icon

Ako riešiť krízu v manželstve spôsobenú alkoholom?

14. sep 2024

Ahojte, s manzelom sme spolu 10 rokov, mame 2-rocneho syna. Pocas tehotenstva som prisla na nejake veci, v ktorych mi klamal.
Najviac sa hadame kvoli alkoholu, pretoze nesmie vecer chybat pivo, poharik, vino, mne to vadi a nechcem dychat so synom tie jeho smradlave vypary. Takze spi vo vedlajsej izbe. On sa neustale obhajuje, ze chodi do roboty zaraba, preco by si nemohol trochu dat. Ja mu na to, ze je alkoholik a ci s tym nevie prestat aspon kvoli synovi. Nech nevidi otecka vecne pod vplyvom.nezabera vsak nic.
ani so synom mi velmi nepomaha. Chodi neskoro z prace, aby som nevidela, ze je zase naliaty, cez vikend sa vzdy zatvori v garazi, nieco opravuje, majstruje. Ked mu poviem, ze sa malemu nevenuje, tak samozrejme opat hadka. Ak je venovanie 15min denne, tak fajn, ale ja si to predstavujem inak.
Ja vecer padam na hubu a on este ocakava, ze s nim budem spavat. Proste sa mi hnusi ako clovek aj chlap.
Samozrejme vsetky moje pokusy o rozhovor koncia tym, ze mi odvrkne nejaku sprostost ako: bije ti mlieko do hlavy? opat mat stavy? Alebo sa so mnou nerozprava.
Na dalsi den sa tvari, ze sa nic nestalo a trepe ako ma lubi.
Dnes sme sa opat nepohodli, kedze sa vybral rano do obchodu a prisiel o 3hodiny pripity. Mam pocit, ze to jeho cely zivot. Len si vypit.
Neviem kedy to zacalo, ci popijal aj predtym, ale nikdy som ho nevidela pit, ani s kamaratmi. Doma sme si tiez nikdy neotvorili ani len vino.
Dnes som sa ho pytala naco sme vlastne spolu, ked nic nefunguje a on mi len povedal, ze je so synom nie so mnou.
Zajtra zase otoci karty, pride a povie ze nas lubi. Proste mi pride ako totalny vymetenec. Co mam robit? Najradsej by som sa rozviedla a nemusela sa za neho hanbit. 😩😩😩
On si neprizna, ze mu to prerasta cez hlavu a ja mam k nemu len odpor, neviem si uz ani predstavit, ze s nim mam spavat a kvoli synovi sa urcite nebudem pretvarovat a obetovat.
Nebavi ma proste cakat, v akom stave pride, kedy pride. Ake mudrosti mi znova povie, ze mi zase bude klamat ze nepil, robit zo mna hlupanu. Vsetko pekne pokazil, vsetko z nasho vztahu vymizlo.

Strana
z2
ahhola
14. sep 2024

@janka830 fandim vam, ale ten tvoj chlap v "remisii" moze byt v takom strese z vlastneho zkyhania, ze dovi. Aby jednu drogu nenahradil inou, ako hovoril mudr. Okruhlica, pacient premohol alkohol, spadol do gemblingu. Ty si vsetko urobila dobre, ale este su tu jeho demoni, bazenie, rozhodene dopaminy. No snad si to podchytila vsas a ziadne ine substitucie nepotrebuje. 🌷

janka830
14. sep 2024

@ahhola môže byť .

Odkedy je takto veľa veľa sa rozprávame ... Povedal že cítil neskutočný tlak v práci a potom doma . Máme viacej deti a tým že som MD/RD tak je to finančne na ňom.
Prvé mesiace boli náročné , bol ochotný ísť aj na liečenie ale chcel skúsiť bojovať sám ( liečenie nevyužil nakoniec ) .
Sám hovorí že je rád , že vidí veci úplne inak ako pred tým . Že je super že môže kedykoľvek sadnúť do auta a nerozmýšľať či píl . Keď sme boli aj na rodinnej oslave , tak sám povedal že pohľad na opitého človeka nie je nič príjemné . Že ho to zatiaľ neláka . Uvidíme čo nám život prinesie ...

Nebudem tvrdiť že viem že nebude piť , ja ho ani netlačím . Nemám rada keď niekto robí veci lebo ho do toho tlačia . Ja si vážim že to spravil bez pomyselného nožíka na krku ( nemám pocit že by som ho vydierala) . Bolo to jeho rozhodnutie aj teraz je .

Aj dcéra je na neho hrdá , veľmi je šťastná . S ňou sa tomto veľmi veľa rozprávame . Táto skúsenosť nám veľa zobrala ale na druhej strane aj nám dala .

