icon

Život s neurodivergentným partnerom

21. aug 2025

Ahojte, zijem s manzelom vyse 25 rokov a mame 2 takmer dospele deti, jedno asperger s adhd. Povedzme, ze nas zivot bol ako na horskej drahe, vydalo by na knihu. Posledne roky sa to celkom zvrhavalo, najma deti sa s muzom casto hadali, mali voci nemu mnozstvo vyhrad, za mna opravnenych. Samozrejme, ze nositelom diagnoz je on, co som ja dlhe roky tusila, ale videla som, ze nim nepohnem. Proste zil si svoj zivot, prislo ale vela padov a on vo veku 50+ sa rozhodol pre diagnostiku. Pre mna to nie je prekvapenie, vzdy som sa mu snazila pomoct, mal ma ako socialnu barlicku, mnohokrat som ho vytiahla z pruserov, ktore narobil. Dnes je oficko, ze je to diagnoza, on sam je v obrovskom soku, ze toto je ono, co mi v hlave cely zivot robilo taky chaos. A ja teraz neviem, ako dalej, lieky mu kvoli srdcu a veku uz neodporucaju, mozno nejake terapie. Ale ja som tak strasne unavena a znicena. Zahodila som karieru, osobny zivot, najskor kvoli detom, kto ma autistu, viete, aky je to zivot. Teraz na stare kolena, co mam robit s muzom, ktory je cely zivot ako dieta, sice ma celkom uspesnu pracu, ale ten zivot v rodine je katastrofa. Straca, zabuda, potom klame, chaosi, vidim, ako je z toho nakoniec unaveny, frustrovany, skacu mu emocie a ked vidi, ze to nici nas vsetkych, je ticho, lebo nevie s tym nalozit. Ako prosim zijete dalej s takymi partnermi, alebo co vam pomaha, ked ste sami neurodivergentni.nalozittytym nalo

Strana
z2
anonym_cd84a8
21. aug 2025

Išla by som do liekov.

pribinak
21. aug 2025

50+ nie je žiadny starecky vek, však nemá 80+
Trvala by som na predpísani liekov

simsalabim
21. aug 2025

@anonym_autor popozerat videa a knihy s navodmi, ako si to ulahcit. Napr Ako zit s ADHD, a autorkune videa, ak je toto ta diagnoza.

anonym_7fc4bc
21. aug 2025

@anonym_autor ja ťa úplne chápem, mám dieťa ťažké ADHD a autizmus, má 8 a je to katastrofa. Som zničená, vzdala som sa práce. Peniaze skoro žiadne a mužova pomoc nulová, lebo preháňam 😵‍💫. Intelekt nadpriemerný, takže musí do normálnej školy. Už teraz mi je zle zo začiatku nového školského roka.🥹. Nám povedal psychiater, že môžu dať lieky, ale musí sa urobiť ešte kardio vyšetrenia🤔, predtým sme mali už kadečo, ale nič veľmi nesadlo. Ak má muž nejaké kardio vyšetrenia v poriadku, tak nech ide do liekov, nemáte či stratiť, len si pomôcť.🙏

anonym_b641c4
21. aug 2025

v našej rodine každý má diagnózu, lieky sú to najlepšie, čo môžete urobiť

anonym_ac5e39
21. aug 2025

@anonym_autor hlavne sa netvar ako obet svojho muza, do svojho zivota si si ho pritiahla dobrovolne.

anonym_3c2001
21. aug 2025

@anonym_autor prosim ta, kde bol na diagnostike?

anonym_4c565f
21. aug 2025

No máš dve možnosti. Odísť od neho alebo zmeniť prístup a začať pracovať na Tom, čo sa ešte dá zmeniť. Pre neho samotného určite nie je žiť takto ľahké. Ak je sám autista, tak všetko čo popisuješ nerobí naschvál, je to výsledok jeho diagnózy. Poraď sa s odborníkom, ktorý sa venuje dospelým osobám s autizmom a nech ho navštevuje aj muž, pomôže mu s prácou na sebe. Po x rokoch života bez odbornej pomoci to určite nepôjde ľahko. Predstav si svojho syna ako funguje, keď má podporu a ako by fungoval, ak by ste o jeho diagnóze nevedeli. Čo by z tvojho syna vyrástlo bez pomoci, bez pochopenia jeho odlišností?

