icon

Ako prebudiť ženskosť vo svojej osobnosti?

7. mar 2025

Ahojte, bola tu už téma asi tohto týždňa kde bola žena karieristka a stazovala sa, že priťahuje len submisivnych chlapov. Celkom som sa v tej teme nasla, hlavne som si uvedomila, ze uz dlho som sa necitila zensky. O chlapov mi nejde, ale skôr že necitim sa "správne". Citim sa pod tlakom, ako keby v krči a to aj cez víkendy, kedy nepracujem a celkovo aj mimo práce, keď mám oddýchnuť. V práci sa musím prebíjať, dokazovať že som výkonná a byt iniciatívna. Ide mi to super a pracu milujem, nikdy by som ju nemenila. Ani si neviem predstaviť, ze by ma iné bavilo. Ale ide dosť o logickú prácu, kde sa riadi len racio. Príde mi, ze rokmi zo mna odisla taká tá ženskosť. Sice mozno sa viem vyparadit, namaľovať nechty a ani nie som az tak pri sebe, ale necítim sa vo svojom tele dobre. Citim sa akokeby som oddelena od svojho tela. Necítim sa ani sexy, ani pekná a ani sama sebou. Vrabim si aj ze by som chcela vypnut a spomaliť, ale zároveň ked kus polavim, tak mam vycitky a ze uz by som mohla byt niekde inde keby nie som leniva alebo keby som mudrejsia a pod. Viete mi poradiť, ako sa dať viac do zenskej energie? Ja som aj nastavená tak, že prijmam dary od ľudí, som láskavá, vždy mi niekto podrží dvere a som usmievavá, ale očividne je v tej zenskosti nejaký element, čo nemám, ked sa necitim dobre a ani sama sebou.

pukina
7. mar 2025

a co si robila, ked si sa vo svojej kozi a zensky citila?
no v prvom rade si budes musiet vyhradit viac casu pre seba a samu seba postavit na prve miesto. nie pracu ani nikoho ineho, seba. ist si zacvicit, kupit si nieco na seba, ku kadernicke, na masaz.. moznosti je vela

janickacrazy
7. mar 2025

Začni nosiť sukne a šaty, dopraj si oddych, masáže, relax. Prihlas sa na tanečný kurz. Alebo začni len tak maľovať, spievať, proste také veci, ktoré sú ženské, kávička s kamoškami, trochu spomaľ. Život nie je len o práci, treba to aj vykompenzovať oddychom. Sú aj rôzne kurzy, napríklad Cesta ženy. Skús pozrieť na nete.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
8. mar 2025

haha, že pasivita..toto je dobré 🙂

jozinzbazin22
8. mar 2025

Vsetko je to v hlave,ked ta strajkuje aj telo aj to vyzarovanie strajkuje tiez.Takze najskor sa nastavit treba tam,potom vsetko ostatne sa tomu prisposobi.

ina2405
8. mar 2025

@karolinakr pasivita v zmysle, že žena nebude loviť chlapa a nebude si silou mocou sama meniť pneumatiky na aute, keď má doma chlapa, podľa mňa

no1990
8. mar 2025

Môj názor je, že ak je žena príliš silná, nedáva priestor svojmu animovi(archetyp), potláča svoju mužskú stránku, tak presne vtedy sa navonok môže zdať ze nie je dosť ženská, lebo ten potlačený animus sa derie napovrch práve cez tie mužské prejavy.
Typicky veľmi silne zeny navonok vyzerajú ako muzatky. Pretože ten animus v nich je potlačovany a potrebuje sa niekde prejaviť. A naopak, muži ktorí potláčajú svoju ženskú stránku, tak sú extrémne zzenstili.
Pozri si Junga.
Toto som našla na nete napríklad:
Anima/Animus
V tomto prípade je anima ženským aspektom mužského nevedomia, zatiaľ čo animus je mužským aspektom ženského nevedomia. Tieto osobnosti preto často potláčame – zo strachu, že by žena pôsobila príliš “mužne”, a naopak, muž príliš “žensky” (presne takto dochádza k toxickej maskulinite).
Pre rast tejto časti našej osobnosti je preto potrebné si uvedomiť, že každý z nás má v sebe aj mužskú, aj ženskú časť vedomia. Presne tak je to správne a presne tak to musí byť. Dominancia tohto archetypu sa prejavuje neprirodzenou snahou žien nemať v sebe nič “mužské”, a naopak, rovnako neprirodzenou snahou u mužov nepôsobiť “žensky”.

