icon

Život v tieni manžela

28. mar 2025

Ahojte. Rozmýšľam čo ďalej so životom... Svoj život som obetovala rodine - deťom a manželovi... Keď som bola mladá mala som najskôr len zamestnanie neskôr som sa rozhodla pre vlastny projekt. V tom čase sa však aj manžel ( v tom čase priateľ) rozhodol podnikať a potreboval moju podporu... Takú psychickú, občas pomôcť s administratívou a tak... Potom sme sa začali baviť o svadbe a tak nejako prirodzene vyplynulo zo strany oboch že bude najlepšie aby som zostala doma a bola zamestnaná v mužovej firme a robila "holku pro všechno" a keď budú deti budem sa venovať deťom...
Manžel tvrdo pracoval, budoval nám bývanie,firmu a chcel aby som bola ja tá ktorá vytvorí teplo domova... Nuž... Dávalo mi to zmysel rozhodla som sa teda svoj projekt predať a oddať sa rodine... Všetko to bolo v poriadku medzi tým bola svadba narodili sa nám deti, po víkendoch som "vychovávala" ešte dcéru z predošlého vzťahu. Manžel prišiel domov a nemusel robiť nič. Každý deň upečený čerstvý koláč, teplá večer, nachystané jedlo na ďalší deň do práce, samozrejme popri tom som fakturovala, riešila úrady no časom chcel odo mňa v rámci firmy viac a viac a tam som už nemala ako zamestnanec dosah pretože bolo nutné to riešiť len s majiteľom/ konateľom... Manžel teda spravil zo mňa konateľku, na čo som sa ho opýtala prečo nie spolumajiteľku? Predsa podnik od začiatku budujem s ním robím prvé posledné tak azda to mohol aspoň navrhnúť. Vtedy ma odbil že konateľka je super pozícia a áno budovali sme to spolu ale predsa by si to chcel nechať vo svojom vlastníctve... Čo vám poviem prekvapilo ma to ale nejako som to neriešila, popravde na to nebol ani čas... Fungovala som s deťmi, všetky krúžky, aktivity, choroby na všetko som bola sama. Do toho domácnosť a "teplo" domova a ešte medzi tým lietať po úradoch, k účtovnicke, prípadne kontrola zamestnancov, riešenie zmlúv no... Bolo toho veľa... Roky idú, deti sú väčšie a väčšie a akosi sa zabudlo na všetko čo som za tie roky vybudovala ja. Manžel je čoraz divensji všetko si akosi privlastnuje. Keď spomeniem že by som sa rada vrstila do práce tak načo veď zarába dosť. Napriek všetkým čo som absolovala či už vo vzťahu alebo manželstve. Od stavania domu až po budovanie firmy pravda je taka že dnes nemám nič na svoje meno. Nedávno mi dcéra z predošlého vzťahu povedala že raz ma aj tak odtiaľto vyhodí... Premýšľam čo ďalej...

Strana
autor
28. mar 2025

Pokračovanie... Cítim sa ako v zlom sne... Myslím že stále mam možnosť na nový štart na vlastný začiatok. Len strach ma brzdí či na to ešte mám... Som tak znechutená že by som sa najradšej odsťahovala a nikdy sa nevrátila. No zodpovednosť mi to nedovoľuje... Čo ďalej? Ako ďalej pokračovať?

pribinak
28. mar 2025

Začnem hneď po dvoch riadkoch čítania …obetovala som život

Nuž sama si si na vine. Takéto nastavenie že obetovala som svoj život ….

A dcéra z predošlému vzťahu má pravdu

autor
28. mar 2025

@pribinak a prečo by to malo byť bráne ako niečo zlé? Že som sa obetovala pre rodinu? Myslím si že chápanie takého pojmu môžeme mať každý inak. Ja to neberiem ako chybu

autor
28. mar 2025

@pribinak prečo ma dcéra z predošlého vzťahu pravdu?

br4n
28. mar 2025

@pribinak ani ja nerozumiem, prečo má pravdu

pribinak
28. mar 2025

@br4n lebo toto nie je rovnocenný vzťah a vidí to aj slepý

januska12323
28. mar 2025

Tak sa obetuj ďalej keď ti to vyhovuje kde je problém? Samozrejme, že má dcéra pravdu začneš niečo vyžadovať a hneď bude oheň na streche.

