Využívanie dobroty bývalého manžela
Dobrý podvečer žienky.Chcela by som vedieť váš názor. Mám kolegu, ktorý má 45 rokov a je 3 roky rozvedený.Od ex sa odsťahoval 400km do iného mesta kde si našiel prácu, pracuje v automobilke na 3 smeny.Má 2 detí, 12 ročnú dcéru a 8 ročného syna. Na deti platí mesačne po 200€ (100+100€) a ešte k tomu platí hypotéku na byt v ktorom, už 4 roky nebýva mesačne 230€, takže mu každý mesiac z účtu odchadza 430€ (rozumej 200€ výživné+230€ hypotéka). A on býva v podnájme za ktorý platí mesačne 250€ za 1-izbu v 3 izbovom byte. S deťmi sa stretáva asi tak 3krát do roka, vždy cez sviatky a v lete,ked ma celozavodnu dovolenku 2-týždne, viac sa mu nedá,keďže robí na 3 smeny a je 400km od detí.Jeho ex mu skoro každý mesiac napíše, že detí potrebujú to alebo hento kúpiť a nie sú to žiadne lacné veci, napríklad pred Vianocami obidvom zimné topánky po 60€,zdravotné matrace,kolieskové korčule+ komplet výbava k ním,platí im aj zaujímavé krúžky.Nepríde vám to ako zneužívanie zo strany jeho ex manželky?
@rybka48 povedz si ty sama - ak by si ostala s deťmi sama tak dostávať 200 euro mesacne na deti a z toho platiť ich výdavky - základné výdavky - bolo by to pre teba dosť? A vždy prídu extra iné veci co treba kúpiť. Zrejme by si povedala nie, nebolo by to dosť pre teba. Ak tvoj kolega zaraba dostatocne a chce tie extra peniaze na deti poslať takto je len lepšie pre deti. Možno ona použije tie peniaze aj na domacnost ale tie deti tam s nou ziju. Je mi len luto že tvoj kolega nemôže byť s deťmi častejšie.
@rybka48 Ked som pocitala vydavky na deti (len na deti), dostala som sa na sumu 600e na jedno. Oblecenie, strava, vzdelavanie, sport, hobby, zdravie, atd. Polovica je teda 300euro.
Tym, ze otec nezabezpecuje prakticky ziadnu starostlivost, nemalo by to byt 50/50, ale cca 70/30, pretoze matka je ta, co musi svoj cas delit medzi pracu a rodinu. Cize, ak by sme aj pocitali 500e na dieta, mesacne by mal otec prispievat cca 700euro, aby mali deti standard, ktory mali ked boli rodicia spolu.
Uhradza 430e v peniazoch, a od nula do 370euro v materialnych veciach urcenych pre deti.
