icon

Ako zachrániť - obnoviť a znova vybudovať dôveru k partnerovi?

zrada
20. sep 2022

Ahojte. Ani neviem neviem kde začať. Je to ťažké,lebo je to čerstvé. No pripravte si trochu času,bude to dlhé. Chcem sa tak trocha vyrozprávať a zároveň aj nie,no na pochopenie a následné rady od vás,je asi potrebné,aby som začala na začiatku.Nová tu nie som,len som si na túto tému založila nový nick z očividných dôvodov. Takže…. S priateľom sme spolu už niekoľko rokov,už takmer 10. Máme už doma školáčku. Spoznali sme sa a krátko na to som otehotnela. Tehotenstvo aj náš doterajší vzťah bol vrtkavý,asi ako veľa ostatných vzťahov,no vždy sme to akosi ustáli. No teraz to bolo iné. Už dlhodobo to škrípalo z oboch strán,každému z iných dôvodov. Priateľ nie je veľmi komunikatívny,radšej sa zavre a nerozpráva o svojich pocitoch. Nevedeli sme komunikovať spolu o spúste vecí dlhú dobu medzi sebou,aj keď ja som veľmi chcela no nie vždy som to podala pekne,možno tak aby som mala. Skrátka boli chyby na oboch stranách. On je výbušný,ja niekedy tiež a tam to na veľa veciach zlyhávalo. Boli sme veľa času na seba nahnevaní,nikedy aj za hlúposti ale tak sme boli aj niekoľko dní. Samozrejme on to až tak neriešil a stále ma chcel,ak sa chápeme. No ja som vnútri taká,že ak je medzi nami niečo nevykomunikované a nevyriešené,neviem to oddeliť a byť naladená na sexuálnu vlnu. Samozrejme hrdosť po pár dňoch prešla a zas to bolo dobré. Mali sme stavy,že pár dní dobre a pár dní zle. Jednoducho som nevedela zniesť jeho dotyk,ak medzi nami bolo niečo zle,ak mi niečo povedal,čo mi ublížilo. To asi poznáte veľa z vás. No samozrejme po čase to jemu začalo vadiť,že nie som stále tak naňho naladená po intímnej stránke ako bol on. Aj keď sme boli pohádaní,on ma vždy chcel,vždy. Toto ja som nedokázala. Samozrejme s príchodom dcéry sa dynamika vzťahu zmenila,ako to býva a nakoľko sme boli obaja mladí,on ako “mladý chalan” to znášal veľmi zle. Poviem narovinu,vždy som uprednostňovala dcér a jej potreby,on bol druhoradý. Dnes to už chápem a viem,že to bolo zle. No vtedy som to videla inak,nechápala som,že on to necíti rovnako a začalo sa to sypať. Skrátim to tak,že behom tých rokov sa stalo pár krát,že som našla nejaké konverzácie,fotky….ja som sa s malou pár krát zobrala mame niekoľko dní…..nestávalo sa to každého pol roka ale dajme tomu behom tých 10 rokov to bolo
asi 4x….. myslím,že ak poviem,že sme vtedy spolu ostávali niekedy aj kvôli dcére,lebo bola malá,je na mieste. No vždy to bolo viacmenej o našom egu a hrdosti že sme to takto vyhrotili. Najprv sme si nasľubovali alo to bude iné,ale ako to už býva, po pár mesiacoch sme zas skĺzli do strereotypu. Ja som nebola vždy najmilšia a najpozornešia partnerka(to teraz už chápem a priznávam) a on sa vždy uzavrel a zas nehovoril o ničom. Takto to teda bolo ako na kolotoči celú dobu s nami. Od minulého leta sa s nami niečo stalo a dlhú dobu sme boli šťastní,bolo to super,viac sme spolu trávili čas,viac sme sa smiali,myslela som,že to búrlivé obdobie je za nami a konečne je tu ten zralý vzťah,na ktorý som tak dlho čakala. No akosi sme to po čase zasa začali zanedbávať. Ja som ho začala opäť zanedbávať po fyzickej stránke (aj keď v tom období som sa samozrejme považovala za oprávnenú) a on začal byť znova nervóznejší,nepríjemnejší. Dlhú dobu sme si už ani nevraveli Ľúbim ťa. Popravde necítila som to už posledné týždne a keď mi to nevravel on,ja som to
