Význam narcistickej poruchy a toxických vzťahov
V poslednej dobe sa tu rozmáhajú termíny ako toxický vzťah, manipulácia vo vzťahu a narcistická porucha osobnosti. Aké sú jej definície? Mám pocit, že teraz je taký trend označovať každého narcisom a každý vzťah ako toxický.
@ nika_hrazdil na instagrame velmi pekne, o tom hovorí, vysvetľuje. Vychádza z vlastných skúseností a venuje sa aj poradenstvu.
to že je vzťah toxický vie každý človek pomenovať jasne - je to vzťah ktorý ti nerobí dobre.. s manipulátorom je to ťažšie - ale aj to človek keď spozná vie zadefinovať - také hrátky so slovami, citmi... ale že vedia ľudia tak jednoducho odhaliť narcisa? tomu neverím ... lebo nie každý manipulátor je narcis ...
@biba_18 presne tak. V urcitom smere manipujeme vsetci. Hlavne zeny vedia skvele manipulovat muzov. Ale povedat o manipulatorovi, ze je narcis mi pride odvazne.
@biba_18 presne tak. V urcitom smere manipujeme vsetci. Hlavne zeny vedia skvele manipulovat muzov. Ale povedat o manipulatorovi, ze je narcis mi pride odvazne.
@anonym_autor označenie “narcis” je narcistická porucha osobnosti, na splnenie diagnostiky hraničnej poruchy osobnosti, sú jasne stanovené podmienky.
HPO má len 2% populácie.
@anonym_autor je to veľmi hlúpo používané označenie, áno ...
@anonym_autor ked to tu niekto pomenuje, to neznamena, ze dotycnemu stanovil diagnozu. Len mozno niekto vidi narcisticku crtu a upozornuje na nu. Netreba modrokonove diagnostiky brat nejako vazne.
Narcis môže byť manipulátor, ale manipulatívne správanie používa hlavne na posilnenie svojho ega.
Manipulátor nemusí byť narcis, ale môže predstierať lásku, obdiv alebo starostlivosť, len aby dosiahol svoje ciele.
NPO má 1-5 percent ludí, ale sú aj tzv. narcistické črty, u niekoho prítomné viac, u niekoho menej.
@anonym_autor označenie “narcis” je narcistická porucha osobnosti, na splnenie diagnostiky hraničnej poruchy osobnosti, sú jasne stanovené podmienky.
HPO má len 2% populácie.
@summer138 narcistická porucha osobnosti a hraničná porucha osobnosti sú dve rozdielne veci.
@anonym_autor ked to tu niekto pomenuje, to neznamena, ze dotycnemu stanovil diagnozu. Len mozno niekto vidi narcisticku crtu a upozornuje na nu. Netreba modrokonove diagnostiky brat nejako vazne.
@0silvia0 ja osobne by som sa vyhýbala takýmto pomenovaniam. On je narcis, ona je narcis, to je manipulátor. Nevieme, nežijeme s nimi, príliš silné slová na to, aby ich použil niekto od monitora, od telefónu, len tak, bez rozmyslu.
Na tomto fóre slovo manipulátor zvyčajne znamená, že muž nerobí len to, či si praje žena, udržuje kontakt so svojou matkou a pôvodnou rodinou, odmieta prepísať na manželku svoj majetok nadobudnutý pred svadbou a v prípade rozvodu odmieta len platiť alimenty, ale chce mať aj kontakt s deťmi, prípadne striedavú starostlivosť. Narcis je zasa každý komu sa dotyčná žena nepáči a nechce sa ňou vzťah, prípadne jej vo vzťahu vytkne napríklad, že pribrala a mala by si sebou niečo robiť.
Ženy sú tu vždy psychicky zdravé, fyzicky dokonalé, názorovo bezchybné a majú pravdu aj keď ju nemajú.
@0silvia0 ja osobne by som sa vyhýbala takýmto pomenovaniam. On je narcis, ona je narcis, to je manipulátor. Nevieme, nežijeme s nimi, príliš silné slová na to, aby ich použil niekto od monitora, od telefónu, len tak, bez rozmyslu.
