icon

Význam očného kontaktu pri gratuláciách

17. aug 2025

Ahojteee

Nieje to tragédia ale nedá mi to. Stale ked svokre gratulujeme k meninám ako minulý týždeň, alebo k narodkam proste nepozera sa namna ake uplne mimo ja sa snazim pocas toho ako niekomu gratulujem pozerat do oci par sekund hadam vydrzi aj ta druha osoba. Ale stale ked gratulujem ja svokre tak pohlad ide totalne mimo mňa. Citim sa dost blbo pocas toho 🤔 co to znamena?

ika02
17. aug 2025

Ahoj, pri bežnom rozhovore očný kontakt udrží? Keď jej blahoželajú ostatní, pozerá im do očí?

michaelajednorozec
17. aug 2025

Moze byt introvert, takze pocas takychto eventov ked je v strede pozornosti sa citi neista. Za mna zalezi len na tom, ci sa na teba pozrie pocas bezneho rozhovoru

valeva
17. aug 2025

No v prvom rade sa ty necíť blbo, lebo tvoja svokra má problém. Poznám to, mám to rovnaké a riešim to rok čo rok rovnako. Zagratulujem a neberiem to osobne.

janagem
17. aug 2025

Ak na teba bežné pozrie, aj keď len preletí pohľadom, znamená to, že si to berieš osobné, lebo xyz ľudí má problém pozerať do očí - pre introvertive je to mega nepríjemné. A ak sa snažia udržať očný kontakt pôsobí to mega silné a umelo. Ak na teba nepozrie nikdy a ostatným pozerá, tak ťa proste nemá rada

moonlight1210
17. aug 2025

@anonym_autor su ludia, co nedokazu udrzat ocny kontakt, je im neprijemny (nie su autisti, ani ich nenudis, ani neprejavuju pohrdanie). U vela z nich to nezistis, lebo to kompenzuju, kedze su si vedomi, ze ocny kontakt je slusnost.
Takze netusis, od kolkych mas fiktivny ocny kontakt, lebo ty nedokazes rozlisit, kam presne ti pozeraju.
Z vacsej dialky na bradu, nos, nausnice, vlasy. Z blizsia na lica, obocie, na celo.
Ty to vnimas ako pohlad do oci.

Vela z tychto ludi prestane mat ten problem, ak maju napr. oci zakryte slnecnymi okuliarmi. Alebo trebars pocas covidu, ked mali rusko (teda prekrytu vacsiu cast komunikacnej zony (mimiku tvare)). Vtedy su schopni ti otvorene hladiet priamo do oci.

doriiis
17. aug 2025

Autorka ...mám 35 rokov a dodnes sa musím učiť a pripomínať si že sa musím pozerať do očí.Nie je mi to príjemné,neviem to robiť automaticky a keď sa do toho vedome neprinútim tak to nerobím.Pracujem s ľuďmi,takže je to nutne.Neviem,prečo to tak je ale je to tak.Takze je možné,že svokra si to ani neuvedomuje.Ja tiež nie,ale bola som veľa krát napomenuta,že to nerobím a patrilo by sa

zabka79
17. aug 2025

@anonym_autor svokra ta nerespektuje, ale netrap sa nie je to tvoja zasluha...nie je to povaha ladova kralovna?

biba_18
17. aug 2025

@moonlight1210 fakt to človek nerozozná že mu nepozerám priamo do oči? fuuch, to mi odľahlo… ja to nerobím vedome, som introvert a fakt ma to obťažuje. už som sa párkrát pristihla, že prepana, ja jej čumím na líco 😲 čo si o mne pomyslí…
tak vravíš že si to nevšimne? potom dobre…

doriiis
17. aug 2025
@biba_18

@moonlight1210 fakt to človek nerozozná že mu nepozerám priamo do oči? fuuch, to mi odľahlo… ja to nerobím vedome, som introvert a fakt ma to obťažuje. už som sa párkrát pristihla, že prepana, ja jej čumím na líco 😲 čo si o mne pomyslí…
tak vravíš že si to nevšimne? potom dobre…

@biba_18 ....myslím si,že si to všimnú.Hlavne ti,ktorí to robia prirodzene a vždy.A hlavne muži to robia.Aspon mňa viackrát upozornili muži.Zeny nie.
Možno to nechajú ísť,len si pomyslia svoje alebo tiež nepozerajú do očí a preto to nevidia.

moonlight1210
17. aug 2025
@doriiis

@biba_18 ....myslím si,že si to všimnú.Hlavne ti,ktorí to robia prirodzene a vždy.A hlavne muži to robia.Aspon mňa viackrát upozornili muži.Zeny nie.
Možno to nechajú ísť,len si pomyslia svoje alebo tiež nepozerajú do očí a preto to nevidia.

