icon

Možno sa spovedať z používania ochrany?

13. júl 2024

Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?

Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.

Strana
dadka1997
13. júl 2024

Co ma zodpovedna ochrana s naboženstvom ? Tak ako jedlo, voda, aj sex je zakladom fyziologických potrieb maslowovej hierarchie

derdia
13. júl 2024

@dadka1997 ty nechápeš vete, ze sa maju vyjadriť len veriace?

pink_lady
13. júl 2024

ak citis, ze sa mas z toho spovedat, spovedaj sa...ja som sa pri poslednej spovedi /ale ta bola uz viac ako rok vzad/, spovedala..Predpokladam, ze si vydata, a teda k spovedi pristupit mozes...

darinkaninka
13. júl 2024

Určite spovedať. Vysvetliť odrazu prečo. Rozhrešenie by si mala dostať. Aj kňazi žijú v tejto dobe a chápu svetské veci. Ale budú ťa určite upozorňovať na metódu plodných a neplodných dní, ktorá je ako jediná v súlade s katolíckym učením.

derdia
13. júl 2024

Ahoj, no pokladá sa to za hriech..mrzi ma to, ale áno. Proste len keď by ste sa milovali vždy otvorený počatí to nie je hriech....
Teda tak to je co sa tyka cirkvy a učenia cirkvi. Ako to vníma konkrétne Boh, zistíme až po smrti.

13uzivatelka11
13. júl 2024

@dadka1997 no asi to, že "náboženstvo" káže mat sex len na spoldenie deti, tým pádom je sex hriech?

darinkaninka
13. júl 2024

@13uzivatelka11 Prečo nerešpektujete , že sa majú vyjadriť veriace. Tie, pre ktoré viera nič neznamená, načo zas rypete

13uzivatelka11
13. júl 2024

@darinkaninka a co som napísala zle? 😀

terezka1947
13. júl 2024

@13uzivatelka11 to nie je pravda

silvike
13. júl 2024

Tak a musis brat hak ? Sak nemusite mat sex v plodne dni. Vies kedy mas ovulaciu ? Cca od 9.dna cyklu do 17. dna sa skratka zdrzite sexu. Ci to sa neda ?

darinkaninka
13. júl 2024

@13uzivatelka11 Že katolícka vierouka umožňuje mať sex aj nie za účelom plodenia detí. Bilingsova metóda.

terezka1947
13. júl 2024

@autorka rob ako cítiš a povedz ako to je a prečo to je.

kacena4
13. júl 2024

nepises aku ochranu. ine je kondom a ine tabletky. je pravda ze treba byt zodpovedny a nie plodit deti do aleluja, mne raz knaz povedal ze ak sa mam báť sexu ze otehotniem (som invalida a uz si netrufam) a odopierat to manzelovi, tak popri dodržiavanu plodnych a neplodnych dni, mozem pouzivat kondóm ako dalsiu ochranu. kedze mam nepravidelny cyklus nikdy presne neviem na 100% určiť plodne dni tak sa istime. hoci teda pocas plodnych mame pôst zvysok je isteny... drzim palceky nevh si najdete aj vy vhodnu cestu pre vas

silvike
13. júl 2024

@13uzivatelka11 Booze, take bludy az to boli. Toto nabozenstvo urcite neuci. Odkial to mate ? Ste si to z prsta vycucali ?

