icon

Prečo sa páry rozvádzajú pre každú maličkosť?

25. mar 2024

Dobrý večer. Chcem sa opýtať a poznať názory aj iných. Prečo sa páry/manželstvá rozchádzajú/rozvádzajú pre každú blbosť? Alebo opačne, prečo sa páry tak rýchlo chcú brať,keď sa poriadne ani nepoznajú? Podľa mňa,je to lahkovažnosť, neúcta,netorelancia, slabá sexuálna výchova a určite aj sociálne siete,doba. Alebo sa to zdá len mňe?

Strana
z2
dadis
27. mar 2024

@beata_k Tvoje ospravedlnenie by som prijala

beata_k
27. mar 2024

@dadis Si sa zle vyspala? Najdi si niekoho ineho na svoju frustraciu.

beata_k
27. mar 2024

@jana_eyre_2 To nie je zdroj. To bol prvy clanok, ktory som nasla. Ona si informaciu mohla pohladat aj sama.

jana_eyre_2
27. mar 2024

@beata_k keď však na niekoho vybehnes s tým že mudruje, tak by si mohla poslať aspoň zdroj ktorý potvrdzuje tvoje slova.. lebo nemám pocit že dadis by bola nejaká nepríjemná na teba, zato tvoje odpovede sú ladené presne štýlom že si sa zle vyspala..

ľudia prestávajú komunikovať normálne a potom sa zbytočne samonasieraju..

dadis
27. mar 2024

@beata_k trochu pokory

ibatanecnica
27. mar 2024

a na čo ti je dobré vedieť prečo a čo robia druhí? veď ty si ži podľa seba

akje
27. mar 2024

@autorka ahoj. Raz mi jedna psychologicka povedala, ze k nej chodia pary, u ktorych v 70% byva problem domacnost. Ze muz dostatocne nepomaha zene. Hovorila aj priklady, kedy muz odmietal vysavat, lebo mu robi problem zvuk vysavaca. Ked kupili tichy, tak mu to prestalo robit problem :D

beata_k
27. mar 2024

@jana_eyre_2 Si precitaj kto na koho arogantne vybehol...

jana_eyre_2
27. mar 2024

@beata_k povedať niekomu že si niečo podľa neho zle zapamätal nie je vybehnutie, a už vôbec nie arogantne, prepáč..

laurita285
27. mar 2024

Lebo chcú, lebo môžu, lebo je to úplne jedno.

momoqui
27. mar 2024

Pre dieta je urcite lepsie zit v neuplnej rodine teda rozvedeni rodicia ako v domacnosti kde je napatie a pretvarka a obaja rodicia nestastni
Skor otazka preco povazujes rozvedenych ludi a deti v takychto rodinach za nieco tak strasne. Ja skor lutujem tych ktori v takych zlych vztahoch zotrvavaju len preto ze sa im do rozvodu nechce

beata_k
27. mar 2024

@jana_eyre_2 Ta osoba ma so mnou vzdy problem. V ziadnej diskusii na nu neragujem, zato ona si ma obcas najde a ide do mna. Aj tu som na nikoho nereagovala, ale ide do mna. Z tvojho pohladu to vyzera ako nevinna poznamka. No ver, ze nebola.

