icon

Vyhasnutie v manželstve: Ako prekonať krízu?

Včera o 14:38

Dobrý deň, chcem spýtať Vás kto máte podobné skúsenosti s tým, že ste tzv. vyhoreli v manželstve, ako ste to prekonali resp. vyriešili? My sme manželia 20 rokov a dostali sme sa do stavu, že sme už viac "spolufungujúci" ako manželia. Dosť som z toho frustrovaný a manželka tvrdí , že tiež, no nevieme sa cez to nejako preniesť. Keď sa hádame tak sa bavíme aj o rozvode, ale príde mi to ako hlúposť rozvádzať sa keď nemáme žiadne "veľké" problémy, nikto tretí vo vzťahu nie je , aspoň ja o tom neviem...

anonym_9246a9
Včera o 14:48

to sa máte len veľmi veĺmi dobre.
My s manželom nechápeme ako sa každý rozvádza v našom okolí -a neraz aj manž. čo sú spolu 15-20 r.
Vždy vravíme Bože veď majú zdravé deti, vlastnú nehn., tak čo riešia.
My sme tí nešťastníci čo majú dieťa s diagn. a my neustále riešime ako ďálej. Žijeme z jednej mzdy - lebo druhý je na opatrovateľskom.
Na hádky nemáme čas, a keď aj prídu , tak to sú všetko nepodstatné veci.

anonym_123064
Včera o 14:49

@anonym_autor ideálne je ísť za párový terapeutom, lepší spoznáte sa ich seba, čo od života/vzťahu chcete atď, naučíte sa lepšie komunikovať, asertívne a byť viac vedomí vo vzťahu. Je to kostrbata cesta (ako aj individuálna návšteva u psychológa a práca so sebou), miestami bolestivá, ale ak obom vám na tom záleží, tak môžte sa dopracovať k lepšiemu vzťahu, alebo naopak, môžete si ujasniť, že vás vzťah už nemá budúcnosť a viete to s úctou k druhému ukončiť.

anonym_d3fdc0
Včera o 14:58
@anonym_123064

@anonym_autor ideálne je ísť za párový terapeutom, lepší spoznáte sa ich seba, čo od života/vzťahu chcete atď, naučíte sa lepšie komunikovať, asertívne a byť viac vedomí vo vzťahu. Je to kostrbata cesta (ako aj individuálna návšteva u psychológa a práca so sebou), miestami bolestivá, ale ak obom vám na tom záleží, tak môžte sa dopracovať k lepšiemu vzťahu, alebo naopak, môžete si ujasniť, že vás vzťah už nemá budúcnosť a viete to s úctou k druhému ukončiť.

@anonym_123064 no určite budú svoje problémy a intímnosti obaja s radosťou vešať na nos tretej osobe....nie každý je na také.

autor
Včera o 15:01
@anonym_9246a9

My s manželom nechápeme ako sa každý rozvádza v našom okolí -a neraz aj manž. čo sú spolu 15-20 r.
My sme tí nešťastníci čo majú dieťa s diagn. a my neustále riešime ako ďálej. Žijeme z jednej mzdy - lebo druhý je na opatrovateľskom.

@anonym_9246a9 s týmto s vami veľmi súhlasím, sám si to stále hovorím, že koľkí ľudia majú ďaleko horšie problémy ako my

anonym_324c47
Včera o 15:07

@anonym_autor nám sa to nedeje, my sa na seba stále pozeráme a vnímame ako pred 30 rokmi. To, že sa to deje iným úplne chápem. Tlaky v práci, nedostatok peňazí, únava z detí a rodinného života, žiadny čas na seba, menopauza, andropauza. Človek sa počas života mení, menia sa názory priority, záľuby. Kĺudne sa môže stať, že to proste tým dvom vyšumí. Homo sapiens ináč nie je stvorený na monogamný vzťah 🤷‍♀️

anonym_324c47
Včera o 15:07
@anonym_123064

@anonym_123064 ja čo poznám páry, ani jednému párový terapeut nepomohol. Proste keď "to" tam už nie je, tak nepomôže nič.

autor
Včera o 15:11
@anonym_324c47

@anonym_autor nám sa to nedeje, my sa na seba stále pozeráme a vnímame ako pred 30 rokmi. To, že sa to deje iným úplne chápem. Tlaky v práci, nedostatok peňazí, únava z detí a rodinného života, žiadny čas na seba, menopauza, andropauza. Človek sa počas života mení, menia sa názory priority, záľuby. Kĺudne sa môže stať, že to proste tým dvom vyšumí. Homo sapiens ináč nie je stvorený na monogamný vzťah 🤷‍♀️

