icon

Ako riešiť vzťah s narcistickým manželom?

22. jún 2024

Myslím si, ze manzel ja realne chory/narcista, samozrejme si to neuvedomuje a neprizna …. Ale denne napriek tomu, ze ja vsetko doma robim, tak je schopny mi do oci tvrdit, ze ja doma robim bordel a on po mne upratuje, ja normalne v ten moment neviem, co mam robit, co odpovedat, on to realne hovori, ze tomu veri …. Potom mi nadava, ked mu argumentujem, co samozrejme v konečnom dosledku nikam nevedie, zacne mi hovorit, ze som chudera, spodina, debilka, s ktorou sa vlastne neda na urovni rozpravat, lebo hovori len debiliny …. Ja sa nemozem rozviest, nemozem aktualne odist, jeho rodina je dost prachata, bolo by to peklo, deti by mi este vzal, ja potrebujem prezit nez deti trochu odrastu … neplakat kazdy den, lebo samozrejme, ked kazdy den vsetko robim a on mi do oci hovori, ze nic nerobim, potom zacne nadavat, mne je do plaču …. Len vzdy ma zatiahne do toho, ze ma vytoci /samozrejme, ked vsetko robim a on mi do oci povie ze nerobim nic/ a pustim sa do argumentov a za chvilku urazky a plač …

sashabb
22. jún 2024

Spýtala by som sa ho načo s takou "sprostaňou" ktorá nevie ani upratať žije? 🙄 Akože ja vždy pri takýchto témach rozmýšľam, čo toho chlapa pri tej žene drží, ak je taká neschopná ako tvrdí. Hej viem, zvyšuje si ego. Ale tak celkovo by ma zaujímalo, čo by ten chlap odpovedal.

autor
22. jún 2024

@0silvia0 chcem, ale chcem pockat kym budu deti trosku vacsie trosku

alickapusinka
22. jún 2024

Nemôžem odisť deti musia odrastú .Deti kukajú ako ich primitívny otec týra psychický matku a čo si myslíš čo bude s deti aký vzor im otec dáva budú taký istý ako aj ON. Ak si zdravá ujdi čím skôr zo stresu sú choroby treba ti aby si nedajbože neochorela a čo bude s deťmi. Mne sa zdá že TI to vyhovuje má peniaze držíš ústa a krok. Lebo každá normálna žena čo má IQ a je dospela svoje deti chráni ak deti vidia čo ako sa ich otec sprava k mame dcéra si takého istého nájde a syn bude sa tak správať k svojej žene. Alebo dcéry si nájdu takých mužov ako ich otec.

petravmi
22. jún 2024

Aj ja som mala ex narcistu viem čo to je radím ti chod od neho preč aj keď to bude ťažké ale zvládneš to uvidíš aj ja som si myslela že to nedám ale teraz som šťastná pracujem robím si čo chcem aj mne hovoril že mi malú vezme a bludy a nič stoho rozviedla som sa sním. By som ti tu mohla napísať čo mne robil ale kľudne napíš keď budeš chcieť prajem ti veľa veľa veľa síl

danica2711
22. jún 2024

ak len trošku môžeš, odíď s deťmi čo najskôr. Inak ti (okrem iného) hrozí aj to, že deti preberú jeho názory a onedlho budeš aj pre ne chudera a debil a keď sa konečne odhodláš na odchod, ani nebudú chcieť s tebou odísť... Viem, je to drsné, ale môže sa to stať, tak konaj čo najrýchlejšie

autor
22. jún 2024

@alickapusinka nevyhovuje mi to, ale ja nemam v rpdipch oporu a financie ako on, on to velmi dobre vie

dadis
22. jún 2024

Musis to nejako vymysliet. Vzdy sa riesenie najde. Necakaj, kym sa k tebe tak zacnu deti spravat

autor
22. jún 2024

@dadis no to je pravda, že to možu prevziat ako vzor :(

luccija
22. jún 2024

Len, aby ťa tak nezmagoril, že uveris tomu, že bez neho si nikto, lebo to je častá téma hádok.Moja kamarátka odišla s 3 deťmi a obidvaja VS vzdelani ľudia a takéto peklo doma.Pokracuje to skrz deti, ale odpovedá nutné, nedá sa zatiahnuť do výčitiek, lebo samozrejme ona je na vine, že rozbila rodinu.
Dlhodobo to zanechá následky na sebavedomí, stres...

bora0123
22. jún 2024

Urcite sa najprv daj trosku dokopy a priprav si racionalne plan aj s casovym odhadom kedy by sa dal uskutocnit, ak sa da porad sa s pravnikom (su aj zadarmo poradne online anonymne emailom, tam mozes zacat)

Nezachytila som ako stare su deti? Deti vnimaju velmi vela uz od utleho veku, nie su hlupe vedia ze nieco nie je v poriadku, prosim mysli na ne a odid cim skor, nepotrebuju to vidiet ani ako vzor a tiez sa casto stava ze matka sa na nich zacne prilis citovo spoliehat alebo ako to nazvat a deti by nemali mat vobec takuto ulohu, my by sme ich mali psychicky podporovat viac ako oni nas predsa, aspon do dospelosti 🙂

