icon

Je mi smutno z nášho manželstva

17. dec 2022

Manzelia sme 5 rokov, mame rocnu dceru a druhe na ceste. Stve ma ale, ze vsetko ohladom nej, je na mojich pleciach. Dobre, vecer spolu kupeme, nas ritual od jej narodenia. Potom idem uspavat a on hned sada k playku a hra s kamosmi do noci. Tak raz za tyzden si spolu nieco kukneme. Ja som vecer KO po celom dni s malou, navyse tehotna. Ten hrozny stereotyp ma ubija.
Ja som sa odstahovala za nim na dedinu, stratila som vsetkych kamaratov, chybaju mi a chyba mi obcas mesto, lebo sa tu nic neda robit. On tu ma milion kamosov a furt je s nimi. Strasne mu to zavidim.
Dnes sme mali stavat vianocny stromcek. Cela natesena sa ho rano pytam, ze ci si ho teda dnes postavime. Na to mi odfrkol, ze on sa ale nebude starat o malu, mam si ho zdobit, ked bude spat. A on potrebuje si ist robit von. Proste uplne mi znicil chut a radost, a toto robi neustale. Najprv mi znici chut, potom, ze teda dobre, ale ja uz som bez nalady a hned to hodi na mna, ze co som furt ofucana. Toto stale dokola so vsetkym. Uz ma to nebavi. Velmi chcem ist na vianocne trhy, spolu ako rodina. Nic, vobec, on tam nechce ist. Tak nejdeme. Nic rodinne, uz som sa ho viac krat pytala, naco chcel rodinu, ked o nu nema zaujem. Ziadna odpoved.
Uz sa to vo mne nejako nazbieralo a nemam sa ani komu vyzalovat, preto pisem sem.

Strana
z3
konikkon
18. dec 2022

Jediný normálny koment a radu ti tu dala @katka700, ostatné sú len hrdinské reči a tliachanie do vetra. Lebo tehotná mamička na RD s ročným dieťaťom má skutočne obmedzené možnosti, rozhádzané hormóny a materinský cit jej jednocho nedovolí len tak odložiť dieťa...
Proste svoju lásku a pozornosť upriam na dcéru, chod na trhy s ňou, alebo s rodičmi, zdob stromček s ňou, aj napriek tomu, že to bude trvať 3x dlhšie, ale užite si to po svojom. Ak nestíhaš domácnosť, tak sa na ňu vykašli. Daj na prvé miesto seba a dieťa. Muža nepros, jednoducho mu oznam, čo je doma potrebné urobiť. Neurobi on, nerob to ani ty, svet sa nezrúti. Vlasy si choď umyť kedykoľvek, jednoducho mu dieťa daj, nech sa stará a ty sa zavri na hodinu do kúpeľne. Ja viem, je ti to ľúto a je to trochu primitívne, ale vidíš, že musíš myslieť aj na seba a musíš byť trochu tvrdá.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mimikarol
18. dec 2022

Podľa mňa je problém v tom, že ty si sa po pôrode zmenila a on nie.
Jedna vec ktorú ale nepochopím je, že (aspoň čo tu čítam na mk) toľko nefunkčných manželstiev, alebo manželstiev s problémami ma viac ako 1 dieťa. Toto je vec na ktorú by som si dala sakra pozor.

tykat
18. dec 2022

"..Ja sa musim este dozadovat, ci si mozem ist vlasy umyt, kedze to je na dlhsie..."

Presne toto mala svagrina, odpoved bola "az ked budu deti spat". Uz aj nad rozvodom vazne rozmyslala. Lebo vsetka starost o deti bola na nej. ALE ako deti podrastli (cca od tych 3-4rokov) tak nenajdes lepsieho otca. Chysta ich do skoly, skolky. Rozvaza aj vyzdvihuje. Berie ich vsade, na kruzky, na vylety, aj sam ide (maju 3 deti), vymysla program, berie ich aj ked len ide za kamosom na otocku alebo na nakup. Svagrina si oddychne alebo ide s nimi. Fakt vsetko zabezpecuje on. Ale az od veku ked boli deti samostatnejsie (bez plienok, vedia povedat co chcu...)

tykat
18. dec 2022

@mimikarol vies co, ja tomu zase rozumiem. Asi by som v zivote chcela mat viac ako 1 dieta. A ak uz dve deti tak radsej s jednym muzom ako kazde s inym. Ono tie problemy pri malych detoch sa vyhrotia lebo starostlivost je narocnejsia ale ked podrastu tak je to lahsie. A vela manzelstiev to potom ustoji a su ako rodina v pohode.