prvá neurobila. A tak sme si to ako hlupáci vracali navzájom a vyčítali si všetko. Už sa dostávame do nedávnej minulosti. Pred skoro dvoma mesiacmi,som už myslela,že to ukončím. Mali sme siahodlhé debaty a nakoniec som to neurobila,lebo som v ňom videla emócie,ktoré som uňho videla asi prvý raz. Nechcel aby sme odišli,záležalo mu na tom,bol skutočne zlomený. Pohlo to somnou a dala som tomu poslednú šancu. No v hlave som už bola akási uzavretá voči nemu,nedokázala som tomu veriť,že to bude iné a dávala som to značne najavo no pritom on sa snažil. Vtedy som to nechcela vidieť,no teraz spätne viem,že áno,snažil. A ja som ho ignorovala,bola som chladná,bála som sa,kedy ma zas sklame a nevenovala som mu žiadnu pozornosť po žiadnej stránke. A to bol ten posledný
bod zlomu v ňom. Začal spávať v obývačke,komunikácia medzi nami už takmer žiadna. Intimita nulová. Uzavrel sa a pomaly to ukončoval. Sám v sebe. Už mi to nepovedal,už si to riešil len sám v sebe a prekonal to,vravel si,že to už nikam nesmeruje,že to už nebude iné. Ja som myslela,že máme len zlý týždeň,že je len nahnevaný a že to prejde. Neprechádzalo to. Z týždňa boli dva a padali už vety typu:Ja som už skončil,Už to viac nechcem. Stále som si nepripúšťala,že je koniec,no on už s tým skoncoval. Až jeden deň som sa spýtala,ani sama som
to nečakala,či niekoho má a odpoveď bola kladná. Zrútila som sa. Hádzala som so všetkým okolo z beznádeje. Plakala som,pýtala som sa prečo,nečakala som,že by sa to skutočne mohlo stať ale bola to pre mňa facka. Stále som sa mala
za obeť,že on je zlý a ja tá hodná. Ale ono to vždy nie je jednofarebné. Povedal mi,že on už si tou fázou prešiel,prechádzal si tým sám v tichu,keď ja som neprichádzala. Možno som tomu mohla zabrániť. Možno da to dalo zvrátiť. No bola som príliš hrdá a asi mi na tom ani nezáležalo,bola som ľahostajná. Myslela som,že predsa nemôže odísť a hľa….stalo sa to a ja dom bola šokovaná. Zranená,zradená,zlomená. Zrazu sa tam vo mne prebudil ten starý zabudnutý cit,ktorý som dávno pochovala. Zrazu mi došlo,že ho stále ľúbim. No už bolo neskoro. On už sa pohol ďalej a nechcel sa vracať. Bola som na dne. Plakala som,prosila som,chcela som sa rozprávať….zrazu. No bolo neskoro. On už nechcel. Nezvládala som to najlepšie. Niektoré dni som len presedela v obývačke na gauči a pozerala do prázdna. Keď mi to oznámil,že niečo nové začal,poznali sa len týždeň. Ešte tam nič neprebehlo. Bola som v nádeji,myslela som,že nie je nič stratené,že hľadá niekde len obdiv a záujem,keď doma ho nemal.No v ten deň,ked mi to povedal,sa to medzi nimi stalo. Doslova po tom,čo som sa doma psychicky zrútila,chladne odišiel a ešte v ten večer sa to…..Vtedy mi to ešte nepriznal až nejakú dobu na to. Postupne ako bol už ku mne úplne chladný a odmietal sa rozprávať,som bola len sama so sebou. Nemam som chuť sa o tom s niekým rozprávať. Mala som dosť čo robiť aby som sa nerútila pred dcérou,ktorá stále ešte nič netušila. Len som bola doma a celé dni preplakala,nebola som schopná ani stáť. Po čase sme začali aspoň trochu komunikovať,chcela som vedieť,čo sa bude diať,netušila som,ako budeme teraz fungovať. No on nechcel vysvetlovať nikomu nič. Nevedela som,ako si to predstavuje,takto fungovať,že ja budem doma s dcérou a on si príde domov kedy chce. Narastal vo mne hnev. Stále mi len opakoval,že už to nechce lepiť a že je skutočne koniec. Nedivím sa,veď vieme aké sú všetky začiatky. Krásne,nové,nepredvídateľné. Ťažko to prebije niečo,čo tak dlhú dobu nefungovalo. Začala som si pomaly do hlavy pripúštať,že sa to vážne deje,že budeme musieť dcére ppvedať,že predáme dom a že to už nikdy náš domov nebude. Bol to skľučujúci pocit. Pozerať sa na naše fotky na poličkách a rozmýšľať nad tým,že je to už