Ak je muz narcis, nezmeni sa, ak pojde na terapiu pravdepodobne odide s tym ze terapeuta je hlupa chudera co nicomu nerozumie alebo je feministka...terapia by ale mala urcite vyznam pre teba, utriedis si myslienky a terapeut ti moze pomoct s tym planom na odchod

Je to velmi tazke odist, ale ber to ako nieco nevyhnutne pre zdravy vyvin tvojich deti, cakanie kym vyrastu by mohlo na nich zanechat prilis velke nasledky

Ak si foti neporiadok, viem si predstavit ze prve co sa ho spyta sudkyna bude ze preco to neupratal ked je to aj jeho domacnost a ked ma ocividne cas to fotit 🙂

A kym sa na toto vsetko odhodlas a postavis si plan, ignoruj ho, ale tvrdo, uplne vo vsetkom, kup si na drzovku buds a zapni hudbu ked zacne kydat ak si citlivejsia povaha a nevies sa odosobnit, ziadnu konverzaciu nezacni ty o nicom pozitivnom ani negativnom, komunikuj len ked to bude nevyhnutne, upratuj a per iba svoje a detske veci, varenie detto v ramci moznosti
Drzim palce 🙂

sima338
23. jún 2024

zlatko, toto nie je o tebe, ja nepochybujem, že si kvalitná žena a máš svoje veci...len on to nevie, chápeš? Pre nich je toto typické, oni nezvládajú, ak je niekto nedajbože lepší, schopnejší, úspešnejší...nedávajú to, chápeš? A nikdy, naozaj nikdy sa im nezavdačiš

autor
23. jún 2024

@sima338 no toto presne mam pocit, ze ja aj keby sa na hlavu staviam a chodim po nej, tak to nebude dosť jednoducho nikdy, on si vždy nie čo nájde

autor
23. jún 2024

@bora0123 ano, presne asi sa musim nechat jednoducho nezatiahnut do toho …. Naucit sa presne reagovat takto, pustit si nahlas hudbu a podobne, dat mu najavo jasne ignor …. Plus riesit plan, odkladat si paniaze bokom

reddflowerlife
23. jún 2024

Autorka rob si nenapadne do mobilu nahravky ako ti nadava aby si mala dokazy.

reddflowerlife
23. jún 2024

Ked nieco upraces, odfot si to, zapis si datum a co si pratala. Odfot vsetko popratane stale, aby si mala dokazy ze si vymysla

reddflowerlife
23. jún 2024

Nehovor mu ze si to uchovavas ani fotis. To maj len pre seba v rezerve. Zmen si heslo do mobilu a od gmailu, a na gmaili si ukladaj tieto foto

luccija
23. jún 2024

@reddflowerlife nahrávky na súde neobstoja

autor
23. jún 2024

@reddflowerlife ano, aj to som inak včera urobila, normalne mi doslo az zle, ze vsetko robim a on ze nic, tak sim si pofotila celu umytu kupelnu

reddflowerlife
23. jún 2024

@luccija Viem ale ma aspon nieco, co moze pustit svojej rodine pripadne jeho rodicom .

dadis
23. jún 2024

@luccija Neobstoja, ale moze na sude aspon presne citovat, ake vyjadrenia mal. Ono ti clovek aj casom vytesni. Ak si bude viest podorbny dennik kdesi na subori v google disk, datum, co a ako mi vytkol, csom porobila, fotka a pod....vie si potom utriedit myslienkz v hlave, na sude moze povedat, opakovalo s ato v priemere 10x do mesiaca a pod. Nebude citi pocit vinu, ze o tom rozprava, ze mozno to nebolo az tak zle a podobne, co sa ti snazi mysel povedat a prikraslit a zabudnut. Na to to je dobre, mat data, usalosti, vsetko pre svoju potrebu. A najma, ked bude odchadzat, on bude hrat najmilsieho na svete, len aby neodisla a vtedy ma zena tendenciu zabudnut na vsetko, ist za tym "lepsim" a on casom zacne spochybnovat a zlahcovat jej dovody odchodu. Kazda, co zila s manipulatorom vie, ze neodide na prvykrat. Preto je dobre si viest ppdrbobnu evidencii, fotit a spisovat si vsetko. Casom to urcite pomoze vo vela veciach. Napriklad. Ja som odisla z bytu pred rozvodom s detmi. Pp pobaleni som si nafotila komplet cely byt, co tam ostalo. Vies kolkokrat povedal, ze som vystahovala vsetky veci z bytu? Na fotkach je vsetok nabytok, spotrebice a pod. Vzdy ked to povedal, len som na to reagovala, ze to prvada nie je a mam aj fotodokumentaciu, ktora dolaze jeho klamstvo. Viac to nikto neriesil. A to je milion malych klamstiev a drobnosti, ktore je dobre mat zdokumentovanych, lebo oni klamu o vsetkom a bez jedinej vycitky svedomia, preto treba byt na vsetko pripravena.

