Život po rozchode s bývalým alkoholikom
Keďže nemám takú kamarátku ktorá by ma vedela pochopit a poradiť,skúsim to tuto.Trochu to skratim.Mam 35r a 12r dcérku.Moj bývalý mal 40r.Spoznali sme sa keď som mala čerstvých 20,bola to veľká láska.Po roku som sa k nemu nasťahovala.Az vtedy som si všimla že si rád vypije.Ale bola som mladá sprostá ako sa hovorí a zaľúbená.Narodila sa nám dcérka.Zaciatky boli ťažké aj finančne.Snazila som sa byť dobrá mama aj partnerka.Priatel čoraz častejšie pil, časom prepil aj moje peniaze.Casto sme sa hádali,plakala som a dávala som mu ďalšiu a ďalšiu šancu.Bolo to búrlivé obdobie.Nakoniec dala som mu na výber buď prestane piť alebo rozchod.Ked mala dcérka 1r odišla som od neho.Nemal záujem o nás,ani výživné neplatil.Ja som mu volavala posielala som mu fotky.Casom som prestala.Moja dcérka ho vôbec nepozná,pre ňu je to cudzí človek.Po rokoch som spoznala svojho terajšieho manžela a máme spolu ešte 2 detičky.No na bývalého som nikdy nezabudla.Pokračovanie nižšie..
Vždy si spomeň na svoje deti, či ich vychovávas a staráš sa o ne preto, aby svoj život potom obetovali alkoholikovi....a máš odpoveď na to, aby si nemala žiadne výčitky
Ty si nemáš čo vyčítať. Holt, nemal vôľu s tým prestať. A keď alkoholik nemá vôľu, tak je to stratený prípad.
A pozri si nejaké príbehy žien alkoholikov. A odporúčam zvlášť ich deti. Deti, ktoré sa v dospelosti nasrali na mamu, že ich z toho prostredia nevzala. Aj tyran a násilník "má pekné chvíle" a to ale vôbec nie je dôvod s ním ostať a ľúbiť ho. Mysli na to, že máš muža, s ním 2 deti a stará sa aj tvoju dcéru, ako ani jej vlastný otec NECHCEL, lebo chlast. On ju vlastne len splodil, žiadnym otcom nebol. Strašne by ma to sklamalo, že moja žena rozmýšľa nad prepitým ex, lebo "veľká láska".
Rozumiem, že ti môže byť tak ľudsky ľúto za ním. Že zomrel v mladom veku a tvoja dcéra nemala šancu ho spoznať. Ale to bolo jeho rozhodnutie, alkoholizmus je choroba a nebolo v tvojej moci, ani tvojou úlohou zachraňovať ho.
Môj otec bol dlhé roky alkoholikom. Tvoja dcéra aspoň nemá takéto spomienky.
Buď vďačná za svojho manžela, prijal tvoje dieťa. Nepokaz si život spomínaním na niečo "čo mohlo byť", ale nebolo.
Za to sko dopadol si moze sam.
Ani ty, ani jeho rodicia ho nedonutili prestat pit. Neviem kolko rokov preslo od vasho rozchodu.
Jeho rodicia potrebuju niekde uvalit svoj smutok a zial nad smrtou syna.
Rozlucila si sa s nim, najdi uz mier
Milá autorka, dobre si urobila, že si s dcérou odišla od muža ktorý pije. Žili ste bez prítomnosti alkoholu, a človeka čo pije.
To je najlepšie rozhodnutie.
Ale chápem , že ti je ho ľudsky ľúto, že takto skončil.avsak ty za to nemôžeš, a ťažko by si mu pomohla.
A čo sa týka jeho rodičov, že ťa obvinili, že si s ním mala ostať aj keď pil, hádžu na teba len vinu, za ktorí ty vôbec nemôžeš.
A čo mu nepomohli oni - ako jeho rodičia, keď už vedia na druhých vinu hádzať -na teba, pričom ty za to vôbec nemôžeš.
Je mi ľúto.
@enmery Ja nerozmýšľam nad ním účelovo ale tie myšlienky mi idú samé do hlavy.Neviem čo mám robiť.Ved som človek čo má city tak je normálne si myslím že to prežívam.Ci ty si z ľadu že by si povedala no a čo keď zomrel veď o jedného alkoholika menej.?
Ja keď som ho spoznala nepil alebo nie toľko,dostal sa do zlej partie a už to išlo dolu vodou.Mozno v kútiku srdca som dúfala v tom že boj s alkoholom vyhra a že dôjde a bude prosiť o odpustenie.Nie kvôli mne ale kvôli dcére.Vies aké to je žiť bez jedného rodiča,keď si robí dieťa míľniky v živote a otec pri tom není.Alebo keď vidí že každé dieťa v okolí má otca len ona nie,vieš aké to je keď sa pozerám na ňu prečo práve ona nemala šťastie vyrastať v normálnej rodine.
Alebo prečo bol taký sprostý prečo si vybral alkohol?Ako naša láska a dieťa preňho nič neznamenalo?Prečo sa na nás vykašľal a prečo a prečo si neuvedomil čo je v živote dôležité?Rodina a nie alkohol..
Mal vlastných "démonov". Tieto závislosti, čo sa človek snaží potlačiť svoje emócie.
