Vzťah so schizofrenikom
Zistila som to až teraz po mesiaci.
Vraví, že zvykol mať akútnu psychózu, a že raz
v takejto fáze napadol svojich rodičov.
Mám sa báť s ním zostať, či tomu mám dať šancu?
@halford89 ale nikoho nevraždia, ty mudrlant!!!
@halford89 skleróza multiplex je veľmi závažná diagnóza - ma ju švagriná, takže skoro 30 rokov vidím v priamom prenose… avšak je tam zásadný rozdiel, kým skleroza multiplex ti postihuje svaly a človek je stále pri zmysloch, inteligentný, atd - tak pacienti s schizofréniou sú na ťažkých liekoch a sú ovplyvnený psychicky - to je sakra rozdiel, či je niekto na vozíku a funguje… alebo sa vyhráža celej rodine, je nezvládnuteľny, alebo utlmený tak liekmi, že iba spí a je…
@anonym_autor nie, nezostávaj s ním. Pre svoje dobro.
@anonym_autor Ahoj autorka, toto je tazka otazka co si dala a myslim si,ze tu na mk dostanes tazko pre teba tu spravnu odpoved..niekto by nemal problem, niekto ano. Podla mna zavisi uz ked ide o takuto diagnozu od viacerích faktorov, lebo aj schizofrenia moze mat urcite stupne-nejaky tazsi a lahsi. A tiez ci je to ozaj len cista schizo alebo sa k nej pridruzuje aj nejake dalsie psych. ochorenie. Poznala som jednu babu, co mala nejaku lahsiu formu, brala lieky a normalne fungovala..samozrejme mi povedala,ze keby lieky neberie tak ma aj ona vykyvy kadejake, lenze tym,ze ona aj normalne pracovala, tak si nemohla dovolit zabudnut liek dat. Bola v tomto velmi zodpovedna a chodila aj k psychiatrovi na kazdy termin co jej urcil. A bola to naozaj fajn baba, poznali sme sa, ked sme zasli na kavu pokecat tak som na nej dokonca nebadala, ze by bola insia, obcasne unava z liekov ale nic neprekonatelne, fungovala. Neskor sa prestahovala do Ciech a tam sa aj vydala, deti sa dohodli,ze nechcu ani jeden a ma pekny zivot. Velmi zavisi aky je ten clovek, ktoreho spoznavas, ci je az takto zodpovedny ako ona voci svojej dg., v akej forme tu dg ma, ci ma pravidelne kontroly, ci nema este nejake psych.ochorenie pridruzene k tejto dg. Ono asi aj to,ze dokazal napadnut niekoho nebude len tak podla mna, bud to neberie zodpovedne tu liecbu alebo je tam nieco dalsie k tomu, ale to by ti najlepsie povedal jeho psychiater, len pochybujem,ze v tak "rannom" spoznavani budes moct ist za jeho psychiatrom,aby si sa rozhodla,ci dat vztahu sancu. Mozno ti on tiez nepovedal celu pravdu ako to bolo a ako to je. Je to svojim sposobom riziko. Mozno ked tak velmi chces ho spoznavat dalej, tak dlhodobo len ako kamarati, budete sa stretavat niekde vonku na verejnosti-na kavu, na kofolu, prejst sa niekde medzi ludmi v meste, ale naozaj si daj dost dlhy cas a priestor na to, taktiez uvidis aj aky bude pocas telefonatov, ked sa zrovna nestretnete, ci bude mat voci tebe chovanie normalne alebo ci tam zbadas nejake vykyvy. Inak ti poradit neviem, lebo nepozname co sa jeho dg.tyka viac dolezitych detailov.
@anonym_334b35 aká neinformovanosť - krstný mal schizofréniu. Kamoškin frajer, manželova teta… vekom sa to veľmi zhoršuje, s výchovou deti a rodinou je to dosť nezlučiteľné. Ten človek sa nevie postarať sám o seba….
