Z čoho majú muži strach ohľadom detí?
S coho majú strach muzi co sa tyka deti? Podla coho sa arozhoduju, ze deti chcu aleno nechcu? Aky maju nazor na deti? Aj celkovo? Co im vadi a co naopak nie?
Poprosil by som aby sa zapojili do diskusie hlavne muzi. Ich nazor ma zaujima najviac. Ale kludne aj damy.
Myslíš, že na to je paušálna univerzálna odpoveď? Nie je. Tych "proti" je z pohladu dnešneho mladého muža velmi vela.
strata seba, svojej slobody, zaujmov, financna zodpovednost, psychicka zodpovednost v zmysle, ze si zodpovedny za iny ludsky zivot, ako za seba. ze uz nemaju tolko casu na partnerku, ze sa im musi vsetko prisposobovat atd atd :D
Mozno financny zavazok vidia ako strach, ale inak ked chcu mat deti, tak maju. Mojho muze to vnutorne naplna byt otcom. Ta zodpovednost a vsetko okolo toho.
Som exmanzelka muža, čo sa bál mat detí ako čert kríža. Lebo už bude musieť šetriť aj na budúcnosť detí, nie len našu. A on nebude z roboty chodiť domov len spať 🙈
@barka1 nechcem vediet univerzalnu odpoved, ale svoj vlastny nazor
Podla mna su to aj obavy z upadku sex. zivota co sa tyka kvality a frekvencie.
Obavy z toho ze zena ked sa stane mamou odsunie muza a partnersky zivot na vedlajsiu alebo poslednu kolaj.
@kavasmliekom ako sa toto prejavovalo? Ze sa bal deti.
@vler to dava zmysel dakujem
Odmietal so mnou spať koľkokrát som na neho hodila očko 😀 alebo vybuchol od nervov, keď hocikto nahodil tému, že aj my by sme už mohli mať.
Myslím, že väčšinou je to strach z toho, že toto nie je tá správna partnerka, s ktorou by boli už vďaka deťom spojení,...mnohí čakajú, že možno sa v blízkej budúcnosti objaví iná idealnejsia partnerka, s ktorou by tie deti mali radšej...ako s tou sucasnou...to by vysvetľovalo, prečo v niektorých vzťahoch deti dlho nechcú a len čo majú nový vzťah, pohľad na otázku deti sa úplne zmení...
@kavasmliekom tak to ma mrzi
My ešte len plánujeme, ale veľa sme sa o tom rozprávali a viem že môj partner má obavy z finančnej zodpovednosti a tiež tak nejak celkovo toho aký bude otec, keďže nemal v tomto dobrý vzor… ale napriek tomu dieťa chce
Môj muž mi povedal, že u chlapov je to často rozhodnutie mať dieťa v momente, kedy sa dostanú do “správneho bodu” v živote. Nehovorím, že muži to majú výlučne tak a ženy výlučne inak, no často s nami ženami skôr mávajú hormóny, skôr sa rozplývame nad bábätkami a myslíme na toto celé dávno predtým, než sa staneme matkami. Ovulácia každý mesiac nás do toho tlačí. Muži nad tým až tak extra neuvažujú a rozhodnú sa to dieťa mať v momente, keď sú naň pripravení najmä vonkajšími okolnosťami. Keď sú vonkajšie okolnosti (bývanie, práca, rezerva…), tak vtedy nastúpi túžba. Ak chce deti samozrejme, ak nechce tak proste nechce a pravdepodobne nebude nikdy chcieť.
Platí to samozrejme v priemere, keby majú nejaké ženy výhrady že s nimi hormóny nemávali a iba zrazu sa rozhodli mať deti alebo deti nikdy nechceli.
Ja si myslím, že to musí proste cítiť. Občas to prichádza s vekom, občas nie... Niekto má vrodený pud a preto chce mať deti, niekto ich má zo spoločenskej konvencie a tlaku a niekto ich proste nechce. Ak ich nechce, tak otázka je prečo - tých dôvodov môže byť veľmi veľa: trauma z detstva, nepovažuje túto spoločnosť za niečo, kam chce priviesť dieťa, myslí si, že má nejakú genetickú vadu, chce si v živote len užívať... no proste nekonečne veľa 🙂
Viem,že môj muž má najväčší akoby strach, aby finančne všetko zabezpečil. Keď prichádzalo druhé dieťa, toto ho trochu stresovalo.Pritom nič nám nechýba, ale viem,že on to tak berie.
moj muz sa prveho dietata nebal, ked uz vek plynul, uz nechcel dalsie, v noci vstavat, prebalovanie, krik, samozrejme financie, stale nieco, teraz pride domov, syn je velky, moze si zdriemnut, ideme kam chceme, ale s jednym dietatom problem nebol
Podvedomy starach oboch pohlavi ktore si ale nikto neuvedomuje je ze vychovas cloveka milion - uplne zbytocne dieta z ktoreho sa stane zbytocny clovek od ktoreho nebude nic moc nikdy zavisiet , ktoreho najvacsi uspech v zivote bude zozrat aspon tolko aby nezomrel a ked umrie nikto si to ani nevsimne a nic po nom nezostane
vysoko individuálne. Ak chlap nechce dieťa, tak možno má zdravotné dôvody (genetické ochorenie v rodine...), nekonečný pocit slobody, zodpovednosť sám za seba, pracovné ambície (vyťaženosť...), necíti finančný tlak, možno nemá vzťah k deťom, možno ešte nestretol tú pravú... dôvodov je milión a každého osobná vec, prečo sa tak rozhodne 🤷♀️ (u žien detto)
@kavasmliekom aj môj kamarát tak žije. Deti majú 12 a 9 rokov a veru život nemá žiadny 🤷♀️ Nie každý je ochotný toľko obetovať. Aj to je názor a pohľad na vec.
