Vzťahy po pôrode - konflikty so svokrou
Ženy prosím vas aj vam sa tak pokazili vzťahy so svokrou po pôrode? Nerozumiem tomu ked sme mali doteraz pekný vzťah a narodenim dieťaťa je to preč. A to privlastňovanie si dieťaťa? Ako vážne?...prečo ta akože pomoc je taka ze ti zoberie dieta a ty si rob..preco.to nieje naopak. Ja ti porobim ty bud s malou/lym.. s mamou našťastie všetko ok, ale možno to niekto mate aj mamou tak..ja to mam zle so svokrou...bohvie co zažívali ony ked boli mladé ked takto berú deti z ruk vlastnej mame.nedaju priestor a hned chcú vsetko riadiť... empatia nikde..len my sme stale tie zlé. Našťastie muža mam pri sebe..horšie to majú tie co su mamickiny milacikovia...a ešte si neviem predstaviť ze by sme spolu bývali..no katastrofa
Akoby im preplo v hlave nejaký gombicek
A inak mne sa ľúbi,ako každá čerstvá matka potrebuje mať umyté okná,vyhadzane a upratané skrine každý mesiac a zmyvat podlahu 2x denne.Naco? Okná počkajú pár mesiacov a snáď prebehnúť ich okenou a handrou dokáže aj muž.
Ja neviem ako sme my,čo sme boli bez pomoci vôbec prežili.
@doriiis presne tak, a ešte dodám a denno denne variť (vraj muzovi), to uz keď tak si nevie objednať donášku na tých par dni? Ja neviem, ja mam teda doma nejakého mimozemstana, ktorý toto zvládol uplne v pohode, a aj to kocikovanie a ja som nemusela robit ale ze naozaj nič. Sa mi paci ako vravel, že jediné čo nezvládne je nakojiť malu 🙈😊
@doriiis presne tak, a ešte dodám a denno denne variť (vraj muzovi), to uz keď tak si nevie objednať donášku na tých par dni? Ja neviem, ja mam teda doma nejakého mimozemstana, ktorý toto zvládol uplne v pohode, a aj to kocikovanie a ja som nemusela robit ale ze naozaj nič. Sa mi paci ako vravel, že jediné čo nezvládne je nakojiť malu 🙈😊
@lienka.7 ...nechápem,čo sa nedá stíhať,ak je clovek celé dni doma.
A inak mne sa ľúbi,ako každá čerstvá matka potrebuje mať umyté okná,vyhadzane a upratané skrine každý mesiac a zmyvat podlahu 2x denne.Naco? Okná počkajú pár mesiacov a snáď prebehnúť ich okenou a handrou dokáže aj muž.
Ja neviem ako sme my,čo sme boli bez pomoci vôbec prežili.
@doriiis ja som bola až taká lenivá, že na tie okná som si ešte pred pôrodom zavolala platenú pomoc. A odkedy som matkou, tak som sa veru nepretrhla s ich umyvanim.
@monsterablue prosím? Čítanie s porozumením to asi robí veľké problémy, vsak? Tak aby to bolo jasné za normálnych okolností neviem, prečo by som mala umývať svokre okná ja, tak isto prečo by mi ich mala umývať ona. Už je to jasné?
@monsterablue vzajomne si pomáhať v rodine je u nás úplne bežné. Tak ako komunikovať, co sa komu paci a co nie. A myslím, že napr.tie okna si práve tou vecou, ktorá nemusi byt bezpodmienečne vykonaná. Svet sa z toho nezruti ak nebudú umyté pred sviatkami ale až po nich, napr. Ako som písala, u nás si pomáhame ale určite by som nikdy svojej mame nepovedala, že počuj, uprac mi tu, ja sa baviť s babom. To co ma byt??? A uprimne, keď prišla a iniciatívne niečo aj urobila, poďakovala som a potom urobila aj tak podľa seba 😉
@lienka.7 ...nechápem,čo sa nedá stíhať,ak je clovek celé dni doma.
@doriiis Niektorí ľudia majú skratka radi ten pocit, že im niekto behá okolo zadku a oni len komandujú alebo sa hrajú na nemohucich, inak si to fakt neviem predstaviť.
Ani si neviem predstaviť akú výhovorku by som použila, že prečo práve keď sa dieťa narodilo potrebujem umývať okná, lebo to už nepočká týždeň, 2,5…
Čo sa týka varenia a upratovania môj muž nemá problém. Neviem si predstaviť tak neschopného muža, že musí prísť matka alebo svokra pomáhať s domácnosťou.
