icon

Všetci chcú úspešnú a sebavedomú ženu. Keď takú majú doma, snažia sa ju zmeniť

4. jún 2025

Možno je to len “výkrik” do tmy, ale zaujímalo by ma, či to máte tiež niektorá takto. Vždy som sa o seba vedela postarať; vyštudovala som náročnú vysokú školu, zamestnala som sa v odbore, kde treba venovať ak nie 100% tak 95% svojho času. Presťahovala som sa za prácou, mala svoj byt, kamarátov, postavenie a koníčky. Nikdy som nejak zvlášť netúžila po deťoch a nikdy som nebola žienka domáca. Nikdy som nevarila aj keď uvariť viem, ale nenapĺňa ma to a je to pre mňa strata času. Jedla som si pripravovala podľa fitness jedálnička alebo som jedla vonku. Aj keď pochadzam zo skromnejších pomerov, život som si zariadila tak aby som si na to vedela zarobiť. No potom prišla láska, konečne niekto, kto ma chape a je “ z oboru”. Poznali sme sa dlho ako kamaráti, no dokopy sme sa dali až oveľa neskôr. Presťahovala som sa kvôli nemu, svadba, byt, dieťa. Zmenila som vsetko, musela si nájsť nových kamarátov, zvyknúť na nových kolegov, postupne si vybudovať život na onom mieste. On je tiež pracovne vyťažený. Do domácnosti prispievame rovnakou sumou peňazí, ja som aktuálne so synom na MD ale k tomu v rámci možnosti pracujem. Som nonstop s ním, od začiatku k nemu vstávam v noci len ja (muž spí vedľa aby sa vyspal), to iste ráno a jeho nechávam vyspat, cez deň starostlivosť o dieťa a domácnosť tak ako to ide (povysavat; umývačka; kúpeľňa, prádlo) základ ktorý sa mi pri dieťati podarí urobiť. Nás syn je náročné dieťa, neviem ho nechať ani na sekundu samého, cez deň nespí a postieľke, jedine v kočíku alebo pri mne. Jedine čo naozaj nerobím je, že nevarim a možno nemám dokonalo upratane. Ale za to mám spokojne dieťa, ktorému sa venujem na 100% a do toho sa snažím ako tak fungovať a vyzerať (fitko zvládam už len dvakrát do týždňa, to je jediný čas, ktorý mám pre seba). Niekedy mám pocit, ze si ma naozaj s niekým pomýlil a asi odo mňa očakával po svadbe niečo iné, aj keď sme sa predom dohodli a vedel do čoho ide. Ľúbim ho a verím, že aj on mňa, len ma mrzí, že vo mne vyvoláva pocit, že nie som dosť. Dosť dobrá matka, manželka a žena. Aj keď sa snažím a robím čo môžem

sara07
4. jún 2025
@zelenina1

@sara07 Skusis aj nieco fakticke? ... Pretoze s dementnymi poznamkami nado mnou nevyhras. Som v tom lepsi 🙂

@zelenina1 nie proste mi odpovedz, neuhybaj a nesklzavaj do utočenia,nerozumiem prečo sem v poslednej dobe maju potrebu sa zapajat do ženských diskusii chlapi ,čo vás k tomu vedie,
manželka vie že si tu na tomto fore ?

luxus10
4. jún 2025
@zelenina1

@angeli121212 Ano. Suhlasim. Preto som pisal "prvy rok je narocnejsi" a "ked je dieta male, starostlivost je disproporcna, pretoze dieta potrebuje najma matku".... To su fakty, ktore treba prijat. Ak niekto citi krivdu - tak mal o rodicovstve nerealne predstavy.

@zelenina1 ....pretoze dieta potrebuje najma matku"...a preto si bol na dovolenke ty...fakt toto dava zmysel...

zelenina1
4. jún 2025
@luxus10

@sara07 vies preco je tu? aby autorke ukazal druheho takeho, ako ma doma...to jej skutocne velmi pomoze...