minulosť. Chcelo sa mi zomrieť v také momenty. Lenže som začala prijímať,že nemôžem niekoho prinútiť aby ma miloval a chcel byť so mnou,keď som ho sama toľko odháňala. Začala som vnímať,že nie len on robil chyby,ale aj ja som chybovala a niekedy veľmi. Odišli sme s dcérou na víkend do hôr. Najprv to bolo pre mňa veľmi ťažké,neboli sme nikdy nikde samé dve. Vždy ako rodina. No snažila som sa pred ňou,aby si to užila,aby to bol náš výlet,aby sme si ho užili a nemysleli na nič. Začala som nabera iný pohľad na vec. Už som sa nechcela ľutovať,prosiť a ponižovať. Začala som sa vnímať inak. Zmeniť prodstredie nakoniec bol dobrý nápad a keď ja som sa začala vidieť inak,zrazu som sa aj cítila inak. Prišli sme domov z víkendu a zrazu som nebola uplakaná žena čo prosí,zrazu som vedela povedať,čo chcem a čo nechcem. Povedala som,že ak trávil celý víkend niekde inde,že si želám,aby sa tam vrátil a že doma si ho neprosím. Zarazil ho môj nový prístup. (vtedy som ešte stále nevedela,že tam už medzi nimi prebehlo fyzično). Zrazu povedal,že sa nikam nechystá. No ja som to videla ako nejaký náznak,že sa veci začnú diať. Ako som bola rozhodná a rázna,niečo sa medzi nami zmenilo. Inak sme sa k sebe chovali a v ten deň sa to medzi nami stalo. Bolo to iné. Iné ako kedykoľvek pred tým. Vášnivé,dravé,takto som to pred tým necítila.Možno niekde v skorých začiatkoch. Na druhý deň,nás vzal s dcérou von s boli sme spolu celý deň,večer sa to stalo zas-niekoľkokrát. Bolo to skvelé. Ale ja ako žena,som si to samozrejme som v tom videla už prísľub návratu,veď ako inak som to mala vidieť..No bola som na omyle. Vždy keď sa TO stalo,videla som na ňom,že aj napriek tomu,aké to bolo vášnivé,chvíľu na to ochladol. Písala som mu do práce,bola som proaktívna,chcela som aby videl,že som si vedomá už aj svojích omylov. No videla som,cítila som,že je niečo zle,že tu niečo nesedí a vtedy som sa spýtala. A vtedy mi až priznal že sa s ňou vyspal. Viac ako pred týždňom. Nedokázal mi klamať. Plakala som doma asi hodiny. Nedokázala som to pochopiť,prečo sa vyspal s ňou a potom doma so mnou. Nečakala som,že by to skutočne urobil ,no nedokázal to skrývať,skutočne ho to trápilo a rozhodol sa mi to povedať. Ale ja som
na ňom videla už niečo iné,že ho trápi aj druhá strana,že mu na nej asi záleží. A to bolo asi najhoršie z tohto všetkého. Už to nebolo len o tom. Dostala som sa na temné miesto,vykričala som mu,že ho nenávidím a nenávidím aj seba,že som sa to vôbec spýtala,že by sol
to radšej nevedela. Ten deň neprišiel domov. A ja som pochopila,že je všetko stratené. Celú noc som nespala,ale dobre som vedela,kde je,aj keď som si to nechcela pripúšťať. Na ďalší deň som sa vzala s dcérou a išli sme rodičom. Už som tam nevedela viac byť,už som sa tam necítila doma,bolo to pre mňa pošlapané. Všetky tie roky pre mňa boli pošpinené. Ako keby nič neznamenali. Chcel čas,nevedel čo chce. No ja som nebola schopná takto fungovať,nezaujímalo ma,že nevie čo chce,začala som v sebe riešiť čo budeme robiť,kde budeme bývať, ako bude vyzerať náš život. U rodičov som sa trocha odreagovala no myšlienky boli temné. Ale začala som sa zmierovať so situáciou. Raz spal doma a raz zas nie. Až som jedného dňa bohužiaľ náhodou zistila,kto to je. A áno,bola som tak úbohá,že som jej napísala. Ani jedno zlé slovo,bola som slušná a prečo by som nemala,veď ona za nič nemohla. Možno ani nič nevedela. A to som chcela zistiť. A zistila som,že bol úprimný,k nám obom. Že jej povedal všetko a mne tiež. A to bolo celkom silné zistenie. Takého dospelého som ho ešte nezažila. Cítila som,že už nejaké city k nemu z jej strany sú. Vedela som,že keby chce,tak mi všetko vylíči tak,aby som ho už nikdy nechcela vidieť. No ona taká nebola. Povedala mi,že sa TO stalo len raz. Ten raz. Povedala mi,že sa trápil,že nevedel čo má