@oriesocek súhlas, mám susedu, spustilo sa jej to ako mladej, vtedy bola na ID ale fungovala ako tak, vekom stále častejšie hospitalizácie, teraz má okolo 60 a už je pomaly viac na liečení na psychiatrii ako doma, z antipsychotík riadne pribrala hoci bola vždy dosť štíhla, nechodí už ani na nákup do obchodu ako predtým, len je zavretá doma alebo na psychiatrii.
@halford89 nie sme povrchne banda. Prečo by mladá baba mala sa stať doživotnou opatrovateľku pre človeka s takou diagnózou? Obe choroby poznám z blízkej rodiny a ľahšie sa žije tej rodine so sklerózou - teda ak sa to dá vôbec porovnať… schizofrénia bola u krstného a aj tety sakra problém… ani si nevieš predstaviť
Moja znama ma toto ochorenie, je dedicne, mala ju aj jej mama…u nej sa rozvinulo neskor, aj jej syn bol odmalicka iny, jej dcera je zatial ok…liecbou sa to da drzat pod kontrolou, chodi aj na pobyty, liecenia do ustavu..na 2-3tyzdne…ale vytasila uz na muza aj noz aj ho trochu porezala…proste jej preplo…jej mama, kym zila, tak vyskocila z balkona este, ze su na druhom ci nahanala susedu co nemala rada sekerou…no je to hop trop…liecba musi sadnut
Dievča, zachráň sa a ukonči to skôr, kým budeš mat zničený život. Poznala som jedného, nakoniec spáchal samovraždu v mladom veku a nechal po sebe dieťa s rovnakou diagnózou…
@halford89 ,miláčik, ale ja nerobím štatistiku zločinov, že koľko spáchali schizofrenici a koľko tí ,normálni, ja len vravím, že schizofrenici sú potenciálna hrozba pre okolie!
@halford89 ad.2 prečo by ona mala čokoľvek preberať s odborníkom, to je jeho život a jeho diagnóza!
Ona nech si zachráni ten svoj!
@halford89 no esteze sa ozval MUDr. halford89, docent psychiatrie s dlhorocnou praxou, uznavany odbornik siroko-daleko na tuto problematiku 🙄
Schizofrenia, rovnako ako mnoho dalsich psychiatrickych diagnoz su proste velka komplikacia pre partnersky vztah, naco si klamat, ze je to v pohode a staci nastavit liecbu a vybavene? Vlastnemu dietatu by si tiez odporucil vztah so schizofrenikom, ze urcite to bude super a oplati sa do toho ist, aj ked to bude mat dopad na jej fungovanie, zdravie ? Lebo ja nie. Klobuk dolu pred kazdym partnerom takehoto cloveka, ktory to zvlada, ja sa kludne otvorene priznam k tomu, ze by som toho schopna nebola, a necitim sa byt preto horsim clovekom. A rovnako by som to neodporucila svojej dcere a ani cudzej osobe.
@halford89 niekto to nazýva bulvár, no žiaľ je to krutá realita, ktorú nepoprieš akokoľvek sa o to snažíš 🫣
Nezostavala by som v takom vztahu, ved je to mesiac. Ja som sebec-treba mysliet na seba a na tvoju buducnost, ktora bude problematicka. Plus je to dedicne ochorenie, ohrozis aj svoje buduce deti
@anonym_autor nesla by som do toho
Respektujem ludi s psychickymi dg ale do vztahu by som s tym nesla, to budem radsej sama
@halford89 skvele, ze si si PRECITAL. Na rozdiel od teba si to tu mnohi ZAZILI, co je to zit so schizofrenikom. A ano, ty si sa tu prvy zacal navazat do ostatnych, ze sa “tu zisli odbornicky”, tak ocividne sa citis ako nieco viac, hoci si si len precital. Takze tam kde ani slnko nesvieti sa mozes strcit ty. Ale chapem, kde nie su argumenty, nastupuju urazky.
@halford89 ani sa nesnaž. Neznalosť, primitivizmus, odsudzovanie. Lebo ona má susedu bratranca koňa brata, ktorý pozná takéhoto človeka.

@halford89 počuj, ty nejak veľmi cudne reagujes. Ako keby si aj ty sám mal túto dg. Mam pravdu?