autor
8. mar 2025

Tak ja mám dlhé vlasy, robim si makeup, nechty a pod. Ta ako pred rokmi, ale zároveň pride mi, že posobim trošku muznejsie (oproti sebe z minulosti). Možno to je len pocit, lebo ostatní ma referuju skôr, že vyzerám ako také dievčatko. Ale mám pocit, že niečo je zle. Dokonca neviem, či to už ja vidím zle ale kusok mam akokeby fúzy. 😂 Ako nie veľké ale vsimla som si a pred rokmi som to asi nemala?

To s animou je zaujímavá teória. To je nejaký film alebo kniha? Popravde možno je v tom aj niečo potláčané. Ale neviem to identifikovať. Možno pomôžete vy:

Viem sa na veci pozrieť z vyššej perspektívy. Väčšinou do projektov idem naplno. Aj veci na ktorých menej záleží sa snažím dotiahnuť do dokonalosti. Zároveň však mám strach, že môžem pôsobiť dosť ako karieristka. Mám vyšší plat (asi to priznám ze som v IT odbore) a mam strach, že môžu to brať chlapi mimo IT zle, že zarábam viac a zároveň asi trochu aj mne to vadí. Predošlí vzťah napr. sa ku mne choval pekne, doniesol kvety, prisiel po mna do roboty a tak, ale prislo mi ze sa nikam neposuval, ze som nebola nim nejak inspirovana. Bola som ja ta mudrejsia vo vztahu a vadilo mi to, že akokeby sa nemozem s nim porozprávať na veci co sa týka rozvoja, lebo ho to bud nezaujimalo alebo sa obcas aj urazil. Casto som sa citila, že mu musim veci vysvetľovať a že sám by na to neprišiel. Vravím si, že no tak si môžem nájsť niekoho v obore alebo mimo SK. Páči sa mi vacsinou rozmyslanie ludi v obore, lebo je mi podobné. Ale niekedy mám pocit, že aj keď poznám takého chlapa, čo je úspešnejší ako ja, múdrejší ako ja - mám pocit, že závidím. Zároveň sa inšpirujem, ale citim sa akokeby je to súťaž a ja zároveň nie som najlepší hráč ani čo sa týka úspešnosti - chlapi su nado mnou (citim, že by som mohla byť "niekde inde" ak by som do toho dala viac) a zároveň ani nie som najlepšia v tom zbaliť takého (citim minusy v tom, že viac zarabam, som samostatnejšia, neposobim tak ze ma je treba zachrániť alebo taku tu fem fatale zensku energiu ak chapete). Že by mi ho nejaká nechtarka, kožná, masérka alebo učiteľka MŠ prebrala lavou zadnou. :/ Alebo nejaka umelkyňa - tie sú krásne ženy u mňa, nežné. Ale vlastne o chlapov mi az tak nejde, skôr sa chcem znova citit vo svojej koži a príjemne. Teraz som taka nervoznejsia, mám vnútorný nepokoj každý deň aj mimo prácu, citim sa ako prísna pani ucitelka.

jozinzbazin22
8. mar 2025

Hm,riadne analyzovanie svojej osobnosti,tak skus uvazovat aku by si ju chcela mat,kde ubrat,kde zase ist hore.Lebo brat lasku ako taku sutaz,no dlho budes sama potom,lebo vzdy pride to,ze nebudes s niecim spokojna a s niekym spokojna.

