Možno sa spovedať z používania ochrany?
Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?
Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.
Autorka, ak chces pristupovať k prijímaniu, spovedať sa z bariérovej ochrany musíš. Teda mala by si, ak vieru berieš seriózne.
@pe_mi teorericky ano. Poznat svoje telo, cyklus... ta metoda ma aj nejaky presny nazov, ale zabudla som ho. V podstate tam ide o to, ze sa sleduje nielen teplota, ale aj ovulacny hlien. Pri pravidelnych cykloch sa to aj da, ale vzdy je tam risk...
@guiseppinka je to symptotermalna metoda. Ale kojim, niekedy mam ms po 90 dnoch, niekedy po 23…
@guiseppinka ďakujem za vysvetlenie 🙏
My sme evanjelici, takže odpoveď je jednoducho ina, ako u katolíkov. Muž bol na vasektomii, mame finálny počet detí.
Tvoja sterilizacia a pri dalsom dietati umele oplodnenie nie je cesta?
A este jeden nazov ma. Ale to je jedno... drzim palce, aby si natrafila na normalnych knazov
@nevenka bohužiaľ vás sklamem, ale nemáte tú spoveď platnú, treba povedať všetko a určite aj prerušovaný sex je hriech, treba si prečítať katechizmus katolíckej cirkvi, prípadne sú aj iné, ľahšie pochopiteľne príručky o sexe, ktoré sú cirkevne schválené. Nie, že niekto si povie, že ho hriech neťaži, tak nepovie... Asi je to skôr o hanbe a presvedčení, že kňaz nemusí vedieť všetko (len treba dodať, že kňaz zastupuje Krista, tak sa treba aj náležite správať).
@beata_k cosii, to by som preco toto dobrovolne robila?
Kazdym hriechom, ktory spachame, sa sami
vzdalujeme od Boha. Niekedy ho pachame z pychy, inokedy zo slabosti a inokedy zo slabej dovery v Boha (cize zo strachu). Boh je milosrdny a laskavy, vidi, s cim bojujeme, ale dolezite je prave to, ze bojujeme. Cize ano, pouzivanim akejkolvek ochrany sa stavias proti Bohu, je to hriech a mas sa z neho spovedat. Avsak v spovedi nejde iba o to vymenovat svoje hriechy, ma tam byt uvedomenie, ze som sa niecim konkretnym od Boha vzdialila a chcem sa k Nemu vratit spat. To je lutost. Nedokonala (strach zo zatratenia) alebo dokonala (bolest srdca). Mas ju pri spovedi mat a zaroven si dat predsavzatie, ze uz to robit nechces, ze chces zit vo vacsej dovere v Boha a v sulade s Jeho planom. Rozumiem tvojmu strachu, tiez som to zazila, tiez som mala obdobie slabej dovery, resp. az nedovery v Boha v tejto oblasti. Ale On vie uzdravit vsetko, niekedy naraz a niekedy krok po kroku. Nevzdavaj to!
Ja som sa niekedy z toho nespovedala. Z môjho pohľadu prešli stovky rokov a táto vec sa dnes už berie celkom inak. Potom som sa ale začala spovedať aj z toho, niektorý kňaz sa k tomu nevyjadri vôbec, iný (v našej obci) chce aj počet, ze koľkokrát. Povedala som mu, ze ja to nerátam, tak normálne počas spovede si spriemeroval a vypočítal, ze približne koľkokrát od poslednej spovede a číslo mi povedal 🫣 Aj som sa zasmiala, tiež to nejako špeciálne neriešil dalej. Som veriaca, starám sa o svoje deti aj o manžela ako najlepšie viem, ale nemôžem sa spoliehať na plodné ci neplodné dní. Proste sa musíme chrániť aj inak.
Akoze, vo mne sa to dost bije, pre mna to proste hriech nie je. Nikomu tym neoblizujem, som s manzelom, nie s nejakym nahodnym typkom z baru, ale ako uz ste niektore pisali, pri spovedi mam hriechy lutovat. Ale ja to nelutujem. A aj ked to vyznam, na dalsi den sa to aj tak zopakuje. A stale mi to luto nebude
@guiseppinka tak to neviem na akej príprave ste boli, ale pravda je taká, že manželstvo má byť otvorené počatiu... Takže to logicky vždy musí skončiť ejakulaciou do pošvy. Ono vždy na každom kurze sa nájde niekto, kto si pochopí veci po svojom, a potom si už ide celý život to svoje. Treba si to aj naštudovať, katechizmus katolíckej cirkvi, prípadne encykliku Humanae vitae, prípadne ďalšie knihy a brožúry s cirkevným schválením.
@13uzivatelka11 Tak ja neviem, brala som do uvahy vacsinove krestanske nabozenstvo na SK.
Ako je to teda po správnosti,keď sa počať nedarí.maju sa manželia zmieriť s tým,že im dieťa nie je dopriate?alebo je napr.povolena adopcia, pomôžeš opustenému dieťaťu,to by mi dávalo zmysel.alebo nie?
Mozno preto to ako hriech nevnimas, lebo si v tejto teme este nesla do hlbky. Nepoznas Bozi zamer s clovekom, neuvedomujes si posvatnost manzelskeho spojenia. Keby si to zacala viac stufovat a pochopis to vsetko, ako to Boh vymyslel a ake pozehnania z toho plynu, pozerala by si sa na to inak.
Ak Ti ide len o to, ci to je veľký hriech, tak určite nás Boh nebude súdiť podľa toho, ci sme počas milovania s manželom, s ktorým máme dieta/deti, použili kondóm. Lebo je to zodpovedne a presne, nikomu to neublíži. Boh nás bude súdiť pre iné.
@30majka71 ja sa spovedam z toho. To som pisala. Manzel ma svoje vlastne svedomie. Poviem mu, co si o tom myslim a ako to mam ja, ostatok je na jeho svedomi.
Ja som v poslednej dobe tak vycerpana, ze posledne, na co myslim, je sex. Mame ho malokedy alebo sa premozem, lebo...je to niekedy velmi tazke.
Ked poviem, ze nezijem celkom cisto, tak bud sa knaz opyta, ale vacsinou sa nepyta. Tak pozna nas.

A vyspovedať z toho sa chceš len tak alibisticky? Alebo tento hriech oľutuješ pri spovedi a už sa tak hriešne nebudete správať? Keď len tak alibisticky, tak sa z toho ani nespovedaj, lebo to je aký "skvelý" prístup, že cez deň sa vyspovedám a večer spravím to, čo som pred pár hodinami ľutovala?