@kavasmliekom tak toto je ozaj kava…
Veď deti ti odkroja zo všetkého. Aj zo ženy. ;D
moj muz nechcel deti, lebo chcel cestovat a vela zazit, lebo s rodicmi zazil akurat tak okopavanie pola a potom sa bal ako to utiahne. Hned sme mali spolocnu kasu a hned dosli na jeden sup dve deti, tak bol v strese aj po.narodeni. Veru od deti uz nepocestoval nic, vdaka bohu za sluzobky. A uz s nami ani nepocestuje.
Dalsi kamarat nechce dieta lebo ma psychiatricku diagnozu, funguje, zda sa, v poriadku ale uplne ho toto bloklo.
Odpoviem v mene môjho muža lebo o týchto témach sa bavíme od úplného začiatku..predo mnou mal dlhý vzťah, deti a záväzok s ňou si nevedel predstaviť, lebo vedel že to preňho není žena na celý život. Potom sme sa stretli my. Od začiatku mi tvrdil, že čím viac ma spoznával, tým viac vedel, že raz budem mama jeho deti. Najskôr mi to prišlo ako kecy, ale sme spolu skoro 10rokov, druhé dieťatko na ceste a je to ten najlepší ocko a partner, akého som si len mohla želať😊
Čo chlap, to iný dôvod prečo nemať deti alebo minimálne nie v danej chvíli...
Necíti sa na to, bojí sa straty slobody, obmedzovania životného štýlu či príliš veľkých záväzkov, nielen tých finančných. A v prípade že žena ,,neplánovane'' otehotnie, pocit krivdy a pasce, do ktorej ho vmanipulovala.
Možno to baby touto optikou nevidia, ale pre mužov sú tieto a tisíc ďaľších dôvodov smerodajné a kašlú na to ako to vidí ženská populácia. Byť rodičom nie je pre každého muža, taktiež ani každý muž sa nehodí do manželstva. Kto má pochybnosti, nech si kukne štatistiku rozvodovosti...
@subartic áno, kto si ako zariadi tak má. Ja sa len niekedy čudujem, načo sa do toho rodičovstva ľudia hrnú.. Potom len samé ponosy a sťažovanie, hundranie, nadávanie na všetko 🤷♀️
Ok, rozumiem, rodičovstvo a tá zodpovednosť vôbec nie je easy. Záväzok minimálne na 30 rokov...Napriek tomu si myslím (čo som tak vypozorovala z okolia), že sú ľudia, kt. nemali mať deti vôbec. Ináč... tieto názory, som počula aj od žien, matiek... že ak by vrátili čas, už by deti nemali. Proste ich to rodičovstvo unavuje, vyčerpáva a aj v niektorých prípadoch obťažuje. Predstavovali si to ináč 🤔
@lija22 ináč, pri psychiatrickej diagnóze, alebo genetickom ochorení to je fakt na zváženie. Kamarátka má bipolárnu poruchu, a jej potomstvo odmieta mať deti👆 Síce u nich ešte neprepukla- ani nikdy nemusí, ale vyhralo racio. Ďalšia so schizofréniou detto. Deti 🚩
Poznám ženu, ktorá má neurofibromatózu, jej matka tiež, aj 2 z 3 súrodencov (ťažké zhubné formy...) O svojom ochorení vedela, od puberty trpela. Lekári ju varovali. Aj tak má deti. Jedno z detí, zdedilo túto nemilosrdnú hnusnú diagnózu. Onkológia ich druhý domov. No a ostali jej oči pre plač a očistec tu na zemi. Nadáva, hromží, preklína kade chodí... V takomto prípade ťažko pochopiť túžbu po rodičovstve....
Subjektivne za seba...
a) Pocit byť vo vzťahu so správnou partnerkou (ak by sa mi dačo stalo, bola by silna sa o deti postarať)
b) Správny bod v živote, ako tu viedla @paulina291 Proste vnutorny pocit, ano, chcem...
c) Vedieť rodinu finančne zabezpečiť, aby doma bolo všetko, čo treba (myslím, resp. považujem u muža najväčšie zlyhanie, ak sa nevie/nemôže o rodinu postarať) Nemyslim bohatstvo, ale standard...
Keď toto je, tak je "zelená" 🙂.
Som v pohode i stretnúť, a ísť do vzťahu so ženou, ktorá má už dieťa a je samostaná s vyriešeným ex vzťahom, vôbec mi to neprekáža, avšak chcel by som mať s nou i biologicky vlastné dieta, deti... Deti som chcel už dávno...len človek mieni a osud meni 🫤
Každý sme samozrejme iný individuálny, tak ako i ženy 😉

Finančný záväzok na mnoho mnoho rokov