@anonym_324c47 Tak to Vám gratulujem, že aj po toľkých rokoch máte stále takú vášeň medzi sebou, ja úprimne takí pár vo svojom okolí ani nepoznám.

anonym_324c47
Včera o 15:14
@anonym_autor

@anonym_324c47 Tak to Vám gratulujem, že aj po toľkých rokoch máte stále takú vášeň medzi sebou, ja úprimne takí pár vo svojom okolí ani nepoznám.

@anonym_autor ja tiež taký pár nepoznám. Poznám však mnoho párov, ktoré žijú spolu už len so zotrvačnosti a zvyku, alebo nemajú na výber s bývaním a financiami

anonym_943574
Včera o 15:20
@anonym_9246a9

@anonym_9246a9 Ludia so zdravymi detmi a vlastnou nehnutelnostou nemozu mat problemy v manzelstve?

anonym_2834c2
Včera o 15:32

@anonym_autor a o tom, že 100x nič umorilo osla, si už počul? Ja zase poznám len páry, ktoré sa rozvádzali pre " neprekonateľné rozdiely". Nikto nikoho nebil, nezabil, nekričal, ani nemali milenky, mali peniaze, domy, byty, ale chýbalo im tzv." to" Vôbec by som nezľahcčovala situáciu. Väčšina ľudí sa nerozvádz pre " veľký tresk", ale pre pomalé, plíživé odcudzenie.

komplikovana
Včera o 16:17

Asi ste nechali rutinu riadit vas zivot. Chce to znova nahodit iskru. To je prave to najtazsie vo vztahoch. Ta vedoma kazdodenna praca na tom. Co by vam urobilo radost? Ale mate predstavy o tom ako ma vztah vyzerat. Ake mate spolocne plany. A co intimita? Objimate a bozkavate sa len tak?

anonym_36781d
Včera o 16:29
@anonym_9246a9

@anonym_9246a9 presne nemáte na hádky čas, lebo musíte fungovať kvôli dieťaťu. Ste "zamestnaný" prežitím. Keby ste "mali čas", tak by ste riešili "vyhorenie" vo vzťahu tak isto. Páry odchovajú deti, "skončí" sa nutná prevádzka rodiny a zostane ticho, nezáujem. Vtedy páry zistia, že ich držala po kope povinnosť postarať sa. Preto sa toľko párov rozchádza po 20 aj viac rokoch. Ľudia v podstate nevedia spolu komunikovať, nevedia prejaviť skutočný záujem o pocity a potreby druhého.
To je odpoveď aj pre teba @anonym_autor . Milan Studnička má ktomu zaujímavé vhľady, je to psycholog.

autor
Včera o 16:38
@anonym_36781d

@anonym_9246a9 presne nemáte na hádky čas, lebo musíte fungovať kvôli dieťaťu. Ste "zamestnaný" prežitím. Keby ste "mali čas", tak by ste riešili "vyhorenie" vo vzťahu tak isto. Páry odchovajú deti, "skončí" sa nutná prevádzka rodiny a zostane ticho, nezáujem. Vtedy páry zistia, že ich držala po kope povinnosť postarať sa. Preto sa toľko párov rozchádza po 20 aj viac rokoch. Ľudia v podstate nevedia spolu komunikovať, nevedia prejaviť skutočný záujem o pocity a potreby druhého.
To je odpoveď aj pre teba @anonym_autor . Milan Studnička má ktomu zaujímavé vhľady, je to psycholog.

@komplikova
@anonym_36781d Máte pravdu , my vieme síce spolu komunikovať, aj sa v kľude o tom porozprávať , len sa začala viac prejavovať rozdielnosť našich pováh, žena je extrovert má rada spoločnosť , ja som skôr introvert , nevadí mi ísť do spoločnosti raz za čas , ale radšej by som trávil čas iba s ňou a s deťmi.

anonym_36781d
Včera o 16:49
@anonym_autor

@komplikova
@anonym_36781d Máte pravdu , my vieme síce spolu komunikovať, aj sa v kľude o tom porozprávať , len sa začala viac prejavovať rozdielnosť našich pováh, žena je extrovert má rada spoločnosť , ja som skôr introvert , nevadí mi ísť do spoločnosti raz za čas , ale radšej by som trávil čas iba s ňou a s deťmi.

