icon

Zodpovednosť za cudzie dieťa v našom bazéne

15. aug 2023

Dievčatá, podľa zákonov ako to vlastne je? Ak sa susedove deti chodia k nám kúpať bez rodičov (4-10r), kto zodpovedá za prípadné utopenie? Ja nemám čas dozerať na cudzie deti. A ďalej, ak by došlo k akémukoľvek inému úrazu? Pád z preliezky a podobne?

Strana
z4
janage
19. aug 2023

@bluerose a ešte mam vlastný autentický zážitok pri mori pri brehu som stále tesne vedľa môjho cca 3,4 ročného dieťaťa. Prišla vlnka dieťa sa zľakla a padlo do tej vlnky. Bola malá prišla, odišla a dieťa miesto aby sa logicky zdvihlo ostalo padnuté a prišla ďalšia vlnka a tá mu už prešla cez telo a dieťa rev. Ja som ho schmatla a postavila na nohy. Bolo to pár sekúnd celé. Vtedy som pochopila čo to v praxi znamená, že dieťa sa utopi aj na brehu aj v plytkej vode a kľudne za pár sekúnd čo k nemu dobehneš. Ja som stála tesne pri ňom, vobec som nepredpokladal, že tá prvá vlnka by ho tak vystrašil, že sa nedvíhne hneď na nohy.

bluerose
19. aug 2023

@janage ja len píšem, že tá mamička nebude stíhaná, darmo sa ostatné rozškľabujú, že je to len jej vina. A ani nepíšem, že plavčík nie je záruka neutopenia sa. Ale má tomu zabrániť a dávať pozor. Prešetruje sa preto, že to bolo kúpalisko a teda kde bol plavčík, či si splnil svoje povinnosti a či nepochybil, či tomu mohol/nemohol zabrániť a či nebude on stíhaný. Preto píšem, že ošemetná situácia.
Áno, plat je aký je, ale aj s tým vedomím do toho tí plavčíci idú. Preto nie je ľahké plavčíka nájsť, lebo za tie peniaze ešte je jednou nohou stále v base.
Učiteľky sú tiež stále jednou nohou v base za taký plat, aký majú. Majú zodpovednosť za deti. A rodičia im ešte nadávajú a závidia dovolenky. Tak to bohužiaľ na svete je…

janage
19. aug 2023

@bluerose a ja hovorím, že v prvom rade som zodpovedný ja ako rodič. Nikomu sa nepošklebujem nechcela by som byť v kozi ani jednej z nich. Ale svoje dieťa 5 ročné by som rozhodne na kúpalisko v zložení jeden dospelí a 3 deti nepustila.
A ani ja by som s 3 deťmi sama takto nešla. Bodka.

atinkaa
19. aug 2023

@bluerose ja som napisala ako to vnimam a riesim ja za seba, kazdy ma pravo spravat sa tak, aby neohrozoval a neobmedzoval ostatnych, bohuzial mnoho ludi sa sprava ako skolkari aj v dospelom veku a teda maju pocit, ze mozu doslova vsetko a ked sa im na to pride tak sklopia usi a hraju nasu slovensku top hru, na ''vinnika''. Fakt je ten, ze chlapcekovi to nepomoze a jeho rodicom ani tej pani, co deti k vode vzala tiez nie. Pokial maju nejaky zmysel pre zodpovednost, tak ich to bude ''zrat'' a mat ''zle svedomie'' vsetkych - rodicov aj tu pani. Ci v danej chvili pomoze obvinovat plavcika, ktory mimochodom myslim zachranoval a ozivoval, je otazka. Ak berieme do uvahy oblubenu hru tak ano, ale dospelym ludom najdenie vinnika nepomoze, pretoze stale je tu bud cudzie alebo vlastne dieta, ktore bojuje doslova o zivot a to rozhodnutie ist k bazenu ja a tri deti, urobili tie zeny, nie plavcik.

