Tykanie a vykanie vo vzťahu zákazník - predavačka. Kto navrhuje?
Možno to bude debilná otázka, ale mám trochu dilemu. Ja (muž v mid-20s) pravidelne navštevujem jednu kaviareň/bar/stánok kde robí jedno dievča, odhadom cca v mojom veku tiež. Automaticky jej vždy vykám, lebo šak od zákazníka sa to patrí predavačke, ale jak tam chodím pomerne často a stretávame sa pravidelne, aj niekedy so mnou prehodí pár slov okrem "čo si prosíte, nech sa páči, dovidenia" ale vyká mi stále tiež. Ako v takejto dynamike po slušnosti "funguje" vykanie/tykanie?
Lebo ako popravde príde mi to osobne už neprirodzené, keď sme vlastne rovesníci, ale vždy mi bolo debilné navrhnúť tykanie, lebo šak od zákazníka, sa to predavačke (ešte k tomu žene) asi nesluší? Kto v takomto prípade po správnosti navrhuje tykanie, ak vôbec niekto?
A nie, fakt to neberte tak, že mi náhodou ide o "niečo viac" 😀. Čisto dilema, ako v takomto vzťahu funguje protokol
Vždy navrhuje žena, pokiaľ ja viem.
Vieš čo je to Etiketa?
Nikdy neuvažujem nad tým, aby som začal tykať žene, s ktorou si vykám. Keď mi začne tykať sama od seba, začnem tykať aj ja.
@lukbe vždy nie ale medzi bežnými ľuďmi áno. Potom záleží od veku a postavenia 🙂 čiže občas to môže byť aj muž žene
Vôbec sa nejedná o to, či je predavačka, majiteľka firmy alebo advokátka. Jedná sa o to, že sa máš predstaviť a ak si jej sympatický, tak sa ti predstaví oná. A je na rozhodnutí ŽENY ako nežnejšieho pohlavia, čo bude alebo nebude ďalej.
@denkabemommy áno, na pracovisku to môže byť aj inak, ale v bežných rovnocennych vzťahoch je to zena.
Ja som čašníčkovala cca v mojich 20-25 a keď mi niekto navrhol tykanie, hlavne pravidelní zákazníci, nemala som problém. Doteraz keď ich stretnem niekde na ulici/v obchode, tak sa pozdravíme a to je už zopár rokov, odkedy nepracujem 😁
@ondrej456 navrhujes tykanie ty ako zakaznik. Jedine, ze by bola výrazne starsia ako ty, tak ak by si aj bol zakaznik, navrhovanie na tykanie nedavas. To iste plati napr. ak by bola čašníčka výrazne starsia, moze ti navrhnut tykanie. Ak by bol vyrazne starsi zakaznik ako casnicka, tak čašníčka nema navrhovať tykanie. Ja to poznam takto. My sme to raz v praci analyzovali ale trosku z inej pozície nie v reštauračných službách. Samozrejme nemusim mat pravdu a nebudem sa s nikym hadat. Ja iba, ze to poznam takto.
@ondrej456 v prípade, že ti nejde o nič viac, naďalej vykaj.
Aj keby bola mladšia. Myslím, že by si mal navrhnúť týka nie ty, ako zákazník. Aj keď si muž.
veď to zaobal že nechceš vyznieť neuctivo ale rád by si to formálne oslovovanie odložil bokom, či je s tým ok keby ste si tykali. Jej práca proste diktuje zákazníkom vykať, je to normálne a keď sa chce správať profesionálne tak nenavrhne tykanie ona. Podľa mňa sú situácie ako táto kedy je úplne v poriadku že to navrhne muž. Nemyslím si že to bude urážlivé.
raz som pocula, ze tykanie by mal vzdy navrhnut muz aby sa zena nedostala do situacie, ze bude navrhovat ona a bude odmietnuta, co by ju dostalo do neprijemnej situacie.
@zic nie, nemáš pravdu.
@sasa1310 to vôbec nie
@eternity24 čiže podľa teba radová zamestnankyňa môže kľudne navrhnúť tykanie rovno riaditeľovi alebo ministrovi, lebo je žena. Nie, nemáš vôbec pravdu
@sasa1310 ano, asi máš pravdu. To by nebolo v rámci etikety, ked to posunieme do takejto situácie. Ale predsa vzťah zakaznik a nejaký pracovnik v službách, ešte ak aj sú vekovo rovnakí, tam nieje vzťah významnosti , teda podľa mňa zákazník nieje významnejšia osoba v tejto situácii 😂. Ale veď autor to môže aj slušne navrhnúť tej dievčine, ako to tu naformulovala foxyfox. Ale napr vo vzťahu 50 ročný muž a 25 ročná žena, navrhuje tykanie žena. Si myslím 😀 pokiaľ to nieke nadriadený a podriadená samozrejme.
@ondrej456 ja nevidím dôvod navrhovať tykanie osobe čo proste ťa ako osobu ani nevníma riadne a hovorí ti len frázy čo musí ako zákazníkovi aby nemala zlé recenzie alebo aby mala tringelt...
Ahojte. Poradte aj mne prosim. Mam pana, chlapik okolo 60 r, chodi nam roky co to porobit v dome. Som mladsia. Za pracu mu platime. Kto navrhuje tykanie v nasom vztahu?

Protokol? Zakaznik obsluha vykanie, aj keby mala 15na praxi a ty 50