Zlý vzťah babky a otca mi komplikuje tehotenstvo
Som aktuálne 18tt a všetko je fakt super – až na to, že moja babka (otcova mama) o tom ešte nevie. Rovnako ani moja teta a sesternica. Dôvodom je komplikovaný vzťah medzi mojím otcom a jeho matkou.
Keď bola moja mama tehotná so mnou, babka ju odhovárala a presviedčala, aby išla na potrat. Otec sa k celý život cítil nechcený, mal vždy pocit, že babka uprednostňuje jeho sestru (moju tetu) a moju sesternicu. Okrem toho má babka nepríjemný zvyk vypytovať sa na citlivé veci – napríklad koľko nám kedy môj otec finančne pomohol alebo koľko dal za dom a podobne – a potom to rozšíri po celom meste. Možno sa to zdá ako maličkosť, ale pre môjho otca sú to veľmi nepríjemné veci. Pretože má vo zvyku to nejak prekrútiť a potom sa on dozvie o sebe veci, ktoré vôbec nepovedal. Preto selektuje, čo jej povie. Aj tak mu volá každý deň a vypytuje sa ho na všetko možné.
Poprosil ma, aby som im o tehotenstve zatiaľ nehovorila. Problém je, že sa cítim strašne “obmedzená” fakt sa bojím aj niečo okomentovať, aby to sesternica nenašla a nepovedala babke. Zároveň sa obávam, že keď sa to dozvedia, pretože sa to proste nedá tajiť donekonečna, urazia sa, že som im nič nepovedala – a hnev budú smerovať na mňa a môjho manžela, nie na môjho otca.
Neviem, čo s tým. Viem že je to problém môjho otca babky a ich vzťahu, no ja si môjho otca naozaj veľmi vážim, veľmi veľa pre nás spravil, a nechcem mu spôsobovať nejaké stresy už len tým, že by mu babka vyvolávala a pýtala by sa ho na všemožné detaily.
Ako by ste to riešili vy? Kedy a pri akej príležitosti by ste oznámili takéto novinky rodine, o ktorej viete že táto rodina je klebetná prípadne si neodpustí vypytovačky/nepríjemné otázky? Ďakujem za všetky rozumné odpovede.
@pribinak Neviem, bojím sa potom tých výčitiek typu “ ja by som ti povedala keby ….” atď atď, proste sú to fakt zbytočné útoky. Pričom ja sa nesprávam ako oni, ja nepotrebujem rozkrikovať všade kde chodím všetko čo sa dozviem.
@prettywoman1212 tehotenstvo sa dá tajiť do určitého času. Takže sa normálne porozprávaj s otcom, vysvetlí mu svoje obavy a dohodni sa s ním resp. mu povedz svoju predstavu kedy to chceš oznámiť svetu. Aj podľa mňa bude horšie, ked sa to babka dozvie od cudzích. Otec aj napriek tomu, že si so svojou mamou nerozumie, to musí pochopiť a akceptovať.
@prettywoman1212 ale prosím tá. Ak sa nevieš postaviť sama za seba, ako sa raz postavíš za svoje dieťa ?
Veď keď začnú s nejakými “výčitkami” tak sa otocim na opätku zazelam pekný deň a idem preč
Vy bývate spolu na dedine alebo v malom meste? Však keď by som ich náhodou stretla a už by to bolo na mne vidieť, tak by si to samé všimli a vtedy by sa to odo mňa dozvedeli. Však to je úplne jedno kedy sa to dozvedia, nie sú najbližšia rodina. Ja mám pocit, že riešiš úplnú blbosť. Keď je babka taká ako opisuješ, tiež by som jej nič nevešala zbytočne na nos, nech to teraz nerieši denno denne až do pôrodu.