To co pises dalej je dobre, a chcelo by to zvyraznit pre vsetkych, pretoze aj teraz sme sa vratili z dovolenky a ked je cervena vlajka, tak vsetci hladaju varianty ako plavcika obist a kupat sa ale ked sa cosi stane, tak za to ma byt vinny on? A rovnako v skole, ci v nemocnici. Mozno by to chcelo to, co tu pisem k viacerym temam, dospiet, prevziat zodpovednost za seba a kedze sme v teme bazeny, tak tu vediet sa vymedzit a susedom dat jasne najavo, ze sice mozem byt najhorsia teta v susedstve, ale k nam do bazenu sa nejde, nie je to verejne kupalisko. A ano, nie stale su to veci, co sa nam ako ''skolkarom'' lubia, nie stale to znamena, ze mozeme vsetko, ale to je o tom dospelom oku, vobec to od susedy chciet, ci jej tam vlastne vobec mozem poslat, ci to nema mat nejake pravidla hry akoze sa opytat, ci je to vporiadku, ci tam nemam byt ...a ze takych ludi je. My sme na zaciatku ked sme sa pristahovali, takto doma mali aj tri -styri deti, ktore rodicov poznam len na dobry den a vobec im nebolo hlupe nechat nam ich do vecera, vobec sa nezaujimali co jedli, ci jedli, ci pili a pod. Jednoducho to nechali na mne a nie nebavime sa o nejakych soc.slabsich, za seba takym veciam nerozumiem a nie nestaci veta, ze my sme mali taketo paradne detstvo ze sme chodili spolu ku komukolvek, vtedy to inak neslo, rodicia pracovali a deti boli s klucom na krku casto same. Cela ta situacia, kontext, osoby, obsadenia boli ine, dnes je to v mnohom vacsie riziko a tak asi treba ''updatnut'' svoj postoj k tomu.

sovica
19. aug 2023

@bluerose a @autorka
Predpisy v akvaparkoch: Na deti musia dozerať rodičia
https://domov.sme.sk/c/6524571/predpisy-v-akvap...

autor
19. aug 2023

Dievčatá nemám čas čítať ale čo som postrehla tak sa zapojím- nikdy nenechám svoje detibvez dozoru a je to pre mňa nepochopiteľné. Obzvlášť teraz keď sa dozvedáme z televízie aké sa stávajú tragédie. U nás vedľa v dedine sa utopil 14r chlapec! Veľmi dobrý plavec. Nie to 5r deti!
Ja sa bojím odskočiť aj na WC keď mám akékoľvek deti v bazéne.

autor
19. aug 2023

@atinkaa Presne tomu sa čudujem že im to nie je hlúpe.

januska12323
19. aug 2023

Tak toto je jednoznačne tvoja chyba. Žiadne utekanie z domu. Kamoška zavolá a chce poslať deti? Rada ich postrážim vnútri, keď sa chcú kúpať príď aj ty. Nepusti ich do bazéna ani na dvor keď ti to nevyhovuje. Je to tvoj dom a bazén.

ropucha6
19. aug 2023

Autorka, no ked uz im nedopaluje, musis byt razna ty. Dojde kamoska s deckom, ze pride o hodinu, no vraciam jej dieta nazad a nech sa aj urazi. A jasne povedat, ze si nezelas deti v bazene bez pritomnosti rodica. To ista rodina.

adrianap83
19. aug 2023

No vieš čo, keď to máte takto, ja by som na Tvojom mieste aj ľutovala, ze mam bazén.
Bazén ma vašej rodine robiť radosť, nie Tebe takéto starosti. ved to aj niečo stojí, plus celá údržba. O zodpovednosti za cudzie deti ani nepíšem, dosť toho už máš.
Obvolaj, alebo osobne povedz rodičom tých detí, že teda nie si plavčík, doma máš robotu aj Ty, nie len strážiť cudzie deti. Ze teda toto leto už nech nechodia.
Trochu si ho uži aj Ty sama so svojou rodinou.

adrianap83
19. aug 2023

Musíš byť rázna a asertivna Ty. Mysli aj na to, ze čokoľvek sa stane, starosti budú na vašej strane, nemusí hneď dačo extra dramatické, aké aj tak. Treba Ti to ? Sa tak nudis ?