robiť,čo chce a do čoho sa dostal. Že u nej hľadal
vlastne nejaké útočisko a kľud. Som rada,že som to urobila. Nechcela som ju prehovárať,ani vyhrážať sa aby ho nechala,taká nie som. Chcela som zmyť všetky pochyby a domnienky,ktoré som si vo fantáziách vymýšľala. Nakoniec to bola debata dvoch dospelých žiem a ja som za to bola rada. Tam som si to v sebe vlastne všetko upratala a povedala som si,že je všetko sko má byt a asi sa to malo stať presne takto. A konečne som prijala realitu. A chcela som,aby ju prijal aj on,ale bývať spolu a hrať sa pred ostatnými na rodinu,to som už nechcela. Chcela som to vyriešiť a tak som chcela,aby sme to vysvetlili dcére spou,nie len ja,ale aby prevzal zodpovednosť. A tak som jedného dňa prišla s dcérou domov,posadila som ju medzi nás a s prichystanou rečou v hlave som chcela,aby sme jej mierne a jemne vysvtelili,čo sa deje a ako teraz bude vyzerať náš život. Ak máme odísť,aby to vedela a pochopila. Ak tam ostaneme my a odíde on,aby to vedela a pochopila. A zrazu sa stalo niečo,čo som absolútne nečakala. Pozeral na nás
a povedal,že nechce o nás prísť,že nechce aby sme odišli. Ja som bola mierne šokovaná. Myslela som,že už je pevne rozhodnutý. Bola som zmätená. S dcérou sme odišli a medzi dverami som mu povedala,že ak je zaľúbený nech ide,že sa už nehnevám,ale že spolu už bývať nemôžeme. O pár minút mi prišla sms,že to ukončil,že si uvedomil,že zaľúbený nie je,až keď som to vyslovila nahlas. Že chce aby sme sa vrátili domov a že chce byť lepším. Nečakala
som to, bolo mi špatne od žalúdku,točila sa mi hlava. Mala som to v sebe uzavreté,aj keď to bolelo pomyslieť na to všetko, ale prijala som už inú realitu. A teraz toto……nevedela som,čo mám robiť. Vrátila som sa o pár hodín domov s tým,že sa porozprávame. Povedali sme si veľa,aj to čo sme neboli nikdy schopní. Povedal ,že to preňho nič neznamenalo,že to bola preňho potreba ale že ju potom bral už len ako kamarátku ale nikam to nerástlo. Že ho bolelo,ža nám obom ublížil a nevedel sám čo chce. Bolo toho veľa,bolelo to,plakala som,mrzelo nas to,hlavne to,ze sme boli na seba takí,až to dospelo do takej situácie. Nevrátili sme sa domov hneď,potrebovala som pár dní na to všetko to vstrebať. Teraz sme doma,možno si nekto povie ,že som hlúpa a neviem aká. No ja sama neviem,ako sa cítiť. Stále v sebe hľadám odpovede. Stále neviem,či som schopná tomu dať šancu. Stále neviem,či som schopná sa cez niektoré veci preniesť. Aj keď viem,že sme za toto všetko mohli obaja,nie len on. Neviem si sama rady. Jeden deň to chcem skúsiť,na druhý deň
som paranoidná a vo všetkom niečo vidím. Nedokážem povedať,či mu budem schopná veriť,aj keď áno,bol
úprimný a priznal všetko. A preto píšem sem. Nepotrebujem tu čítať hnusné a vysmievajúce komentáre. Chcem tu čítať skúsenosti milých a kultivovaných žien,ktoré si nechcú rýpnuť,ale ktoré si týmto alebo aspoň niečím podobným prešli,či už to dali alebo to nakoniec nezvládli. Je mi jasné,že zabudnúť sa nedá. Chcem vedieť,či je možné budovať všetko od začiatku na nových základoch. Či mi niekedy zmiznú z hlavy prestavy, ako je s inou ženou. Či tam ešte niekedy môže byť dôvera. Či sa dá pracovať na sebe,aby to nebolo ako pred tým,ale ako niečo úplne iné,lepšie,nové. Či sa to dá
prekonať. Dúfam,že sa aspoň pár žien dostalo až na koniec a že si tu prečítam pár milých reakcií. Ďakujem za každý komentár.

