Zúfalstvo a starostlivosť o babku: Ako to zvládnuť?
Ahojte ludia proste ja sem pisem zo zufalstva proste len ma postazovanie. Som mlada zena mam 29 rokov vystudovala som vysoku skolu ale opatera babky zostala na mne to nechcem dalej rozoberat ze preco. Stala sa mi z tohto opatrovania uzkost nonstop babku striehnem, nonstop jej meram cukor, meriam tlak. Babka mi raz odpadla ked jej cukrovka este nebola zistena myslela som si ze zomrela dostala som sok ja som ju nasla. Stala sa mi z tohto opatrovania uzkost babka natom nieje velmi dobre cele dni prespi teraz aj hnackuje aj vracia ale jedlo svoje vzdy zje aj pije netreba ju nutit. Nedokazem nic ine robit len ju kontrolovat mne samej sa objavili zdravotne tazkosti nici ma aj to. Priatela mam v zahranici 3 tyzdne tam je pride az na Vianoce domov isiel tam zarabat chcem aby tam bol aby si zlepsil situaciu len aj to ma trapi trapia ma moje zdravotne tazkosti trapi ma velmi babka...babka ma 85 rokov...chyba mi spolocnost a odreagovanie medzi kamaratmi ktorych mam ale ani to nedokazem pretoze sa citim zdravotne zle. Asi ma obklucil nejaky cierny mrak aj toho sa bojim co ak mam vaznu chorobu o babku nonstop ju kontrolujem aj ked viem ze samozrejme kazdy raz zomrie asi nezvladam tuto pracu ja som.to potrebovala zo seba dostat kamaratke sa stazovat nechcem ja proste to dusim v sebe nerada otravujem ludi z takymito. Len mi to dobre padlo rozpisat sa som nestastna. Pekny den aspom vam dakujem kto si to precital dokonca dakujem. ❤️
Ja by som riesila na tvojom mieste umiesntnenie do DSS. Nemaj z toho vycitky, babka uz na to ma vek, a vidis sama, ze z toho mas depresie atd. Nie je to sranda. Moja mamina je v takom zariadeni, kvoli psychickemu ochoreniu. Ma sa tam velmi dobre, dobre sa o nu staraju, sama je velmi spokojna tam. Volavam jej a nie nemam z toho vycitky, nakolko je inak ako male dieta, ze by som to nezvladla popri mojich detoch a ked chcem ist do prace casom po RD.
A moja mama nema tiez plienky ma len 69 rokov, ale ma tazku psychicku chorobu, uz dlhe roky, a stale by bolo treba na nu davat pozor, venovat sa jej atd. Vekom sa jej to uz aj zhorsovalo, usla z domu, spadla, udrela si hlavu atd... zle brala lieky. Myslim, ze vsetci pochopia, co take doma zazili. Ono to nie je sranda niekoho opatrovat. Hlavne psychicky, aj ked ten clovek nie je leziaci.
@reanda presne tak ja toto mam tak v sebe zakorene a uvedomujem si aj to co robis uz nieje v poriadku vlastne to ako sa citim kamaratkam nic nepoviem aj ked ich mam rada fakt sa mi nechce o tom snimi kecat aj tak by som nedostala to prave pochopenie v co dufam a ja nebudem otravovat nikoho radsej modryhe konika kto chce si to precita a reaguje kto nie tak nie vies
@evelyn246246 ja viem a toto mi dokonca vravi aj mama ja si to plne uvedomujem ale ked vidim ze jej je zle mne je konec
@kristinka92 cez vikend je snou otec ale jemu neverim lebo on je chlap on to nebere tak vazne ako ja a ked babka povie ze neni hladna tak on jej proste jest neda potom som jej aj minule namerala nizky cukor a to bol snou cely den otec tak som musela znova zakrocit moj otec je to jej syn
@ninka297 som tak rada ze ma chapes aj ty citis ten stres ? Nici ma to ...raz vysoky krvny tlak raz nizky cukor raz vysoky cukor ukrutne bolesti hlavy hnacky vzdy nieco uz ma to nici
@alickapusinka otec chodi na cely tyzden prec pracovat jej dcera cize otcova sestra tiez je este zamestnana ale tak ona sa teda moc nestara vnuk a vnucka oni ju nevideli uz asi aj 3 roky o vnukovi ani nehovorim ten tu nebol asi 8 rokov uz urcite ani pravnucka 22 rocna tak to ostalo na mna ...
@alickapusinka mas uplnu pravdu ale ked ja natu babku musim neustale myslet 😔
@monikkatt ja by som aj vladala len sa babke o dost pohorsilo a vidiet to kazdy den ako chatra proste stale striehnut ci je v poriadku to ma nici
Babku máš veľmi rada preto sa o ňu aj veľmi bojíš♥️Je to normálne. Babka má nádherný vek, je to milosť takého veku sa dožiť. Vidieť ako vyrástli vnúčatá a aké sú šikovné,že sa vedia postarať ♥️ Babka ťa určite veľmi ľúbi a chce aby si bola šťastná a spokojná aj keď to možno už nevie tak povedať.Uži si každý deň s ňou ale nezabúdaj aj na seba ak s ňou pár hodín nebudeš a vybehneš niekam s kamoškou alebo vybavíš čo treba nič sa nestane a budeš mať trocha psychohygieny.
