icon

Tykanie a vykanie vo vzťahu zákazník - predavačka. Kto navrhuje?

ondrej456
6. mar 2025

Možno to bude debilná otázka, ale mám trochu dilemu. Ja (muž v mid-20s) pravidelne navštevujem jednu kaviareň/bar/stánok kde robí jedno dievča, odhadom cca v mojom veku tiež. Automaticky jej vždy vykám, lebo šak od zákazníka sa to patrí predavačke, ale jak tam chodím pomerne často a stretávame sa pravidelne, aj niekedy so mnou prehodí pár slov okrem "čo si prosíte, nech sa páči, dovidenia" ale vyká mi stále tiež. Ako v takejto dynamike po slušnosti "funguje" vykanie/tykanie?

Lebo ako popravde príde mi to osobne už neprirodzené, keď sme vlastne rovesníci, ale vždy mi bolo debilné navrhnúť tykanie, lebo šak od zákazníka, sa to predavačke (ešte k tomu žene) asi nesluší? Kto v takomto prípade po správnosti navrhuje tykanie, ak vôbec niekto?

A nie, fakt to neberte tak, že mi náhodou ide o "niečo viac" 😀. Čisto dilema, ako v takomto vzťahu funguje protokol

Strana
z2
eeffka
6. mar 2025

Protokol? Zakaznik obsluha vykanie, aj keby mala 15na praxi a ty 50

ina2405
6. mar 2025

@ondrej456 mne príde vykanie úplne prirodzené aj v takomto už skoro priateľskom vzťahu.S jednou kamoškou si každý deň cez messenger píšeme a vykáme si už štyri roky.

lukbe
6. mar 2025

Vždy navrhuje žena, pokiaľ ja viem.

lilika72
6. mar 2025

Vieš čo je to Etiketa?

sasa1310
6. mar 2025

@lukbe zle vieš

gribka1
6. mar 2025

@sasa1310 A ako to teda je?

sevrin
6. mar 2025

Nikdy neuvažujem nad tým, aby som začal tykať žene, s ktorou si vykám. Keď mi začne tykať sama od seba, začnem tykať aj ja.

denkabemommy
6. mar 2025

@lukbe vždy nie ale medzi bežnými ľuďmi áno. Potom záleží od veku a postavenia 🙂 čiže občas to môže byť aj muž žene

sasa1310
6. mar 2025

@gribka1 No napr. pracovne vždy navrhuje tykanie nadriadený. Tam je jedno kto je chlap a kto žena.

lilika72
6. mar 2025

Vôbec sa nejedná o to, či je predavačka, majiteľka firmy alebo advokátka. Jedná sa o to, že sa máš predstaviť a ak si jej sympatický, tak sa ti predstaví oná. A je na rozhodnutí ŽENY ako nežnejšieho pohlavia, čo bude alebo nebude ďalej.

sasa1310
6. mar 2025

@ondrej456 v tomto prípade si ty zákazník, tak tykanie by si mal navrhnúť po správnosti ty. Ale ak to chceš osobne (niečo viac) poprípade mimo toho obchodu, súkromne, tak ona

lukbe
6. mar 2025

@denkabemommy áno, na pracovisku to môže byť aj inak, ale v bežných rovnocennych vzťahoch je to zena.

vkatush
6. mar 2025

Ja som čašníčkovala cca v mojich 20-25 a keď mi niekto navrhol tykanie, hlavne pravidelní zákazníci, nemala som problém. Doteraz keď ich stretnem niekde na ulici/v obchode, tak sa pozdravíme a to je už zopár rokov, odkedy nepracujem 😁

gribka1
6. mar 2025

@sasa1310 Takže vlastne kto už má pocit, že je čas 😂

betulinka1
6. mar 2025

@ondrej456 navrhujes tykanie ty ako zakaznik. Jedine, ze by bola výrazne starsia ako ty, tak ak by si aj bol zakaznik, navrhovanie na tykanie nedavas. To iste plati napr. ak by bola čašníčka výrazne starsia, moze ti navrhnut tykanie. Ak by bol vyrazne starsi zakaznik ako casnicka, tak čašníčka nema navrhovať tykanie. Ja to poznam takto. My sme to raz v praci analyzovali ale trosku z inej pozície nie v reštauračných službách. Samozrejme nemusim mat pravdu a nebudem sa s nikym hadat. Ja iba, ze to poznam takto.