Povazujem to za adekvatne (aj ked osobne by som skor riesila stahovanie sa blizsie k nim, ako kolko by mal, alebo nemal prispievat)
@rybka48 nechápem tieto témy,akože riešim kolegov súkromný život a polovica z toho v reale môže byť inak.Ja by som si kolegovcov nenechala takto kaprat do súkromia,ale budiz.No a na margo výdavkov na deti,ja mám tri...najstarší ma 13r,športuje,nohu má 44 a za deň zje polovicu chleba mimo bežnej stravy.Topanok zoberie ale úplne,že zoderie za pol roka asi 5 párov.Na dištancne sme museli vyriešiť net,Pc,apod,výdavkov že až.Vies koľko vlastne také dieťa potrebuje?Máš deti..ale predstav si,že ich máš bez partnera.Bola by si rada ak by im raz ročne pred zimou kúpil boty za 60€.Moj ex v živote nekúpil nič.Bicykel sľubuje 5r,výlet a dovolenku asi 10r,darček k narodkam alebo Vianociam každoročne sľúbi,ale akosi zabudne.Plati kredit na druhý "jeho" mobil pre syna aby mu syn volal 8€.Odkedy má mobil,zaplatil ten kredit raz.Pred synom som komentovana ako sviňa,k..a,zlatokopka,žijem si na vysokej nohe z jeho horibilneho 100€ výživného,ktoré nestačí ani na mesiac raňajok pre chalana.Takehoto exa a kolegu by si asi nechcela mat.Ja neviem,poniektoré nemáte vôbec predstavu čo to je pre ženu po rozvode,asi 0,1% z nás rozvedenich potvor si žije ako v americkom filme,šak zostal jej dom/byt,auto,krásne výživné,také sú predstavy niekoho,kto si žije normal.rodinny život a porozvodove patálie videl akurát z rýchlika a JPP.Moj terajší manžel je potom tiež vyciviavany chudák..vyplatil BSM,platí výživné,berie svojho(aj moje) na výlety,financuje mu výdavky na šport,v septembri jednorazovky do školy,bicykel,motorku,sporenie,Vianoce sú v jeho réžii.Nie je využívaný.On totižto chce sa starať.Mohla.by som žiarliť alebo proste s tým nesúhlasiť,ale naopak,plne to schvalujem,chlap zostava rodičom po rozvode rovnako ako žena,aj keď s deťmi osobne nemôže alebo sa nedá byť častejšie a bohužiaľ veľa chlapov ani počas vzťahu nechce tie decká financovať či venovať sa im.Porovnam to s mojím looserom ex,čo sa len celý život ľutuje a ako nič nejde,nemôže,svet mu hádže polená pod nohy.To nie je chlap,to je uboziak.Spravny charakterný chlap šak dieťa má zaujímať a starať v rámci možností.Aj keby sa to komplet osadenstvu v práci nepáčilo 😉
400 eur dokopy na dve deti je primerane. Jeh to nepolozi a deti netrpia nedostatkom. Mohol dopadnit horsie. Mohol zarabat viac a ex by mala financne poziadavky aj 1000 eur a viac. Ovela horsie je, ze byvaju od seba tak daleko a nevidi sa s detmi. A reci, ako sa zena "narobi" okolo deti a muz "oddychuje" v praci si nevsimaj. 99% ludi nedostava plat za oddych v praci. Ak niekomu pripada namaha okolo deti privelka, tak ich nemal mat, alebo max jedno, A nie ich mat pre istotu hned styri-pat a potom sa vsetkym dookola stazovat, aky je z nich unaveny.
Keby bol ozaj dobrak, neohovaral a nezosmiesnoval by matku svojich detí pred kadekym a ukazovať rozvodove papiere, riešiť všetky detaily o nej pred cudzimi ľuďmi a hrať sa na chudáka...no...uff...nemam slov a ty mu to zeries.. dobrák by nevyplakaval ze zaplatil vlastnému decku obuv, bral by to ako samozrejmosť. A vidieť sa s deťmi 3krat do roka, to tiež o niečom svedci, nemyslíš?
@rybka48 myslim, ze 100€ na 12 rocne dieta je fakt menej ako polovica. A ked do toho zaratam aj tych 115€ ako polovica hypoteky na 2 dieta) ako prispevok na byvanie mi pride uplne normalne, ze ma este kupovat dalsie. Asi nemas velke deti, vsak? Ja mam 12 rocne dieta a teda naklady nan su urcite vyssie ako 430€. Hlavne v septembri, decembri a juni-auguste. Takze za mna: primerane.
@rybka48 radost pracovat s kolegynou ako Ty… ze si to drzis vsetko v hlave, kedy co vymenili, co kolko stoji… keby som bola ta ex a viem, ze toto vsetko Ta trapi, by som Ti jednu vylepila, ani sa nehnevaj
@rybka48 Na MK sa pýtaš takú záludnú otázku ? Čo si sa s koňom zrazila ? Je tu cca 80% rozvedených žien, alebo slobodných matiek....taká polovica chce z chlapa vytrieskať aj posledný cent a tá druhá je rada, že s tým debilom nemá nič spoločné.
