icon

Zúfalstvo a starostlivosť o babku: Ako to zvládnuť?

8. nov 2023

Ahojte ludia proste ja sem pisem zo zufalstva proste len ma postazovanie. Som mlada zena mam 29 rokov vystudovala som vysoku skolu ale opatera babky zostala na mne to nechcem dalej rozoberat ze preco. Stala sa mi z tohto opatrovania uzkost nonstop babku striehnem, nonstop jej meram cukor, meriam tlak. Babka mi raz odpadla ked jej cukrovka este nebola zistena myslela som si ze zomrela dostala som sok ja som ju nasla. Stala sa mi z tohto opatrovania uzkost babka natom nieje velmi dobre cele dni prespi teraz aj hnackuje aj vracia ale jedlo svoje vzdy zje aj pije netreba ju nutit. Nedokazem nic ine robit len ju kontrolovat mne samej sa objavili zdravotne tazkosti nici ma aj to. Priatela mam v zahranici 3 tyzdne tam je pride az na Vianoce domov isiel tam zarabat chcem aby tam bol aby si zlepsil situaciu len aj to ma trapi trapia ma moje zdravotne tazkosti trapi ma velmi babka...babka ma 85 rokov...chyba mi spolocnost a odreagovanie medzi kamaratmi ktorych mam ale ani to nedokazem pretoze sa citim zdravotne zle. Asi ma obklucil nejaky cierny mrak aj toho sa bojim co ak mam vaznu chorobu o babku nonstop ju kontrolujem aj ked viem ze samozrejme kazdy raz zomrie asi nezvladam tuto pracu ja som.to potrebovala zo seba dostat kamaratke sa stazovat nechcem ja proste to dusim v sebe nerada otravujem ludi z takymito. Len mi to dobre padlo rozpisat sa som nestastna. Pekny den aspom vam dakujem kto si to precital dokonca dakujem. ❤️

Strana
z3
pribinak
8. nov 2023

Hľadala by som opatrovatelsku službu alebo zariadenie

autor
8. nov 2023

@pribinak to nedokazem stale by som na nu myslela ze nikto sa o nu nedokaze tak postarat ako ja inak babka nema plienky sama chodi na toaletu len ma ine pridruzene choroby a poruchu rovnovahy.

livi
8. nov 2023

urob to, inak ťa časom dobehnú zdravotné problémy natoľko, že budeš musieť aj ty vyhľadať pomoc. tak či tak by si mala zájsť za psychológom minimálne, lebo to, čo píšeš, už hraničí s depresiou, pokiaľ už to nie je tak. rieš seba a ver, že zdravotníci sa určite budú vedieť o babku adekvátne postarať, ale ty nemáš vlastný život a ničí ťa to. musíš sa od toho odpútať a začať normálne žiť, lebo sa to všetko bude zhoršovať

autor
8. nov 2023

@livi vies ja prave tie depresie mam z tej babky pokym takto nebola mne nic nebolo a ano uz beham aj k kelakorom koli mojim zdravotnym problemom viem ze darmo budem sedet nad babkou nonstop nedokazem si pomoct toto je moj problem niet a niet pomoci uz mne nici ma aj to ze bojim sa o svoje zdravie pokym babke nebolo nic len tie obvykle tazkosti bola som v pohode inak babka aj ked ma demenciu je velmi mierna odmieta niekoho ineho pri sebe a odmieta aj do zariadenia ist ...babka byva uz somnou

autor
8. nov 2023

Babka vyhlasila pokym.jej netreba plienky ona nikam nepojde

marcellka32
8. nov 2023

Ale v DSS nemajú všetci plienky, a bude aj jej lepšie v kolektíve, majú rôzne činnosti, podľa toho čo koho baví a čo kto vládze robiť

autor
8. nov 2023

Taky dobri zivot som mala predtym luto mi je za tym zivotom ano nariekam lebo to nikomu nechcem hovorit

autor
8. nov 2023

@marcellka32 babka striktne povedala ze to odmieta ze sa radsej obesi doma

januska12323
8. nov 2023

Nemôže ťa aspoň na hodinku denne niekto vystriedať? Uvedom si, že ak teba klepne už sa o babku vôbec nepostaráš.

lenkakravcova
8. nov 2023

Čo si robila predtým, než si začala opatrovať babku?
A prečo ju vlastne opatrujes ty? Nikto iný v rodine nie je? Hlavne teda jej deti.
Či to má niečo s majetkom?

