icon

Výhody a nevýhody vzťahu so samostatným bývaním

mirushh
18. apr 2025

LAT - Living apart together - vo vzťahu, ale oddelené bývanie
Ahojte,
rada by som založila toto vlákno pre ľudí, ktorí nad takýmto niečím rozmýšľajú ale nepoznajú nikoho vo svojom okolí kto takto žije v páre. Napr. ja nikoho takého v okolí nemám a to bývam v Bratislave.
Samozrejme nehodí sa to pre hocijaký typ vzťahu a hocijakú životnú fázu, ale má to veľmi veľa výhod. Som v takom vzťahu už 6 rokov a teda skúseností je už veľa.

Výhodné je to pre
- ľudí, ktorí si udržovanie dvoch domácností môžu finančne dovoliť,
- ľudí, ktorí už neplánujú spoločné deti s novým partnerom,
- žijú so svojimi deťmi vo svojich bytoch - po rozvode, rozchode s otcami svojich detí,
- pre ľudí ktorí majú radi svoje súkromie, svoje hobby a svoj pokoj vo svojom byte/dome
- pre partnerov, ktorí majú tak rozdielne názory na bývanie, že spoločné bývanie by vytváralo denno-denné spory a ukončilo by inak fajn vzťah,
- pre partnerov, kde jeden chce bývať v byte, druhý v dome a nevedia sa dohodnúť
- pre tých, kde by spoločné bývanie na inom mieste bolo problematické pre deti oboch rodičov, lebo by sa vytrhli presťahovaním zo svojich lokalít kde chodia do školy, majú tam kamarátov
- pre tých, kde sa deti partnerov "moc nemusia" a vznikali by tam trecie plochy pri spolužití
- pre manželov, ktorí majú už väčšie deti, inak si rozumejú a majú sa radi, nechcú sa rozviesť, ale denno-denné spolužitie vytvára hádky na dennom poriadku a vedia si dovoliť oddelené bývanie,
- pre partnerov s viac deťmi na každej strane, kde by zlúčenie rodiny do spoločného bývania vyžadovalo pomerne veľkú nehnuteľnosť a predaj doterajších bytov/domov a na takého rozhodnutie sa ešte necítite pripravení alebo to proste nechcete

Budem rada keď sa sem pridáte, ak už v takom vzťahu žijete alebo sa chcete o tom poradiť.

My sme s partnerom v takom vzťahu úplne od začiatku ako sme sa dali dokopy. Ja rozvedená s 3 deťmi, on rozvedený s 3 deťmi (s ktorými trvalo nežije), každý máme svoj byt v tom istom meste, len v inej časti mesta. A nikdy predtým sme takýto LAT vzťah s nikým nemali. Ale funguje to a nechcem to kaziť ani spoločným bývaním a ani svadbou.

doriiis
18. apr 2025

Keď vám to takto vyhovuje,tak ťa nemusí zaujímať,kto to ako má.
Ste proste dvaja ľudia,ktorí sa občas stretnú a majú sex.🤷🏻‍♀️

mirushh
autor
18. apr 2025

@doriiis ano aj nie, iných partnerov nemáme, chodíme spolu na dovolenky, na výlety, do kina, naše deti sa poznajú, trávime spolu vianoce, rodinné oslavy, píšeme si denne, čiže nejde len o sex - je to vzťah, len nebývame v spoločnej domácnosti

barka1
18. apr 2025

@mirushh ja mám priatela, žije so svojimi 3 detmi v malom dome, ja mám striedavku - týzden s detmi v ich byte, týzden sama v podnájme. Beriem to ako nevyhnutnost, docasnu fázu a tesim sa, ze ked budu okolnosti priaznivejsie, budeme spolu trávit viac času, než každý druhý víkend a občasný "pracovny" obed či večerne kino/divadlo.
Toto pre mna nie je partnerstvo, aj ked samozrejme nemáme nikoho ineho. Chyba mi každodenna pritomnost partnera, zdielanie dobrého aj zlého. Ale samozrejme som vdacna, som rada, ze ho mám.