@rybka48 nie, nie je to využívanie. 100 eur na dieťa je sakra malo. Neviem či nejaké dieťa máš ale stojí nepomerne viac. Áno, výdavky sa majú deliť napolym. Chlap platí 430 eur. Myslíš, že žena na nich neminie mesačne 430 eur tiež?
Väčšinou to vidím tak, že keď žena zostane s deťmi sama tak minie CELÚ výplatu len aby prežila s deťmi, chlap si zaplatí 200,zostane mu tisícka len pre seba a mysli si, že ako veľa urobil. Plus ten čas, čo žena s dieťaťom strávi, je tiež neuveriteľne drahy.miesto toho by mohla mať druhý džob a zarábať 2x toľko ale nie, Stará sa o ich spoločné deti.
Vidieť deti 3x do roka, lebo robí na zmeny? To vážne? Každý človek má 25 dní dovolenky za rok.
Plus, hoci ktorá slobodná mamička robí na zmeny a musia jej pomáhať babičky, tety, krstné,... Keby chlap chce, zariadi sa častejšie
@rybka48 plus ešte, robí na 3 zmeny a preto nemôže vidieť deti? A to neexistuje žiadna iná práca na svete, iba ta na 3 zmeny?
Totiž ani matka samozivitelka veľakrát nemôže na 3 zmeny pracovať, aby bola s deťmi (pokiaľ nepomáhajú babicky, tety atď) a musí si hľadať inú prácu. Taktiež otec sa môže prispôsobiť a nájsť si inú prácu, aby bol častejšie s deťmi. Ale musela by tam byt vola a nie výhovorky
@rybka48 ty si fakt myslíš, že keď sa otec aspoň finančne stará o svoje deti, tak je zneužívany? A určite sa dá ísť aj keď jeb400 km od detí za nimi častejšie. Nuž a pokiaľ nie jebretardivany, tak asi vie co robi
@rybka48 ako ty vieš ako sa stravuje rodina ex? Aj keby chodila jesť s deťmi každý den k rodičom, teba do toho nič... 100€ na dieťa je žalostne malo. Ako,? čo tu ty chces naznačiť, že stravujú sa u rodičov, deti chodia do školy a zo školy samé a vlastne matka nemá s nimi starosti, ani výdavky na ne, lebo otec kúpi + zimné topánky, zaplatí krúžky...?
430€ a nejaké korčule, topánky a pod. a 2 deti sa mi vôbec nezdá prehnané
@saraxyz dobre si to vystihla. Zbožňujem ľudí čo chytajú strany 🤦ale všetko sa môže vrátiť. Ja mám x priateľov no súkromie im neriešim. Možno vypočujem ale je to ich vec ako si zariadili život. Ja som si tiež musela poradiť sama so synom keď môj manžel zistil že si neužil a potreboval to dobehnúť po 10 rokoch manželstva. A čoby som syna nezobrala na dovolenku keď on mohol ísť s 18 ročnou standou do Egypta. Takže za mňa je to úplne normálne . Keď si spravil deti tak nech im dá strechu nad hlavou aj tých smiešnych 100 e . A ukazovať rozvodové papiere je trápne.