@ada12345 Nie nie, ale zas napríklad mužova rodina tam býva, my aj moji rodičia bývame už v BA… avšak mužova rodina o tom vie a tešia sa a je mi fakt debilné im hovoriť že proste aby sa niekde neprekecli, hlavne manželova babka, ktorá sa fakt teší, a v dobrom by to možno chcela povedať kamoškám. Každopádne to rěspektuje, ale tiež som z toho taká že sa cítim aká som obmedzená. Dokonca mám strach že sesternica nejak vyňuchá aj tento príspevok, proste paranoja.
A áno, viem že to je prkotina, ale viem, ako dokáže moja babka rozhodiť otca a viem ako sa potom otec cíti. Presne ako píšeš, rečí do pôrodu.
a ta babka vás bude živiť či prečo tak veľmi záleží na jej názore??? Suchou vetou im oznam že si tehotná, bodka. Akékoľvek ďalšie otázky nie sú potrebné a ty na ne NEMUSÍŠ odpovedať. Ake detaily sa ta chce vypytovať? V akej polohe sa podarilo? Normálne ju zrušíš po prvej otázke a vec vybavená. Nič zle ste nespravili, nemáš sa jej čo báť ako zlej strigy, a ohovárať vás bude o vás bez vás
Dobrá rada do života, na ziadnu otázku NEMUSÍTE ODPOVEDAŤ. Netýka sa to len tehotenstva. Ju naozaj nemá čo trápiť koľko vam dal otec peňazí na dom a podobne detaily
@prettywoman1212 to tvoj otec nevie babke zablokovať mobil a zapnúť ju iba 3x do týždňa na 20 minút ? Ste obaja nesvojpravni, že neviete upratať klebetnice ?
Prečítaj si zákon i rodine - ktorý § píše že musíš šírej rodine oznamovať detaily z vášho súkromia vašej novej rodinky ? A ktorý § prikazuje tvojmu otcovi držať chrbát keď mu matka nakladá blbé reči ?
@kristinka92 Skôr bude vyvolávať môjmu ocovi a vypytovať sa ho že kde budeme bývať, koľko zarába môj manžel či nás uživí, či to vie moja mama atď proste fakt debilné a zbytočné otázky
@cacianka toto isté tvrdí aj moja mama už odkedy si pamätám 😁 Môj otec je proste zdeptaný, keby jej nezdvíha, tak rozpráva po celom meste že môj otec si ju neváži atď. Môj otec pozná v meste veľa ľudí a proste robí to dusno potom…
@cacianka Potom keď sa pohádajú tak je schopná na celú našj rodinj nakydať také veci, a také zraňujúce, že proste môj otec to psychicky nezvláda. Moja mama sa s ňou nerozpráva už niekoľko rokov, aj o tej rozpráva všade že ako využíva môjho otca atď, moja mama to už nerieši, po tých rokoch… A môj otec sa naučil selektovať, čo jej povie. Zvyčajne jej odpovedá “ neviem “ “ asi “ a podobne. Babka má totiž 87 rokov a proste nudí sa.
@prettywoman1212 Prepáč ale otec je už tiež veľký, a mal by sa naučiť si vlastnú mamu upratat. Kde budete byvat? Prečo sa to pyta jeho? Veď nech povie že zavolaj vnucke a ty ju zrus ze to ju trápiť nemusí keďže to platit nebude/budeme byvat kde nás vietor zaveje. Či o tom vie mama?-Jasné! Veď tá nám svietila baterkou!. Otázky okolo platu ju nemajú čo trápiť, to si máte riešiť vy dvaja s mužom, nikoho do toho nič nie je. Odporúčam začať byt asertívna skôr ako sa to male narodí, lebo to budete potrebovať
@kristinka92 Veru tak, môj otec sa ani po 50tke nenaučil ako si upratať svoju mamu, tá moja mu to často vyčíta, ja som to nikdy neriešila,kým sa ma to nezačalo týkať.
@prettywoman1212 Tak ty nazbieraj odvahu za seba/otca aj to malinké a uzemni si babku skôr ako vás prevalcuje.