nevenka
13. júl 2024

Ano, spovedat. Povedat pripadne tie okolnosti. Ja to robim, ked nejdeme uplne podla pravidiel PPR. Ja mam uz 41 rokov a 4 deti, zdravotne problemy, takze je to risk.
Ja si meriam aj teplotu, aj pocas dojcenia, aj ked vstavam v noci. Vacsinou ta krivka je zachovana. Ked mi stupne teplota (3 dni zvysenej teploty) mame sex uz naplno az do MS. Po MS prerusovane, nam to funguje, deti su len z klasickeho sexu, ked slo vsetko dnu. Je to take, aj vlk syty, aj ovca cela...
Ale je to velmi citliva tema. Knaz to nekomentuje, ja mu poviem aj obavy, strach,...poviem to tak, ze nezijeme s manzelom v intimnej oblasti celkom cisto. Viac nespecifikujem. Staci.
Manzel mi hovori, ze on ma ciste svedomie, ze si je vedomy, ze toto nie je adekvatna ochrana a ked Boh chce, mozes mat aj 10 kondomov a aj tak sa moze stat. A my uz mame deti fakt dost. 🙃. Ze on to ani nespomina v spovedi. ..co neviem, ci je uplne ok, ale nevnima to ako hriech...No on vie, ako to citi. Ja mam take skrupuloznejsie svedomie.

13uzivatelka11
13. júl 2024

@terezka1947
@darinkaninka každé náboženstvo to ma inak.. Ja netuším akého vierovyznania je autorka, preto som aj náboženstvo napísala do uvodzoviek

terezka1947
13. júl 2024

@13uzivatelka11 predpokladá,že je katolíčka

belllinka
13. júl 2024

@darinkaninka tak co potom autorka riesi, ked vie ze antikoncepcia je hriech, plodne dni si vyratat nevie, tak nech nesexuje

janai1
13. júl 2024

@silvike odkiaľ si nabrala ze berie hak? Ochrana je aj kondóm

guiseppinka
13. júl 2024

Je to diskutabilne. Pretoze natrafis na jedneho, povie ti, ze je to absolutne zodpovedne a chape ta a on (keby mohol), tak by to tiez robil takto. Prides inokedy k inemu a pomaly ti neda rozhresenie, lebo...
Z hladiska moralky je aj spovedanie sa z pouzivania ochrany divne, lebo aj ked to lutujes, tak to zmenit nechces a budes to pouzivat dalej... na druhej strane odopieranie sexu je tiez hriech a ako nam bolo prezentovane na predmanzelskej priprave, su aj ine sposoby, ktore sa daju vtedy pouzit🤭🤭🤭

A ked sa tak zamyslam, tak som sa z toho nespovedala🤔

silvike
13. júl 2024

@janai1 no dobre, tak kondom. Nebola som si ista co mysli tou ochranou.

dadka1997
13. júl 2024

@derdia a ty co sa do mňa obuvaš? Ja čítať viem

guiseppinka
13. júl 2024

@nevenka s tym muzovym vyrokom ohladom deti suhlasim. Ak mas otehotniet, tak mozes mat ochranu aku nechces a aj tak sa zadari...

darinkaninka
13. júl 2024

@belllinka Ako som napisala v prvej odpovedí. Kňaz berie do úvahy aj okolností. Môže a nemusí dať rozhrešenie.Tu ide o možnosť prijímania.

haraburdova
13. júl 2024

No ono, keď si pozrieš v JKS pri sprievodcovi spytovania svedomia, je tam "Neužíval som antikoncepciu?" kondóm je forma zabránenia počatiu, takže áno.

Určite by bolo jednoduchšie sledovať si ovulačné dni.

A nie, sex v manželstve nie je hriech a pochybujem, že nejaký kňaz v RKC by ženu hrešil za to, že nemá sex len za účelom plodenia detí. Buď sa nevyjadrí vôbec, alebo skôr povie že sex je manželská povinnosť.

13uzivatelka11
13. júl 2024

@silvike poznáš ako to majú všetky náboženstvá, ci len to tvoje?

rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
pe_mi
13. júl 2024

V prvom rade,nie som veriaca ,ale táto téma má vždy zaujímala , že ako to vlastne je,keď sa hovorí,koľko pán Boh dá a ako to vlastne ti veriaci robia..takže by ste si všetci mali po správnosti len rátať plodné dni a to je jediná povolená ochrana?

autor
13. júl 2024

@rozkvet1 samotny sex nie, ale kondom ano… ale ja nie som chotna v ziadnom pripade riskovat tehotenstvo, potrebujem dokoncit skolu, a tehotna s dietatom, alebo potom s dvoma by som to nedala.

Strana