...jeho ex vôbec nemusí byť na Tom zle. Kľudne môže vymeniť nábytok, všetko je ok. Ak by zarábala dosť na to aby vedela veľmi dobre zabezpečiť seba aj deti znamená to že otec už nemusí prispievať nič? Tie deti toho naozaj potrebujú veľa a čím sú staršie tým sa všetko zvyšuje. Deti rastú, nohy rastu, ja kupujem topánky na každú sezónu trojmo, to isté s vecami do školy, s vecami na šport. Ono sa to nezdá ale minie sa na ne veľa, nehovoriac o varení do nekonečna, praní, žehlení,.....Také 12 ročné dieťa má pomaly spotrebu jak dospelý a bude sa zvyšovať, ustravovat ich nie je žiadna sranda. Koníčky a záľuby všetko to ide do peňazí a utiahnuť to z jedného platu je ozaj dost. 100 eur výživné na dieťa nie je veľa, zrejmá je to o ich dohode menej na dieťa ale zas spláca hypo. Všetko je ok, aj to že kúpi sem tam nie o navyše, myslím že každý normálny otec tým deťom rád kúpi, veď komu ak nie svojim deťom??? Vôbec mi to nepríde ako vyuzivanie. Keby žiadala peniaze na seba a svoje potreby ktoré predstavujú nadštandard a nie sú nevyhnutné na slušné žitie, áno vtedy by to bolo vyuzivanie. v podstate je ok že mu povie že potrebuju nové topánky že ich otec zatiahne, oni totiž potrebujú aj nové tielka, ponožky, tričká, rifle, mikiny, prezuvky do školy, veci na tv, školské pomôcky a kopec iného a určite to všetko nekupuje otec, skôr tie menšie položky hradí mama lebo presne vie čo kedy potrebujú a vie to aj lepšie kúpiť, tie väčšie otec, ale keď sa zrátajú tie menšie dokopy tak je to celkom slušná suma ☹ Nerieš či vari mama alebo stará mama, možno majú takú dohodu, je to forma pomoci ak mama nestíha ale neverím že nejaká dôchodkyňa bude pravidelne ako tvrdia nonstop živiť ďalších 4 ľudí len tak, možno sú finančné vysporiadane, mama nakúpi alebo zaplatí a stará mama uvarí. Každý dá svojim deťom rád a každý chce aby sa jeho deti mali dobre a nič im nechýbalo. Ak si vydatá a máš deti je mi divné že nevieš koľko toho tie deti potrebujú a aké náročné je sa o ne starať, koľko svojho času musí tá mama kt. Je s nimi väčšinou sama obetovať, je to čas kt. Nik neohodnoti a neocení finančné. Ak ten chlap nevie pomôcť svojim časom, tak nech aspoň finančné tu mamu trochu odbremení.
@sonnenshein 600E mesacne na 1 dieta? Mas maleho hokejistu? Zo 600 E mesacne by si mu mala este aj platit hypoteku na 2i byt ktory bude po 25ke jeho. A nie to zavesit na internet a chvalit sa tym ze tolko stoji 1 dieta. Preto je svet v prdeli ze taketo matky maju vobec pravo mnozit sa a vyjadrovat tieto nezmyselne nazory.
@makova333 To su presne tie mamickovske bludy a chore slovenske zakony. Pretoze ja ked zarabam dajme tomu 3000E tak ked je matka normalna povie ze na dieta chce 300E , otec suhlasi a za zvysok penazi kedze ma dobry plat moze kupit pozemok a nieco dietatu odovzdat. Kdezto sud vacsinou financne negramotnej matke priklepne 600E, matka aj tak vsetko rozbije na seba, chlap lieta ako handra plati, vyzdvihuje dieta v mieste bydliska, vracia ho v mieste bydliska a konecny uzitok je jedine v rukach matky ktora si jednym dietatom so spravnym chlapom zabezpeci kludnych 25 rokov zivota. Keby som sa este raz narodil chcem byt zena ;) Chlap je v tomto state len otrok zeny a sudu a vobec nic to nema spolocne so zaujmami dietata. To su len kecy mamiciek ktore jediny zaujem ktory sleduju je vlastna penazenka.