xnatalkax
8. mar 2025

Tato knizka je celkom fajn na tuto temu

anketkarka
9. mar 2025

@autorka Pekne si to opísala. Necítiš sa sama sebou. Asi by som skúsila pátrať po svojom mladšom Ja. Keď si sa ešte cítila ženskejšou. Možno je to naozaj odborom a prácou, ktorá Ťa tlačí do mužskej polarity. Potom by si potrebovala aspoň v súkromí byť viac v tej ženskej. Neviem aké máš koníčky, ale skúsila by som tanec, maľovanie, jogu pre ženy.
A inak ten tlak na výkon a že by si bola niekde inde ak by si nebola lenivá....to je mužský pohľad. Vo vzťahu podvedome opisuješ chlapa, ktorý by bol viac mužskejší. Hľadáš takého, aby Ti dovolil byť v súkromí ženskejšia. To čo si opísala, že Ti na partnerovi vadilo nie je tak celkom ,,nemužské". Takže podvedome Ti možno vadilo úplne niečo iné, čím Ti on nedovolil byť viac ženou. Je super, že sa to snažíš do hĺbky analyzovať. Skús sa pozrieť aj do detstva, do svojej rodiny, lebo odtiaľ pochádzajú tiež vzorce, ktoré si nesieme a ovplyvňujú naše nastavenie aj v tejto oblasti. Vzťah s otcom a vzťah rodičov navzájom. Mám podobné nastavenie ako Ty a našla som korene toho až v detstve.

autor
9. mar 2025

Dakujem, popozeram aj knihu a spravdepodobne skusim aj ten tanec/jógu

@anketkarka U teba bol aký dôvod z detstva?

anketkarka
9. mar 2025

@autorka prepáč, to je veľmi osobné. Ak chceš, tak mi napíš správu. Môžem Ti poslať aj linky na rôzne veci k tejto problematike.

alantroj
10. mar 2025

Ja mam tiez pracu kde sa riadim logikou. Je to v rozpore s mojim siestym zmyslom, intuiciou. Mam akoby 2 svety. Mne pomaha ked cvicim jogu, cviky na uvolnenia napatia, nam zenam sa vela uklada do panvy. Plus mam rada svoje telo aj ked nie je dokonale. Pozri sa na seba do zrkadla povedz si ze sa mas rada. K zenam patri hudba, tanec, akakolvek tvoriva cinnost co vychadza z podvedomia.

greywolf
11. mar 2025

Zacni sportovat, studena sprcha je vyborna na psychiku. Babska jazda na vikend.

alantroj
11. mar 2025

Rozmyslam nad cim co si napisala. Ja som nikdy nebola krehka kvetinka co chce muzsku ochranu ani od muza neziada vybudovat zazemie. Naopak vzdy som bola hrda na to ze si viem veci zariadit sama aj sa sama zivit. myslim ze to nesuvisi vobec so vzhladom. Ja mam velmi zensku postavu, nosim rada saty, mam dlhe vlasy. Ale necitim sa krehka v zmysle etericka. To ale nemusi byt jediny druh zenskosti. Je aj zena divoka silna s viziami, instinktami. Ja som velmi spontanna, energicka, citim v sebe zivotnu iskru. tym padom pritahujem muzov ktorych laka toto.

karolinakr
15. mar 2025

Podla mňa ženskosť v sebe žena má alebo nemá..Nedá sa to naučiť..má rada samu seba, ovláda ženske zbrane a vie si nimi mužov podmaniť..vyžaruje také niečo, že muži sa okolo nej krutia ako osa okolo medu a je jedno v akej funkcii, kariere alebo pozícii je..
Dve take predstavitelky ženskosti, podla toho, čo som čitala ich životopis, boli Liz Taylor a Marilyn Monroe