mistymay33
20. sep 2022

@zrada Ja som to tiež prečítala celé, tažko radiť, lebo vieme iba tvoju verziu, nepoznáme partnera a nevieme jeho pohľad na vec, ale podla toho, čo píšeš, je zjavné, že by ste chceli vzťah zachrániť obaja. a To je základ, od toho sa dá odpichnúť. Treba na sebe a na vzťahu pracovať, aby sa opať nestalo to isté, odporučam poradnu. Ak bude ochotný vyrozprávať svoj pohľad na vec niekomu nestrannému, ten by vám určite mohol pomôcť, aby ste vedeli spolu komunikovať. Lebo v komunikácii je u vás zjavne problém, možno ty si výbušná a tlačíš na neho a on je tichý, rieši si problémy sam v sebe a potom ked na neho tlačíš, je v nekomfornej zone.

babovka2321
20. sep 2022

Z toho co si popisala, jeho nevera je tvoja chyba. Chvilkove zle obdobie nie je dovod na neveru, ale z tvojich slov ty si vlastne 10 rokov polovicu casu ofucana a urazena za somariny a odmerana k nemu, ja ho skor obdivujem, ze on to chce skusat este s tebou, on by mal byt ten, co rozmysla, ci to s tebou este ma zmysel vobec 🙈len to nelepte pre idylku stastnej rodinky, ak neviete na vztahu pracovat (co ocividne neviete, ked sa hadate uz 10 rokov pre hluposti)

sari24
20. sep 2022

Mne to príde, že vy nie ste partneri, ale hráte hru na mačku a myš. Vy proti sebe súperite a vôbec ste za 10 rokov nepochopili, že vzťah nie je o súperení.
Obaja ste na seba večne urazení a hlavne ty. Jasne, že s tebou už nechce komunikovať. Žiaden chlap nemá rád zbytočnú hystériu a teatro v podobe odchádzania k rodičom. Pokiaľ ma chlap nebije alebo iným spôsobom netýra tak nikdy nevešiam na nos rodičom naše nezhody. A do toho si to najviac odnesie to dieťa.
Som proti nevere a stále tvrdím, že akýkoľvek problém sa má komunikovať ako riešiť cez posteľ s inou / iným. Ale skús si to obrátiť, že tebe by robil vkuse nejaké scény. Nemala by si možno chuť na niekoho pri kom cítiš aspoň trochu kľudu?
Neviem, zhodnoť si to ako chceš, ale ak túžiš po náprave vo vzťahu, tak by som v prvom rade začala komunikovať ako dospelá ženská, prestala sa odúvať a ver mi, že aj on zmení svoj postoj.

hendikep
20. sep 2022

precitala som to cele, zazila som nieco podobne s mojim terajsim manzelom.. chodili sme spolu 5 rokov, to bol taky zlom dvojtyzdnova pauza a stretavanie s inou zenou, tiez som si uvedomila ze som si ho vo vztahu nevazila… on pochopil ze o mna nechce prist, takze sme sa k sebe vratili, vztah to utuzilo a uz sme spolu 11 rokov z toho 4 ako manzelia. Je jasne ze sa mate radi, mate spolu dieta… bola by skoda nezabojovat.. tie co Ti tu radia ze si 10 rokov ublizujete asi neboli v dlhodobom vztahu… no ten sa meni roznymi sposobmi a ludia robia vela chyb… dokonale nie je nic 🤷‍♀️

cukrikovavila
20. sep 2022

@zrada ja ťa úplne chápem a myslím si, že to sa ti ešte niekedy vynorí aj po čase, tieto pocity :( ja sama veľmi dobre poznám, čo to je mať rôzne myšlienky, ktoré mať nechcem. Na to ale asi neexistuje žiadny univerzálny návod a chce to vytrvalú a tvrdú prácu. Ak by si to nezvládla / ste to nezvládli sami, určite sa nebojte obrátiť na odborníka, na to sú.
Ja by som možno postupovala tak, že by som sa s partnerom stretla na neutrálnom mieste - nie doma, kde by ťa premohli sentimentálne spomienky, nie úplne osamote, aby ste nemohli kričať, plakať a určite bez dcérky. Podstatné je podľa mňa, aby ste mali prostredie, kde nikto nebude mať výhodu či prevahu, aby ste mali súkromie a dokázali jednať čo najviac "profesionálne" a bez zbytočných emócii... jasné, že keď sa neubrániš, neubrániš sa, ale napr v reštike neprepukneš v hysterický plač. Pred stretnutím sa snaž čo najviac sústrediť na svoje pocity. Ako sa ohľadom toho cítiš, čo by si chcela, aby sa stalo/nestalo, ako TY vidíš budúcnosť a hlavne si v sebe uprac, či tam nejakú budúcnosť vidíš. Potom sa stretnite a aj keď to znie trošku blbo, ako na profesionalnom stretnutí prediskutujte svoje strany.
Ako to kto vidí. Čo komu vadilo. Spýtaj sa ho, čo presne ho k tomu viedlo. Pokojne mu povedz ty, že vieš kde si spravila chybu, kludne konkretizuj, pozoruj ako zareaguje, či bude súhlasiť. Povedz mu, aká je tvoja predstava. Ja osobne by som sa pýtala aj hnusné otázky - aké to s ňou bolo, čo cítil, čo mu to dalo, prečo to chcel spraviť a pod. - ak na to máš žalúdok samozrejme..
Potom si pokojne zase zober čas na to, aby si všetky vnemy a informácie spracovala, máš na to plné právo niekoľko dní (ale zas nie týždňov) premýšlať. Aspoň sa na to vyspi alebo napíš sem/mne správu.
Ak sa rozhodneš/rozhodnete, že idete do toho a chcete na tom pracovať, obrňte sa trpezlivosťou, vľúdnosťou a láskou. Ak nebude chcieť spolupracovať, aj to je pre teba informácia, na základe ktorej sa vieš zariadiť.