sasa1310
6. mar 2025

@gribka1 no ani nie. Neviem si predstaviť, že by predavačka v predajni navrhla tykanie zákazníkovi.

kavasmliekom
6. mar 2025

@ondrej456 v prípade, že ti nejde o nič viac, naďalej vykaj.
Aj keby bola mladšia. Myslím, že by si mal navrhnúť týka nie ty, ako zákazník. Aj keď si muž.

foxyfox
6. mar 2025

veď to zaobal že nechceš vyznieť neuctivo ale rád by si to formálne oslovovanie odložil bokom, či je s tým ok keby ste si tykali. Jej práca proste diktuje zákazníkom vykať, je to normálne a keď sa chce správať profesionálne tak nenavrhne tykanie ona. Podľa mňa sú situácie ako táto kedy je úplne v poriadku že to navrhne muž. Nemyslím si že to bude urážlivé.

zic
6. mar 2025

@lukbe nie, tam je to zase starsi voci mladsiemu... napriklad 50 rocny pan 25 rocnej zene... az rovnako stari plati to co si napisal - zena muzovi...
A teda vo vztahu zakaznik / obsluha sa to nehodi vobec. Ked chces autor, pozvi ju na rande, tam si potykajte a potom uz je to ok...

zuzikak
6. mar 2025

raz som pocula, ze tykanie by mal vzdy navrhnut muz aby sa zena nedostala do situacie, ze bude navrhovat ona a bude odmietnuta, co by ju dostalo do neprijemnej situacie.

zic
6. mar 2025

@zuzikak podla etikety sa navrh na tykanie nema ("nesmie") odmietnut... teda ak pride "zo spravnej strany"

eternity24
Autor odpoveď zmazal
eternity24
6. mar 2025

@zic nie, nemáš pravdu.

eternity24
6. mar 2025

@sasa1310 to vôbec nie

sasa1310
6. mar 2025

@eternity24 čiže podľa teba radová zamestnankyňa môže kľudne navrhnúť tykanie rovno riaditeľovi alebo ministrovi, lebo je žena. Nie, nemáš vôbec pravdu

eternity24
6. mar 2025

@sasa1310 ano, asi máš pravdu. To by nebolo v rámci etikety, ked to posunieme do takejto situácie. Ale predsa vzťah zakaznik a nejaký pracovnik v službách, ešte ak aj sú vekovo rovnakí, tam nieje vzťah významnosti , teda podľa mňa zákazník nieje významnejšia osoba v tejto situácii 😂. Ale veď autor to môže aj slušne navrhnúť tej dievčine, ako to tu naformulovala foxyfox. Ale napr vo vzťahu 50 ročný muž a 25 ročná žena, navrhuje tykanie žena. Si myslím 😀 pokiaľ to nieke nadriadený a podriadená samozrejme.

zuzikak
6. mar 2025

@zic oo to nie je pravda. Aj ked pride zo "spravnej strany" nikto nie je podriadeny aby to musel prijat.

marsmykkok
6. mar 2025

@ondrej456 ja nevidím dôvod navrhovať tykanie osobe čo proste ťa ako osobu ani nevníma riadne a hovorí ti len frázy čo musí ako zákazníkovi aby nemala zlé recenzie alebo aby mala tringelt...

lija22
6. mar 2025

Ahojte. Poradte aj mne prosim. Mam pana, chlapik okolo 60 r, chodi nam roky co to porobit v dome. Som mladsia. Za pracu mu platime. Kto navrhuje tykanie v nasom vztahu?

rozculena
6. mar 2025

@sasa1310 prosím ťa,to kde si prišla na takúto sprostosť,že zákazník má navrhovať tykanie???????

Strana
z2