nemala do dnešného dňa a takto mám už dve a tiež som všetko musela rozhodovať a vybavovať sama. Inak je dobrý partner aj otec, iba málo iniciatívny a možno to platí aj pre tvojho manžela.

lucka_ke
22. aug 2023

očividne máte aj vzťahový problém, najskôr si vyriešte toto a potom dieťa, lebo sa kľudne môže stať že tu budeš o rok písať ako si stále sama s bábätkom a muž preč, nepomáha

beata_k
22. aug 2023

A nenapadlo ti, ze Boh dal vedomost lekarom aby ti pomohli cez IVF?
To je jak ten vtip s topiacim.
Pride prva pomoc. Nie, mna zachrani Boh.
Pride druha pomoc. Nie, mna zachrani Boh.
Pride tretia pomoc. Nie, mna zachrani Boh.
Ked sa utopil, tak sa pyta Boha preco mu nepomohol. Boh mu odpoveda. Poslal som ti troch ludi aby ta zachranili....🤷

mondolina
22. aug 2023

@babulkomale
máš deti?

babulkomale
22. aug 2023

@mondolina preco?

Strana
z2