annamarin
20. sep 2022

@zrada Prečítala som to celé a ja osobne by som mu šancu už nedavala. Ak by to bolo, že len ten posledný úlet aj ked by sa s ňou viackrát vyspal, tak áno. Ale ty si napisala ze počas 10r. si 4krat bola u rodičov, lebo si vypisoval s inými ženami. Na mna osobne to je veľa a už by som mu nedôverovala. Ja pochopím, že je aj tvoja vina a aj jeho. Pochopim ked sa niekto cíti zle a akokeby hľadá útočisko u inej. Ale 4-5x je podľa mňa proste už vela. Podla mňa max 2x sa môže človek podpáliť a riskovať rodinu. 4x dopisovanie je už o tom, že vie čo robí. Vie že ty sa budeš trápiť. Vie, čo tým riskuje. Za mna by ten vzťah bol už ukončený.

zrada
autor
20. sep 2022

@luccija ďakujem za komentár. snažila som sa opísať to tak ako som najlepšie vedela. možno som si prisúdila väčší podiel viny,než som mala. tiež sa nechoval vždy pekne. preto som sa snažila aby bolo jasné,že preberám svoju polku podielu ale polka viny je tiež jeho. Nie vždy mi bol partnerom,akého som pri sebe potrebovala,ak to myslíte takto, a ani otcom. Chyby boli určite 50/50 tým som
si istá. Obaja sme chybovali,len sme sa o tom nevedeli rozprávať,tam bol kameň úrazu,ktorý ma ale vždy trápil. Len on je z takej rodiny,kde nebolo vždy nejak extra lásky či vrelosti rodinného krbu. Tak som sa to snažila aj vždy tým ospravedlňovať. Pre neho je priorita v partnerstve sex ,pre mňa je to tiež doležité,ale mám aj ine dôležité piliere vzťahu,ktoré keď nefunguju,tak je to pre mňa zásadné.

zrada
autor
20. sep 2022

@hendikep ďakujem za komentár. veľmi pekne napísané.ako ste to zvládla? ako ste premohla svoje myšlienky a pocity?

doriiis
20. sep 2022

Vas najvacsi problem je,ze ani jeden nevie co chce.Ked chcete aby to fungovalo,musite sa zmenit obaja

sandria
20. sep 2022

@zrada najlepšie čo by ste mohli spraviť je vyhľadať pároveho terapeuta. Obaja sa musíte naučiť komunikovať a teraz keď je to čerstvé neodkladať to. Lebo to skĺzne zase do toho istého. Evidentne to obaja chcete zachrániť ale už je tam istá nedôvera a strach čo je prirodzene po tom všetkom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katarinka89
20. sep 2022

@zrada dobre sa mi to citalo- pekne napísané no moja skúsenosť s ex mužom je však záporná.....tiež takto odmietal za kamoškou ktorá ho len počúvala keď mal blbé obdobie a vzala som si ho no nevedela som to prekusnut...zozierali ma rôzne myslienky, dôvera 0lova a nebola som už potom sama sebou. Nieje všetko len čierne alebo biele ale ty ho poznáš a vieš ako všetko dáva emócie najavo. Za mňa ti držím palce aby si nato už nepomyslela a potom držím palce obo., aby ste už nerobili tie isté chyby. Top je úprimný rozhovor. To je jediná vec ktorá vyrieši všetko.