@luxus10 Odkedy mali obaja viac ako rok, moja zena po 4tej hodine ani nevedela, ze ma deti. Bola cisto jej volba, ci sa k nam prida. Varil som tak 3x tyzdenne, sluchadla v usiach - medzi 20 00-22 00. Este nieco? ....... Stale cakam na nieco fakticke 🙂

sara07
4. jún 2025
@luxus10

@sara07 vies preco je tu? aby autorke ukazal druheho takeho, ako ma doma...to jej skutocne velmi pomoze...

@luxus10 v každej diskusii kde sa objavia len vyryvaju , zhadzuju a dokazuju si svoje ego , na ploche si ich blokujem hned po krestanských fanatičkách , tu sa to žial nedá

luxus10
4. jún 2025
@sara07

@zelenina1 nie proste mi odpovedz, neuhybaj a nesklzavaj do utočenia,nerozumiem prečo sem v poslednej dobe maju potrebu sa zapajat do ženských diskusii chlapi ,čo vás k tomu vedie,

@sara07 mal by poupratovat, kym pride manzelka z lepsej zarabacky domov, aby neboli zbytocnosti na stole...

zelenina1
4. jún 2025
@luxus10

@sara07 mal by poupratovat, kym pride manzelka z lepsej zarabacky domov, aby neboli zbytocnosti na stole...

@luxus10 Mam o 30 percent viac ako zena. - Samozrejme z dovodu ze ona pocas tych rokov karierne nerastla. Aj to je disproporcia. Vsetci o nej vieme, je to holy fakt. Napriek tomu sme chceli deti.

Keby mam stale kalkulovat, kolko davam do vztahu, co by som mal robit viac a menej - tak naco mat vobec vztah, deti toboz.

angeli121212
4. jún 2025
@zelenina1

@angeli121212 Ano. Suhlasim. Preto som pisal "prvy rok je narocnejsi" a "ked je dieta male, starostlivost je disproporcna, pretoze dieta potrebuje najma matku".... To su fakty, ktore treba prijat. Ak niekto citi krivdu - tak mal o rodicovstve nerealne predstavy.

@zelenina1 veď áno lenže vtedy je domácnosť jednoducho jedna katastrofa.. pri synovi bolo ešte náročné obdobie keď začal chodiť to sme mu len za zadkom behali a po dvoch rokoch je to také že od syna by som aj dačo stihla ale zas psychicky je to teraz náročné keďže sa mení už na takého chlapčeka a skúša všetko možné... No a do tohto dcéra je záhul... Ja som názoru, že treba byť empatický jeden voči druhému a ako partneri sa podržať keď padáme na hubu a neriešiť vždy čo ten druhý urobil či neurobil.. u nás je aktuálne bordel... Ale raz deti odídu a vtedy bude kopu času na riadenie len ten vzťah si musíme dovtedy udržať a pestovať...

sara07
4. jún 2025
@luxus10

@zelenina1 ....pretoze dieta potrebuje najma matku"...a preto si bol na dovolenke ty...fakt toto dava zmysel...

@luxus10 ignorujte ho. to nemá vyznam , ked ich budeme ignorovat daju tu pokoj,toto je dalšie diskusia kde proste sme nemožné totálne a oni bohovia stihaju zvladaju top

autor
4. jún 2025
@zelenina1

@zelenina1 no vidis, čítam všetko čo píšeš, moje dieťa nemá ešte ani rok, je kojene a zarábame obaja. O rodičovstve sme mali myslím si, že obaja s mužom nejaké predstavy, moje sa naplnili a on očakával, ako sa sám vyjadril, že to bude jednoduchšie. A to nemusel ani raz k nej v noci vstať, môže si ísť na tri dni preč, venovať sa svojmu hobby, môže ísť večer za kamarátmi. Vies koľkokrát som ja bola niekde večer bez dietata? 0. Pretože on ho nevie uspať. Ja sa nesťažujem na materstvo, svoje dieťa milujem. Mne prekáža, že aj napriek všetkému, čo robím, a ver, že sa snažím najlepšie ako viem, “nevalam si doma šunky”, tak si môj muž vždy nájde niečo, za čo by ma mohol kritizovať. Pretože ma názor, že materská je dovolenka. Ja som si jeho zamestnanie skúsila, pretože v ňom robim, on si s nasim synom skúsil necelý 1 a pól deň keď som bola natoľko chorá, že som nevedela vyjsť z postele no aj napriek tomu som v noci v horuckach vstala k nemu ja. A po tom 1 a pól dni ho chcel prihlásiť do jaslí. Čiže asi toľko. Len veľmi rýchlo na to zabudol.