uglybetty1234
8. nov 2023

Znicis si svoj zivot a zdravie ne jej ukor. Nema detic preco je cela opatera na tebe?

uglybetty1234
8. nov 2023

Moja mama isla teraz v auguste do domova. Tiez nepotrebuje niekoho 24 hodin pri sebe, ale potrebuje skor taky dohlad z dialky. Myslis ze bola nadsena?! Ale bohuzial, ja som to tiez nezvladala. Ked mala namietky, tak jej vravim, v pohode , ostan doma, ak mas zbytocnych viac ako 2000 € mesacne na opatrovatelku.
A vies co?! Je jej tam super!
To co teraz pisem znie stroho a necitlivo, ale samozrejme tomu predchadzala komunikacia a vyskusanie a zhodnotenie vsetkych moznosti.
A ze sa obesi?! Podaj jej lano. Citove vydieranie ako vysite. Samozrejme to nie je lahke riesit taketo zalezitosti, ale aj tvoja babka by mala pochopit ze ty mas svoj zivot a nemozes zit ten jej. Znies slusne a dobre vychovane, treba jej vysvetlit, ze aj ked bude v domove, tak to neznamena, ze nikdy sa nou neprides, ze si ju budes brat aj domov na noc atd. Toho sa bala moja mama najviac, ze ostane zabudnuta.

mata90
8. nov 2023

Ja som opatrovala svoju starú mamu, ale bolo som tam od rána a poobede prišla mamina z práce a bola s ňou ona,tak sme boli na ňu dve. Ja som už bývala v svojom dome,ale bolo to pár minút peši. A bolo to nesmierne ťažké,hlavne ku koncu, zlomila si ruku , posledné mesiace sme ju dvíhali, mala plienky,polohovali, sama sa ani neotocila a potom už aj bluznila. Som rada,že sme boli dve na ňu a že mamka mohla chodiť do práce, nechcela by som ,aby sa o ňu starala sama. Starkú sme mali radi, vyrastala som s ňou, robila pre nás všetko,bola mojou druhou mamou. Zomrela pred rokom. Ja som sa s tým nemohla zmieriť. Každý deň som preplakala, dostala som depresiu,nič ma nebavilo, nezaujímalo,aj keď už mám svoju rodinu, nebolo mi dobre. Tiež sa mi pridružili rôzne zdravotné problémy,ktoré som zanedbávala. Teraz po roku som si uvedomila ,že musím ďalej žiť, mám rodinu,ktorá má potrebuje.
Nemá ti kto so starkou pomôcť? Deti už nemá? Aspoň občas, keď si potrebuješ niečo vybaviť, alebo keď potrebuješ voľno len pre seba? Verím ,že by ti to pomohlo.

reanda
8. nov 2023

zozen k babke opatrovatelku na doma aspon na par hodin denne a ty chod na nejaku terapiu, kde ti pomozu zbavit sa pocitov prilisnej zodpovednosti za druhych..

minka201
8. nov 2023

Ahoj. Ak tvoja babka potrebuje starostlivosť, môžeš požiadať na mestskom alebo obecnom úrade o pridelenie opatrovateľky. Nemusí to byť na celý deň, môže to byť aj na 4 hodiny. Tak by mohla zostať doma a všetko by nebolo len na tvojich pleciach.

tykat
8. nov 2023

a ty vobec nepracujes? ci ako?

autor
8. nov 2023

@januska12323 moj otec a jej dcera este stale pracuju a ja beriem aj vyplatu zato ze som jej opatrovatelka ...ostalo to proste na mne

autor
8. nov 2023

@lenkakravcova na vysoku skolu som chodila externe ale popritom som uz zarabala s tymto opatrovnictvom pred tym zas som pomahala v uctovnickej kancelarii...pred tym som bola telefonistka

autor
8. nov 2023

@reanda presne tak podla mna to je az chore ako sa o nu bojim ale vlastne sa uz bojim aj o svoje zdravie

autor
8. nov 2023

@tykat tak v podstate toto je moja praca plus pomaham z domu do jednej uctovnickej kancelarie

autor
8. nov 2023

Babka ked spi odidem ale aj tak som nonstop v strachu a dnes sa tera tiez tak zle citim aj zdravotne

