icon

Ako riešiť sex bez ochrany?

miska098
Dnes o 07:07

Ako riešite sex keď už detičky mate a už nechcete , týka sa to najmä tých mamičiek ktoré neuznávajú akúkoľvek ochranu z kresťanského hľadiska

Strana
z6
tenerifka
Dnes o 07:09

@miska098 tak v tvojej situacii bud vazektomia u muza, sterilizacia u teba, alebo nesexovat

pr85
Dnes o 07:09

@miska098 Metódy PPR (prirodzeného plánovania rodičovstva) napr. Billingsova, symptotermalna, atď.

pr85
Dnes o 07:10
@tenerifka

@miska098 tak v tvojej situacii bud vazektomia u muza, sterilizacia u teba, alebo nesexovat

@tenerifka Pýtala sa na kresťanské hľadisko a vazektomia a sterilizácia sú hriechy.

anonym_583ca9
Dnes o 07:22

Z krestanskeho hladiska nemas co rozhodovat ci chces alebo nechces, musis prijat, co ti pan nadeli. Milujte sa a mnozte sa, na to ste v manzelskom zvazku.

anonym_2d83ce
Dnes o 07:25
@anonym_583ca9

Z krestanskeho hladiska nemas co rozhodovat ci chces alebo nechces, musis prijat, co ti pan nadeli. Milujte sa a mnozte sa, na to ste v manzelskom zvazku.

@anonym_583ca9 hlúposť, dostali sme dar slobodnej vôle a to platí aj pri otázke detí, normálny veriaci vie, že má mať toľko detí koľko uživí

anonym_3d865c
Dnes o 07:28
@anonym_583ca9

@anonym_583ca9 Amen. A Pan bude aj zivit ten kopec deti, co mi nadeli?

tenerifka
Dnes o 07:38
@anonym_3d865c

@anonym_583ca9 Amen. A Pan bude aj zivit ten kopec deti, co mi nadeli?

@anonym_3d865c ano, spolu s panom fararom

anonym_583ca9
Dnes o 07:38
@anonym_2d83ce

@anonym_583ca9 hlúposť, dostali sme dar slobodnej vôle a to platí aj pri otázke detí, normálny veriaci vie, že má mať toľko detí koľko uživí

@anonym_2d83ce v tom pripade si dostala aj slobodnu volu zvolit si antikoncepciu. Ale ak ju niekto neuznava z krestanskeho dovodu, tak potom asi slobodnu volu nema.

patrike
Dnes o 07:39

Ake krestanske hladisko myslis ? Katolici - prirodzene metody, nic ine. Ine cirkvi, napriklad ECAV : antikoncepcia povolena.

anonym_834a0e
Dnes o 07:40

@miska098 som kresťanka, keď som nechcela otehotnieť používali sme kondom. Nevidím na tom nič hriešne keď si manželia chcú prejaviť telesne lásku ale vedia, že ďalšie dieťa by neuživili. To je zodpovednosť, nie hriech.

anonym_583ca9
Dnes o 07:41
@pr85

@miska098 Metódy PPR (prirodzeného plánovania rodičovstva) napr. Billingsova, symptotermalna, atď.

@pr85 pytala sa na antikoncepciu, nie pokusy s vlastnym telom

patrike
Dnes o 07:51

Ak si katolicka, tak ziadas drevene zeliezko v tvare kruhoveho stvorca. Bud plne akceptujes oficialne stanovisko a dokumenty cirkvi, ako ti ich prezentuje PR85 alebo sa zariadis po svojom, cize cast toho, co uci cirkev zavrhnes, pripadne prestupis k evanjelikom.
Pocit zo styku s kondomom nevyhovuje manzelovi alebo tebe, tak zostava hormonalna antikoncepcia alebo sterilizacia na jednej alebo oboch stranach. Nedaj sa nahovorit na "prirodzene metody", lebo pridu dalsie deti.

anonym_962dff
Dnes o 07:51

Billingsova metóda. Na začiatku to príde trochu zložité, ale dá sa v pohode spraviť kurz: https://billingsovametoda.sk/kurzy-a-akcie/. My sme sa ho zúčastnili a v pohode. V podstate 100% istotu máš pár dni po ovulácii do menštruácie, tam je nemožné otehotnieť. Počas menštruácie je možnosť otehotnieť, ak budeš mat krátky cyklus, takže tam sa vôbec neodporúča a pred ovuláciou sa musis sledovať, či neprichádza ovulácia.

Inak všetky cirkvi mali zakázanú antiku do nejakého 20 storočia, len RKC nepodľahla novým trendom. A ano, je veľa rimokatolikov, čo používa ochranu a chodí na prijímanie, hoci podľa RKC je to ťažký hriech. Stretol som sa však s viacerými kňazmi, ktorí to tak neberú a vedia ti to povoliť, hlavne ak máš po sekcii atd.