zelenina1
4. jún 2025
@sara07

@sara07 Jasne, vie ze som na fore. Obcas jej to dam precitat, pretoze su tu slusne bizare 🙂 Mam rad bizar. Rad si z recesie zapnem infovojnu ci slobodny vysielac, zaujima ma co hlta druha bublina.

autor
4. jún 2025
@angeli121212

@zelenina1 veď áno lenže vtedy je domácnosť jednoducho jedna katastrofa.. pri synovi bolo ešte náročné obdobie keď začal chodiť to sme mu len za zadkom behali a po dvoch rokoch je to také že od syna by som aj dačo stihla ale zas psychicky je to teraz náročné keďže sa mení už na takého chlapčeka a skúša všetko možné... No a do tohto dcéra je záhul... Ja som názoru, že treba byť empatický jeden voči druhému a ako partneri sa podržať keď padáme na hubu a neriešiť vždy čo ten druhý urobil či neurobil.. u nás je aktuálne bordel... Ale raz deti odídu a vtedy bude kopu času na riadenie len ten vzťah si musíme dovtedy udržať a pestovať...

@angeli121212 s týmto sa úplne stotožňujem

zelenina1
4. jún 2025

A naozaj je nutne, aby si pracovala? 🙂 Potrebujete tie peniaze tak nutne? ... Pretoze ak nie, volil by som kludovejsi rezim s mensim prijmom - a viac by si toho stihla.

loliki
4. jún 2025

Si úspešná, skvelá a sebavedomá žena. Je jedno, či má žena na MD len ZŠ, alebo SŠ, alebo VŠ vzdelanie. To podstatné je, že má dieťa a muža. A tí muži na 90% reagujú rovnako. Alebo teda oni sa za tých 9 mesiacov nezmenili, ani za ten ďalší rok sa nezmenili a nevedia pochopiť zmeny u svojej ženy, z ktorej sa stala matka, je vyčerpaná, nevyspatá, doslova vycucnutá a oni nechápu prečo, lebo oni sú vždy vyspatí, neupratujú, neperú, nevaria a nechápu. Zavolaj si upratovačku, dajte si kávičku, psychohygiena, wellbeing a muža ber ako konzervu. On je ešte v dobe pred svadbou, on ešte nepochopil, že je otcom a oporou manželky. Choďte obdivovať bocianie hniezda, ako sa má spolunažívať. 🙂 Netráp sa. Nie si sama.

sara07
4. jún 2025
@zelenina1

@sara07 Jasne, vie ze som na fore. Obcas jej to dam precitat, pretoze su tu slusne bizare 🙂 Mam rad bizar. Rad si z recesie zapnem infovojnu ci slobodny vysielac, zaujima ma co hlta druha bublina.

@zelenina1 vždy som si myslela že nič horšie ako na mk nie su ako krestanské fanatičky ktoré maju potrebu ma presviedčat o spolahlivosti N/P ale hlboko som sa mylila , chlapi su tu horší , podstatne, tie fanatičky aspon chápem
ale beriem to pozitivne aspon zase pár dni nebudem mat potrebu sem ist , pretože v priebehu troch dni čo som tu po dlhom čase tak dalšie v rade diskusia kde ste ako cez kopirak .... nemá vyznam vám dokazovat že zvladate všetko genialnejšie proste .. dokonca aj upratat stihate za 30 min a všade je čistučko každy den ... to som sa aspon pobavila .....

autor
4. jún 2025
@zelenina1

A naozaj je nutne, aby si pracovala? 🙂 Potrebujete tie peniaze tak nutne? ... Pretoze ak nie, volil by som kludovejsi rezim s mensim prijmom - a viac by si toho stihla.