@anonym_autor ja som minule našla zaujímavý pohľad, že v období menopauzy, adrenopazy sa vplyvom hormónov mení nastavenie človeka. Žena konečne môže začať žiť , venovať sa tomu čo ju baví, užívať si život, môže sa zdať viac extrovert. Muž, ktorý bol doteraz akčnejší, lebo musel zabezpečiť rodinu, užíval si akciu, adrenalín atď., môže zvoľniť a začína mať potrebu, aby bolo o neho postarané (introvert). No a tu zrazu rozdielnosť pováh, žena chce konečne žiť a muž sa mení na "dieťa", a vyžaduje starostlivosť. A už je problém....

anonym_10f8cd
Včera o 17:14
@anonym_autor

@komplikova

@anonym_autor a to je problém, že ona extrovert a ty intro? A rozdielne povahy? veď snáď nikto by nechcel vlastnú kópiu...ci?🙂

marca12
Včera o 17:39
@anonym_10f8cd

@anonym_autor a to je problém, že ona extrovert a ty intro? A rozdielne povahy? veď snáď nikto by nechcel vlastnú kópiu...ci?🙂

@anonym_10f8cd Asi je to problem,ked to riesia. Ona mozno chce s nim travit cas v spilocnosti a on by chcel travit cas len v ramci ich rodinnej bubliny.

anonym_10f8cd
Včera o 17:45
@marca12

@anonym_10f8cd Asi je to problem,ked to riesia. Ona mozno chce s nim travit cas v spilocnosti a on by chcel travit cas len v ramci ich rodinnej bubliny.

@marca12 no a ani jeden sa nechce premôcť aby urobili druhemu radosť 🤔

anonym_45ec6d
Včera o 17:52

To nie su ziadne problemy,to je uplna bezna realita.Uplne plnohodnotne sa da takto zit a ak chcete rozduchat vasen ako bonus navstivte paroveho terapeuta.Jednoducha pomov.

anonym_5111cd
Včera o 17:55
@anonym_autor

@komplikova

@anonym_autor no po toľkých rokoch ani jeden nechce vyjst zo svojej komfortnej zóny a troska sa prispôsobiť jeden druhému. Je to bežné. Ty ako introvert by si chcel niekde v kľude s nimi tráviť cas a zena ako extrovert chce este žiť v celom svete ,nielen v tom vašom. Ak tam nie su ine problemy, naučte sa to tolerovať, začnite randit, pozvi ju občas na kávu, obed, drink, prechadzky, choďte spoznať raz za cas nejake nove miesto len vy dvaja spolu , zároveň aby si ukojil aj svoju introvertnost naplánuj program na doma pre vás a deti, aj mimo domu ,ak mate aj financie, kludne nejake chatky, pobyty v prírode kde je menej ľudí. Neviem ake staré mate deti.
Predpokladám, ze program väčšinou vymýšľa zena extrovertka, ale ked ho vymyslíš aj ty ,sice introvertnejsi ale zaujímavý, tak bude mat chut, stráviť ten cas aj takto.
Sadnite si a kľudne si dohodnite, ze ak bude raz nieco na plane extrovertne ,na ďalší krat nech je to introvertne. Ked naozaj budete obaja chciet, tak to pôjde. Držím palce.

anonym_5111cd
Včera o 17:57
@anonym_36781d

@anonym_autor ja som minule našla zaujímavý pohľad, že v období menopauzy, adrenopazy sa vplyvom hormónov mení nastavenie človeka. Žena konečne môže začať žiť , venovať sa tomu čo ju baví, užívať si život, môže sa zdať viac extrovert. Muž, ktorý bol doteraz akčnejší, lebo musel zabezpečiť rodinu, užíval si akciu, adrenalín atď., môže zvoľniť a začína mať potrebu, aby bolo o neho postarané (introvert). No a tu zrazu rozdielnosť pováh, žena chce konečne žiť a muž sa mení na "dieťa", a vyžaduje starostlivosť. A už je problém....