Dúfam že sa to nebude opakovať , iné mi neostáva.

greywolf
14. sep 2024

Dat si jedno pivko v lete vecer je fajn. Ak si da 1 (slovom jeden poharik) vecer moze byt tiez ok. Ale ak kazdy den je toho viac, potom je alkoholik.

ema22270
15. sep 2024

@tenerifka on pije lebo s nim nespi? To si snad robis nejaku srandu 🤔🤔🤔

tenerifka
15. sep 2024

@ema22270, nie, ziadnu srandu si nerobim. Ak by sme sa spytali manzela, ako to vlastne je, mozno by povedal inu verziu, ze je nestastny, lebo zena ho odmieta, ze ho nepocuva, ked vola po tom, aby boli spolu..... Ze si da obcas pivo alebo pohar vina (ved ako normalny clovek paneboze), a uz nañho krici.... Ze nikdy nie je opity, atd.... Len autorka vie, ako to vlastne je a ci chce manzelstvo zachranit, lebo ak maju spolu 2-rocne dieta a su spolu 10 rokov, tak pred tymi 2 rokmi bolo vsetko ok. Co sa stalo?..... Hm. Poodielal sa predtym na chode domacnosti, alebo len teraz posledny rok jej zacalo vadit, ze nespolupracuje?
Je to zacarovany kruh, nikto nechce ustupit. Ona je frustrovana doma, on chodi do prace a po prichode nañho huci, nespi s nim, tak sa ani domov netesi. Potom si da jedno pivo, jej sa chce z neho grcat, ale on chudak jej este povie, ze ju lubi.
Rozviest sa je velmi jednoduche, lebo nevieme robit kompromisy a priznat si aj svoju davku viny, snazit sa zapracovat na vztahu.
Ta kniha ma aj pokracovanie-Preco muzi klamu a zeny placu. Ja som obidve citala este ako mlada 30-rocna zena a vdaka nim som vela veci pochopila a mozno aj preto mi manzelstvo dobre funguje 25 rokov, naozaj doporucujem precitat.

Autorka, ak manzelstvo zachranit nechces, rozved sa, nic jednoduchsie nie je. Ale ak chces, da sa to, ale chce to kompromisy z obidvoch stran ( najma on alkohol a ty nezaujem oñho ako muza) , a len ty sama vies, ci to vlastne este chces, ak sa ti muz uz zhnusil do stadia, ze neznesies, aby sa ta ani dotkol, tak niet cesty spat.

gribka1
15. sep 2024

@tenerifka Lenže ty nevieš, prečo pije tento pánko, áno sú presne prípady, ktoré popisuješ, lenže tiež to nie je také jednoznačné, kde a prečo sa to stalo. Autorka nepodpisuje všetko, kto vie, kde je pes zakopaný. Ani človek sa neopiíja len kvôli nedostatku sexu. Veľmi zjednodušene povedané.

autor
15. sep 2024

Ale tu bohuzial nejde o jedno pivo, ani jeden poharik. Tu ide o skryvanie alkoholu po domacnosti, prelievanie ho do plastovych flias od mineralok. Neustale z neho tiahne a mam podozrenie, ze si dava uz aj rano pred odchodom do prace. Ja som pred otehotnenim nemala cuch a teda je dost mozne, ze popijal a ja som to necitila.
Sex sme mali casto a klapalo nam to, kym mi nezacal hovorit ake mam po porode otrasne prsia a brucho, necitila som sa komfortne a hlavne pritazlivo, ked ma stale kritizoval. Nie som nejaka rozkysnuta knedla, mam normalnu vahu ale bohuzial mi ostali nepekne strie na bruchu a manzel ma nazyval zebrou. Neviem preco potom ocakaval sex.
S malym mi nepomahal, max ho vzal na 10min kym som sla do sprchy.
Zaroven z neho coraz viac tiahlo a mna jeho dych odpudzoval. Ale dakujem za pohlad, ze je to mojou vinou a on je v tom vlastne nevinne.

enmery
15. sep 2024

Nie, nie je to Tvojou vinou, okrem tej jednej baby Ti tu napísali všetky, že je to zlé a áno, takto sa správa alkoholik. Máš tu aj príbeh ženy, ktorá to prežila. Jediné, čo ho môže nakupnúť k tomu sa dať liečiť, priznať si to a prestať piť je možno fakt Tvoje ukončenie. Ak ním nepohne ani to, nepohne s ním už nič. Ja sa Ti osoravedlňujem za tie komentáre, ktoré Tvoju situáciu vôbec nechápu.🙄🙏❤️

Strana
z2