icon

Vzťah dospelých detí k mame/svokre.

Dnes o 09:42

Čítala som tu viacero tém o nezhodách okolo sviatkov v rodinách - čo je úcta, povinnosť, čo sa patrí a komu sa prispôsobovať.

Mám také filozofické zamyslenie:
Vždy som si hovorila, že chcem byť taká, aby ľudia so mnou byť chceli - nie byť museli z nejakej slušnosti alebo povinnosti. Mala som dve babky, jednu veselú a jednu zachmúrenú, trikrát hádajte, ktorú sme ako deti mali radšej. Tú veselú by som na Vianoce chcela mať pri stole stále. Aj keď sa už neskôr pocikávala.

Áno, sú prípady, keď je človek veľmi starý, chorý, mentálne mimo a podobne, tam to chápem, už to nie je na ňom, aby bol dobrým spoločníkom. Ale vo všetkých ostatných prípadoch si realitu tvoríme sami. A keď sme vylúčení, je to aj naša vina. Všetci obdivujeme také tie Vianoce z filmov, kde je pri stole aj 15 ľudí - ale tam je kdekto, kamaráti, širšia rodina, nie je to len o rodičoch a úcte k nim, je to o radosti.

A ešte taký ten argument: "dala mi život a starala sa o mňa/muža"... No ja neviem - keby ste nežili, neviete o tom, že nežijete a netrápi vás to. A ľudia si deti robia, lebo ich to samých napĺňa, je to ich potešenie, chcú ich vidieť robiť prvé kroky a ňuňkať sa s nimi. Nie je to nejaká charita vesmíru na štýl "aha, tam je nejaká úbohá duša, kým neporodím a nedám jej telo, tak smutne kuká z obláčiku, obetujem sa."
Tak len toľkodlžn8aaudldextrémny dlžník. Vy ste ho chceli a rozhodli sa preň, ono nechodilo o život žobrať.

0silvia0
Dnes o 09:47

@anonym_autor za rodinné vzťahy sú prioritne zodpovední dospelí. Ak dospelí nastavia dobré vzťahy s deťmi, vnúčatami, deti majú na čom stavať a v čom pokračovať. Ak ten dospelý človek je prísny, ofučaný, nekomunikatívny, nekontaktný, studený čumák, tak je jasné, že deti si takéhoto človeka neobľúbia. Či sa to časom zmení, vzťahy napravia, záleží od mnohý okolností neskôr a býva to všelijako v rodinách.

zmrzlinka2021
Dnes o 09:49

@anonym_autor

Táto téma je veľmi tazka a komplexná a zalezi z akeho prostredia clovek vychádza, k comu bol vedený. Vela ludí je pozranovaných a proste ako sa osamostatnia, tak sa izolujú, lebo sa necitia dobre v prítomnosti urcitých členov rodiny.

Zial castokrat sú v tomto smere hejtovaní mladí ludia, co ja povazujem za chybu. Neraz dovodom tych zlých vztahov sú práve ludia z tej starsej generácie, ktorí pre to dieta vytvárali v detstve, mladosti toxické prostredie a vobec nie sú schopný si to priznat. A potom sa cuduju, ze proste mladí minimalizujú s nimi stretnutia a nechcú s nimi tráviť sviatky. Poznám prípady, kedy deti musia byt tvrdé, aby si ochránili svoju mysel pred takým správaním.

anonym_e9dbb1
Dnes o 09:49

@anonym_autor máš trochu jednostranný pohľad, nie všetci túžia po Vanociach s celou širokou rodinou. Ja túžim po takých, kde by sme boli niekde v horách v zasneženej drevenici len my dvaja. A to nemáme zlé vzťahy v rodine. Píšem to tu už do neviemkoľkej témy, že sa Vianoce zbytočne preceňujú. Zrazu sa všetci snažia byť milí a ústretoví a často si počas roka nevedia nájsť na seba čas. Zbožňovala som svojich rodičov, aj svokrovcov, ale na Štedrý deň som bola s mojou rodinou. Na prvý sviatok sme išli k jedným, na druhý k druhým. Závisí to aj od typu človeka, my dvaja introverti by sme zošaleli, keby sme mali stráviť tri dni v spoločnosti 15 ľudí

autor
Dnes o 09:57
@anonym_e9dbb1

@anonym_autor máš trochu jednostranný pohľad, nie všetci túžia po Vanociach s celou širokou rodinou. Ja túžim po takých, kde by sme boli niekde v horách v zasneženej drevenici len my dvaja. A to nemáme zlé vzťahy v rodine. Píšem to tu už do neviemkoľkej témy, že sa Vianoce zbytočne preceňujú. Zrazu sa všetci snažia byť milí a ústretoví a často si počas roka nevedia nájsť na seba čas. Zbožňovala som svojich rodičov, aj svokrovcov, ale na Štedrý deň som bola s mojou rodinou. Na prvý sviatok sme išli k jedným, na druhý k druhým. Závisí to aj od typu človeka, my dvaja introverti by sme zošaleli, keby sme mali stráviť tri dni v spoločnosti 15 ľudí

@anonym_e9dbb1 Ja som práve človek, čo trávi Vianoce chaoticky - niekedy s rodičmi, niekedy s kamarátmi, niekedy väčšinu času sama a na návštevu 26teho idem iba kvôli záskuskom, niekedy sama extra pečiem a roznášam to 23tieho ako predčasný darček celej rodine. Jednoducho ich trávim podľa nálady v danom roku. A preto ma tie zväzujúce postoje fascinujú.