@soncafarma tvojej svagrinej umývala okná jej mama, tebe mala prísť umyť ta tvoja. Muz to nezvládol, či ako, keď ti majú okná umývať cudzí ľudia. Neviem, prečo by ti sluzku mala robiť tvoja svokra. Inak by som rada vedela, kolko trvá to obdobie "cerstvej" matky, kedy sa za ňu teda majú starať o jej domácnosť ich matky ci svokry... chlap nevie povysavat ci utriet prach, keď uz ide o to...?ci ideálne do 3 rokov, aby sa mohla venovať svojmu dieťatku, ktoré potrebuje predovšetkým matku, ako tu s veľkou obľubou niektoré dookola vypisujú. akože prepáč, ale co je moc to je moc. Fakt niektorým tie hormóny udieraju na mozog jedna radosť 👌
@lienka.7 cize ked ma svokra s niecim pomoct neveste v domácnosti (ktora je mimochodom aj jej syna) tak je cudzia osoba... Zaujímavá myslienka 🤦🏼♀️ a predstav si, manzel ma ťažkú fyzicku prácu, takze nesedi cely den za PC ale maka, tiez si chce oddychnut... A prečítaj si moj prispevok este raz, pisem o obdobi po porode, nie o celom obdobi na rodicaku.... No a teraz povedz, pani dokonala, ty si po porode vsetko stihala? Lebo z tvojich reci to tak vyznieva
Smejem sa teraz na tých oknách 😅 mám rizikové, akurát včera manžel umýval okná, mne nedovolil, a musím povedať, že oveľa lepšie ako by som umyla ja. Aj kúpeľňu stále umýva on.
A kúpili sme nedávno byt, prerábali sme ho a moja svokra sama od seba prišla a poumývala všetky okná, skrine, kuchyňu, pravidelne chodila upratovať po robotníkoch. Nikto ju nepýtal, ale som jej za to nesmierne vďačná, lebo ja by som to fyzicky nedala (mala som v pláne zaplatiť si službu).
Všetci máme iné vzťahy, očakávania a skúsenosti.
U nás to bolo tiež tak. Po pôrode ku mne prišla mama a týždeň sa mi starala o domácnosť a ja som sa venovala synovi.
Ale keď svokra videla, že jedna babka pomáha, ďalší týždeň došla aj ona. A ako u Vás stále mi malého brala, kúpala , nosila, prebalovala... Ale ja som bez kontaktu s ním cítila až fyzickú bolesť. Nič také som predtým nezažila.
Bola som jej vďačná za pomoc. Ale slušne som jej povedala, že mi malý chýba, že ho potrebujem aj ja pomojkat.
Tak sa to trochu zlepšila. Potom sa má vždy spýtala, či si ho môže zobrať. 🤷
@lienka.7 cize ked ma svokra s niecim pomoct neveste v domácnosti (ktora je mimochodom aj jej syna) tak je cudzia osoba... Zaujímavá myslienka 🤦🏼♀️ a predstav si, manzel ma ťažkú fyzicku prácu, takze nesedi cely den za PC ale maka, tiez si chce oddychnut... A prečítaj si moj prispevok este raz, pisem o obdobi po porode, nie o celom obdobi na rodicaku.... No a teraz povedz, pani dokonala, ty si po porode vsetko stihala? Lebo z tvojich reci to tak vyznieva
@soncafarma nikde nepíšem, ze som pani dokonalá, takže nemusíš byť ustipacna. Zena sa môže starať aj v horuckach a na pokraji kolapsu, ale jasne, mužíček nemôže pomôcť keď je najviac treba, lebo je z cukru chudáčik... len toľko k tomu.
@soncafarma podľa tvojich štandardov som bola pani dokonala po pôrode. Nikto mi nechodil pomáhať, 24 hodín po pôrode som už bola doma, manžel spravil nákup úplne bez problémov, aj navaril, bežne sa striedame vo varení, aj bol schopný udržať dom v poriadku. Manžel v tom čase rozbiehal firmu, robil 12 a viac hodín denne, po týždni som už normálne chodila na nákupy a dokázala si doma v pohode aj navariť aj upratať a aj sa postarať o staršie školopovinné dieťa. S novorodencom úplna pohoda.
Dcéra mala cisársky, po 2 dňoch od pôrodu išla domov, jej priateľ si zobral na 2 týždne voľno, dvaja to v pohode zvládli bez akejkoľvek pomoci a to som sa ich pýtala, či nemám doniesť niečo navarené alebo skočiť im na nákup, tvrdili, že sa nudia, že určite nepotrebujú s ničím pomáhať.
@soncafarma podľa tvojich štandardov som bola pani dokonala po pôrode. Nikto mi nechodil pomáhať, 24 hodín po pôrode som už bola doma, manžel spravil nákup úplne bez problémov, aj navaril, bežne sa striedame vo varení, aj bol schopný udržať dom v poriadku. Manžel v tom čase rozbiehal firmu, robil 12 a viac hodín denne, po týždni som už normálne chodila na nákupy a dokázala si doma v pohode aj navariť aj upratať a aj sa postarať o staršie školopovinné dieťa. S novorodencom úplna pohoda.