@anonym_autor .....je úplne jedno,či ,,modrokonikovska" diagnóza je správna alebo nie.Ked mám pocit,že je niekto toxický alebo narcis tak to poviem a napíšem.Uz len preto aby to možno pomohlo tomu,kto s tým narcisom alebo manipulátorom žije.Lebo keď s ním žiješ,tak to nevidíš.
@anonym_autor .....je úplne jedno,či ,,modrokonikovska" diagnóza je správna alebo nie.Ked mám pocit,že je niekto toxický alebo narcis tak to poviem a napíšem.Uz len preto aby to možno pomohlo tomu,kto s tým narcisom alebo manipulátorom žije.Lebo keď s ním žiješ,tak to nevidíš.
@doriiis napríklad pre mňa si toxická ty, a máš aj narcistické a manipulatívne sklony.
@anonym_autor ....no vidíš.Sama robíš to,čo odsudzujes.Nazor ti neberiem.🤷🏻♀️
Neviem či si s narcisom a manipulátorom žila a vieš o čom hovoríš alebo iba varíš z vody.
@doriiis žila som s manipulátorom, narcisom nie. S ním som mala vzťah, ale nežila som s ním. Kedže si napísala, že je to vlastne normálne o cudzom človeku toto napísať tak to píšem. Presne posledná časť tvojej vety je narcistické chovanie a pasívna agresivita.
@doriiis žila som s manipulátorom, narcisom nie. S ním som mala vzťah, ale nežila som s ním. Kedže si napísala, že je to vlastne normálne o cudzom človeku toto napísať tak to píšem. Presne posledná časť tvojej vety je narcistické chovanie a pasívna agresivita.
@anonym_autor .....ja som žila aj s s jedným aj s druhým.Nemyl si vyjadrenie názoru s manipuláciou.Manipulator by sa s tebou začal hádať,že tvoj názor na mňa napríklad nie je správny a že sama si taká.Mne je to jedno.
Pozri.Ja som napísala svoj názor na danu tému.Bez osobných narážok,ty si hneď zaútočila svojim osobným útokom.Nevies sa baviť o nejakej téme,bez toho,aby si niekoho urazila? Skús porozmýšľať,prečo nie.
Koľko z tychto dam ktore tu prispievaju maju taktiez narcisticke crty a manipuluju a ani si to neuvedomuju.Chlap ked nerobi ako zena piska hned je oznaceny za narcisa a mozno ta zena ma viac crt ako on.Lebo kazdy jeden clovek ma narcistické crty a manipuluje.Aj také predvadzanie sa na IG atď. je tuzba po pozornosti, obdive a je to narcisticky znak.
@anonym_autor .....ja som žila aj s s jedným aj s druhým.Nemyl si vyjadrenie názoru s manipuláciou.Manipulator by sa s tebou začal hádať,že tvoj názor na mňa napríklad nie je správny a že sama si taká.Mne je to jedno.
Pozri.Ja som napísala svoj názor na danu tému.Bez osobných narážok,ty si hneď zaútočila svojim osobným útokom.Nevies sa baviť o nejakej téme,bez toho,aby si niekoho urazila? Skús porozmýšľať,prečo nie.
@doriiis urazilo ta to? Ved som ti len napisala to, co ty vlastne tu propagujes. Nepoznam ta, neviem kto si, mozno si v realite uplne normalna osoba.
@doriiis urazilo ta to? Ved som ti len napisala to, co ty vlastne tu propagujes. Nepoznam ta, neviem kto si, mozno si v realite uplne normalna osoba.