@zelenina1 nie je to existenčne nevyhnutne, ale peniaze navyše potrebujeme tak ako každý. Tu však nejde ani zďaleka len o financie, ja som zvolnila lebo som musela ani nikdy som na 100% neodišla. Ide skôr o moju pozíciu a postavenie. Nemôžem si dovoliť byť 3 roky na materskej a ani nechcem. Ako vravím, mňa práca napĺňa a robím ju rada, ale svoje dieťa milujem samozrejme viac. Model o tom ako budeme fungovať sme prebrali už pred tehotenstvom, lenze zatiaľ ma naše dieťa potrebuje natoľko, že nepracujem v takom rozsahu ako som povodne chcela. Ale o tomto táto diskusia nie je.

angeli121212
4. jún 2025
@zelenina1

@zelenina1 veď ale tu ani tak nejde o to či autorka pracuje či nie... Sú partneri a mali by si vážiť prácu jeden druhého a nie, že muž príde a skritizuje čo nestihla... Ja neviem ale kto má právo súdiť ako si robíš svoje povinnosti? Ja si neviem predstaviť, že by som vypochodovala na dvor a kritizovala, že môj muž nepoukladal drevo dosť rovno alebo, že zle okosil trávnik ... Ešte aj keby to tak bolo niekedy je dobre prižmúriť obe oči lebo toto ozaj nie je to na čom záleží

autor
4. jún 2025
@angeli121212

@zelenina1 veď ale tu ani tak nejde o to či autorka pracuje či nie... Sú partneri a mali by si vážiť prácu jeden druhého a nie, že muž príde a skritizuje čo nestihla... Ja neviem ale kto má právo súdiť ako si robíš svoje povinnosti? Ja si neviem predstaviť, že by som vypochodovala na dvor a kritizovala, že môj muž nepoukladal drevo dosť rovno alebo, že zle okosil trávnik ... Ešte aj keby to tak bolo niekedy je dobre prižmúriť obe oči lebo toto ozaj nie je to na čom záleží

@angeli121212 presne tak. Ďakujem. A ďalšia vec je, že keď toho človeka milujeme tak si ho berieme aj s chybami a naučíme sa ich tolerovať. Lenze ja mám občas pocit, že mu na mne vadi všetko a to uz kto chce tak si vždy niečo nájde. Napríklad, ze dupem alebo že hlasno otváram dvere. Nahlas prežúvam (čo si myslím, že je hlúposť lebo nikdy to nikomu nevadilo v resp ma na to nik neupozornil, a pýtala som sa cielene mamky aj kamarátok, že či ich irituje keď jem 😀)

letfenixa
4. jún 2025
@zelenina1

@luxus10 som po dvoch polrocnych materskych a citim sa celkom muzne 🙂 zatial si vela faktickeho nepovedala, nepresvedcila si ma 🙂

@zelenina1 mňa zaujíma, či si na tých MD bol od 1.dňa narodenia detí.

angeli121212
4. jún 2025

No moja skúsenosť je taká, že ak vadia blbosti tak je tam iný problém ktorý partnera ťaží a nepovie to alebo proste niečo za tým všetkým... Bolo, že aj mňa muž sprdol, že máme bordel a neviem čo a nakoniec z neho vypadlo, že jemu nevadí ten bordel ale to že som vždy nahnevaná kričím a sťažujem sa že nič nestíham.. to som mu zas ja následne vysvetlila prečo som frustrovaná a snažila som sa teda veci povedať inak a ani on ma už za bordel nekritizuje ani to nekomentuje

komplikovana
4. jún 2025

Musis stopnut jeho nezmyselne reakcie. Ste rovnocenni partneri. Ty nie si jeho dieta. Vzal si ta za zenu, tak by ti mal doverovat v tom co a ako robis. Ak sa mu nepaci, nech prilozi ruku k dielu. Buzerovat, to vie kazdy. Ak ti nema co pekneho povedat, radsej nech mlci. Okrem toho, iba ty sama si urcujes svoju hodnotu. Takze rychlo zabudni na to, ze nie si dost. Manzel ma problem nie ty. Ak si myslis, ze by vam terapia- ako komunikovat pomohla, tak smelo do toho.

alazala
4. jún 2025
@mdse

Mne by takéto fungovanie čo sa týka varenia vadilo, ale ja by som ani neuzavrela zväzok v takom prípade. V tejto diskusii Ti asi väčšina napíše, že nech varí on, keď je taký múdry. Ale drvivá väčšina žien na MD varí, aj popri čiastočnom úväzku a ich muži sú za to radi. Jedlo k domácej pohode patrí. Tak neviem, ako toto poriešite, podľa mňa ste nekompatibilní. Lebo jemu vadia veci a zľaviť z nárokov nechce a Ty sa tiež nepohneš iným smerom než si teraz.