@prettywoman1212 No takto...aby si sa nepos*ala z nejakej sesternice...Po druhé, prečo máte poniektoré každému vešať na nos "novinky" ? Si len tehotná, ako každá druhá a ďalšia a ďalšia...A po tretie, iba dedinskú sliepku zaujímakú žvásty, že čo povedia ľudia🙈
@mandarinka555 Mňa to nezaujíma, skôr mi je nepríjemné to, že potom bude napádať môjho otca s nevhodnými otázkami, inak je mi je to šumák.
@prettywoman1212 ale to je chyba otca keď si nechá kydať na hlavu nie tvoja starosť.
@prettywoman1212 nepochopim ze roky skacete ako 87 rocna babka piska... Najvyssi cas sa obrnit a asertivne vymedzit.
Nechápem, čo sa s ňou vôbec bavíte a robíte jej otrokov. Moja babka bola tiež "kvítko" a, bohužiaľ, tak to aj dopadlo. Pred smrťou sa s ňou už takmer nikto nebavil.
Ak budete takto prihliadať na jej ranene city zatiaľ čo ona vás má niekde hlboko niekde, robíte si to sami, sami sa bičujete a stresujete a staviate do situácie, ktorá nemá riešenie. Rodina neznamená guľu na nohe. Normálne môžete od nej odísť kedy chcete, či dokonca nereagovať na otázky na ktoré nechcete odpovedať, babka nie je tajný agent. Je to vlastne celkom ľahké...
@prettywoman1212 svojej babke, tete, sesternici, susede, starostovi naozaj nemusíš oznamovať svoje tehotenstvo. To, že 50+ ročný chlap sa roky nevie zastať svojej manželky a dcéry je len jeho problém. Ty si dospelá žena, máš manžela, máš kde bývať, vôbec ta nemusí zaujímať čo si o tebe myslí 87 ročná babka.
@prettywoman1212 mozno sa babka urazi tak, ze prestane s Tebou a otcom komunikovat, a bude po probleme
@prettywoman1212 Mať tak tvoje problémy 😂 Kokos dievča len počkaj keď keď prídu ozajstné problémy takéto otiny riešiť 😮💨🙄
@prettywoman1212 prestan preberat zodpovednost za svojho otca, ulavi sa ti. Zbytocne sa zatazujes niecim, co nezmenis.
@prettywoman1212 veď nakydá tak či tak. Ľudia čo vás nepoznajú, to vám môže byť fuk čo si myslia, ale pochopia starú senilnu zenu že jej hrabká.
A tí čo vás poznajú, aj otca, vedia kde je sever a že stará baba melie hovadiny a je už na hlavu. Fakt sa bojíš ? Veď sa dá tak krásne slušne ale tvrdo odpinkat ! . Či babka,tetka sesternica. Vás je trt makový do môjho muža, platu, aj chachary/ vagíny. A položím ☎️, odídem zo stretnutia.
@prettywoman1212 no ak sa to dozvedia skôr ako im to povieš, tak zareaguješ tak, že do konca prvého semestra ste to nechceli hovoriť, keďže stať sa môže všeličo....a že je to čerstvé
Ja by som to tak chladne oznamila a hotovo. Kto chce, nech sa tesi. Ked tam priamo nebyvas, moze Ti to byt jedno
@prettywoman1212 Tvoj otec je zdeptany a depta aj teba. Do kedy to chce tajit? Kym dieta nepojde do MS? Normalne to povedz a tes sa z tehotenstva.
A vy s mužom bývate kde, u tvojho otca?
Len mne toto pripada ako uplne zbytocny problem a totalna kravina? Ako vazne sa tymto trapit?

A čo sa stane keď sa babka a sesternica urazia? No nič
Tehotenstvo sa týka teba a tvojho muža. Nie si povinná nikomu nič vesat na nos, obzvlášť ak máte zle vzťahy