anonym_8a4487
Dnes o 09:59

@anonym_autor ja chcem travit Vianoce s rodinou, nielen sama doma s mužom a chcem to dobrovoľne pretože mi je s tými ľuďmi dobre. Teraz ideme k svokrovcom na chalupu na 2 týždne, dcérka bude mať krásne spomienky 😊

anonym_75c621
Dnes o 10:13

asi som zvláštna. ja zas najradšej sama so svojou rodinou doma. ide mi na nervy keď sa k nám samy pozvú na návštevu poniektorí rod. príslušníci. Nechodia často, ale na sviatky to majú akúsi takú už tradíciu. Vždy odchádzajú poriadne najedení a mne dávajú chvály ako super pečiem. žeby dôvod? 🙄

anonym_f80bf2
Dnes o 10:16

Moji rodicia budu 24. sami, kazdy sam, su rozvedeni. Je to tak uz vela rokov. Nie je mi ich luto. Ako si zariadis, tak mas. Maju dve deti, mna a brata, ale proste nepozyvame ich, navstivime ich potom. A je to preto, ake vztahy si s nami vybudovali v mladosti. V niecom je uz teraz neskoro, aj keby sa isli pretrhnut. A ano, bolo aj citove vydieranie v minulosti, ze nema byt nikto sam, aj vycitky od vzdialenejsej rodiny, ale nastastie mam muza, ktory sa ma zastal. My chceme byt spolu sami dvaja.

januska12323
Dnes o 10:19

Za vzťahy môžu vždy obidve strany, starší ľudia si to väčšinou nechcú priznať tak začínajú vydierať "ako sa to patrí". To už potom ťažko budeš chcieť niečo dohodnúť.

biba_18
Dnes o 10:20

ja mám s mamou dobrý vzťah a ona vianoce vôbec neprežíva, predtým by jej nevadilo tráviť ich sama. tieto vianoce budú druhé čo bude v domove dôchodcov - a veru ich chce tráviť s nami, minulý rok kvôli kovidu nemohla a veľmi jej to bolo ľúto ...
mama je len jedna. a má 80 rokov - koľko tých vianoc s nami ešte bude?
ale ako píšem - máme dobrý vzťah, aj s mužom sú v pohode, a náš syn sa o ňu stará rovnako ako ona sa starala o neho, keď bol malý a ja som musela do práce ...
to že s ňou chceme byť je jej zásluha - lebo sa starala ako sa mama starať o deti má ...

mandzula
Dnes o 10:40

Toto, čo píšeš, by som vôbec neriešila len v súvislosti s Vianocami, lebo sa to tu zas zvrhne na boj, kto chce ako tráviť Vianoce. Pokojne túto tému pojmime tak, že sa týka celého roka. A, áno, za budovanie vzťahov sú na začiatku zodpovední tí dospelí - aký základ postavia, na takom to bude stáť. Neplatí to však pre všetkých - niekedy sa rodič môže aj rozdrapnúť a deti sa na neho časom vykašlú. Ja sa snažím vychovávať dieťa tak, aby sa ku mne vracalo rado, či to tak aj bude, ukáže až čas. Dúfam však, že budem natoľko rozumná, že ak to nastane, nebudem mu to vyčítať, pretože som ho neporodila a ani nevychovávala zo zištných dôvodov a s vidinou, že bude na staré kolená môj opatrovník.

alenka58
Dnes o 11:22
@mandzula

Toto, čo píšeš, by som vôbec neriešila len v súvislosti s Vianocami, lebo sa to tu zas zvrhne na boj, kto chce ako tráviť Vianoce. Pokojne túto tému pojmime tak, že sa týka celého roka. A, áno, za budovanie vzťahov sú na začiatku zodpovední tí dospelí - aký základ postavia, na takom to bude stáť. Neplatí to však pre všetkých - niekedy sa rodič môže aj rozdrapnúť a deti sa na neho časom vykašlú. Ja sa snažím vychovávať dieťa tak, aby sa ku mne vracalo rado, či to tak aj bude, ukáže až čas. Dúfam však, že budem natoľko rozumná, že ak to nastane, nebudem mu to vyčítať, pretože som ho neporodila a ani nevychovávala zo zištných dôvodov a s vidinou, že bude na staré kolená môj opatrovník.

@mandzula áno za vzťahy môžu na vysoké percento dospelí, oni budujú vzťahy a majú mať väčšie pochopenie, nakoľko viac prežili, vzťahy majú byť príjemné, neotravujúce, ak by som sa netešila na rodinných príslušníkov, tak by som sa s nimi nestretávala, lebo vzťahy naoko sú najhoršie a v takých vzťahoch si ani nepomáhajú v prípade potreby

efka77
Dnes o 11:22

S autorkou v podstate suhlasim.
Mame sa v zivote chovat tak aby s nami chceli ludia cas travit preto ze sa s nami citia dobreba nie nasilu len preto ze by sa to malo. Castokrat sa detom od rodicov nedostavalo to co v zivote potrebovali, absentovala laskavost a city,niet sa potom co cudovat ze sa povodnemu rodinnemu krbu vyhybaju alebo idu k rodicom len z pocitu ze im nieco dlzia. Potom vznikaju sviatky plne napatia, nespokojnosti a smutku.
Toto plati asi teda aj mimo Vianoc