@mdse jedlo k domácej pohode patrí, súhlasím. U nás varí môj muž … a normálne chodí do roboty a varí aj cez víkendy. Samozrejme aj ja uvarím, ale väčšinou on. Ja toto nechápem , že len žena má chystať jedlo , prečo vlastne ? A ja keď som bola na materskej varil, to je normálne podľa mňa

oliolijanka
4. jún 2025
@mdse

@oliolijanka pozri, ja doma varím pre oveľa viac ľudí, niekedy na 2-3 dni, cez víkend každý deň, takže nič by som nepovedala, najmladší člen má rok...mohli by sme byť na chlebe, však obedy v škole a v robote majú. Ale takto to nechcem a ani mne by sa to nepáčilo. Muž príde z roboty po 12ke a je riadnym členom v domácnosti, podieľa sa na výchove a nebuzeruje ma kvôli blbostiam. V tomto autorke držím stranu. Ale výpočet, že ja toto proste robiť nebudem lebo "zmysel"...to mi nepripadá v poriadku.
autorka a muž majú financie, nerozumiem prečo si už dávno neuľahčila napr.upratovanie.Možno by ani to nevyriešilo ich nesúlad,ale času by mala viac.

@mdse No vidis. Ty varis pre väcsiu skupinu a tvoj chlap sa vrati po dvanastke. Autorka by varila iba pre pana velkomozneho, ktory nepracuje dvanstky a v noci, na rozdiel od nej, spi.
Urcite nepriznas, ale najstihlejsi asi nie ste, ze? V dnesnej dobe, kedy za nas vsetko vykonaju stroje a kedy sa menej hybeme, uz ludia nepotrebuju varenu veceru, ak maju vareny obed.

Ak si si zvolila rolu kucharky, nic to nehovori o tom, ako by sa mala chovat autorka, ked vo vareni zmysel nevidi. Lebo nejde o varenie, autorkin muz si od autorky vynucuje sluzbu, v ktorej autorka nevidi zmysel. Ta sluzba by jej zobrala hodinu a pol z jej zivota, z jej oddychu. Co by za to dostala? Ze jej muz povie, ze hlasno zatvara dvere?
To nie je na debatu o tom, ze niekto veceru vari a niekto si da studenu veceru.
Tiez, ze ty varis na 2-3 dni... to co je za info?? Moj by napriklad dvakrat za sebou rovnake nezjedol a nie ze tri dni...

autor
4. jún 2025
@cafelatte

Ako sa stravujes ty? Denne si objednavas donasku?

@cafelatte raňajky mám teple, som zvyknutá variť ovsenu kasu na rôzne spôsoby, potom desiata a olovrant jogurt/cottage/mozzarela/ovocie/ obed buď nemám alebo 2 krát do týždňa si niečo vezmem z mesta, pripadne urobím rýchlovku na štýl kuskus s niečím, alebo dojem po dieťati. Poobede väčšinou nič a na večeru ak nemám teplý obed (muž sa vždy stravuje vonku lebo je mimo domu) tak si buď objednáme, niečo prichystame (Rýchlovka, cestoviny, praženicu alebo studena večera). Ja nemám problém z času na čas uvarit a variť vie aj manžel. Lenze to nerobíme na dennej báze

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
alenka58
4. jún 2025

no tak toto je iný level aby mu tieto veci na tebe vadili zrazu, by som bola obozretná, nenechaj si toto od neho, všetko mu vadí čo sa týka teba a nič ti nepomáha, toto je na zváženie, nie je to s ním v poriadku

strelkyna1
4. jún 2025
@zelenina1

@luxus10 som po dvoch polrocnych materskych a citim sa celkom muzne 🙂 zatial si vela faktickeho nepovedala, nepresvedcila si ma 🙂

