Zvážili by ste vzťah s menej vzdelaným partnerom?
Ahojte... moja otázka je skôr zo zaujímavosti a skôr pre tie, ktoré ste/boli v podobnej situácii. Mám 28 rokov, som vysokoškolsky vzdelaná, mám vlastný byt, ovládam 3 cudzie jazyky, výzorovo som lepší priemer, snažím sa lepšie obliekať, starať sa o seba, aktívne cvičím 3x do týždna.. Boli by ste s partnerom, ktorý nemá vysokú školu ako vy a v podstate "nič nevie"? Stretla som sa s jedným mužom, páči sa mi, športuje, je milý, má 31 ale odrádza ma to, že zarába menej ako ja a nemá v mojich očiach kariérnu perspektívu.. Ja som mala 2 partnerov, ktorí nemali vysokú školu a vôbec mi to nevadilo, pretože boli zruční a vedeli zarobiť v tom, v čom boli šikovní.. A mám celkom obavu z toho, aby sa z neho nestala taká "pijavička", ktorá sa bude na mne voziť.. pretože ja v práci dosť makám a makala som aj počas vysokej školy, učila sa cudzie jazyky, jednoducho som sa snažila...
Ja som mala vysoke naroky na muzov, nebudem pisat preco, ale mala. Mala som dva vztahy kde muz VS nemal a nakolko som si ju ja dokoncila, bola to jedna z podmienok, aby ju mal aj moj partner. Moja mama mi velakrat povedala, ze si musim najst partnera, ktory bude v niecom lepsi ako ja, ze ho za to budem obdivovat a vazit si ho. A ak nemala vo vela veciach pravdu, v tomto ju mala 🙂 Ak vies aka si, ako vyzeras a co si uz v zivote dokazala neupustaj zo svojich narokov a uz vobec nie preto, aby si bola s niekym vo vztahu 🙂 Drzim ti palce 👍
Ja ti poviem za seba. Nie, už by som do toho nešla, mať pred rokmi súčasne vedomosti a skúsenosti, už by som do toho nešla. Nikdy mi nešlo o extrémne nároky, veeeeellku kariéru a neviem aké ambície. Ani o veľké peniaze. V diskusii som si nevšimla dve veci, ktoré sa nespomenuli (alebo len okrajovo, alebo som to len preletela, tak sa ospravedlňujem, ak budem opakovať).
Po istom čase, po rokoch, po deťoch, po mojich postupných pomalých úspechoch sa zrazu objavila mužská ješitnosť. Začalo mu to proste vadiť, podpichovačky, sproste reči, ale sám s tým nič nespravil, nezmenil.. A druhá vec: jednoducho sme nemali a nemáme spoločný okruh priateľov. On má svojich kolegov, svoju skupinu, ktorí majú úplne iné nastavenie, iné názory ako napr. ja - a ja mám tiež akoby vlastný okruh ľudí. Chýba prienik. Preto nehrozia žiadne spoločné akcie, spoločne.plesy, a pod., vôbec nežijeme spoločenským životom. A po čase zmizli spoločne záujmy. Spoločné témy.
@anonym_autor Ja som uz s doktoratom mala vztah s chalanom, ktory mal len zakladnr vzdelanie. Bol cukrar a pekar, vyucil sa rovno v robote (bolo to v Taliansku). Mne to nevadilo, lebo to nebol ziaden primitiv a teda tie zakusky, co robil 🙂 Boli sme spolu 2 roky a mala som ho velmi rada, ale nevidela som ho nikdy ako ozaj partnera na cely zivot. Ale nebolo to o vzdelani, ale o spravani, bol vtedy velmi pasivny a velmi pod vplyvom rodicov. Cize vzdelanie pre mna rolu nehra, ale celkovy postoj k zivotu ano.
@anonym_autor ak zarábaš o dosť viac, ten vzťah stroskotá. Už len taká dovolenka, Ty budeš musiet vždy znížiť nároky, lebo on si nebude môcť dovoliť to čo Ty. Alebo spoločná kúpa nehnuteľnosti v budúcnosti. Vážim si každú prácu a každého kto poctivo pracuje. Ale aj tak si myslím, ze v partnerstve si treba hľadať seberovných.
@anonym_autor mám podobne zmýšľajúcu kamarátku, resp. taký sa ešte nenarodil, ktorý by jej vyhovoval a zaslúžil si ju. Ma 38 rokov, jeden polročný vzťah spred 20 rokov pomaly, vyzerá síce úžasne, ale tie jej nároky. Každopádne, je slobodná, bezdetná a akosi ju to začína trápiť.

@anonym_autor Veľa žien i mužov žije vo vzťahu kde jeden má VŠ a druhý nie a navonok spokojný šťastný vzťah.
Podľa toho čo píšeš ti ani nejde o rozdiel vo vzdelani ale o také všeobecné životné nastavenie a ambície.
Sú ľudia čo sú spokojný so svojím povedzme priemerným platom, stabilnou prácou a sú úplne ok že idú trebárs na 1 low cost dovolenku ročne a majú staršie auto. Čo je úplne v poriadku.
Sú takí čo potrebujú kariérne rásť, investovať, zarábať stále viac a primerane tomu míňať. Čo je tiež úplne v poriadku.
Čo si však všímam že sa rozmohli povedzme orli inkarnovani do kačicky, cvachtaju sa v tom svojom rybnicku a chcú niekoho kto by ich finančne vyniesol do výšin. Na toho orla nemajú ten sa s nimi zahadzovať nebude, tak si chytia hus a tu zmykaju kým sa dá.
Aby sa do mňa chlapi nepustili uvediem príklad v ženskej verzii. Pani predavačka z jednoty, základné vzdelanie, plat aký je, snaha zlepšiť kvalifikáciu ani náhodou ale starostlivosť o seba že by aj Kim Kardasian sa mohla poučiť, sníva o domčeku 300m2 s bazenikom a vírivkou, cestovaní po luxusných destináciach a už len ten dobre zabezpeceny chlap chyba. No vždy nájde dákeho trochu lepšie zarabajuceho, vyzmyka z neho čo sa dá a ide sa ďalej.
Mužskú verziu v značkovom odeve, autom na lízing ktoré si nemôže dovoliť nemusím predstavovať. Pri tvojom nastavení hrozí že sa na teba zavesí takýto hajzlik. Takže na to si daj pozor.