kiki68
21. aug 2025

@anonym_autor a preco si si takeho brala? Ja neviem, ma uz vek a diagnoza tam je ceresnicka na torte, cele roky bol taky, od decka. A teraz zrazu s papierom je to ine? Tie lieky maju u autistov casto opacny ucinok, to neni, ze su riesenie a super sadnu. Ja mam as, som dospela, deti asi NT. Ale som aka som od decka, jedine mi to dalo odpovede, ale to je cele. Nejak ma to nepohlo dopredu/ dozadu. To musim iba sama. Jedine co moze muz spravit su terapie.

kiki68
21. aug 2025

Co pomaha? Pravidla. Mate niekde vycapeny rozvrh? Vie co moze a nemoze explicitne? Lebo u nas tak vsetci ideme roky. Vsetko musi mat plan, hlavu a patu, rutina rozfazovana na casti. Neviem ako fungujete, ale podla mna nejak podobne.

autor
21. aug 2025
@kiki68

@anonym_autor a preco si si takeho brala? Ja neviem, ma uz vek a diagnoza tam je ceresnicka na torte, cele roky bol taky, od decka. A teraz zrazu s papierom je to ine? Tie lieky maju u autistov casto opacny ucinok, to neni, ze su riesenie a super sadnu. Ja mam as, som dospela, deti asi NT. Ale som aka som od decka, jedine mi to dalo odpovede, ale to je cele. Nejak ma to nepohlo dopredu/ dozadu. To musim iba sama. Jedine co moze muz spravit su terapie.

@kiki68 vies, ono toto sa zvykne pokazit detmi, domacnostou, dlhymi rokmi maskovania. Prve dieta bol celkom v pohode, potom druhe, uz bol pod tlakom, viac chaosil, no a vekom, ak sa to neriesi, sa to zhorsuje. Pred 25 rokmi ma ziadne adhd a autizmis ani len nenapadol, bol hyperaktivny, zabavny, pracovity, boli tam iste nuansy, ale kto ich nema, ze? Cele to vybuchlo s nasim dietatom, ktore na pokraji nervoveho kolapsu v skole bolo diagnostikovane a zrazu to cele dalo zmysel. On furt unaveny, pretazeny, nevie sa dospat - autizmus, potom navaly napadov, aktivit, ciest - adhd. Kedysi si bol zblastny, dnes to ma nazov. S dietatom sa mi dari pracovat, ma lieky, je to tazke, ale ucim sa aj fungovat na inej planete. Ale clovek, ktory ma 55 rokov, zrazu zisti ups, to nie je povaha, ale diagnoza. S liekmi je problem, lebo nema celkom ok srdce a pecen, jeho mama je tiez chora na srdce, preto neviem, ako to dalej upraceme.

anonym_cd84a8
21. aug 2025
@anonym_ac5e39

@anonym_autor hlavne sa netvar ako obet svojho muza, do svojho zivota si si ho pritiahla dobrovolne.

@anonym_ac5e39 to co hovoríš za hlúposti? Ano, dobrovoľne, ale kto vedel. pred rokmi o týchto diagnozach? Internet nebol, informácií málo. Zaži si to a potom píš sprostosti. @autorka, len lieky pomôžu, upokoja, poznám to, mam to v rodine
Drž sa🥰

unicornlady
21. aug 2025

Diagnózu mu dal asi psychiater. Ten nenavrhol ďalší postup? Ak nemôže lieky, že aké sú ďalšie možnosti, čo by mohlo pomôcť zlepšiť váš život.

anonym_4c565f
21. aug 2025
@anonym_autor

@kiki68 vies, ono toto sa zvykne pokazit detmi, domacnostou, dlhymi rokmi maskovania. Prve dieta bol celkom v pohode, potom druhe, uz bol pod tlakom, viac chaosil, no a vekom, ak sa to neriesi, sa to zhorsuje. Pred 25 rokmi ma ziadne adhd a autizmis ani len nenapadol, bol hyperaktivny, zabavny, pracovity, boli tam iste nuansy, ale kto ich nema, ze? Cele to vybuchlo s nasim dietatom, ktore na pokraji nervoveho kolapsu v skole bolo diagnostikovane a zrazu to cele dalo zmysel. On furt unaveny, pretazeny, nevie sa dospat - autizmus, potom navaly napadov, aktivit, ciest - adhd. Kedysi si bol zblastny, dnes to ma nazov. S dietatom sa mi dari pracovat, ma lieky, je to tazke, ale ucim sa aj fungovat na inej planete. Ale clovek, ktory ma 55 rokov, zrazu zisti ups, to nie je povaha, ale diagnoza. S liekmi je problem, lebo nema celkom ok srdce a pecen, jeho mama je tiez chora na srdce, preto neviem, ako to dalej upraceme.