subartic
28. mar 2025

bola si veľmi neopatrná, veľmi . A manžel s tebou riadne vybabral . Ako konateľka nesieš všetku zodpovednosť za firmu , všetky prúsery, pričom nemáš absolútne majetkovú účasť. Neviem kde si hlavu mala.
Nájdi si prácu , rozbehni vlastné podnikanie, zruš všetko teplo domova a začni sa starať o seba a o svoju budúcnosť. Takto si vydaná na milosť a nemilosť mužovi , tvojej nevlastnej dcére a aj svojim deťom . A dcéra ťa len tak vykopnúť nemôže , zatiaľ si manželka a budeš dediť. Ale keď sa s tebou rozvedie tak je problém . Aspoň majetok čo máte je písaný na oboch alebo máte rozdelené BSM ?

petronelag
28. mar 2025

Nemusí mať dcéra pravdu, ale môže sa stať, že sa pre niečo rozvediete a bolo by dobre mať niečo, napr. byt alebo nasporené peniaze.

autor
28. mar 2025

@subartic nemám na seba nič... Ani tehlu... Dom sme sice spolu stavali a peniaze som doň vložila aj ja, ale staval sa ešte počas vzťahu keď sme neboli manželia... Keď som navrhla (nie jeseň krát) že chcem aj ja svoju časť prepísať na seba nikdy na to nebol čas... Po 10 rokoch som už vzdala riešiť to

lienka.7
28. mar 2025

@autorka dcéra ti to povedala veľmi jasne a priamo. Zariadila som sa podľa toho.
Inak nie v zlom, nechápem, že "nič nemas", keď makáš doslova ako fretka

autor
28. mar 2025

@lienka.7 tak všetko je písané na muža... Mesačne mi ide z firmy minimálna mzda ktorú miniem na elektriku, drogériu proste bežné poplakty...

magic08
28. mar 2025

manzel ta pekne využiva

niki_j
28. mar 2025

Prosím ťa, čo ťa presvedčilo datm peniaze do majetku ba ktorom nieje tvoje meno? Tomu nerozumiem, mohla by som neviem ako milovať a dôverovať, toto by so. nikdy neurobila. Mne sa manžel vyhráža že ak sa rozvediem o vsmetko na pripraví ( čo reálne nemôže pretože na všetkom mám podiel), ak by to tak nebolo reálnr by som bola v r***. Trvaj prosím dodatočne na prepísaní majetku ak s tým súhlasí. Príp. sa poraď s právnikom na čo máš nárok.

betulinka1
28. mar 2025

Sadni si s muzom a proste mu povedz, ze nech ta da ako spolocnika do firmy. Povedala by som mu, co povedala jeho dcera a ze ty si uvedomila, v akej si situacii. Ze teda, nech sa k tomu nejako postaví. Ale mala pripadne aj dalsiu alternativu, ze si teda kupis byt, ktory das vyňať z BSM. Nech mas aspon nieco len svoje. A ten dom, to rovno prines darovaciu zmluvu na 1/2 a 20 minut k notárovi ma urcite tvoj muz cas. Povedz, ze uz si dohodla termin. Ak je tam hypo, podpísanú zmluvu das do banky a do 30 dni da banka suhlas, potom odnesies na kataster. Sama uvidis ako sa k tomu postaví a potom budes vediet, ze mas vymysliet nieco ine.

vler
28. mar 2025

Autorka, velmi zle financne rozhodnutia si roky robila. Pracovat ale zaroven ostat zavisla financne na inom cloveku roky?
A v starobe na aky dochodok budes mat narok?

subartic
28. mar 2025

takže si v podstate bezdomovcom v manželovom dome. Jednoducho ťa úplne odstrihol od majetku a uviedol do stavu závislosti . Keď budeš budeš vystrájať tak stačí či mi priškrtiť kohútik .
Nájdi si prácu , normálne na TPP , popri tom začni svoje podnikanie , keď najdeš prácu , odstúp z konateľstva a prestaň sa o jeho firmu zaujímať. Si lacná a výkonná pracovná sila.

nynia
28. mar 2025

Ja by som v prvom rade zacala robit pre seba nie pre inych. Aby si aj ty mala nieco svoje. Nema zmysel ti tu pisat, ze si urobila dost zle rozhodnutie v zivote nato si uz prisla sama inak by si sem nepisala tuto diskusiu keby si mala stastny a spokojny zivot. Minulost ani buducnost nezmenis ani novplyvnis jedine na com vies pracovat je pritomnost a nikdy nie je neskoro zacat odznova a mudrejsie aby si aj ty nieco mala.