Nechápem načo sa tu ozývajú ateisti, keď sa nikto nepýtal na ich názor 🙂

anonym_962dff
Dnes o 07:53
@anonym_583ca9

@pr85 pytala sa na antikoncepciu, nie pokusy s vlastnym telom

@anonym_583ca9 pýtala sa kresťanov a nie ateistov 🙂

anonym_ea1ed3
Dnes o 07:55

Na základe čoho si myslíš že kresťan nesmie používať akúkoľvek ochranu?
Kresťan má zakázaný sex mimo manželstva, môže mať iba jednu manželku. Boh považuje za život už zárodok od počatia. Antikoncepcia ktorá by zabila život po počatí je pre kresťana neprijateľná.
Antikoncepciu metódou prerušovaného sexu poznali už židia pred Kristom.

anonym_834a0e
Dnes o 07:58

Počítať si dni a sexovať len vtedy keď nemôžem otehotnieť je zodpovedné ale nasadiť si gumu je hriech? V oboch prípadoch predsa konám tak, aby som neotehotnela, v čom sú tie podmienky iné?

anonym_257b28
Dnes o 08:01
@pr85

@pr85 tomuto fakt nerozumiem - ved aj tu sa snazis zabranit rodicovstvu. Nie je to pokrytecke? Navyse, Boh dal ludom rozum, tak mi pride nornalne ho pouzivat, ked uz deti nechcem a branit sa pocatiu efektivne.

anonym_962dff
Dnes o 08:01
@anonym_ea1ed3

Na základe čoho si myslíš že kresťan nesmie používať akúkoľvek ochranu?
Kresťan má zakázaný sex mimo manželstva, môže mať iba jednu manželku. Boh považuje za život už zárodok od počatia. Antikoncepcia ktorá by zabila život po počatí je pre kresťana neprijateľná.
Antikoncepciu metódou prerušovaného sexu poznali už židia pred Kristom.

@anonym_ea1ed3 Opakujem, pýtala sa na kresťanské hľadisko a podľa RKC (a donedávna aj iných cirkví) je antika ťažký hriech. Nikto ťa nenúti byť veriacim. A prerušovaný sex je reálne podstatne rizikovejší ako Billingsova :D ... veď tam je to 50 na 50. Billingsova metóda, ak sa ju dobre naučíš je 99 %. Poznám viaceré páry, čo na nej fungujú dlhé roky a funguje im. Nehovoriac o tom, že keď chceli otehotnieť tak sa im tiež cez túto metódu podarilo hneď

anonym_2d83ce
Dnes o 08:02

hej farári žijúci v celibáte budú rozkazovať ženám koľko majú mať detí

anonym_962dff
Dnes o 08:04
@anonym_2d83ce

hej farári žijúci v celibáte budú rozkazovať ženám koľko majú mať detí

@anonym_2d83ce Nikto ťa nenúti byť súčasťou RKC spoločenstva 🙂 majú nejaké pravidlá a kto chce byť súčasťou ich dodržiava. A Gregokatolícky kňazi napríklad nemusia byť v celibáte.

anonym_aeef90
Dnes o 08:06

Ahoj, mame konecny pocet deti a jedno ani nie je zdrave, ale prijali sme ho. U nas ziadne nespolahlive PPR neprichadzaju do uvahy. Jednoducho mi pan Boh nadelil aj zdravy rozum, aby som vedela, ze zodpovednost voci mojim aktualnym detom a aj manzelovi je istota ziadneho dalsieho tehotenstva, dietata, rizika. Volili sme antikoncepciu, ktora nenici uz vzniknuty zivot, ale zabranuje splynutiu spermie a vajicka. Verim, ze Boh pozna nasu situaciu a umysly, a podla toho na to aj pozera.

Ked zacinala moda okolo PPR, moja babka z dediny s neukoncenou skolou sa spytala: a aky je v tom rozdiel, ci si clovek odopiera sex alebo natiahne kondom? Oboma sposobmi vyjadruje, ze tie deti uz (alebo aktualne) nechce a neveri tomu ze "dej sa vola Bozia".

anonym_482ea5
Dnes o 08:07

@miska098 tak buď žiješ podľa niekoho pravidiel, alebo podľa svojich. Daj si len otázku, či cirkev sa ti postará o 11 detí. Asi nie čo? Tak potom nech mi nikto nekecaj do ochrany pred takou "pohromou" ...

anonym_2d83ce
Dnes o 08:10
@anonym_962dff

@anonym_2d83ce Nikto ťa nenúti byť súčasťou RKC spoločenstva 🙂 majú nejaké pravidlá a kto chce byť súčasťou ich dodržiava. A Gregokatolícky kňazi napríklad nemusia byť v celibáte.