@anonym_autor tak aspoň vieš čo mu je a môžete sa pokúsiť niečo s tým robiť. Tvoj muž starne, plus diagnóza k tomu. Funguje inak, ako keď mal 25. Autista vynaloží nesmierne množstvo energie, aby zapadol do očakávaní spoločnosti a vedel nejako fungovať. Musí byť z toho veľmi vyčerpaný. Jasné, že je nervózny, zabúda a tak ďalej. A mladnúť nebude. 2 deti dajú zabrať aj bežnému rodičovi. Vidíš to na sebe. Nieto ešte človeku s diagnózou, ktorý celý život bojuje s niečím, čo si bežný človek nevie ani predstaviť.

kacena4
21. aug 2025

ahojko ak som dobre pochopila z kontextu zistili mu AS. mne tiez, mam 50tku. tiez som ti to potrebovala ujasnit co a ako v zivote. mame aj 2 deti AS takze aspoň viem po kom to maju 😥 ono veľmi dobre sa s tym da pracovať ak to clovek prijme. treba sa nastaviť, ze sa chce "zmenit". mne pomohla kniha vychova ditete s AS. su tam prakticke rady keď toto tak takto treba.... a som špeciálny pedagog, takze som od fachu. a kludne sa pytaj sj do ip ak by vas oboch cokolvek zaujimalo. inak mne pomohlo pravidelne sedenie u psychologa, ktory so mnou pracoval. a nie je oravda ze musi ist na liecbu liekmi. tie na toto nie su. len napridruzene problemy ako uzkost, depresia, ocd...

kiki68
21. aug 2025

Za mna mu treba terapie ako sol, hlavne ked sa maskoval. Ale nech mi nehovori, ze nejak od zaciatku fungoval v skole bez toho, aby ho mali za debilka. Lebo mne ta diagnoza iba ulavila, vzdy mi to deti davali najavo, do cca 15 rokov. Potom uz to bolo o dost lepsie. Ale je to na mne vidiet, mam aj typicke crty tvare pre autizmus. Moje deti to paradoxne vobec nemaju. Podla mna mu treba vacsi poriadok v zivote, zjavne nevie az tak fungovat, ako si mozno myslel. Lieky za mna su na dve veci, poznam ludi, kde funguju a poznam ludi, co maju este horsie problemy ako pred liekmi. Lebo autizmus ma vela paradoxnych reakcii, plus tam tiez hra ulohu ako vobec ten clovek na spektre funguje. Tiez je otazka na to, preco tolko deti, ci to nejak neodhadol. Lebo kamoska ma s adhd 4 deti , kazde ma ineho otca a ehm, je na liekoch a houbeles to pomohlo. Za mna je stale na tom rovnako. Ale tu sa lieky konat nebudu, Takze za mna terapia, pozrite centra ako nautis, pripadne adept zilina je super. Ale dospelych berie malinko ludi. Tiez poznam ludi, co v 40 nechali celu karieru, lebo mali konecne diagnozu. Ale v principe proste akoby nechali cely zivot plavat a patlu sa v tom. Tiez poznam dvoch AS spolu a su super, tahaju sa a maju aj spolocne terapie. Su v CZ. Ti s nami aj idu von. A moj muz by ani nepovedal, ze si nejak ini.