@anonym_36781d to dava zmysel

anonym_864ad1
Včera o 21:06
@anonym_autor

@anonym_9246a9 s týmto s vami veľmi súhlasím, sám si to stále hovorím, že koľkí ľudia majú ďaleko horšie problémy ako my

@anonym_autor no ved sa rozvedte, aspon v novych vztahoch zistite, ze to je rovnake, ak nie horsie. Ak pribudne k mojim, tvojim este nase deti, potom to bude kabaret.

anonym_45ec6d
Včera o 22:04
@anonym_864ad1

@anonym_autor no ved sa rozvedte, aspon v novych vztahoch zistite, ze to je rovnake, ak nie horsie. Ak pribudne k mojim, tvojim este nase deti, potom to bude kabaret.

@anonym_864ad1 Presne tak.Toto je svata pravda.

anonym_864ad1
Dnes o 06:55

A ty si myslíš, že ti, čo sú v manželstvách celý život med lížu? A že sú celý život šťastní? Pozri na svojich rodičov. Je to celé o ustúpovaní, tolerancií, aj hádaní a zvyku. A v inom vzťahu myslíš, že po 20.rokoch aké bude? Čím viac rokov, tým horšie. Až v starobe,keď prídu choroby, sa ukľudnite. Alebo aj nie. Je to individuálne. Môj otec v druhom manželstve skonštatoval, že prvý krajec chleba najlepšie chutí. To hovorí za všetko.

nominativ
Dnes o 08:31
@anonym_autor

@anonym_autor toto je za mňa chyba dnešného ľudstva - mať po toľkých rokoch stále vášeň medzi sebou - prosím? To nie je štandard, nás mozog na to ani nie je naučený, vypustí hormóny na začiatku, keď sa chce páriť a potom spolu ľudia žili preto, aby prežili. A to nie len vo dvojiciach, ale v rodinách a komunitách.

Áno, dnešný svet umožňuje žiť samostatne, áno, dnešný svet núti človeka byť neustále nespokojný a nešťastný (tým netvrdím, že tí pred nami boli šťastní, ale minimálne sa nad tým tak nezamýšľali).

Ja som nahnevaná, veľmi, že takéto manželstvá núti dnešný svet nežiť v pokoji, lebo každý chce viac a neustále potrebujeme doping od mozgu. Ja som vydatá druhýkrát, prvýkrát prišiel rozvod pre veľmi vážne veci, nezlučiteľné s manželstvom. A teraz? Mám najlepšieho chlapa pod slnkom, nič nám nechýba a viete čo? Vôbec nie som spokojná. Ale nemám pocit, že za to môže samo manželstvo, ale dnešný svet a naša vlastná večne nespokojná hlava závislá na dopamíne.

anonym_125992
Dnes o 08:57

Urobit si pekny vylet ,veceru ,proste sami dvaja ..vela sa rozpravat ,urobit jeden druhemu niecim radost ,pripadne prekvapit dobrym jedlom ,pustit si hudbu ,podpichnut sa ....

My sme podobne mali po 19 rokoch . Bolo to tazke ,ale prave vela komunikacie ,drobne radosti ,pustenie si oblubenej hudby a spominanie nas opat zblizili a teda lubime sa este viac . Intimnosti su vyraznejsie . Proste ako na zaciatku .🙂
Chce to len trpezlivost a cas .
Drzim palce .

anonym_56f8ca
Dnes o 13:30
@anonym_9246a9

@anonym_9246a9 Sama si sa rozhodla, neľutuj sa.

anonym_a55482
Dnes o 15:27
@anonym_autor

@komplikova

@anonym_autor chodievajte spolu do prirody na turistiku, na rande niekam, stiahni dobre filmy a pozerajte spolu, urobte si spolu nieco dobre na jedenie.,, Svoju zenu musis zahrnat pozornostou, komplimentami, niecim vtipnym zabavnym, ak si tak doteraz nerobil, tak sa necuduj. Musis jej dat najavo, ze je pre teba stale prirazliva. Pravdepodobne nic z toho nerobis a ona je znechutena. O vztah sa musite obaja starat.
Starajte sa o to ako vyzerate, sportujte, chodievajte na dovolenku. Zdvihni zadok a hyb sa 😉. Moj muz je tiez introvert, travi cas tiez iba s nami, ale chodime kade tade aj na navstevu aj tak ako som pisala. Raz za cas mame stretko s kamaratmi alebo ku nam niekto pride, alebo ideme so znamymi na vylet.
Ak len kvasis doma nie je to dobre ani pre teba.
Ked si najdete cestu k sebe ako priatelia zacne to fungovat aj v posteli.
My sme spolu 23 rokov a sme stale do seba buchnuti 😆