Dcéra mala cisársky, po 2 dňoch od pôrodu išla domov, jej priateľ si zobral na 2 týždne voľno, dvaja to v pohode zvládli bez akejkoľvek pomoci a to som sa ich pýtala, či nemám doniesť niečo navarené alebo skočiť im na nákup, tvrdili, že sa nudia, že určite nepotrebujú s ničím pomáhať.
@sisaka to ste mali veľké šťastie na takýto priebeh , niekto má po pôrode zdravotné problémy a je rád že žije plus sa musí starať o bábätko...
@sisaka to ste mali veľké šťastie na takýto priebeh , niekto má po pôrode zdravotné problémy a je rád že žije plus sa musí starať o bábätko...
@majus2323 keďže sme v 21. storočí tak dúfam, že žien, ktoré ledva prežili pôrod je minimum + na Slovensku sú po pôrode ženy dlhšie v nemocnici, takže je o nich pár dní postarané + vždy tu čítam akí sú slovenskí lekári fantastickí oproti zahraničiu, tak predpokladám, že to platí aj pri pôrodoch.
@majus2323 keďže sme v 21. storočí tak dúfam, že žien, ktoré ledva prežili pôrod je minimum + na Slovensku sú po pôrode ženy dlhšie v nemocnici, takže je o nich pár dní postarané + vždy tu čítam akí sú slovenskí lekári fantastickí oproti zahraničiu, tak predpokladám, že to platí aj pri pôrodoch.
@sisaka a čo si myslíte že v tej nemocnici so ženou robia? Žena je tam kvôli bábätku a nie kvôli nej. Bábätko má pri sebe rovnako ako by ho mala aj doma. Mne zle pichli epidural , niekoľko týždňov som žila len na tabletkách od bolesti a oni ma takú pustili bez mihnutia oka domov miesto toho aby mi urobili zákrok, ktorým by tie bolesti zmizli. Že však možno to prejde. Keď som sa postavila tak ma hádzalo do strán taká som bola po pôrode a predstavte si že má takto hodí keď mám bábo na rukách. Takže nie. Nemá každý prechádzku ružovou záhradou. A to nemyslím že má hodinu zasivali, porodila som 4,5 kg dieťa a na druhý deň som už cez bolesť sedela. To nemyslím takéto popôrodné klasické stavy, ktoré sa žena zatne a je dobre. A verte že s poporodnymi problémami je naozaj veľa žien. Nehovoriac o blues a podobne...
@sisaka a čo si myslíte že v tej nemocnici so ženou robia? Žena je tam kvôli bábätku a nie kvôli nej. Bábätko má pri sebe rovnako ako by ho mala aj doma. Mne zle pichli epidural , niekoľko týždňov som žila len na tabletkách od bolesti a oni ma takú pustili bez mihnutia oka domov miesto toho aby mi urobili zákrok, ktorým by tie bolesti zmizli. Že však možno to prejde. Keď som sa postavila tak ma hádzalo do strán taká som bola po pôrode a predstavte si že má takto hodí keď mám bábo na rukách. Takže nie. Nemá každý prechádzku ružovou záhradou. A to nemyslím že má hodinu zasivali, porodila som 4,5 kg dieťa a na druhý deň som už cez bolesť sedela. To nemyslím takéto popôrodné klasické stavy, ktoré sa žena zatne a je dobre. A verte že s poporodnymi problémami je naozaj veľa žien. Nehovoriac o blues a podobne...
@majus2323 myslím si, že po pôrode v nemocnici žena ani neupratuje, ani nevarí, ani nebehá po nákupoch a jej jedinou starosťou je starať sa o dieťa 🤷♀️
Ja som mala dieťa normálnej pôrodnej váhy a epidural som si presne koli možným komplikáciám (a samozrejme zdraviu dieťaťa) nedala pichnúť. Keďže
som nemala pichnutý epidural nehrozili mi nežiadúce účinky z neho a taktiež som sa nedotrhala, keďže som tlačila keď som mala a teda nebolo potrebné nič šiť.
(Pri prvom som rodila na Slovensku - šitie vo vnútri aj von, takže predstavu mám. )
Táto téma ale nie je o pár percentách žien, čo majú po pôrode vážne komplikácie. Väčšina žien je po príchode z pôrodnice schopná bežného fungovania. Hĺbkové čistenie domu, umývanie okien a varenie 3 chodovych menus treba odložiť na neskoršie.

@monsterablue a ja sa ta pýtam, či je muz chromy, ze to nevie urobiť napr.on? Ked som bola po porode alebo tehotná, automaticky ich umýval môj muž. A ver tomu, nemal s tam žiadny problém. Alebo prinajhoršom sa zrúti svet, ak by tie okna umyté neboli? Inak toto mi presne pripomenulo situáciu, keď nejaké 2-3 roky bola mama po operácii, vravím jej ci je prídem umyť okná a ona mi na to, ze ci som šiši, ze si ich umyje o pol roka, keď bude môcť.