anonym_d7b1d9
21. aug 2025
@kiki68

Za mna mu treba terapie ako sol, hlavne ked sa maskoval. Ale nech mi nehovori, ze nejak od zaciatku fungoval v skole bez toho, aby ho mali za debilka. Lebo mne ta diagnoza iba ulavila, vzdy mi to deti davali najavo, do cca 15 rokov. Potom uz to bolo o dost lepsie. Ale je to na mne vidiet, mam aj typicke crty tvare pre autizmus. Moje deti to paradoxne vobec nemaju. Podla mna mu treba vacsi poriadok v zivote, zjavne nevie az tak fungovat, ako si mozno myslel. Lieky za mna su na dve veci, poznam ludi, kde funguju a poznam ludi, co maju este horsie problemy ako pred liekmi. Lebo autizmus ma vela paradoxnych reakcii, plus tam tiez hra ulohu ako vobec ten clovek na spektre funguje. Tiez je otazka na to, preco tolko deti, ci to nejak neodhadol. Lebo kamoska ma s adhd 4 deti , kazde ma ineho otca a ehm, je na liekoch a houbeles to pomohlo. Za mna je stale na tom rovnako. Ale tu sa lieky konat nebudu, Takze za mna terapia, pozrite centra ako nautis, pripadne adept zilina je super. Ale dospelych berie malinko ludi. Tiez poznam ludi, co v 40 nechali celu karieru, lebo mali konecne diagnozu. Ale v principe proste akoby nechali cely zivot plavat a patlu sa v tom. Tiez poznam dvoch AS spolu a su super, tahaju sa a maju aj spolocne terapie. Su v CZ. Ti s nami aj idu von. A moj muz by ani nepovedal, ze si nejak ini.

@kiki68 ake su typicke crty tvare pre autizmus?

anonym_7fc4bc
21. aug 2025
@anonym_d7b1d9

@kiki68 ake su typicke crty tvare pre autizmus?

@anonym_d7b1d9 to by aj mňa veľmi zaujímalo tie typické črty tváre autistu 👀

anonym_37e7b4
21. aug 2025

Uplne ta chapem, syn je AS a az pri nom som zistila, ze to ma po manzelovi a cely tvoj pribeh je aj u nas ako cez kopirak. Dieta ma len 10, manzel 48 a sama nevidim svetlo na konci tunela. Len nekonecnu unavu a frustraciu, myslienky, ze chcem odist od rodiny. Ide skola, zase budem kazdy tyzden v skole, boj s domacimi ulohami, manzel emoc.vykyvy a hysaky, lebo neznesie hluk a deti hluk robia, lebo sa furt klbcia...kazdy den je o prezitie a rano zase to iste. Nic ti neporadim, u nas nic nefunguje, ak ano, zajtra je to to iste ale v inej situacii. Ja si len predstavujem, ze len vydrzat, kym deti vyrastu a ja odchadzam zit sama a sa spamatavat z tychto rokov sialenstva.

autor
21. aug 2025
@kiki68

@kiki68 ake su crty tvare pre autizmus? Lebo moja dcera aj manzel vyzeraju velmi detsky, dcera vyzera ako dieta do tvare, uz bude dospela a manzel tiez, akoby zastali v detstve. Dceru jasne, ze sikanovali v skole, ona si to uvedomovala a bojovala s tym. Za to mojmu muzovi nedoslo este nedavno, ze ho sikanuje rodina, kamarati, kolegovia. Vysvetlovala som mu, ze nie je v poriadku, ze ho stretnu "kamarati" a posmesky typu, ze no co si zase posral, este je tvoja zena s tebou, kto ta ma strpiet a podobne. Vo mne vrela krv, som ich vzdy sfukla a moj muz vzdy iba stal a divne sa usmieval, nic bez reakcie. Na nom mozu drevo rubat a nim to nehne, len sa usmieva. Je velmi spolocensky /adhd/, ma kopec napadov, ale tie vyhorenia vidim len ja. S liekmi viem svoje, dcera berie AD, aby davala skolu a zivot, ako taky, lieky na adhd jej bohuzial nesadli, dostala z nich epilepsiu, ale povedala, ze to bola najlepsia skusenost jej zivota. Ze ten bordel a chaos v hlave sa vycistili a upratali, nebola furt prestimulovana a tym padom unavena. Za mna kombinacia PAS a adhd je naozaj katastrofa, vidim to roky kazdy den, kedze mam doma 2 kusy a tak mam pocit, ze sme postihnuti cela rodina.

autor
21. aug 2025
@kacena4

ahojko ak som dobre pochopila z kontextu zistili mu AS. mne tiez, mam 50tku. tiez som ti to potrebovala ujasnit co a ako v zivote. mame aj 2 deti AS takze aspoň viem po kom to maju 😥 ono veľmi dobre sa s tym da pracovať ak to clovek prijme. treba sa nastaviť, ze sa chce "zmenit". mne pomohla kniha vychova ditete s AS. su tam prakticke rady keď toto tak takto treba.... a som špeciálny pedagog, takze som od fachu. a kludne sa pytaj sj do ip ak by vas oboch cokolvek zaujimalo. inak mne pomohlo pravidelne sedenie u psychologa, ktory so mnou pracoval. a nie je oravda ze musi ist na liecbu liekmi. tie na toto nie su. len napridruzene problemy ako uzkost, depresia, ocd...