@anonym_autor ....neurazilo.Len sama robíš to,čo v úvodnom príspevku odsudzujes.Hned v prvom komente mne si ma označila ako narcis a manipulátor bez toho,aby si na to mala dôvod.V mojom príspevku však nebolo nič narcisticke ani manipulatívne.Bolo to len obyčajné vyjadrenie názoru.Aj to nevieš rozoznať,tak to už bude tvoj problém.Ja ti tvoj názor neberiem a kľudne môžme túto debatu ukončiť.Tak som taká,ako si ma označila.😋Pekný den
@anonym_autor ....neurazilo.Len sama robíš to,čo v úvodnom príspevku odsudzujes.Hned v prvom komente mne si ma označila ako narcis a manipulátor bez toho,aby si na to mala dôvod.V mojom príspevku však nebolo nič narcisticke ani manipulatívne.Bolo to len obyčajné vyjadrenie názoru.Aj to nevieš rozoznať,tak to už bude tvoj problém.Ja ti tvoj názor neberiem a kľudne môžme túto debatu ukončiť.Tak som taká,ako si ma označila.😋Pekný den
@doriiis a teraz si sa zachovala typicky ako urazená žena. Ja ti poviem svoj názor, a keď sa ti nepáči, je to tvoj problém, ja si ho môžem povedať. Čože? Ja som manipulatívna a narcistická? To ty máš problém, lebo nevieš rozoznať rozdiel. Ja , ja, ja... a končíme debatu, pekný deň. PPč, správanie, normálne obdiv ma chlap, čo to vydrží.
Tieto definice radsej hladaj inde než na tomto fore. Tu vela odbornikov nie je.
Ale áno, tieto termíny su v sučasnosti naduzivane.
@doriiis a teraz si sa zachovala typicky ako urazená žena. Ja ti poviem svoj názor, a keď sa ti nepáči, je to tvoj problém, ja si ho môžem povedať. Čože? Ja som manipulatívna a narcistická? To ty máš problém, lebo nevieš rozoznať rozdiel. Ja , ja, ja... a končíme debatu, pekný deň. PPč, správanie, normálne obdiv ma chlap, čo to vydrží.
@anonym_autor ...ako povieš 😆✌🏻
@anonym_autor .....a ako by som mohla byť urazená na anonyma na internete? No nič,hlavne,že si si ulavila milý anonym.Pekny deň aj tebe.
@anonym_autor 😂
,, Ja si poviem, čo ja chcem.",,To Ty máš problém ! "No to dobre poznáme tí, čo si prešli toxickými vzťahmi. @doriiis
@anonym_autor Ahoj autorka, aj tu sa to vela krat oznacuje nespravne. Pretoze narcis je clovek, ktory ma vysoke sebavedomie, je samolubi a zahladeny do seba a narcista je uz psychiatricka diagnoza, cize narcista je ten nebezpecny, ktory ide aj do extremov v ramci spravania, urcitym sposobom nejaky psychopatizmus. Nie kazdy narcis je aj narcistom, pretoze narcis neublizuje tak ako narcista. V tomto je dost rozdiel a vela zien ma vela krat nespravne pomenovanie. Uz je toho velmi vela na nete, kde si vies pozriet o narcistoch a ich spravani. Ked ma clovek nejake crty z toho, co opisuju odbornici, tak je velka pravdepodobnost,ze pri takom cloveku nie je bezpecne zotrvavat, lebo ta dokaze celkom znicit - tvoje sebavedomie, sebauctu, ostane z teba troska a jeho to este vnutorne tesi. Poväcsine narcisti z toho cerpaju energiu a zvysuju si svoje ego. Narcis ma vysoke sebavedomie, je samolubi, kde väcsinou narcista je jeho presny opak-ma nizke sebavedomie, traumy z detstva, ktore z neho spravili netvora, ale navonok dava najavo len vysoke ego, ktore si neustale dobija tym,ze ublizuje nejakej osobe ponizovanim, psychickym tyranim, prekrucanim reality atd.
@anonym_autor 😂
,, Ja si poviem, čo ja chcem.",,To Ty máš problém ! "No to dobre poznáme tí, čo si prešli toxickými vzťahmi. @doriiis
@anonym_835b4e Toto bolo citácie Doris - Ja si poviem o ja chcem a to ty máš vlastne problém. Pasívna agresivita.
Tak za mňa je toxický vzťah každý vzťah v ktorom buď jeden, alebo obaja psychicky trpia, nemusí to byť ani spojené s nejakou poruchou alebo diagnózou, aj keď vačšinou je. Na základe toho, čo tu ľudia popíšu o svojich partneroch a o ich správaní sa dá jasne usúdiť, či človek má alebo nemá manipulatívne alebo narcistické črty, hlavne to vieme tie, ktoré sme tým prešli. Zas na druhej strane, sú aj príliš precitlivelé ženy, ktoré všetko považujú za takú črtu.
