icon

Zlý vzťah babky a otca mi komplikuje tehotenstvo

prettywoman1212
2. mar 2025

Som aktuálne 18tt a všetko je fakt super – až na to, že moja babka (otcova mama) o tom ešte nevie. Rovnako ani moja teta a sesternica. Dôvodom je komplikovaný vzťah medzi mojím otcom a jeho matkou.
Keď bola moja mama tehotná so mnou, babka ju odhovárala a presviedčala, aby išla na potrat. Otec sa k celý život cítil nechcený, mal vždy pocit, že babka uprednostňuje jeho sestru (moju tetu) a moju sesternicu. Okrem toho má babka nepríjemný zvyk vypytovať sa na citlivé veci – napríklad koľko nám kedy môj otec finančne pomohol alebo koľko dal za dom a podobne – a potom to rozšíri po celom meste. Možno sa to zdá ako maličkosť, ale pre môjho otca sú to veľmi nepríjemné veci. Pretože má vo zvyku to nejak prekrútiť a potom sa on dozvie o sebe veci, ktoré vôbec nepovedal. Preto selektuje, čo jej povie. Aj tak mu volá každý deň a vypytuje sa ho na všetko možné.
Poprosil ma, aby som im o tehotenstve zatiaľ nehovorila. Problém je, že sa cítim strašne “obmedzená” fakt sa bojím aj niečo okomentovať, aby to sesternica nenašla a nepovedala babke. Zároveň sa obávam, že keď sa to dozvedia, pretože sa to proste nedá tajiť donekonečna, urazia sa, že som im nič nepovedala – a hnev budú smerovať na mňa a môjho manžela, nie na môjho otca.
Neviem, čo s tým. Viem že je to problém môjho otca babky a ich vzťahu, no ja si môjho otca naozaj veľmi vážim, veľmi veľa pre nás spravil, a nechcem mu spôsobovať nejaké stresy už len tým, že by mu babka vyvolávala a pýtala by sa ho na všemožné detaily.
Ako by ste to riešili vy? Kedy a pri akej príležitosti by ste oznámili takéto novinky rodine, o ktorej viete že táto rodina je klebetná prípadne si neodpustí vypytovačky/nepríjemné otázky? Ďakujem za všetky rozumné odpovede.

Strana
z2
lauruska_sumienka
3. mar 2025

vedz ze raz sa to dozvedia a nebude to od vas, a na tuto situaciu sa priprav. ze sa urazia? samozrejme. mozes na to odpovedat ze ste nechceli pocuvat o potrate ako to pocuvala tvoja mamka.
Na citlive otazky sa naucte odpovedat, ze sa o tom nechcete bavit. a bodka. a ak bude babka dobiedzat, tak jej treba povedat, ze nemate zaujem aby roznasala vase sukromne veci po celej dedine. rataj s tym ze babka bude pri takych odpovediach nabrusena, kedze doteraz nemala ziadne mantinely a sla jak velka voda.
A mozes aj otca poucit, ze o takych veciach on nic nevie (aj keby vedel), nakolko je to zalezitost vas dvoch.
ako najlepsie by vam bolo sa od takej toxickej osoby uplne odstrihnut.

prettywoman1212
autor
3. mar 2025

@diewcatqoo Je to hlupost, a mam aj ine problemy na riesenie, to ano, ale toto je taka vec ktoru dlhodobo proste neviem vyriesit a neviem sa s tym vysporiadat.

prettywoman1212
autor
3. mar 2025

@lauruska_sumienka No len ja ked pocujem ako zacne co hovori poslednych 10 rokov ze ona tu uz dlho nebude a preco sa k nej tak spravame tak ja sa potom citim zle. ach jaj, presne ako pises, toxicka osoba proste.

lauruska_sumienka
3. mar 2025

@prettywoman1212 chapem, ja som tiez na take veci citliva. ja som musela razantne odstrihnut takeho cloveka a koho som nemohla tak komunikacia je na minime a o nicom dolezitom.
mozno by pomohlo vyuzit jej slova. ked sama vravi ze tu dlho nebude, tak preco musi tolko zlych reci vsade roznasat. to si ju vy mate takto pamatat?

minenkaa
3. mar 2025

@prettywoman1212 tvoj otec je dospelý človek nech si vyrieši svoj vzťah s mamou a teba nech do toho nezatahuje a ty sa nedaj do toho zatiahnuť .Teraz sa moju fotrovci vadia a foter ma chcel do toho zatiahnuť ,no hold smola

nikushka8
3. mar 2025

A aky je vlastne tvoj vztah k babke? Tete,sesternici?

Strana
z2