icon

Túžba po deťoch - zničený vzťah

22. aug 2023

Ahojte asi ani tak neočakávam radu ako skôr sa potrebujem vyrozprávať....Pred piatimi rokmi som sa vydala presťahovala sa do iného mesta našla si prácu a všetko vyzeralo byť úplne dokonalé .... samozrejme sme s manželom obaja túžili po deťoch a keďže dieťa stále neprichádzalo navštívili sme lekárov diagnóza teratospermia - iba 1.5% morfologicky správnych...bola to pre nás hrozna rana, lekári tvrdili že podariť sa môže ale pravdepodobne môžeme na vlastné deti zabudnúť bez pomoci IVF...Ja som veriaca a teda IVF pre mňa nie je cesta ... manžel to vzal v pohode ...tak deti nebudú a možno sa nejaké podaria ...ako roky plynuli tak som aj uvažovala o ivf no vždy mi len povedal ako sa ty rozhodneš tak ja ťa podporím ale mne to skôr prišlo že má v tom nechal samu...ako ja chcem a on nič .ani vitamíny ani kontrolné vyšetrenie ani nič....pár vyšetrení som absolvovala ale musela som prestať kvôli zhoršenej cytologii a liecbe....po 5 rokoch som vlastne zúfalá smutná bezdetná .....o adopcii nechce ani počuť ...a ja mám pocit že ma opustil Boh manžel ešte aj celú rodinu mám ďaleko preč......neviem sa zbaviť pocitu že čím viac túžim po deťoch tým viac neznášam manžela za to že ich nemáme ..

Strana
z2
mondolina
22. aug 2023

@babulkomale
či by to bolo pre teba neprijateľné aj keby si tie deti nemala, alebo či si prešla tým čím si prešli páry čo podstúpili IVF.

babulkomale
22. aug 2023

@mondolina deti nakoniec mam a do IVF som nesla prave z presvedcenia. A presla som si doslova horormi.

maxxim
22. aug 2023

Aboj, môzes mi napisať sukromnú správu?

kristinapetronela
22. aug 2023

To s bohom nemá nič spoločné .aj ja som veriaca a išla by som na umelé oplodnenie

bucko555
22. aug 2023

Aj ja som veriaca tak normálne nie fanaticky, bola som na umelom mám doma krásnu zdravú sedem ročnú dcéru a bolo to moja naj rozhodnutie v živote

nevelyn
22. aug 2023

Neverit v Boha, mas uz zrejme naplneny zivot, takto sa trapis. Pocula som raz osvieteneho katolickeho knaza, ze ivf je hriechom, len ak dojde k likvidacii embryi. Takze najprv sa musia uspesne odobrat vajicka, potom spermie, tie sa musia uspesne spojit, a vsetky, ktorym sa to podari a vznikne tak zive embryo, sa musia postupne vlozit do maternice. Mozu sa aj zamrazit a vlozit za dalsie roky, len sa nemozu vyhodit. Pary maju vacsinou 3 az 7 embryi na konci procesu, uspesnost uchytenia v maternici je okolo 30%. Casto su zeny stastne, ze maju vobec z jedneho pokusu aspon 1 uchytene a porodene embryjko, velmi casto ani po x pokusoch ziadne embryo nevznikne alebo sa ziadne neuchyti. Ale v extremnom pripade, keby ste mali vela embryi na konci, tak by si mohla skoncit s vela detmi, ak by si to pojala takto krestansky.

zuza265
22. aug 2023

Nie kazdy chlap je taky, co bude iniciativny v takych veciach. Sucasne vies, ze teba to ovplyvni najviac. Je super, ze si vyberies ty. On bude vysetrovani a ovplyvnovani zdravotne minimalne. Ja by som skusila prestavit samu seba - teba. Tvoje zmyslanie a prijatie muza takeho aky je. Ono su to fakt niekedy hrozne teliatka. Chapala by som keby ti zakazuje vsetko a nesuhlasi a neviem co. A co rozhovor? Co ti na to hovori on? Co ti na to hovori knaz? A je aj muz tak veriaci? Kazda zmena zacina najskor v nas..

emily_666
22. aug 2023

Za mna, tvoj partner len akceptoval tvoju vieru a ty si predsa umele oplodnenie odmietla. Ak si zmenila nazor, treba sa o tom doma porozpravat. To ako ten vtip, muz sa topil a isla okolo lod, ze mu pomozu. Topiaci sa to odmietol, ze netreba ze boh ho zachrani. No a v nebi ten utopenec sa pytal boha, ze preco si ma nezachranil? Boh mu na to, ze ved som ti tam poslal lod. 🙈
Presne si ten typ, si sa utopila vo vlastnom slepej viere a vinny ma byt za tvoj muz? Teda..... 😤😤😤

zuzuliatko18
22. aug 2023

Manzel skúšal aj nejaké doplnky výživy? Napr. Existuje reproman a určite.aj mnohé ďalšie,.ktoré mozu spermiogramu pomôcť.
Druhá vec je nastavenie a osobný prístup - ak si kresťania,.riadiaca sa pravidlám katolíckej cirkvi, iste vieš, že všetko, čo človeka trápi, môžeš obetovat Bohu a vylepšiť tak nejaké milosti iným.
Posledné, mať dieťa je dar, nie právo ani povinnosť. Áno, veľmi boli nenaplnená túžba, no je to osobná a popravde, sebecka vec. A áno, viem ako to boli, na dieťa sme čakali veľa rokov, ja som odmietla uvažovať o IVF z viacerých dôvodov, manžel má nenútil, nechal tieto veci na mňa, no ochotne podstúpil vyšetrenia, aby sme vedeli nájsť, kde je problém.

maminkadeticiek
22. aug 2023

No ja fakt neviem na koho sa chces vlastne hnevat?Jedine ak tak len na seba.
1.Mate problem,ktory je riesitelny.2.Mas riesenie.3.Muz ta podporuje a netlaci.Ty si vyrabas v hlave problem ktory sa snazis hodit na muza,na Boha,lebo si nasrana vlastne sama na seba ze si v manzelstve v ktorom nemas deti,vnimas to ako krivdu,nespravodlivost a nevidis kvoli klapkam na oci riesenie ktore mas na dlani.A Boha do toho ani netahaj.Nepamatam sa ze by Jezis kazal "nesmies ist na IVF...".

luccija
22. aug 2023

Povedať mu na rovinu, že chces, aby ste sa pokúsili o IVF.Absolvovat u neho nove vyšetrenia ...prečo si naňho nahnevaná?nie každý muž by akceptoval tvoju vieru a rozhodnutie blbo napísané, ak by si nepovedala, že ivf nie už mohol mať dieťa aj on sa môže cítiť byť sklamaný, nahnevaný.
Môže byť, že deti už nechce treba sa o tom porozprávať hlavne konaj čas je nemilosrdny

hendikep
23. aug 2023

@pralinka25 akoze kazdy ma to chapanie tej hranice niekde inde, tiez som sa vela krat zamyslala nad tym ze preco cela medicina potom nie je odsudena… aj ked aj v novom zakone je to nepriamo vysvetlene ze choroba nie je od Boha … ale ja to vnimam tak ze darcom zivota je len Boh a s tou “ tvorbou zivota” konkretne by sme mali zaobchadzat opatrne.

pralinka25
23. aug 2023

@hendikep uz rozumiem ako si to myslela. takto som to napriklad ja nevnimala ale ano aj takto sa to da brat. no moralne dilemy su vzdy najzlozitejsie. a kazdy pohlad a konstruktivny nazor na vec je obohacujuci.

Strana
z2