icon

Úzkosti ma zastavia ísť na pohreb kamarátkinej mamy?

27. jan 2025

Kamarátke, s ktorou som vyrastala, zomrela mama. Dnes som sa to dozvedela a som z toho v šoku. S kamarátkou sa už nestretávame, naposledy sme boli spolu von pred cca 7 rokmi, potom sme sa ešte náhodne stretávali na ulici, v paneláku, kým tu ešte bývala. Teraz si už iba napíšeme k narodeninám a to je tak všetko. Naposledy sme sa spolu rozprávali tak pred 3,5 rokmi, keď sme sa náhodne stretli na ulici.
Problém je ten, že ja mám dlhodobé psychické problémy, kvôli ktorým som aj nezamestnaná a žijem, ako samotárka, a stránim sa ľudí. Najviac ma trápi, že je to vidno, na mojom výzore, a preto sa aj ľuďom vyhýbam. Dokonca som ju aj pár krát zahliadla diaľke, a ušla som, nakoľko ma chytali strašné úzkosti, a nechcela som, aby ma videla, ako vyzerám. Kvôli týmto problémom som nebola ani minulý rok na pohrebe môjho uja, s ktorým som ale nemala blízky vzťah. Každopádne toto ma veľmi zasiahlo, jej mama ma poznala odmalička, chodievala som k nim domov. Na jednej strane by som mala potrebu ísť na ten pohreb - vyjadriť jej blízkosť, spoluúčasť, na druhej strane, neviem, či by som to zvládla. Nielen tieto veci, o ktorých som písala vyššie, ale aj pohreb, ako taký. Tiež by som ale chcela, aby aj ona potom prišla, keby sa toto stalo raz mne, a podporila ma. Ona je vlastne jediný človek z minulosti, ktorý mi ostal.

unicornlady
27. jan 2025

Zapáliť sviečku na hrob môžeš ísť aj inokedy.
Ak vieš, že by si to nezvládla, môžeš kamarátke napísať, zavolať..
Ono, keď ani nie ste v kontakte, podľa mňa sa to nijak od teba neočakáva.
Ale ak by si mala potrebu, daj jej vedieť, že ju rada vypočuješ, ale na hrob prídeš zapáliť sviečku inokedy.

deti95060810
27. jan 2025

ak máš zdr. problémy tak nechoď... môžeš jej poslať smútočný telegram..

terezkaarthuramax
27. jan 2025

Aj ja mam psychicke problemy a tiez by bolo pre mna tazke sa rozhodnut. Ci mi to este nezhorsi naladu... No u mna je to take zvlastne ze potom by som mala vyčitku že som dobru kamaratku nepodporila ked jej zomrel jeden z najdolezitejsich ludi. Bojim sa normalne ze to budem raz musiet riesit..

unicornlady
27. jan 2025

@terezkaarthuramax Veď tá kamarátka tam nebude sama. Určite aj ďalší príbuzní tam budú, možno má manžela, súrodencov atd.. Byť oporou sa dá aj inak, ten telefonát atd..

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@unicornlady to mojej psychike zial nepomôže.aby tu vycitku som nemala. Ja som bola len na pohrebe otca ako male dieta.vtedy som este nebola takto psychicky chora. Je to tazke rozhodnutie.. ale pochopenie by malo byt obojstranne.. autorka voci kamaratke ale aj kamaratka voči autorke ze taketo nieco moze hoci nemusi autorke este pritazit.

ahhola
27. jan 2025

Napisem ti to kruto, ale asi necaka na pohrebe zrovna teba, ako hlavny pilier o ktory sa oprie. Ved tam mozes ist inkognito, aby si nemala vycitku, ze panej nieco dlzis... Pekne sa oblec a drz sa stranou. Ak bude kamoska schopna na niekoho zaostrit a prida sa k tebe, tak ok. Zrejme to bola tragedia, rakovina, IM a bude mat co robit sama zo sebou. Ty sa skus nejak pozbierat a nezi ako krtko. Si mlada, uzivaj mladost.. 🌿

h2
27. jan 2025

Autorka, ak je tvojím hlavným problémom, že sa hanbíš za to, ako vyzeráš, tak choď. Mne keď zomrel otec, tak ani neviem, kto bol na pohrebe a kto nebol, nie to ešte, ako kto vyzeral. Človek, ktorý stratí najbližšiu osobu, je v takom stave, že absolútne toto, z čoho ty máš obavy, nevníma.

marianarem
27. jan 2025

Myslim, ze kamosku bude na pohrebe jej mamy najmenej zo vsetkeho trapit, ako vyzeras. Moji este ziju, ale ked zomrel svokor, tak muz bol vdacny za kazdeho, kto tam prisiel.
A uz som to tu pisala v poslednej dobe viackrat, clovek s uzkostami by podla mna mal robit vsetko preto, aby nezostal zavrety doma. To hovorim ako clovek s uzkostami.

hradnapani
27. jan 2025

nemusis, staci, ked kamaratke zavolas, napises, vyjadris jej sustrast. Mne tiez uz zomrela mama a dokonca ani jej niektore kamaratky neprisli na pohreb - jedna mala depresie, druha predtym pochovala syna, dalsej to bolo tak luto, ze mala pocit, ze to nevydrzi, lebo sa poznali od detstva. Zobrala som to normalne, sme ludia, nie stroje. Ale dali mi nejako najavo, ze im je to luto, s jednou som sa potom aj stretla a dalo mi to viac, ako keby sme len formalne videli na pohrebe. A zase moje dobre kamaratky tiez neprisli na mamin pohreb a vobec, ale vobec som to neriesila a neocakavala som to.

janinah
28. jan 2025

Určite teba na pohrebe nečaká a prepáč, neviem si predstaviť tvoju podporu v dave ľudí,ak si na tom psychicky ako si.Mozes jej zavolať po pohrebe,ale nie hneď, ona potrebuje čas na smútok a nie telefonát od niekoho v podstate cudzieho,blízka kamarátka nie si.Sviecku na hrob môžeš dat hocikedy a sama ,ak chceš nejakú formu účty k zosnulej prejaviť.