1fifinka1
28. mar 2025

Toto sa aj zle číta, nie ešte prežíva. Toť sa tu jedna nedávno rozculovala, že prečo jej ženy radia, nech sa zabezpečí pred priateľom, aby neostala s holou ritou nakoniec. Mala by si toto prečítať. K veci, odíd z firmy, nájdi si prácu, neskôr rozbehni niečo svoje a zamavaj manželovi. Adios.

januska12323
28. mar 2025

Tak si to zhrňme, v dome ti nepatrí nič, vo firme len makáš ale inak ti nepatrí nič. Čo ti ten vzťah dáva?

tanyan
28. mar 2025

Prečo Ty platíš elektriku v jeho dome z minimálnej výplaty? Bola by to absolútne iná situácia, keby si mala prístup k spoločným peniazom a mohla žiť bez finančných obmedzení a plne si užívať majetok, do ktorého si investovala peniaze, čas, energiu...
Tvoja minimálna mzda by podľa toho popisu mala slúžiť ako Tvoje vreckové na Tvoje osobné potreby, nie na pokrytie fixných nákladov domácnosti, v ktorej žijete.
Koľko rokov majú deti?

kitycat
28. mar 2025

Toto vazne a dobrovolne? Ani spoluvlastnicka domu, ani spoluvlastnicka vo forme kde robis toho dost. K tomu mizerny plat?

Zase raz zena musela ukazat, ze aj varit vie, aj s handrou vie narabat. Ten priatel mal dieta z predoslwho vztahu, tak navo si si este takehoto "pouziteho" vzala na krk?

No a teraz by si chcela nieco zmenit, ked je v podstate neskoro

elzena2
28. mar 2025

@betulinka1 "Povedala by som mu, co povedala jeho dcera a ze ty si uvedomila, v akej si situacii." Nemôže mu predsa povedat, že sa dcéra prekecla a prezradila jeho plan a ze vie, co ju caka. Musí teraz viest dvojity zivot: tvarit sa, že všetko ide po starom a popri tom si dohodnut termin s pravnikom a odkladat si bud peniaze alebo materialne veci bokom. Moja kolegyna tak dopadla- ona a jej rodina investovali cas a peniaze do domu, z ktorého ju po rozvode vykopol. Nastastie jej poradili dobreho pravnika, takže nejako sa im podarilo aspoň sčasti dokazat tie vydavky na dom, takže to jej musel vrátiš či vyplatit (neviem, ako presne) a ona mesiace potajme pred tým, ako musela ist z domu domacnost pomaly "vyrabovala" - všetky veci, ktoré on neriesil a v dome prehliadal, presunula postupne do rodicovskeho domu (kvetinace, veci z povaly, nahradnu sadu priborov, koberec - aby to mohla potom spenazit, pripadne používať v novom byte). Tavrila sa, že je všetko ok, za spolocne peniaze kupovala veci "do domácnosti" (napr. zbytocne veľa drogerie) a par týždňov na to to presuvala k sebe do zasoby/na neskôr. Ona vedela čo príde, ale robila presne to, čo povedal pravnik. Bola mlada, zamilovana, naivna. On starší a vychcany. Teraz ma 35 a skusenost do života, vravela, že kazdeho potencionalneho manžela si uz dobre poisti zmluvami.

autor
28. mar 2025

@tanyan akože on mi dá peniaze keď mi treba.. ale moja výplata sa požíva na to aby som zaplatila telefóny, elektriku, veľký nákup v drogérii+ nejaké drobnosti pre deti a tak .. napríklad oblečenie to vôbec neplatí muž. Na potraviny mi peniaze dáva...
Deti majú - nevlastná dcéra 17, starší syn 7 a mladší 4

elzena2
28. mar 2025

@1fifinka1 ona nemôže len tak odist z firmy, musi aspoň na oko posluchat a potajomky ziskat zdroj prijmu.

autor
28. mar 2025

@elzena2 aj medzi nami je 15 rokov rozdiel .. tiež som to robila všetko lebo som myslela že to vnímame rovnako a sme obaja zaľúbený a veríme si... Že je všetko NAŠE... Nuž povedať že je to naše asi nestačí

vler
28. mar 2025

Financne to co Ti muz dava su omrvinky, na prezitie

autor
28. mar 2025

@vler je pravda že si nekupujem nič pre seba alebo niečo extra... Proste len pre rodinu... Deti...

kristinka92
28. mar 2025

Celé zlé toto 🙈🙉🤦🏽‍♀️ a ešte za minimalku, ktorú zase raz utratí na “teplo domova”. Zlý sen

autor
28. mar 2025

@kristinka92 ja som proste verila že som v bezpečí... Bohužiaľ som nemala takú potrebu všetko riešiť zmluvami...

Strana