@anonym_835b4e Toto bolo citácie Doris - Ja si poviem o ja chcem a to ty máš vlastne problém. Pasívna agresivita.
@anonym_autor 😂
Autorka, neoznačil i Teba niekto za toxickú?
Toxicita, narcizmus,…sú len pomenovania pre správanie, ktoré sme v minulosti označovali ako ,,komplikovaná povaha,”,,on/ona je taký,” dnes na to existujú pomenovania a na základe špecifikácie sa to už potom diagnostikuje.
Niekoho označiť víťazoslávne akokouľvek poruchou je samozrejme odvážne, ale pomenovať niekoho správanie, črty, alebo rozpoznať vzorce v správaní, ktoré sú toxické (maladaptívne) je v poriadku a môžu byť označované I ako narcistické nakoľko narcizmus predstavuje škálu, ktorá je v smere k patológií bližšie k poruche osobnosti.
Každý z nás vykazuje narcistické črty, akurát je indivuálne kde na spektre sa nachádzame a v ktorej rovine (zdravá – patologická).
@anonym_autor 😂
Autorka, neoznačil i Teba niekto za toxickú?
Toxicita, narcizmus,…sú len pomenovania pre správanie, ktoré sme v minulosti označovali ako ,,komplikovaná povaha,”,,on/ona je taký,” dnes na to existujú pomenovania a na základe špecifikácie sa to už potom diagnostikuje.
Niekoho označiť víťazoslávne akokouľvek poruchou je samozrejme odvážne, ale pomenovať niekoho správanie, črty, alebo rozpoznať vzorce v správaní, ktoré sú toxické (maladaptívne) je v poriadku a môžu byť označované I ako narcistické nakoľko narcizmus predstavuje škálu, ktorá je v smere k patológií bližšie k poruche osobnosti.
Každý z nás vykazuje narcistické črty, akurát je indivuálne kde na spektre sa nachádzame a v ktorej rovine (zdravá – patologická).
@anonym_835b4e nie, zatial nie, len ma to tu irituje, ako su na MK vsetky zeny a uz aj muzi odbornici na ludsku dusu, spravanie sa, patologicke spravanie apd.
@doriiis napríklad pre mňa si toxická ty, a máš aj narcistické a manipulatívne sklony.
@anonym_autor ak by tu ludia museli opatrne naslapovat v diskusiach a radsej sa preventivne k nicomu nevyjadrovat, tak by kazda odpoved k diskusii vyzerala takto: obrat sa na odbornika, nemam kompetenciu sa vyjadrovat k tejto teme. A bolo by dodiskutovane. Ten, kto zaklada diskusiu ziada rady od modrokonikovskeho plena, nejde za odbornikom. Cize musi pocitat s tym, ze zadarmo tu dostane nazory laikov.
Koľko z tychto dam ktore tu prispievaju maju taktiez narcisticke crty a manipuluju a ani si to neuvedomuju.Chlap ked nerobi ako zena piska hned je oznaceny za narcisa a mozno ta zena ma viac crt ako on.Lebo kazdy jeden clovek ma narcistické crty a manipuluje.Aj také predvadzanie sa na IG atď. je tuzba po pozornosti, obdive a je to narcisticky znak.
@anonym_5bf15d Zvláštne, môj MK rešerš ukazuje iné výsledky pre narcistickú poruchu osobnosti: partner zo dňa na deň otočí svoje správanie, po zaľúbení prichádza peklo, po narodení dieťaťa prichádza peklo výčitiek a ignorácie...

to že je vzťah toxický vie každý človek pomenovať jasne - je to vzťah ktorý ti nerobí dobre.. s manipulátorom je to ťažšie - ale aj to človek keď spozná vie zadefinovať - také hrátky so slovami, citmi... ale že vedia ľudia tak jednoducho odhaliť narcisa? tomu neverím ... lebo nie každý manipulátor je narcis ...