13uzivatelka11
18. apr 2025

Neviem prečo mám z tvojho príspevku taký pocit, že tieto slová sú skôr tvojho partnera a ty sa chces o tom tu presvedčiť, že je to tak správne a aj pre teba výhodné..
Ale tak mne osobne by to nevyhovovalo, ale keď to niekomu vyhovuje.. 🤷‍♀️

mirushh
autor
18. apr 2025

@13uzivatelka11 úprimne, ja som navrhla tento režim a on, hoci si to vraj kedysi nevedel predstaviť, človek čím je starší tým viac má svoje zvyky a režim, takže zistil že mu to vlastne tiež vyhovuje, ale je pravda že som veľmi vyťažená prácou a rodinou (mam postihnuté dieťa), takže ako samoživiteľka ktora ma náročnú prácu, plus sa stara o deti a domacnosť, mam automaticky menej času ako muž ktorý žije sám a každý druhý vikend má dieťa v byte. Takže je to naopak ako si napísala.

mirushh
autor
18. apr 2025

@barka1 rozumiem, asi tiež keby som mala režim ako ty - že byvam v nejakom provizornom prenajme a chodim kvoli detom do svojho byvaleho bytu a žijem na dvoch miestach a ešte mam chodiť k partnerovi, ... mam kamaratku ktora ma striedavku a vravi že je to veľmi ubíjajúci režim - že neznáša to striedanie medzi "rodinný cvrkot a nestihačka" a "som sama ako prst v byte"... ja mam deti stale u seba a byvam vo svojom byte, čiže mam takú tu svoju domacu pohodu a stabilitu... a ty sa k nemu nechceš presťahovať a bývať namiesto v podnájme s ním ?

1aduliatko1
18. apr 2025

Poznam taky par..maju obaja cez 40, byvaju oddelene - su na to zvyknuti a travia volni cas spolu kedy chcu . Vyhovuje im to. Ale su bezdetni.
Kebyze som rozvedena detmi, tiez by mi to asi takto vyhovovalo. I ked chapem ze vecer partner chyba, objatie, pusa....

zadda1
18. apr 2025

presne takto by som si vedela predstaviť svoj prípadný budúci vzťah 🤩
blahoželám, že sa vám to takto podarilo 😍 myslím, ze 6 rokov je už dosť dlhá doba na to aby potvrdila, že to takto môže fungovať. myslím, že to ale pochopia len ľudia, ktorí sú tiež rozvedení a majú deti. ...kým som bola vydatá a žila vo svojej "zidealizovanej bublinke" asi by som to nechápala a možno by som si tiež myslela, že len samu seba presviedčaš. po "istych" 😏 životných skúsenostiach ti ale rozumiem a prajem ešte veľa šťastných rokov pre všetkých zúčastnených 🥰

mirushh
autor
18. apr 2025

@zadda1 dakujem 🙂 áno, 6-rokov ťahajúci sa rozvod a BSM súd s velmi neprijemným výsledkom vie ženu natolko znechutiť, že už proste nechce nasťahovať žiadneho chlapa na stálo do svojho bytu a prisposobovat mu cely svoj režim... ja som po rozvode bola 5 rokov radšej sama - takže ano, ja si to totálne užívam, dakujem že si mi to napísala - všetky ženy aj muži v našom okolí a našom veku, nám to práveže závidia 🙂

barka1
18. apr 2025

@mirushh preto píšem, ze je to nevyhnutnost a dočasná faza, pretoze teraz nemozem bývat u neho. Ano, keby som na tom velmi trvala a dupala a vydierala, tak by to šlo...ale zit s 3 puberťákmi v ich priestore, chodit cez izbu jediného z nich do "svojej"... To proste nechceš.

zmrzlinka2021
18. apr 2025

@mirushh čiže spoločné bývanie či manželstvo by vám pokazilo vzťah... Ak to tak vnímate, tak buďte takýto kamaráti.

mirushh
autor
18. apr 2025

@zmrzlinka2021 nenazývala by som to že sme "kamaráti" 🙂 ved sú ludia čo nie sú manželia, majú spolu deti - zažila som si aj taký vzťah "na hromadke bez papierov", aj manželstvo - a aj moj terajší partner mal aj také aj iné vzťahy - áno, obidvaja sme rovnakí skeptici na manželstvo takže sa ani jeden z nás do toho už nehrnieme, ako sa hovorí raz stačilo.

Ja osobne si myslím že manželstvo - to že si niekoho žena a má na teba papier - niektorí chlapi sa začnú chovať príliš majetnícky a direktívne a to radšej budem tak ako som teraz, ako by som to riskovala že sa niečo takéto stane znova.