@kacena4 naozaj sa da taky clovek zmenit? Podla mna to je nemozne, potlaci to jeho naturel a nie su potom z toho depresie a uzkosti? Dcera chodila k viacerym psychologom, mne sa zdalo, akoby im presla cez rozum, nudila sa tam, vsetko ma nacitane, nastudovane, vsetky mozne nuansy, komorbidity, cita si vedecke publikacie z Ameriky, Australie a rozhodla sa, ze na terapie uz nechce. Ze sa nic nove nedozvedela a zivotom si pojde podla seba. Ma nastudovanu VS biologiu mozgu, posobenie AD a adhd liekov, ked je u psychiatra, tak s nim vedie tazke odborne diskusie. Uzkosti mava, pri takych analyzach, studiach sa ani necudujem. Ju musim akoby zjednodusovat. Mozno manzel skor pojde na terapie, lebo on bol vzdy presvedceny, ze to ostatni su ini, ako on, vytrhava veci z kontextu, ma uplne vlastny dokonaly svet, nazory, ide si svoje, ale problemy ho dost pohltili a vie, ze takto nemoze dalej.

autor
21. aug 2025
@anonym_37e7b4

Uplne ta chapem, syn je AS a az pri nom som zistila, ze to ma po manzelovi a cely tvoj pribeh je aj u nas ako cez kopirak. Dieta ma len 10, manzel 48 a sama nevidim svetlo na konci tunela. Len nekonecnu unavu a frustraciu, myslienky, ze chcem odist od rodiny. Ide skola, zase budem kazdy tyzden v skole, boj s domacimi ulohami, manzel emoc.vykyvy a hysaky, lebo neznesie hluk a deti hluk robia, lebo sa furt klbcia...kazdy den je o prezitie a rano zase to iste. Nic ti neporadim, u nas nic nefunguje, ak ano, zajtra je to to iste ale v inej situacii. Ja si len predstavujem, ze len vydrzat, kym deti vyrastu a ja odchadzam zit sama a sa spamatavat z tychto rokov sialenstva.

@anonym_37e7b4 ako velmi ta chapem, casto som si hovorila, ze niekedy sa nezobudit by bolo super. Ale mam este syna a paradoxne on ma drzi v tom realnom svete, jeho laska je ina. Proste to citim, ze on lubi tak z mojho sveta. Laska od muza a dcery je ina, taka uzkostna, akoby len pre seba, ze ja ta tu potrebujem takto a takto, ako nejaka vec a naplnenie potreby. Vzdy ma to velmi bolelo, ze to tak citim, ze to je ine, ale je to tak. Raz v zivote som sa z unavy a vycerpania zrutila tak, ze som plakala 2 dni v posteli na smrt vycerpana. Vedela som, ze to prejde. Syn za mnou prisiel a lahol si ku mne. Manzel s dcerou mi zavreli dvere, aby som si vraj oddychla. Ja sa za to nehnevam, je to ich svet. Dcera vie prejavit empatiu, ale povedala mi, ze ju uprimne neciti, ze sa to naucila, ze nieco pri tom citi, ale v sekunde na to zabudne.

zuzana76
21. aug 2025

Individuals with autism may show certain facial features such as a broader upper face, wide-set eyes, a shorter middle face, a wider mouth and philtrum, and sometimes a broader forehead. While these features can be observable, it is crucial to remember that they are not exclusive to autism and are not present in everyone with the condition. These physical characteristics should be considered alongside other behavioral and developmental indicators during a comprehensive assessment, as facial features alone do not provide a diagnosis.
Common Facial Features Associated with Autism
Broader Upper Face:
A wider upper region of the face, including the forehead, can be a noticeable characteristic.
Wide-Set Eyes:
Eyes that are spaced further apart than usual can be observed in some individuals with autism.
Shorter Mid-Face:
The middle part of the face, encompassing the nose and cheeks, may be shorter than average.
Wider Mouth and Philtrum:
A broader mouth and a wider philtrum (the groove between the nose and upper lip) are also reported features.
Prominent Brow Ridge:
Some people with autism may have a more noticeable brow ridge, the bone structure above the eye sockets.