nika185
19. aug 2023

za maloleté deti zodpovedajú hlavne jeho rodičia, v školách sa na začiatku sk. roka dávajú podpisovať rozne tlačivá so súhlasom/ nesúhlasom rodiča ako aj pred výletom a pod., prečo asi, rodič ak dieťa pustí niekam s cudzou osobou s tým súhlasí, ano učiteľ preberá za dieťa zodpovednosť ako v škole tak v MŠ, ale ak susedia deti pustia ku tebe bez ich dozoru kúpať sa, oni za ne zodpovedajú do ich 18 rokov, tebe to len srdce trhá, lebo berieš za ne zodpovednosť, čo je samozrejmosť, určite ich nemáš na háku, tak daj susedom podpísať jednoducho papier, že sa chodia ich deti ku vám kúpať ale na ich zodpovednosť , nehody sa stávajú a ty máš aj svoju robotu ako sedieť pri nich napr. 2 hodiny, kým ich mama si v pohode nakúpi a vklude vypije kávičku... nepochopím tieto matky, čo využívajú susedy, zažila som takú, vždy mi dávala dcéru, že musi toto hento.... vybaviť, až mi raz druhá suseda hovorí, že ja s 3 deckami a ona s kamoškou v kaviarni, nevedela som kde mi hlava stoji a ona sa neunúvala domov ponáhľať, mohlo sa tiež stať kadečo, najlepšie by bolo susede povedať, že s kúpania nebude nič nech sa nehnevá, ale ty máš robotu a tak aj ostatným, lebo zachvilu tam máš fakt verejné kúpalisko, asi si dobrá dušička, nevieš povedať nie a ťa len využívajú, zmeň to zavčasu

prasiatko30
19. aug 2023

@nika185 ono to tak nefunguje - ak ich ona pusti na jej dvor a nema dostatocne zabezpeceny bazen - to jest nejaky este mensi plot okolo bazenu, uzavretie bazenu - vodnej plochy ked tam nikto nie je, a dieta sa tam utopi tak teoreticky by ju mohli aj zalovat za to ze si ten bazen nezabezpecila a neuchranila to dieta pred utopenim. Vsak je jasne, ze ked ty tie deti vedome vpustis do baraku a nechas ich hrat sa na dvore kde mas bazen tak 4r dieta predsa nemozes nechat same pri bazene??? Vsak hadam ma majitelka tolko osobnosti aby dietatu pri dverach povedala - moje zlate ja s vami na bazene nemozem byt a dneska mi to nevyhovuje aby ste sa tu kupali, chodte pekne naspat domov. A vypoklonkujes ich z tvojho baraku. Len sa treba naucit povedat nie.

charlotte911
19. aug 2023

polož otázku tu do právnej poradne a daj nám vedieť, keď odpišu, podľa mňa rodič za maloleté dieťa zodpovedá, nemajú ho k tebe posielať bez ich dozoru, ak by si to navrhla ty a ubezpečila rodičov, že dáš pozor, ok, ale ty píšeš, že si posielajú deti k tebe jedna radosť bez ohľadu na to, či tam budeš alebo nie, priklad, keď si videla bratrancove deti z domu vo vašom bazéne, proste zaraziť, je iné sedieť pri bazéne ty aj kamoška a striehnete spolu na deti, jednoducho povedať ak nemáš čas nie, iné by bolo, keby že cudzie deti voláš ty aby sa išli ku vam hrať, kúpať...vtedy zodpovedáš za ne,ale vždy je to o rodičoch, no ale to sú tu len naše názory, odbornik ti povie viac, radšej skoro rieš ako neskoro, lebo keby sa božechráň niečo stalo a teba by napriklad nestihali, niesla by si si na chrbate po celý život ťarchu poriadnu, ktorá by ti ani spať nedala, tvoj pozemok, tvoj bazén, nauč sa povedať nie, ak to nechceš a susedia, kamošky, bratranci...nech sa aj na hlavu postavia, bazen ste si urobili pre vás, je to vaše súkromie a pokiaľ nieje v tvojom zaujme si tam niekoho volať, tak od iných je to drzosť ti tam dokonca bez dozoru deti dať

Strana
z4