Napríklad pred svadbou by som nepovedala že sa z neho vyvinie taký blbec, ale to je iná story, moj exmanzel bol sociopat, čiže klamár ktorý klame ako dýcha, ktorý si vymyslel celú svoju existenciu, čo som bohužial zistila až po pár rokoch manželstva, takže v rokoch pred svadbou hral divadlo a nebol sám sebou. Môj terajší partner je zase pre zmenu veľmi úprimný a pravdovravný a to si na ňom mega cením.

vanilkovazmrzka
18. apr 2025

Tiez v podstate takto fungujeme a asi si uz neviem predstavit fungovat ako ‘normalni ludia’ 🙂

zmrzlinka2021
18. apr 2025

@mirushh ale to čo píšeš vo mne evokuje, že proste priateľovi až tak neveríš, čo z časti aj chápem, keďže si si prešla peklom. Lebo nateraz ho posudzujes podľa svojho ex

domkakvet
18. apr 2025

@mirushh vy ste len kamarati bez ohladu na to ci spolu byvate, alebo nie.

zadda1
18. apr 2025

...keď sme si našli svoje lásky, vzali si ich za mužov, spoločne spolu čosi budovali, založili rodinu, verili ze to bude navždy, tak sme sa snažili aj co najlepšie spolu žiť. s novými partnermi je to už oveľa ťažšie. hlavne sú tu už aj naše deti. čiže by muselo riadne kliknúť spolužitie nie ze dvoch partnerov ale aj tých detí. ja napriklad tejto novej neistote svoje dieťa určite nechcem vystavovať. na druhej strane stále túžime po láske, mužskom ramene. takže určite aspoň takto keď už to manželstvo nevyšlo...možno neskôr, keď už deti odrastu to prirodzene vyústí do normálneho spolužitia

betulinka1
18. apr 2025

@mirushh ak vam to vyhovuje, tak je to v poriadku. Ja by som tak nechcela zit, pre mna je dolezite aby deti videli to fungovanie partnerov, aj ked nie s bio rodicom. Aby videli riesenie hádok, riesenie kompromisov a tak…. Celkovo to fungovanie vztahu medzi partnermi.

deti95060810
18. apr 2025

viem si to predstaviť pri starších . napr. 55+.
každý má svoju nehn ktorú nechce opustiť, má svoj kľud, režim....
je to len na spestrenie samoty.

erikaeb
18. apr 2025

@mirushh ďakujem, pripnem sa sem. Ja žijem s dcérou od jej narodenia sama. Neviem si predstaviť, že by s nami býval nejaký muž. Nechcela by som meniť náš vybudovaný režim. Taktiež ju nebudem vystavovať sťahovaniu. A popravde, ak by mal dotyčný muž tiež dieťa, tak tam by som sa na 100% nesťahovala nikdy.
Zatiaľ to tak cítim.. čo bude neskôr neviem.

mirushh
autor
18. apr 2025

@deti95060810 dali sme sa dokopy keď som mala 45, uz sme spolu prehupli 50ku, áno nie je to pre mladých co len plánujú rodinu, ale som v medzinárodnej skupine na Facebooku kde sú ľudia v LAT vzťahu a sú tam aj mladí ľudia po rozvode s menšími deťmi

kuki13
21. apr 2025

Pre mňa je toto idealne nastavenie, moj brat tak žije tiež a su takto veľmi spokojní, majú krásny lásky plný vzťah, trávia spolu dost casu ale obaja si želajú bývať oddelené. Deti nemajú.

marsmykkok
21. apr 2025

@mirushh poznala som taký vzťah, ale nebol na úplnom rozhodnutí oboch partnerov, skôr z núdze, lebo muž chcel doopatrovať mamičku-mamičkár a žena so svokrou bývať nechcela, ale ona nebola s tým úplne spokojná a radšej by žila s ním spolu. Ale fungovali tak dlhé roky. Ja ako introvert čo je občas rád aj sám si to viem v pohode predstaviť, len teda dobré je ak sú s tým stotožnené obe strany a chcú to tak a nie je to len preto, že žena nechce žiť s mamičkou muža alebo proste muža neprijali partnerkine deti...

matapo
21. apr 2025

@mirushh ...úplne rozumiem, ja už by som muža vo svojom dome natrvalo nechcela. Deti mi neprekážajú, beriem ich ako svoju súčasť, ale chlap mi doma nechýba. Spolocne strávený čas, prespatie, aj dlhšia návšteva ok ale nie každý deň roky rokúce. Myslím že ženam ktoré ochutnali sebestačnosť, slobodu, nemusiet sa stále prispôsobovať, skrátka byť sebe sama paňou vo svojom a mať čas na seba a na to čo chcem ja takýto život vyhovuje.