majah212
20. sep 2022

Obaja vyzeráte rozumne a vždy sa na postaviť niečo ak obaja splupracuju
Ja by som vyskúšala partnerskú poradňu pretože je mnoho veci ktoré treba medzi vami vyriešiť
Drzim palce 🍀

zrada
autor
20. sep 2022

@sari24 áno,určite máte vo veľa bodoch pravdu. nikde som vari nevravela,že som konala správne. veď to v texte uznavam a prijímam jasne vinu aj z mojej strany a presne popisujem ako som konala a že to nebolo správne. ale tak isto sa nechoval správne ani on. obaja sme robili zlé rozhodnutia a špatne reagovali. prisidzujem to tomu,že sme sa poznali príliš krátko a už museli spolu začat fungovať na celkom vážnej báze. keďžeby to pospravne malo byť naopak,najprv sa spoznať a naučiť sa jednať vo vzťahu a až potom rodina. život to chcel ale takto a robili sme čo sa dalo a niekedy aj nie. pravda. a verte,že keby sa situácia doma dala uniesť,tak by som len tak hala-bala 4 ročnú nevystavovala niečomu takemu. ďakujem za reakciu

zrada
autor
20. sep 2022

@majah212 ďakujem krásne za reakciu. určite,ak si dáme šancu by som to riešila touto cestou. niekedy je proste k veci obrátiť sa na odborníka,ak človek nevie korigovať svoje pocity a nie je na tom nič zlé.

zrada
autor
20. sep 2022

@katarinka89 ďakujem pekne za komentár a za povzbudivé slová. chcela by som a zároveň ste ppvedala jednu zásadnú vec pre mňa. tiež sa bojim,že nebudem sama sebou a presne preto mam stále pochybnosti.

zrada
autor
20. sep 2022

@doriiis áno s tým plne súhlasím.

katarinka89
20. sep 2022

@zrada určite siahnite po odborníkovi ako ti vyššie baby radili.....nič tým nepokazis.....a to či to bude fungovať je už len na vás dvoch. No myslím si ze obaja ste emocne klesli na dno svojich síl, že obaja ste ukázali že chyby sa robia a vedia aj ,,odpustiť,, nie zabudnúť lebo to sa nedá....treba pracovať s tým pocitom lásky ktorý si v sebe mala keď ti povedal ze už s tebou nechce byť....je to ťažké, napraviť svoje správanie, myslienky a zároveň veriť tomu druhému po istých skúsenostiach ALE.... Mala keď ti vyrastie určite ťa veľakrát sklame, budeš musieť sa naučiť jej znovu veriť a dat jej šancu......čiže budeme ako rodicia stavaný aj do takýchto situácii kde sa naučíme byť tolerantný a doverovat

zrada
autor
20. sep 2022

@cukrikovavila tento rozhovor už sme mali. jednoznačne sme sa zhodli na tom,že ak by sme si dali šancu,už pred sebou nemôžeme skrývať svoje pocity a obavy. jednoducho by sme si museli vravieť každu jednu myšlienku,ktorá nás trápi. s týmto ja problém nemám,vždy som sa snažila vyjadriť sa,možno nie najlepším sposobom,uznavam. no bojím sa,že aj keď on to sám povedal,neviem ,či by to aj skutočne dokázal. preňho je veľmi ťažké prejavovať pocity. ohľadom tých ťažších otázok,áno,tiež som mala potrebu zopár ich mať,ale uvedomila som si,že vlastne žiadna odpoveď ma nedokáže odbmremeniť,uľaviť mi. že to vlastne vždy len bolí a nemá cenu sa v tom vŕtať až do morku kostí. niektoré veci radšej nevedieť,lebo potom sa len zahniezdia v hlave a ťažko ich odtial potom dostať. dôležité je to čo je teraz. snažím sa si to hovoriť stále, jeden deň je dobre,ak som zamestnaná nejakou činnosťou tak sa mo tolko v hlave toho nenaháňa ale niektorý okamih to tam naskočí keď zavriem oči…..a vtedy plačem a bolí to. popravde,aj keď to vyznie hlúpo,radšej by som to nevedela, aj keď bol férový voči mne a neklamal,ale tie predstavy….to sa ťažko s tým bojuje

zrada
autor
20. sep 2022

@katarinka89 to ste veľmi pekne napísala. ďakujem za tieto slová

nurielka
20. sep 2022

@zrada vaše dve egá bojujú naprieč celým vzťahom. Na jednej strane aj na druhej strane chýba viac pokory a pochopenia. Chce to čas, veľa času aby si spracovala čo sa stalo, veľa rozhovorov(bez kritiky a odsudzovaní a aby si to prijala a zrovnal v sebe) keď to budeš potrebovať. No jedného dňa keď už to preberiete z každej strany si povedať vnútorne dosť a posunúť sa ďalej. Povedať si, že to nesmie ostať premlčané, akoby si nič nestalo a robiť všetko pre to, aby to po pár mesiacoch neupadlo tam kde vždy. Lebo môže a stane sa, že to upadne do stereotypu. Oživovať vzťah. Neutekat pred komunikáciou k rodičom a uzatvárať sa do seba, a tiež ťahať do toho viac ľudí. Prijať, odpustiť a vyrovnať sa s tým. Každý máte svoj podiel viny. Hovorí sa, že láska prekoná všetko a čas zahojí všetky bolesti. Dajte si šancu, no komunikujte, lebo bez komunikácie vzťah nemôže fungovať. Žiadny. Držím palce.