@jonnie ked umre to bude pohroma viem ze preco to pisem to tu nechcem rozoberat a proste ja uz smrt nedavam proste desim sa toho
@zuzi56 ja viem kazda z vas co mi pise maju pravdu len sa bojim ze ju najdem mrtvu ze umre sama ale druha vec bojim sa aj toho ze umre predomnou nasla som ju uz raz odpadnutu od vtedy je to somnou velmi zle vzdy ked sa vratim z uctovnickej kancelarie ak tam odskocim vzdy sa bojim ked otvorim dvere ze bude mrtva
@ema22270 mne povedali ze odcudzuju takych ludi ktori strcia svojich rodicov ci starych rodicov do zariadenia a babka je taka stastna doma tam by umrela v zariadeni
@ema22270 presne tak nedavam to zo psychikou proste ja som na toto neni stavana a uz mam z toho aj zdravotne problemy
@deniska14 ja by som aj isla ale ja mam take zavraty a dnes som sa znova zlakla lebo vracala tak to bola pre mna konecna
Kto odsudzuje takych ludi? Lebo jedno je teoreticky o tom mudrovat a druhe je, realne sa starat o choreho cloveka.
Uz len pre toto, co pises, ked umrie, to bude konecna, uz len preto sa o nu musis prestat starat. Lebo ti to robi velmi zle. A je dost mozne, ze ta smrt je aj blizko. - ale aj nemusi byt, moze zit aj dalsich 15-20 rokov a ty sa o nu budes dovtedy starat? Mozno je to necitlive, ale je to tak, mas svoju rodinu, deti? Ak nie, tak asi chces v buducnosti
tak si ten strach tak nepripustaj.. nie je tvoja zodpovednost zachranit babku od smrti, to sa ani neda 🙂 kazdy raz zomrie.. smrt nie je nic zle.. babka ma uz svoj vek, uz si pekne pozila, smrt bude pre nu prirodzena, tam ten strach ani vobec nema miesto.. skus si to castejsie uvedomovat a dostat sa viac do kludu.. ono aj to, v akom si strese, musi aj tu babku stresovat a to jej isto nie je prijemne, ked sa tak o nu bojis.. ak budes kludna, viac jej sprijemnis posledne roky zivota a o to predsa ide.. aby mala zivot co najprijemnejsi, nie najdlhsi.. dlhy zivot plny trapenia predsa nestoji za to
Prilis si to pripustas.. treba si uvedomit ze to nie je tvoja starost ale predovsetkym jej deti. Oni ju maju v prvom rade opatrovat, nie ty. A porozmyslajte o domove dochodcov, tam by bolo babke mozno lepsie.
Ty by si mala odist, najst si pracu a zit svoj zivot ak ti toto nerobi dobre
@ema22270 samozrejme ze chcem dieta mam aj partnera niesom vydata a este som bezdetna proste jej dcera to berie tak ze ja som zato platena tak nech si mam robit svoju pracu ona zato platena neni a vravim otec ten chodi na cely tyzden prec a on tiez sa nevie o nu starat jednak nema aj trpezlivost a on ju nema pod kontrolou
Kazdy si mysli ze ako dobre mi je ze babka nepotrebuje ani plienky ale nikto nevie co prezivam deno denne tie stresy ...vidiet babku ako chatra ta silna zena co bola este 2 roky dozadu
a TY opatruješ cez opatrovateľsky alebo oni TI platia
Tak ked chces mat aj rodinku a tak v buducnosti, nemoze to takto ist dalej, mozes sa z toho akurat tak zrutit, podla toho co pises, uz to dost vsetko prezivas. To je napr ako ked matka ma chore deti povedzme, trva to tyzden, dva a je z toho k.o.
...
Ked ma chore dieta dlhodobo to je uz uplna zataz... ale toto je tvoja babka, skor jej deti by sa mali o nu starat. A ked to nejde tak potom ten domov dochodcov.
@reanda ja sa pred babkou praveze nestresujem ale isto jej aj to uz lezie na nervy ze jej furt meriam ten cukor neviem sa toho zbavit pred tym som to takto vazne nebrala az 3 mesiace dozadu ked som ju nasla odpadnutu od vtedy som takto
@alickapusinka cez opatrovatelsky
@ema22270 vies ale babku sa neda nahovorit na domov dochodcov to je zabudnuta zalezitost ....nikto o nu az taky zaujem neprejavuje iba ja jedina a chuda moja mama cize nevesta ked sa nieco deje ona vola sanitku lebo ja sa hned zrutim a klepem sa
@ninka297 presne tak uz som zabudla na seba na svoj zivot vzdy riesim uz len babku ....97 rokov boze moj nadherny vek ...

Babka je na 85 rokov dosť premudrala, ty si každý deň daj voľno od babky, a možno by pomohlo aj vyvadiť babku, my mame takého doma, babka ťa privedie na psychiatriu , ty máš život pred sebou tak urob to čo babka potrebuje a daj si voľno,