autor
23. jún 2024

@dadis ano, mne presne pride, ze on nema vycitky, on to berie ako keby nič zle vlastne nepovie a pritom uplne urazky ….

luccija
23. jún 2024

On sa nezmení a kolecko sa bude zrýchľovať.Najprv ti vynada raz za mesiac potom sa môže zľaknúť chvíľu bude sekať dobrotu atď potom zase výbuch, až to bude denne za niečo.Od neho ani nemôžeš čakať, že mu bude niečo ľúto je presvedčený o svojej pravde a nič iné neexistuje a ty si hlupana, ktorá bude robiť ako povie.Tu nie je ziadna náprava.A tie deti to počujú, keď sa moja kamarátka rozhodli odísť najstarší mal 9 r teraz má 14 a má doma malú kópiu muža.Psychologicka jej stále tvrdila, že si nedala hranice, že toto sa nerobí, ale podľa mňa to s ním nešlo nijako.Ked neupratala, tak zle vychovala deti, keď nie to tak prečo nezmení prácu, neschudne,prečo prečo ..
A nie, nebol taký ja ich poznám 25 r pokým neprišli deti to bol jeden normálny chlap čo aj navaril, stavali dom, trávili sme s nimi chaty, dovolenky.Prisli deti dosť rýchlo za seboua bol z nich nervózny on mal prísnejšiu výchovu ona nie a už to začalo.Aj mu to vrátila tiež mu povedala jeho chyby to bol hrach na stenu.Ked ju začal bolieť žalúdok a nevedela spat tak sa rozhodla.

zuzitka1004
23. jún 2024

Presne toto som mala doma ja, bolo to peklo. Absolútny despota, manipulátor, narcis…. Viem presne akú beznádej prežívaš. Ja som sa rozvadzala keď mala malička rok, bolo to ťažké, ale strašne sa mi uľavilo. Hovoril mi ako to bez neho nezvládnem atd atd. Všetko som zvládla a je mi bez neho 100x lepšie.

autor
23. jún 2024

@luccija presne ako píšeš, on má svoju pravdu a ja ked mu aj hovorim objektivne argumenty, on je na ne schopny uplne absurdne odpovedat, len aby mal pocit, te odpovedal a hotovo …. Pritom jeho odpoved uplne uz o niecom inom napriklad alebo vyhovorka uplne, napriklaf syn bol minule chory a hovorim ze to je laryngitida urcite a zacal mi nadavat ze co sa ja vyjadrujem, tupaňa a isiel so synom doktorke ta povedala laryngitida, tak som sa ho spytala, ci sa mi teraz ospravedlni, ked som mala pravdu a nadaval mi za pravdu bezdovodne a vies co povedal? Ze neospravedlni, lebo ja to nemam pravo hovorit lebo nie som doktor - proste to normalne clovek kuka, ze to co uz je, ked mas jasnu pravdu a on si najde nieco aby sa nemusel ospravedlnit, lebo neuzna tu svoju chybu, to uz jaky argument

autor
23. jún 2024

@zuzitka1004 super, gratulujem ti ze si to zvladla, v dobrom ti zavidim a zelam vsetko dobre … je to strasne s takym clovekom zit

autor
23. jún 2024

@luccija chapeš? To ako keby ti povies na červenu farbu, ze je cervena a ja ti poviem ze ty nie si odbornik na farby takze to vlastne neni pravda a si tupana a nemas pravo sa vobec vyjadrovat …. Proste to uz su take argumenty, ze uplne odveci, len aby sa mohol citit ze on ma pravdu a ked mi povie takyto odveci argument ja uz ostanem ticho, lebo na to uz sa neda nic povedat a on mi povie, vidis uz nemas co povedat, lebo ty si tupá

luccija
23. jún 2024

Rozumiem..nepohnes s ním.Len, aby mal pravdu a dokázal si aký je super.Takyto chudáci sa vybíjajú doma na "slabšej" obeti, alebo deťoch, lebo na silnejšieho partnera nemá.On je vnútorne neisty a bez sebavedomia, preto si to dokazuje na tebe.V práci určite drží hubu a krok.Len vieš...tie deti to vidia, počujú a buď sa ho budú báť, alebo začnú tebou pohrdať ako on.

autor
23. jún 2024

@luccija ano, v praci drzi hubu a krok … dokonca ked ideme niekde na navstevu, tam sa usmieva a oslovuje ma milo a takto …. je mi z toho zle

0silvia0
23. jún 2024

Autorka, oni su navonok velmi milucki, az slizki. Vedia hrat divadielko. Problem je u nich ten, ze su citovo plochi, nemaju vyvinutu empatiu. Maju spravanie dvojrocneho uskriekaneho decka na ihrisku, ked mu druhe decko zoberie lopatku. Vidia len seba a su presvedceni o tom, ze oni maju narok na vsetko, co chcu, no proste ako nezrele decko.
Oni su vsetci rovnaki, je kopec videi a podcastov o narcisoch, pozri Jana Dvoraka, Antoniu Morgan...