Ja to napr.vidim u nas v praci (90%chlapi). Kym boli bezdetni utekali z prace za zenami a mali spolocny program. Po narodeni dietata vela z nich ostava dlho v praci (lebo sa im nechce ist za urevanym miminom a nervoznou zenou). A ako deti podrastu tak sa to zase zmeni a vela z nich sa detom fakt venuje, u nas napr chlapi beru deti a idu na spolocny tyzden aj 2x do roka v style "s tebou mne bavi svet".

daniela2202
18. dec 2022

Druhé na ceste a bude to stále rovnako, on sa nezmení

autor
18. dec 2022

Pisete, ze si mozem za to sama, akeho som si vybrala, takeho mam. Ale ako sa toto da vediet dopredu? On je pracovity a zodpovedny, k detom mal lepsi pristup ako ja, vedel/vie s nimi komunikovat a pod. S malou je uzasny. O tom niet pochyb. Len on je stale prec. Pisete, ze mu ju mam dat, lenze ja nemam kedy, ked nie je doma. Dnes rano sa mi podarilo umyt si hlavu, este som nevysla ani zo sprchy a uz mi ju niesol pokakanu na prebalenie a ze on musi prec. A uz ho niet. Ratam, ze pride na obed, lebo tam sa zakeca, u toho sa zakeca a pod. Ja ked niekde idem, tak ma zoziera neskutocny pocit viny, nechapem preco, a vzdy sa nahlim domov. Mam pocit, ze jeho veci su vzdy dolezitejsie ako moje.
Dakujem zienky za rady. Hlavne sa bojim, ze ked pride druhe, ze to bude horsie v tom, ze to on neda. Ze jemu sa teraz zmeni zivot, lebo realne to sama nedam. Stale mu to prizvukujem a on stale, ze ano ano, bude pomahat.

liljana
18. dec 2022

@wayway Ja si mozem tiez kadeco mysliet o tebe, k tomu asi tolko. Kazdy ma svoj nazor a tak aj prispieva. Reagujem podla informacii, ktore predtym odzneli. To ze neskor sa pridaju dalsie a dalsie vysvetlujuce informacie, to uz je ina vec. Nechapem ludi, co hraju playko, pc, nikdy ma to nezaujimalo, ani nebol cas, ale ak zena moze visiet cely den na modrom konikovi a na mobile s kamoskami, preco si on obcas nemoze zahrat? Len to musi byt vsetko s rozumom. Manzelstvo a materstvo nie je, ze si vydupem dve deti a manzela premenim na sluhu, ktory ma fungovat z prace do prace a plnit vsetky moje priania na ukor volneho casu a konickov. Potom sa stazuju zeny, ze zrazu zostali same.
@autorka Problem je, ze vela zien pozera na peniaze, co on ma, ake darceky jej kupil pocas chodenia, aku dovolenku objednal... a nevsima si veci, co budu neskor ovela dolezitejsie na kazdodenne fungovanie. Prace doma, starost o deti. V probleme vystupuju dvaja a otazka je, kedy su staznosti este opravnene a kedy uz prehnane. Ked pridu deti, ustupit musia obaja. Nie iba jeden. Autorka si mohla najst uz nejake kamaratky a necakat, ze on zahodi svojich a bude jej zabezpecovat entertainment, lebo na okoli nema vlastne kamosky.

wayway
18. dec 2022

@liljana modry konik je smutna nahrazka za realny socialny zivot, ale ked si napriklad 2 tyzdne doma s chorymi detmi alebo na dedine kde si s nikym nesadnes, musis ten socialny aspekt nejako dosytit. Taka zena s dvoma malymi detmi, ked sa okolo nich a domacnosti kruti 12h/d, 8h spi (spi, to je otazne😅), zostane jej popri 12h prace stale prerusovanych 4h casu. Tak sa zda, ze su tu niektore zeny stale. Ide varit, checkne mk, da prat, checkne mk, dieta spi 15 min a potom zas reve, 15 min pozrie mk. To sa neda porovnat s neprerusovanym casom u kamosa alebo 2h vkuse na playku. Uplne iny level oddychu, na ktory su vsak nutne iste podmienky.

wayway
18. dec 2022

@liljana a ano muz ma zabezpecovat entertainment, myslis ze si ho brala na to, aby bola cele dni bez neho 😅.