ALE tvoja dcéra vyrastá v normálnej rodine. Má nevlastného otca, ktorý naňu neserie. A áno, za alkoholikom, ktorý ničí systematicky životy okolo, by som neplakala. Alkoholik má jedinú možnosť sa spamätať-spadnut na úplne dno. Jedine toto mu pomôže-ak mu nepomôže ani strata Teba a malej dcérky, tak je to proste hajzel, ktorý si nezaslúži ani minútu smútku.Ty bud rada, že si s nou odišla tak máličkou a nevidela svojho "otca" v liehu. Alkoholik si užívaním aj ťažko poškodzuje mozog, to mení postupne a rozkladá jeho osobnosť, emócie. Viac ako odísť a tým mu otvoriť oči, ergo mu pomôcť, si urobiť nemohla.
Spomienky sú to jediné čo ti po ňom zostalo a dcérke by som ho opísala len v dobrom svetle aby nemala traumu ale samozrejme treba aj podotknúť že bol veľmi chorý čiže neliečený alkoholik. Je to určite ťažké ale malo to tak byť.Sam nevidel cestu tak sa spustil... Nikto za to nemôže len on sám. Rodina je bezradná tak "kopu" okolo seba. V rodine je základ a ten mali riešiť v prvom rade oni žiaľ si to nepriznajú. Urobila si všetko pre tvoju dcérku a tak to má byť. Ak sa časom budú chcieť stretávať z vnučkou bolo by to určite len dobré pretože by mala spomienku na biologickú rodinu. Ale to chce len trpezlivosť a čas. 🍀
Chvalabohu je preč. Nemusíš sa s ním naťahovat o deti nič riešiť. On si za svoje problémy mohol sám nikto ho nenútil piť. A ty si nenic život ktorý máš zbytočne minulosťou. Nikto nie je povinný trpieť z alkoholikom chránila si seba a dieta ak to jeho rodičia nechapu ich problém. A alkoholik má jediný vzťah jedine ho zaujíma a to je alkohol. Urobila si dobre že si toho človeka odstrihla stiahol by si sebou možno aj teba. Nemá zmysel sa v tom už rýpať. Nenic si čo máš tým zlým čo bolo. Bola by to škoda nechaj minulosť v minulosti. Ten pohreb by mal byť posledná bodka za týmto obdobím aj jeho rodinou.
Vobec nie si na vine . Za alkoholizmus moze jedine on sam. Ovela skorej si uz mala od neho idist. Pomoct jemu mohli rodicia aj kamaratim . Evedentne nevedeli, alebo nechcel pomoc. Chapem ze mas z toho vseliake pocity, ale v ziadnom pripade nesud seba. Jeho rodica mozu sa hambit ked ty take povedali. Na vine je jedine ich syn .
Velmi ma mrzi cim si si presla aj rozumiem, ze ti je to luto, on sa rozhodol pre ten alkohol. Neviem ci ste mali ist na pohreb a pozerat sa neho. Asi by bolo vhodne v tomto pripade nechat zatvorenu truhlu. - ja mam bohuzial sestru, ktora velmi pije a je aj na ulici. Neudrziavam s nou kontakt. Pretoze sa to neda. Mam male deti a urcite by som nechcela, aby ju videli celkovo v tom stave. Videla som ju naposledy este u nasich, ked bola celkom ok na tom, lebo byvala nejaky cas doma u otca. To bolo pred asi 3 rokmi. Ale vraj momentalne nevyzera dobre a neviem, su to velmi tazke veci toto. Ona aj sama povedala, ja som sa rozhodla pre tento zivot - od puberty sa flakala.. zla partia, alkohol
.su to roky. Ja ta uplne chapem, ze sa citis zle kvoli tomu, a jeho rodicia ti nemaju co vycitat. Ty si urobila co si musela. Zachranila si seba a dcerku. To bolo jedine riesenie. Tiez premyslam co bude, ludia takto dlho nevydrzia.. ale ono to nema riesenie..sestra ma 41 rokov.
Este doplnim sestra ma 2 deti. Jedno je adoptovane od malinka, urcite je jej dobre..druhe ma 16 rokov. Stara sa o nu moj otec.. hadajte, ci sa o nu zaujima sestra. Nie. Obcas su v kontakte, ale toto nie je matka. Je mi to luto velmi, ale neviem s tym nic spravit.
@ema22270 Ďakujem a prajem aj ja tebe veľa síl nech sa sestra spamätá, hlavne keď má deti.My keď sme išli na pohreb truhla bola otvorená celý čas až pokiaľ ho nezobrali von.Mna hnevá prečo nám nedali vedieť že je v nemocnici že je na tom tak zle že zomiera,mohli sme ho vidieť v lepšom stave bez mŕtveho.
Zbytočne sa vrtaš v minulosti. Sustred sa na pritomnost. Jednoducho pil preto lebo je to zavislost , u niektorych sa vytvori, u niektorych nie

Ahoj, prežila som si niečo podobne. Tiez som odišla od manzela ktory pil s dcerou. Dlhsie sme ho nevideli, a zrazu telefonat, volala krčmárka ze byvaly manzel velmi zle vyzera, nech ho skusim prehovorit aby isiel k lekarovi. Isli sme s dcerou za nim, a ja som sa ho zlakla, tak zle vyzeral. Ruky, nohy kost a koža, brucho obrovske naliate vodou, oči žlte. Par mesiacov este zil a potom zomrel. Ale on v rakve vyzeral este lepšie ako naživo v poslednych mesiacoch.