@tomas115 ale nekecaj ...práve minule som sa rozprávala s rozvedenou kamarátkou po 40 tke je kozmeticka plus má ešte jednu bokovku.Rano pred prácou vari, poobede a podvečer nemôže brať objednávky, lebo deti...ešte sú malé a treba sa učiť...chlap malokedy, keď sa rozvedie má 2 práce, aby všetko utiahol žena dosť často, alebo pomáhajú rodičia.Chlap, keď sa rozhodne, že bude celý deň v práci, tak bude, keď sa rozhodne, že víkend strávi na suchom chlebe, tak nevadí ...žene zostan bremeno zodpovednosti na min.20 r na krku.V jednom kole od rána do zalahnutia.A ešte riešiť žabomyšie vojny prípadne ďalšiu partnerku exa, stretávanie s detmi a iné konflikty z toho vyplývajúce, nebodaj výčitky od deti, že otec ma to a to...dvojitú výchovu...pre mňa je kolega, ktorý je taký chudák, že dáva čítať rozvodové papiere a vyratava výdavky je človek, ktorý potrebuje pozornosť a poľutovanie Aj ja poznám vo vzdialenej rodine chlapa na ktorého žena volala políciu a to ma 2 VŠ vysokú pozíciu a ubližoval rodine a teraz sa necháva ľutovať, že rozvod ho zlomil a hneď by vrátil čas.
No ak je to tak tak ziadna matka by nemala mat problem z tych 600E zobrat hypoteku mesacne 200E na pozemok pre dieta (napriklad). Ale vsetci vieme ze ziadna matka to nespravi, lebo jej nejde o dobro dietata ale o dobro seba ;)
@tomas115 zijes trochu mimo realitu. v prvom rade, ak ma otec vysoko nadstandardny prijem a z toho mu sud priklepne alimenty, sud pozera na skutocne vydavky na dieta. ak dieta chodilo pocas manzelstva do anglickej sukromnej skoly, kde je mesacne skolne 250€, teraz dieta rozvodom ma menit skolu, aby ocinkovi ostali bubaky na milenky? ak dieta chodilo na hokej, ci iny drahy sport, ma sport zanechat, aby ocinkovi ostali bubaky na milenky? ak vsak vydavky na dieta nie su v takejto vyske, matka dostava len cast vyzivneho a zvysok ide na ucet dieyata, kde matka bez suhlasu sudu s uctom disponovat nemoze. to len rozvedeni otcovia si myslia, ze matky si zaplatia z vyzivneho maledivy. otec zaplati vyzivne a o nic ine sa nestara, neriesi doktorov, ocr, neriesi rodicka, ani distancne vzdelavanie, ani tyzdennu logistiku okolo deti. takze chudaci rozvedeni otcovia, podme ich vsetci lutovat.
@tomas115 ...peknú blbosť si napísal. Je málo tých čo zarobia tak veľa aby platili 600 eur na dieťa ale keby aj vônebolo príliš veľa. Ak žena zarobí cca 1000 eur a platí z toho prenájom alebo hypotéku, stravu, šatstvo, výlety, pomôcky, dovolenky,....a to všetko z jedného platu dvom, trom, štyrom ludom, a aj v tej domácnosti sa sem tam niečo pokazí, ak ak býva v dome tak aj tam tá údržba nieco stojí tak moc si toho na seba nedovolí kúpiť a ide aj o ten čas, keď máš stále pri sebe zo dve tri deti a si na ne sám tak voľný čas =0. Ten druhý plát v tej rodine ozaj chýba. Ja keď idem s deťmi na výlet tak 50-70eur nemám, či sa ide lyžovať, či kúpať, či do ZOO, či do hoplandie, či kdekoľvek 1zena 1plat 3deti takže výdavky stále na štyroch plat priemerný jeden. Zaplať dovolenku z jedného platu štyrom ludom. Po príchode z práce ďalšia sichta doma, zahrať sa, naučiť sa, navariť, sprátat, ozehlit, porozprávať sa,...dokolecká dokola, privyrobiť si nie je kedy hoc možnosti aj vzdelanie by bolo, žiaľ voľný čas nie je. A každá normálna žena chce aby jej deti sa mali dobre, aby aj niečo zažili, aby mali normálne detstvo, aby športovali, aby zmysluplné trávili spolu čas. Žiaľ je to nákladné. A každá normálna žena sa snaží zabezpečiť do budúcna aj svoje deti, pokiaľ je z čoho tak im sporí. Nehnevaj sa ak ťa tvoja nebola zo sorty normálnych žiaľ nájdu sa aj také kt. majú chlapa len ako zdroj financií či pred rozvodom a potom aj po. Vždy také boli aj budú, je ich našťastie mensina. V našom štáte sa slobodným matkám práveže nežije moc dobre. Nízke príjmy, malo sa platí na deti, nízke rodinné prídavky, sociálna pomoc štátu takmer nijaka,... . Sú krajiny kde je financna pomoc od štátu ozaj veľká, prídavky na deti vysoke a tým pádom je život pre mamicku bez muža jednoduchší, keď nemusí riešiť stále len financie.