liljana
18. dec 2022

@wayway ospravedlnovanie, ze modry konik je smutna nahrazka za realny socialny zivot je rovnake, ze niekto hra playko zo smutku za volnostou a mladeneckymi casmi. Kazdy sa potrebuje nejako odreagovat, nielen fungovat na povinnostiach od rana do noci. Nefunguje to, ze sebe povolim a druhemu zakazem. To skonci velmi rychlo, ze z tvojich zakazov a prikazov si druhy nebude nic robit.

elisebah91
18. dec 2022

Chlapi sú chlapi, skoro všetci rovnaký...ja mam tri malé deti a vcera som sa vybrala na spevokol, najskôr moje svedomie, že to nemôžem urobiť, šak mam malé deti, však toto a hento...ale keď som si pomyslela že môj muž pozerá MS vo futbale pár dní a chodí po robote cvičiť...tak smola, idem majte má radi(samozrejme som sa ho opýtala) ale pointa...buď sebecka na svoj čas na svoje keď potrebuješ...nechce ísť na trhy? Chod sama, dieťa mu nechaj a ty chod...nechce ísť tam? Nech si sedí doma...ja som mala tiež podobne predstavy o rodine ako ty, no naucila som sa čo čakať od muža a o čo si mozem dovoliť urobiť sama pre seba...

retatka
18. dec 2022

Nikdy by som si deti nerobila s chlapom ktorý ostal naďalej žiť ako slobodný mládenec a nieje rodinne založený .Už keď sa jedno prihodilo ale vedome urobiť druhé …mi hlava neberie .Teba si vyberať rodinne založených mužov .Toto sa bude vekom len zhoršovať ,ty budeš utrápená a frustrovaná žena ,časom .On si bude žiť svoj staromladenecky život ,bude sa viac a viac odcudzovať až nebude cesty späť…

autor
18. dec 2022

@retatka ako zistis, ze je muz rodinne zalozeny bez deti?

wayway
18. dec 2022

@liljana vsak prave, konecne suhlasime ;), lenze oddych mamicky nezavisi od konca pracovnej doby. Tu by sa ziadalo, ze otecko pochopi, ze dieta je aj jeho. Taktiez, jemu partia zostala, autorke zostal prestahovanim sa len muz…

wayway
18. dec 2022

@liljana este k tomu playku, nie muz ho nehra tak, ze musi ist 100x k dietatu, potom zamiesa gulas, potom vylozi pradlo. Ide o neprerusovanu relaxacnu cinnost, to bola pointa mojho prispevku ;)

koniarova
18. dec 2022

@elisebah91 súhlas 👏👏

maranta_leuconeura
19. dec 2022

Autorka, ako ste mali pred detmi podelenu domancnost? Ako to mali podelene rodicia tvojho muza? Za mna to nie je o rodinnej zalozenosti ale o nejakom vnutornom presvedceni ci nechaju/nenechaju muzi robit zenu vsetko ,,ako kedysi". Casy sa menia, uz zeny nie su len putky v domacnosti, rovnako studuju, chodia do prace, maju karieru, svoje hobby. Domacnost aj starostlivost o deti sa teda musi podelit medzi oboch/vsetkych v domacnosti.

maranta_leuconeura
19. dec 2022

A ze v nedelu si niekam odide a pol dna ho nie je? Isiel do prace? Ak nie, tak si stanovte pravidla, ze cez jeho volny den si chces aj ty oddychnut, takze budete travit cas spolu a on bude rodicom, nie len darcom spermii. Alebo sa o dieta bude starat niekolko hodin on a ty si pojdes oddychnutb individualne. On moze odist prec a ty nie?! Co si vo vazeni?

retatka
19. dec 2022

Uprednostňuje len seba ,je egoista kamošov,svoje koníčky ,všetko sa točí okolo neho ,musí mať posledné slovo už vo faze randenia.Tie znaky sa tam objavia len ženy to nechcú prijať …aj keď určitú dobu sa môže pretvarovať .Ženy si myslia,že narodením deti sa takýto typ muža zmení ,NIE začne ešte viac utekať z domu,ostávať dlhšie v práci aj keď nemusí len aby nemal frustrovanú ženu a plačuce deti pred očami .Proste ho obťažuje rodinný život a radšej trávi čas inde a vekom to bude len horšie ..

mirco50
Odpoveď bola odstránená
autor
20. dec 2022

@mirco50 mame cez 30, manzel skoro 40🙈

Strana
z3