@anonym_962dff áno viem o grécko-katolíckych kňazoch, tí majú rozum na rozdiel od rímsko-katolíckych, keby sa mohli ženiť a milovať ženy nemuseli by byť pedofilní

anonym_834a0e
Dnes o 08:11
@anonym_2d83ce

@anonym_962dff áno viem o grécko-katolíckych kňazoch, tí majú rozum na rozdiel od rímsko-katolíckych, keby sa mohli ženiť a milovať ženy nemuseli by byť pedofilní

@anonym_2d83ce o tomto diskusia nie je, aj keď mám rovnaký názor, svadby sa zakázali aby rodina a deti nebrala majetky cirkvi.

anonym_962dff
Dnes o 08:12
@anonym_2d83ce

@anonym_2d83ce Aha, takže ľudia, ktorí si nevedia nájsť ženu sú automaticky pedofilní. Dobre 🙂 A ešte mi daj štatistiku, koľko je takých prípadov medzi učiteľmi, táborovými vedúcimi, doktormi ....

anonym_962dff
Dnes o 08:13
@anonym_482ea5

@miska098 tak buď žiješ podľa niekoho pravidiel, alebo podľa svojich. Daj si len otázku, či cirkev sa ti postará o 11 detí. Asi nie čo? Tak potom nech mi nikto nekecaj do ochrany pred takou "pohromou" ...

@anonym_482ea5 veď ti nikto do ničoho nekecá 🙂 rozhoduješ sa sám. RKC dáva nejaké pravidlá a už je to na tebe. Kto ťa núti?

anonym_ea1ed3
Dnes o 08:14
@anonym_962dff

@anonym_ea1ed3 Opakujem, pýtala sa na kresťanské hľadisko a podľa RKC (a donedávna aj iných cirkví) je antika ťažký hriech. Nikto ťa nenúti byť veriacim. A prerušovaný sex je reálne podstatne rizikovejší ako Billingsova :D ... veď tam je to 50 na 50. Billingsova metóda, ak sa ju dobre naučíš je 99 %. Poznám viaceré páry, čo na nej fungujú dlhé roky a funguje im. Nehovoriac o tom, že keď chceli otehotnieť tak sa im tiež cez túto metódu podarilo hneď

@anonym_962dff veď kresťania sa majú riadiť učením Krista, na základe čoho si dospela k záveru že antika je ťažký hriech?
To že toto učenie o ťažkom hriechu manželského sexu bez plodenia detí, dokonca horšom hriechu ako nevera pribudlo do cirkvi v roku 400 n.l. od Augustína?
Pričom Ježiš ani apoštoli nič také neučili. Keby to bol ťažký hriech tak by sa tom zmienili aby varovali kresťanov nech sa vyhýbajú takému hriechu.

anonym_2d83ce
Dnes o 08:16
@anonym_962dff

@anonym_2d83ce Aha, takže ľudia, ktorí si nevedia nájsť ženu sú automaticky pedofilní. Dobre 🙂 A ešte mi daj štatistiku, koľko je takých prípadov medzi učiteľmi, táborovými vedúcimi, doktormi ....

@anonym_962dff tak si prečítaj o tých státisícoch detí čo boli zneužité cirkvou, je veľa zdrojov
autorka - za mňa je kondóm na rovnakej úrovni ako Billingsova metóda, proste chceš sex s istotou toho, že neotehotnieš, čiže kľudne použite kondóm

anonym_962dff
Dnes o 08:19
@anonym_2d83ce

@anonym_962dff tak si prečítaj o tých státisícoch detí čo boli zneužité cirkvou, je veľa zdrojov
autorka - za mňa je kondóm na rovnakej úrovni ako Billingsova metóda, proste chceš sex s istotou toho, že neotehotnieš, čiže kľudne použite kondóm

@anonym_2d83ce áno boli, tak ako boli státisíce detí zneužívané v školách, nemocniciach, táboroch atď. Odsudzujeme teraz všetkých učiteľov na základe chorých jedincov? Reálne príde ti normálne zhadzovať niekoho prácu, lebo niekto z tej skupiny je zlý? A najviac zneužívaných detí je v rámci rodiny ... Žiaľ. Sú teraz všetky rodiny zlé?

anonym_ea1ed3
Dnes o 08:26
@anonym_962dff

@anonym_2d83ce áno boli, tak ako boli státisíce detí zneužívané v školách, nemocniciach, táboroch atď. Odsudzujeme teraz všetkých učiteľov na základe chorých jedincov? Reálne príde ti normálne zhadzovať niekoho prácu, lebo niekto z tej skupiny je zlý? A najviac zneužívaných detí je v rámci rodiny ... Žiaľ. Sú teraz všetky rodiny zlé?

@anonym_962dff je rozdiel ako sa s tým vysporiada zamestnávateľ
učiteľ, lekár, animátor je postavený pred súd a potrestaný, obeti je poskytovaná pomoc

keď s o zneužívaní kňazom dozvedia predstavený, kňaz je v tichosti presunutý na inú faru kde môže pokračovať v zvrátenom konaní a zneužívanie je tutlané, obeť je obviňovaná farníkmi
tu má "zamestnávateľ" spoluvinu na tomto hriechu

Strana
z6