@tomas115 Och wow, dakujem za tento skvely prispevok. Zla hnusna zena, co si dovoli mat dieta ked ona aj jeho otec maju vyssi standard zivotnej urovne, na ktoru si obaja zarobia.
Mimochodom, vydavky nerovna sa vyzivne. To na beznu spotrebu mam 250e, zvysok financujem zo svojho prijmu, a otec spori (on zalozil ucet pre nase dieta, tak sme sa dohodli)
PS. Kvalitne vzdelanie stoji minimalne rovnako vela, ako ten hokej 😉
Sporenie = vyhadzovanie penazi pri dnesnej inflacii, ale to Ti asi nemusim rozpravat ked si taka uspesna. Takze to je prave ten smutny paradox, ze sud priklepol nejaku sumu a tie peniaze stracaju na hodnote len preto lebo matka a otec riesia veci cez sud a nevedia sa dohodnut pre to co je pre dieta najlepsie.. Chapeme sa , ze ked mas alimenty 600 a bezna spotreba je 250 a zvysnych 350 otec "spori" tak kazdy mesiac tych 350 splachujete do zachodu ;) Pretoze za tych 350 euro sa mala spravit ina investicia pre dieta ale taketo veci sud nepozna to je ta chorost tychto zakonov a toho ze matka pozera na cislo ktore ma otec poslat dietatu len preto ze viac zaraba ;) A v skutocnosti tym skodi aj sebe a aj dietatu. Verim ze si pochopila co chcem povedat .
@tomas115 Este raz.
Vydavky na dieta su 600. Obaja sa na nich podielame, cize otec plati 250e mesacne, a ja uhradzam zvysok.
Ako pisem, dohodli sme sa, cize sud rozhodovat nemusel, len schvalil nasu dohodu.
Verim, ze uz je to jasnejsie 🙂

@rybka48 vies, mohla by si sa zamyslieť koľko tak by stálo vyčísliť napr. Prácu matky mimo hmotných veci..opatera non stop, vstávanie k deťom keď su choré, , ošetrovanie, chodenie po Dr ale aj po výletoch ... Tá žena po práci hneď ide do ďalšej sichty s deťmi, učiť sa atd...na koľko by si ocenila túto "prácu" ? Zakial ex- otec deti po práci oddychuje, či využíva svoj voľný čas ako jemu sa chce, žena nič také nemôže robiť..nemá "dovolenku od detí" robí im mamu Non stop, nahrádza opatrovateľku, učiteľku, hospodársku, kuchárku,....keby si niekoho zamestnala aby týmto deťom poskytol všetko hore spomenuté garantujem že len táto sluzba by bola ohodnotená na 1200 eur...a potom pripočítaj všetky veci ako strava, šaty, bývanie, škola, krúžky, výlety ....z môjho pohľadu všetko toto dokopy činí bez mihnutia oka 1500eur,,,teraz to daj na polovicu 750 eur ...takže tvoj "kolega" nech radšej je ticho že tak málo platí,,,,o tom že deti praktický nevidí pomlcim ...