autor
16. mar 2025

@karolinakr Tak to mi príde ako hlúposť, lebo všetko sa vie človek naučiť, keď veľmi chce. Aj ty vies byť taká. 😄 Len to chce čas, prax atd. Aj Marilyn na tom pracovala a keďže ako herečka, tak mala lepší priestor skúšať rôzne techniky. Ale napr ja som taká bola. Chlapci ma obletovali. Lenže mne to často bolo vyčítane. Chlapci, ze "som ich natahovala". Dievčatá kt. má nepoznali ma ohovarali, že manipulujem s chlapmi. Ze vraj úmyselne. Dokonca ma raz aj kamošky nezavolali von, ked spoznavali jedných, lebo ze vraj vždy ked spozname niekoho v partii tak isiel po mne a ich si uz nevšimol. Našťastie to bolo s kamoškami len krátke obdobie. Ale vidis.. presli viac ako 10 rokov a ja som sa to uplne odnaucila. Musim znova nájsť samú seba asi. Vtedy som bola viac aj sebavedomá, aj som sa menej bála, ze by ma niekto súdil. Teraz sa bojím každej kritiky. Každému sa chcem páčiť a pritom ked mi to bolo jedno tak som to aj mala. 😄

anketkarka
16. mar 2025

@autorka To čo si opísala bola iná forma toto, čo citiš teraz. Chcela si si dokázať, že si najlepšia, lepšia ako kamošky a naozaj si tých chlapov manipulovala. To nie je zdravá forma ženskosti.
@karolinakr Marilyn bola chorý človek, a preto skončila ako skončila. So zdravou ženskosťou ona nemala nič. To si použila teda zlý príklad. Ona si potrebovala niečo dokazovať. Každá žena môže byť ženská. Je na nej. Niektoré ženy ženskosť ani nechápu, takže nevedia ani prejaviť svoje ženské Ja. Súčasná spoločnosť ich pri tom vôbec nepodporuje. Aj tu na MK pekne vidieť ako niektoré ženy chcú hrať chlapskú hru a odsúdia iné ženy za ženskosť. Samé ženy medzi sebou popierajú ženskosť, nevedia sa podporiť. Tak to chlapi len využívajú. Hodí sa im to.

anketkarka
16. mar 2025
autor
16. mar 2025

@anketkarka Ja som ich nijak vedome nemanipulovala ani som nechcela byť lepšia. 😄 Vravim, že ludia mi to vyčítali ale nikdy to nebola pravda. Ja som sa v tom čase nejak ani o chlapcov veľmi nezaujímala. Aj ked som im povedala, že vzťah nechcem a že sa mi nepacia, tak stále to brali ako challenge a za to ja nemôžem.

S Marilyn máš asi pravdu. Videla som o nej, že ona si trénovala rôzne pohyby a gestikuláciu a že čo má povedať. Čo je okej, ale ani zdravé vzťahy asi nemala. No ani pekné detstvo keď dobre pamätám.

autor
16. mar 2025

Praveze vtedy som sa nijak nesnazila o priazeň chlapcov. Bolo mi to ukradnute ci sa im pacim, dokonca aj aky maju na mna nazor. A bola som ku nim niekedy aj zbytočne hnusná. Niekedy slovne, niekedy ignoráciou. Napriklad aj ked na mňa hovoril jeden chlap, tak som odišla a ignorovala a aj tak som sa mu potom páčila. A teraz mi príde naopak, že aj keď sa snažím byť milá a zapracovala som na svojej osobnosti, tak už taký záujem nie je.

anketkarka
16. mar 2025

@autorka bolo to podvedomé. Nie zámerné manipulácie. Ľudia nás vidia inak ako sa vidíme my. Keď Ťa tak vnímalo viac ľudí, tak to nebolo ich ale Tvoje. Ak by to bol jeden muž a jedna kamarátka, tak to mohlo byť ich. Ak to bolo viac ľudí, tak to bolo Tvoje nevedomé správanie v nejakých podvedomych vzorcoch.
Merylin mala svoje traumy, bojovala s nimi po svojom. Potrebovala pomoc a nemala to šťastie na správnu osobu. Ani krása jej nepomohla a peniaze už vôbec. Možno ešte viac jej to uškodilo.