autor
21. aug 2025
@anonym_ac5e39

@anonym_ac5e39 urcite nie som obet, preco taka agresivita?

autor
21. aug 2025
@pribinak

50+ nie je žiadny starecky vek, však nemá 80+
Trvala by som na predpísani liekov

@pribinak lieky na autizmus neexistuju, na adhd ano, ale dospely sa k nim velmi tazko dostavaju, mam nieco nadebatovane s dcerinym psychiatrom.

pribinak
21. aug 2025
@anonym_autor

@pribinak lieky na autizmus neexistuju, na adhd ano, ale dospely sa k nim velmi tazko dostavaju, mam nieco nadebatovane s dcerinym psychiatrom.

@anonym_autor no veď veľa veci by poriesili aj lieky na ADHD
To že nie sú lieky na autizmus viem, nikde nepíšem že sú
Ale niečo by sa prw neho našlo, len treba trochu viac ochotného psychiatra

kiki68
21. aug 2025
@pribinak

@anonym_autor no veď veľa veci by poriesili aj lieky na ADHD
To že nie sú lieky na autizmus viem, nikde nepíšem že sú
Ale niečo by sa prw neho našlo, len treba trochu viac ochotného psychiatra

@pribinak tiez si myslim, ze na adhd by sa nieco naslo. Mam kamosa As a ADHD a berie lieky, studuje vysoku skolu takto, presne, moze sa sustredit. To as uz nevymaze, tam je to proste konecna. Jedna kamoska mala problem so soferakom skrz lieky, ale vyriesila

kiki68
21. aug 2025
@zuzana76

Individuals with autism may show certain facial features such as a broader upper face, wide-set eyes, a shorter middle face, a wider mouth and philtrum, and sometimes a broader forehead. While these features can be observable, it is crucial to remember that they are not exclusive to autism and are not present in everyone with the condition. These physical characteristics should be considered alongside other behavioral and developmental indicators during a comprehensive assessment, as facial features alone do not provide a diagnosis.
Common Facial Features Associated with Autism
Broader Upper Face:
A wider upper region of the face, including the forehead, can be a noticeable characteristic.
Wide-Set Eyes:
Eyes that are spaced further apart than usual can be observed in some individuals with autism.
Shorter Mid-Face:
The middle part of the face, encompassing the nose and cheeks, may be shorter than average.
Wider Mouth and Philtrum:
A broader mouth and a wider philtrum (the groove between the nose and upper lip) are also reported features.
Prominent Brow Ridge:
Some people with autism may have a more noticeable brow ridge, the bone structure above the eye sockets.

@zuzana76 no u mna je to vidiet prave na pomere tvare, tiez mam ten popisovany babyface, akoby som sa zasekla v case. Je fakt, ze v 40 vyzeram dost mladsie. Vyzeram tak pomerne exoticky svojim sposobom. Tiez ruky, tam je to tiez vidiet, stretli sme sa viaceri as a vsetci sme nali zvlastny ten pomer prstov. Tiez ta empatia, ja ako uprimne neviem co robit ked napr niekto place, akoze viem naucene, ale nic necitim. Pre mna su deti a muz neskutocna skola emocii, syn je dobra drama queen. Muz je taky normal, skor chladny typ.

anonym_d7b1d9
21. aug 2025
@kiki68

@zuzana76 no u mna je to vidiet prave na pomere tvare, tiez mam ten popisovany babyface, akoby som sa zasekla v case. Je fakt, ze v 40 vyzeram dost mladsie. Vyzeram tak pomerne exoticky svojim sposobom. Tiez ruky, tam je to tiez vidiet, stretli sme sa viaceri as a vsetci sme nali zvlastny ten pomer prstov. Tiez ta empatia, ja ako uprimne neviem co robit ked napr niekto place, akoze viem naucene, ale nic necitim. Pre mna su deti a muz neskutocna skola emocii, syn je dobra drama queen. Muz je taky normal, skor chladny typ.

@kiki68 co znamena zvlastny pomer prstov?

Strana
z2