icon

Vzťah so schizofrenikom

15. sep 2025

Zistila som to až teraz po mesiaci.
Vraví, že zvykol mať akútnu psychózu, a že raz
v takejto fáze napadol svojich rodičov.
Mám sa báť s ním zostať, či tomu mám dať šancu?

Strana
z3
halford89
Odpoveď bola odstránená
halford89
Odpoveď bola odstránená
zuzanaam
15. sep 2025
@halford89
Odpoveď bola zmazaná

@halford89 mali sme susedu s touto diagnózou a bol to masaker. Reálne sme sa báli o zdravie a životy. Našťastie sme sa odsťahovali, ale roky to bol obrovský stres. Len čo sme vystúpili z výťahu, otvárala dvere, vykrikovala bludy. Predstav si, že si tam s dieťaťom v kočiari.

oriesocek
15. sep 2025
@anonym_334b35

@halford89 ani sa nesnaž. Neznalosť, primitivizmus, odsudzovanie. Lebo ona má susedu bratranca koňa brata, ktorý pozná takéhoto človeka.

@anonym_334b35 teta so schizofréniou sa s mojim svokrom súdila kvôli nezmyslom, krstný otec z akčného človeka sa zmenil na človeka, ktorý pribral 100 kg, riešil úplne somariny, nesamostatny…. neschopný sa o seba postarať…. Nie každý ma skúsenosti také, že suseda mačky koná syn….

mondolina
15. sep 2025
@pe_mi

@anonym_autor viem,že v chorobe i zdraví
Ale sú určité choroby a závislosti (keď aj to sú choroby), pri ktorých by som nebola
Bipolarna porucha, schizofrénia
Gembling , chceme spolu budovať niečo pre nás a pre naše deti a nie nás aj deti potápať
To ma napadlo tak zrychla
Iste je toho viac
Život máš len jeden,neobetuj ho takto

@pe_mi
v chorobe, aj v zdraví, ale asi nie po mesiaci vzťahu.

anonym_334b35
15. sep 2025
@oriesocek

@anonym_334b35 teta so schizofréniou sa s mojim svokrom súdila kvôli nezmyslom, krstný otec z akčného človeka sa zmenil na človeka, ktorý pribral 100 kg, riešil úplne somariny, nesamostatny…. neschopný sa o seba postarať…. Nie každý ma skúsenosti také, že suseda mačky koná syn….

@oriesocek liečili sa? Navštevovali aj psychológa? Robili všetko pre to, aby žili plnohodnotne?

marsmykkok
15. sep 2025
@anonym_334b35

@oriesocek liečili sa? Navštevovali aj psychológa? Robili všetko pre to, aby žili plnohodnotne?

@anonym_334b35 Ako pri každej liečbe na začiatku lieky väčšinou zaberú, ale ak ich berieš roky účinok sa stráca, navyšujú sa dávky, dávajú silnejšie lieky čo zase majú kopu nežiadúcich účinkov a preto je prúser ak niekto mladí má už schizofréniu. Možno napadol rodičov ked ešte nebol v liečbe, možno je teraz stabilizovaný liekmi, ale časom tie lieky zaberať prestanú a potom nastane problém, nebudú mu tie lieky a dávka čo teraz berie napríklad v 30tke tak pomáhať aj v 70tke...

alickapusinka
15. sep 2025

Nie nebola by som v takom vzťahu.Píšeš že napadol rodičov toto by bola pre mna STOPKA.Ako píše prispievateľka ak by ochorel počas rokov manželstva keby ste spolu žili tak áno ale ked sa vzťah začina a toto napíšeš napadol rodičov.Posledne je napadnuť svoju mamu a otca.Toto by bolo posledne.

vlastnynazor
15. sep 2025

@anonym_autor nie, nezacinala by som vztah s clovekom s takou diagnozou. Ak mas syndrom Matky Terezy, tak kludne do toho chod. Ale ja by som do toho urcite nesla.

truhlikvseved
16. sep 2025

@anonym_autor pokial nieste manzelia tak by som utekal

kim2028
2. okt 2025

Katastrofa je, že ľudia odcudzujú radi, ale nevedia o čom to ani je. Mám schizofréniu tiež, ale poviem tak, že je to len jedno úbohé číslo tá diagnóza vidí sa mi, že u mňa F20.0. To o akého človeka sa jedná tak musí zistiť každý z osobnej skúsenosti. Viem, že to je ochorenie 1000 tvárí, za ktorým sa skrývajú rôzne príbehy a mám s tým aj také skúseností. Každý sa predstaví len to najhoršie. Pričom z osobnej skúsenosti viem, že môže byť to úplne v pohode. Všetko závisí od povahy, inteligencie a rodinného prostredia. Pri harmonických vzťahoch nemusí byť vôbec žiaden problém. Nie je ani pravda to, že zhoršuje sa to vekom. Mám to vyše 10 rokov a nepríde mi to, že je to horšie. Práve naopak ide to veľmi dobrým smerom. Áno, nejaké nepodstatné príznaky sú stále, ale nejde o významné anomálie. Vždy záleží na jednotlivcovi. V ruke bežného zodpovedného a inteligentného človeka nemusí byť to absolútne žiaden problém. Spýtal by som sa, že koľko relapsov vlastne mal. Pokiaľ už viac ako 5, tak super nebude to a o niečom vypovedá to. Pokiaľ napr. len jeden alebo ani jeden aj to on nespravil možno chybu, tak nemuselo by znamenať to veľa. Pokiaľ ide o nejakého absolútne nezodpovedného človeka pri nízkej inteligencii, tak tomu by som sa vyhol radšej...

Strana
z3