hedviga2
20. sep 2022

@zrada že sa ti to vobec chcelo písať

zrada
autor
20. sep 2022

@nurielka ďakujem za komentár. súhlasím s vami vo všetkom. bez komunikácie nie je šanca.

ckocka
20. sep 2022

Psycho obaja. To sú typy čo si navzájom vyciciavajú vzduch, ale nemožu bez toho žiť.

avicii18
20. sep 2022

Tiež som to nečítal, lebo nemám rád romány (ospravedlňujem sa). Ale jedno viem. Ak sa stratí láska, je koniec. Už sa to nedá vrátiť späť. Ako keď prídete o svoje zuby - tretie už nenarastú. A každá náhražka je len slabým odvarom toho prirodzeného stavu ktorý bol, kým ste sa o ne starali. A takisto je to aj s milovanou osobou. Ak sa o ňu prestaneme starať, o to puto čo medzi nami je, stratímu ju. Možno nie doslova, ale láska je fuč.

luccija
20. sep 2022

@zrada tiez som za parovu terapiu upracete si, mozno pochopite jeden druheho...10 r je pekny cas a uz len kvoli dcerke sa oplati zabojovat🙂

lady_hurts
20. sep 2022

@zrada ak chcete obaja, vyskúšajte parovu terapiu, ale zo skusenosti si myslím, že pokiaľ s ním zostanes, vždy sa tam z času načas objaví menšia pochybnosť, nedôvera,.ktorá ťa bude nahlodavat. Proste nikdy to už z hlavy nevymazes ako ta sklamal, keďže to nebolo len raz, ale za tých 10 rokov viackrát. Okrem iného nevera nie je jediný váš problém, neviete spolu komunikovať o problémoch a svojej dcére spôsobujete svojimi príchodmi a odchodmi len zmätok v hlave. 10 rokov vám to nefunguje, prečo by teraz zrazu malo? Už len kvôli dcére si zvaz čo chces spraviť, pretože ak sa rozhodnete zostať, znovu riskujes, že sa začne kolotoč toho čo bolo predtým. A zlyhať nemusíš ty, ale on.

hendikep
20. sep 2022

@zrada neviem proste som si uvedomila ze ho lubim, videla som ze on si uvedomil to iste a dalej som to neriesila… proste to ze si miesto nej uvedomil ze chce mna mi lichotilo… uz len preto lebo mna uz poznal za tie roky v kadejakom svetle, a s nou to bolo nove… a aj tak sa rozhodol pre mna, chce to dost velku davku pokory a pochopenia toho druheho, ze dlho stradal a tiez je to len clovek, a bez tychto vlastnosti sa aj tak vztah budovat neda..

juliastrakovave
20. sep 2022

@zrada tak ja som si dala tú námahu a čítala som všetko až do konca. Radiť neviem asi ti nepomôžu radi od iných. Musíš v sebe samej nájsť odpovede. Dôvera sa nedá vybudovať s minúty na minúty ani s mesiaca na mesiac. Dôvera je aspoň podľa mňa veľmi dôležitá vo vzťahu. Možno nebude veľa ľudí somnou súhlasiť ale myslím si že aj to zle čo ste prežili vám môže pomôcť upevniť a budovať vaše manželstvo na také aké ste si vždy želalo. Nerieš čo bolo zameraj sa čo bude a ako si praješ aby to bolo. Iné ti poradiť neviem. Ale praje vám až sa všetko urovna a až ste šťastní...

11mirka22
20. sep 2022

@zrada keď tu napíšeš 10 riadkov, tak sa budú v komentároch vypytovať že čo, prečo a napíš viac. Keď vyrozpravas celý príbeh, zdá sa im to dlhé... Tak nerieš... Ja si myslím, že ste len sklzli do stereotypu, a obaja ste si prestali vážiť to čo máte... To sa stáva... Keď došlo na lámanie chleba, že ste zistili, čo všetko môžte stratiť, uvedomili ste si to obaja (najskôr ty, potom on) a rozhodli ste sa zostať spolu.... To je dobré a vzácne.. Rozhodli ste sa, tak si za tým stojte, obaja, nevymyslaj sprostosti, že máš strach.... Kto sa bojí, nech nejde do lesa.. Dala si tomu šancu, tak hoď krízu a všetko s ňou spojené za hlavu. Nebude ťa podvádzať, ak sa upokojis a budeš normálna, nebudeš mu robiť výčitky (máš rovnaký podiel viny na tom, že ťa podviedol). Držím palce, máte šancu, tak to nepokaz.