reanda
8. nov 2023

taketo veci su vacsinou spojene s nejakymi traumami z minulosti, alebo dokonca so zdedenymi strachmi.. okolnosti to iba vyvolaju.. ty to potrebujes dostat na svetlo, rozpravat o tom, uvedomit si, o co ide, aby si to mohla 'pustit', inak to na teba bude aj nadalej velmi zle vplyvat.. riesit zdravotne problemy je druhotne, lebo tie nevyriesis, kym bude pretrvavat pricina, co ich sposobuje.. a dokonca sa to nevyriesi ani tym, ked vyriesis problem s babkou, lebo pokial to v tebe vnutri ostane, tak si to zas najde inu prilezitost, pri ktorej to zacne 'vystrkovat rohy' - lebo to chce byt vyriesene.. takze to netreba ignorovat.. no a terapeut ti pomoze skor, ako len niekto, komu sa vyrozpravas, lebo tomu na jednej strane viac rozumie a je to jeho praca.. pri kamaratkach ma clovek presne akurat pocit, ze ich niecim zatazuje

evelyn246246
8. nov 2023

.. tak si vyber, ty a tvoje zdravie (ktore bude len horsie ak to nezmenis) alebo babka ? tam inej rady niet ..

kristinka92
8. nov 2023

hlavne si potrebuješ aj ty niekedy oddýchnuť a vypnut. nonstop opatrovať staršiu osobu je psychicky veľmi náročne. niekto z rodiny nemôže opatrovať jeden deň cez víkend? aby si si ty oddýchla?

ninka297
Odpoveď bola odstránená
alickapusinka
8. nov 2023

Prečo TI nikto nepomáha v opatere píšeš že je to babka ta má predsa aj deti tvoja mama alebo tvoj otec sú jej deti. Prečo všetko nechali na teba. Poriadny kus si si odhrýzla aj ak chodí ale už potrebuje pomoc s kúpaním obliekaním má rôzne choroby. Opatera je pre jedného veľa. Kto neopatroval nevie ja som opatrovala dcéru počas opatery som mala jednu chorobu teraz už dcérku nemám a mám 7 chorôb. Chceš sa zničiť psychický aj fyzický. Načo sú tvoji rodičia okrem tvojho rodiča babka nemá žiadne iné deti. Bratrancov sesternice nič kto by TI pomohol. Strašne nikdy by som nevzala na seba opateru že budem opatrovať sama a rodina má viac členov. Majetok pôjdu brať na to by ich bolo ale opateru o jednu starú ženu nechajú na vnučke katastrofa. A hlavne hanba pre jej deti.

alickapusinka
8. nov 2023

@marcellka32 presne máš pravdu nie všetci klienti majú v DSS plienky.

alickapusinka
8. nov 2023

A ak príde tvoj otec s práce a jej dcéra tvoja teta tak sa ňu nestarajú. Tým že zaplatia im odbudli starostia ako píšeš som v tom sama. Myslím opatera aj cez to že chodia do práce. Si mlada zničiš si zdravie a potom čo. ONI vedia dobre čo robia ak by vystúpili z práce teta a išla by opatrovať tak by to nezvládla a na miesto DDS si to prevzala na seba ver mi dobehnú ťa zdravotne problémy. Budeš mlada chorá odkázana na ID myslíš si že ho dostaneš teraz nechcú dávať. Ja by som obetovala aj peniaze aby som predišla zdravotným problémom.

monikkatt
8. nov 2023

Rozmysli si co chces.. ak ti nevadi ju opatrovat len potrebujes aj cas pre seba tak zapoj otca a tetu. Ci sa im to paci alebo nie. Postav ich pred hotovu vec ze vikendy poobedia (napriklad) ta vystriedaju.
Ak uz opatrovat nechces, povedz im to ze koncis vtedy a vtedy a nech si zabezpecia co dalej
Toto naozaj nie je tvoja starost
A si uzasna ze si sa na to podujala ale ak uz nevladzes tak to treba povedat🤍

jonnie
8. nov 2023

Tak sa postáv k veci celom a zodpovedaj si konkrétne otazky: co ak umrie? Co sa stane? Reálne, ako dospelá žena. Mne umrela mama, keď som mala oveľa menej rokov ako ty teraz, musela som sa pobiť so životom, takže toto ma už nerozhodli. A navyše, ja mam niečo navyše, vieru v nesmrteľnosť duše.

Strana
z3