@doriiis musi to byt fakt zblizka, aby si mohla povedat, ze ti niekto pozera k ociam, no nie priamo do nich. Ci ti pozera na obocie, ci na znamienko na lici pod ocami, alebo do oci. Hlavne ak nemeni prilis bod, na ktory sa sustredi.

Z metra mas vacsiu sancu. Z metra a pol (ked sedite napr. cez stol pri rokovani) to uz neuhadnes, ci sa ti pozeram na obocie, nos, lice, alebo rovno do oci. Uz je ta oblast, ktoru vidim, prilis siroka a zmenit bod, na ktory pozeram, sa neprejavi na pohybe zreniciek, kedze nimi pohnem len minimalne (z tvojho pohladu takmer vobec).

Este to vies uhadnut, ze nehybe pozerajuci sa zrenickami vpravo vlavo. Lebo mame tendendciu sa sustredit na jedno a druhe oko, ked sme fakt zblizka.
Lebo tam uz je pozerajuci sa nuteny naozaj sa zameriavat na velmi malu oblast a oci su dve a vzdialene od seba.
Ale nas mozog to vytesnuje, lebo robime v tej chvili to iste (sme tiez zblizka). Keby si si to zacala uvedomovat, ako na teba zaostruje raz tam, raz tam, cely moment zacne byt naozaj velmi divny. 😁
(Ale mozes si to ako pozorovatel/divak vsimnut na hercoch.)

anonym_115e7c
17. aug 2025

Tiež som introvert a hlavne blahoželanie je moja smrť. Určite to nie je o nerešpekte k danému človeku, skôr o mojom pocite diskomfortu. Takže asi toľko k tomu.

autor
17. aug 2025
@ika02

Ahoj, pri bežnom rozhovore očný kontakt udrží? Keď jej blahoželajú ostatní, pozerá im do očí?

@ika02 tak pri beznom rozhovore pozera ovela viac do oci ako aj bokom alebo kade tade ked o nicom hovori ale len pocas gratulacie ked jej ja tak vtedy mimo uplne... Myslim ze ked jej blahozelaju synovia tak asi pozera na nich neviem skoda ze som si to nevsimla 🤔 nabuduce sa az budem pozerat ...

autor
17. aug 2025
@valeva

No v prvom rade sa ty necíť blbo, lebo tvoja svokra má problém. Poznám to, mám to rovnaké a riešim to rok čo rok rovnako. Zagratulujem a neberiem to osobne.

@valeva ako mali sme nezhodu a inak mne osobne nesedi nazormi povahou ale nedavam jej to dajak.pocitit...

eva8
17. aug 2025

@anonym_autor ja sa v poslednej dobe dokazem viac sustredit, ked nepozeram do oci. Pritom som velmi kontaktny a usmievavy clovek, bola som znama "priamym pohladom". Pri gratulaciach sa pozeram do oci (aspon dufam)
Mozno je svokra starsia a vnima inak. Ak spolu vychadzate, neries to, aj ked to je neprijemne. Mne sa dcera zacala stazovat, ze pri rozhovore pozeram inde, tak si zacinam davat pozor. Predtym to nebolo a strasi ma to

ika02
17. aug 2025

Neber to tak, že je voči Tebe negatívne naladená. Len je tam viac ľudí, každý čumí práve na toho, kto blahoželá, je pod určitým stresom a vtedy je ťažšie pre niektorých ľudí udržať očný kontakt. Všimni si nabudúce, ako je to pri iných členoch rodiny. Podľa mňa, to bude jej problém, s Tebou to nič nemá.

autor
17. aug 2025
@ika02

Neber to tak, že je voči Tebe negatívne naladená. Len je tam viac ľudí, každý čumí práve na toho, kto blahoželá, je pod určitým stresom a vtedy je ťažšie pre niektorých ľudí udržať očný kontakt. Všimni si nabudúce, ako je to pri iných členoch rodiny. Podľa mňa, to bude jej problém, s Tebou to nič nemá.

@ika02 tak bola som tam iba ja a moj syn ostatny prisli potom ale ano vsimnem si to

janetinka27
17. aug 2025

@anonym_autor ahoj,poznas ju lepsie ako my a vies ako sa sprava v inych situaciach
Osobne nepozeranie do oci je pre mna zvlastne, neprijemne, ale ludia su rozni. Niektori sa do oci nepozeraju z roznych dovodov, nenarobis nic
S takym clovekom sa radsej rozpravam inak, nie tvarou v tvar ale napr.v pohybe atd