@zelenina1 takze si na tych 2 materskych robil vsetky domace prace vratane varenia a upratovania, manzelka Ti nepomahala vobec alebo ked obcas nieco, tak s frflanim, dieta si mal male a narocne, v noci si k nemu musel vstavat a este popritom pracoval par hodin denne na ciastocny uvazok? Ak ano, tak beriem Tvoje obuvanie sa do autorky a mozes jej radit, ako si ma den lepsie zorganizovat, ale ak si to vsetko nerobil, tak si len rypalek, co sa navaza do autorky

zelenina1
5. jún 2025
@strelkyna1

@zelenina1 takze si na tych 2 materskych robil vsetky domace prace vratane varenia a upratovania, manzelka Ti nepomahala vobec alebo ked obcas nieco, tak s frflanim, dieta si mal male a narocne, v noci si k nemu musel vstavat a este popritom pracoval par hodin denne na ciastocny uvazok? Ak ano, tak beriem Tvoje obuvanie sa do autorky a mozes jej radit, ako si ma den lepsie zorganizovat, ale ak si to vsetko nerobil, tak si len rypalek, co sa navaza do autorky

@strelkyna1 autorka ma 1 dieta 🙂 trvam na tom ze postarat sa o domacnost a 1 kus dietata nie je nadludsky vykon

angeli121212
5. jún 2025
@zelenina1

@strelkyna1 autorka ma 1 dieta 🙂 trvam na tom ze postarat sa o domacnost a 1 kus dietata nie je nadludsky vykon

@zelenina1 prečo si neodpovedal na otázku či si robil doma všetko od varenia prania riadenia po starostlivosť o dieťa a ešte si k nemu aj v noci vstával?? Načo je dobré tu rozprávať ako to nič nie je a pod ? Nebol si v ich domácnosti ani si si nevyskúšal jej robotu... Na čo je dobré súdiť niekoho iného či robí dostatočne?? Ako prečo vlastne by sa mal niekto pretrhat v domácnosti keď ho druhý kritizuje??

deedol
5. jún 2025
@zelenina1

@zelenina1 pozri, je legitimna otazka, ci si na tej prvej md (este s jednym dietatom) aj pracoval, aj stihal domace prace. a ci ti zena aj tak nakladala, ze nieco nie je upratane podla jej predstav. jednoducha otazka. ano/nie?

autorka, z vlastnej skusenosti - tiez som od 6m pracovala, ale ja som szco, cize po veceroch/nociach, lebo som chcela. potom neskor siel na md aj muz, tak sme sa prestriedali. ale moj muz nie je vysadeny na poriadok ani na teple jedlo, on je rad, ked ja som spokojna. jedine pripomienky, co mal, boli, ze malo casu travime spolu, lebo som prave vecer pracovala. ale pochopil, ked som mu vysvetlila, ze nemozem a nechcem v mojej praci vypadnut na 3r (zakazky si zhanam sama, takze by to bolo dlho). plus som aspon trocha precvicovala mozog inym sposobom ako pri starostlivosti o dieta. skus si to v klude vykomunikovat s nim. aj ked po tych poslednych prispevkoch neviem, no, pripada mi to, akoby si mu vadila cela. necrta sa mu niekto iny?

klementinka58
5. jún 2025

ty si ako ja 🙂 S tym rozdielom, ze u nas pokoj nastal ked som treskla tanier v cervenou kapustou o zem a odisla na pol dna...Tiez to bolo, ze nedokonale upratane...Vecer som sa vratila, prezilo aj dieta aj manzel, kuchyna vycistena a omalovana stena...Odvtedy som uz na seba ziadnu vycitku nepocula. Ale ja si zas idem raz dvakrat tyzdenne s kamoskou na kavu, do fitka, na jogu....A manzel sa staral o dieta....Tiez som pracovala popri MD a nastupovala zavcasu do prace tusim po polroku... Ked vidi neporiadok uprace, sice su tam nejake nedostatky ale neriesim a ked vidi ked sedim a oddychujem po narocnom dni, neriesi ako v zaciatkoch vztahu ze je tu neporiadok....My sme uz dlho spolu 15 rokov a taketo maniere ako ty spominas mal v zaciatkoch