simca06022011
27. mar 2024

No neviem... mam.40... rodicia mojich rovesníkov bežne rozvedení... čiže podľa mňa to nie je problém "tejto doby". Ďalšia vec, co je to "každá blbost"? Co je to dobre sa poznať? Prídu situácie a vek, zmeny v živote kde človek ostane zarazeny s otázkou " s kým to pre boha žijem?"... mame skloniť hlavu a suchat nohami? Nie. Ak je človek nešťastný, zivot je krátky, treba ísť preč. Ak je matka/otec nespokojný, pripadne celý vzťah nefunkčný, trpia tým všetci... hrať sa na hrdinu ze vydržím je zle. Úplne zle. Aj pre deti.
Ak ké vážny dôvod, nedá sa to vyriešiť dlhodobo, treba ísť...
Dnes sa ludia neberú rýchlo, práve naopak. Ponáhľajú sa, keď tak staršie páry, ked majú pocit ze im uteká vlak a rýchlo rýchlo sa patrí rodinu si založiť. Kedysi to bolo o mnoho rýchlejšie. Na druhej strane hodnoty kedysi boli iné, keď si pozriem príbehy svokrovcov, starých rodičov... žiadne prelietave osoby to neboli, zamilovali sa, brali sa a rodinu založili. Povaha bola vždy nad výzorom ( relatívne, ale v podstate každý mladý človek vyzerá dobre ;)), kým dnes casto čím vystronejsi, neprirodzenejsi zjav, tým viac napadnikov :D a nie je dôležité ci je dotyčný/á šikovný, zodpovedný, pracovitý. Áno niekedy za krach vzťahu môže egoizmus, neschopnosť priznať si chybu... ALE ved ta dokonalosť, aký je kazdy perfektný taky aký je a ostatní sa z toho majú patentovať, tolerovať to = to sa vstepuje od mala deťom už roky...

beata_k
27. mar 2024

@jana_eyre_2 Aj tu. X prispevkov a ona si vyberie akurat mna. Uz ma to s nou nebavi. To je cele.

dadis
27. mar 2024

@beata_k 😅, ja ta vobec neevidujem 😅

zuzinka888
27. mar 2024

Samozrejme je to dobou. Dnes mas moznosti stretavania a spoznavania inych ludi. Nase babky boli obmedzene na vyber partnera z ich dediny/mesta. Sem tam niekto stretol niekoho " exotickeho" z inych kutov Sk. Dnes sa zoznamis s niekym na druhom konci sveta - skusis, mozno vyda mozno nie. A naco opravovat "pokazene veci"(partnera) ked je ich dostatok- kedze polovica manzelstiev konci rozvodom. Keby boli zakazane partnerov by bolo omniho menej tym padom by ludia viac zvazovali s kym, a viac by sa snazili opravovat vztahy. Mozno. Poznanka pre domyslave- Netvrdim,ze by mali byt rozvody zakazane a zeny nasilu zit s tyranom,alkoholikom....

jana_eyre_2
27. mar 2024

@beata_k je pravda že vôbec neviem čo je medzi vami a nemôžem to nijako posúdiť, ale dadis z diskuvania poznám a síce nie vždy spolu súhlasíme, mám ju zaradenú medzi diskuterky ktoré neurazaju a diskutujú vecne a v tej skupine mám zaradenú aj teba..

paradoxne, mne sa v poslednom čase stáva presne to, čo píšeš o dadis, už niekoľko krát ma tu niekto označil za tú ktorá niekoho prenasleduje a ja si toho vôbec nie som vedomá.. vždy sa snažím komunikovať slušne /občas použijem iróniu, ale to nie je urážanie/ a ozyvam sa aj na názory s ktorými nesúhlasím, snažím sa aby to nevyznelo ako útok, ale len ako diskustovanie a napriek tomu to už druhá strana pochopí ako podnet na hádky.. často je ťažko tu s niekým diskutovať na naozaj asertivnej úrovni - že si vymeníte názor a možno spolu aj nesúhlasíte, ale stále v medziach normálnej komunikácie..

Mám za to, že spoločnosť je už tak strašne frustrovaná, že už aj normálnu správu s pripomienkou berie ako útok.. nie je to tak len na nete /aj keď najmä tam/ ale aj v skutočnom živote.. človek už má dojem že radšej sa nikdy na nič neozvat aby to nebolo pochopené ako konflikt hoci to tak vôbec nie je myslené.. vzdalujeme sa od seba práve týmto, že je každý naštvany a reaguje podráždene.. zase nevylučujem že aj mne sa to mohlo stať - že som si vyhodnotila niečo ako hádku v písomnej forme, aj keď to tak nebolo myslené.. mám rada písomnú komunikáciu ale toto je jej strašne veľký nedostatok..

Možno aj v niektorých manželstvách má svoj podiel to, že ľudia nedokážu veci vykomunikovat a preto často končia.. to len aby som neodbocovala od témy..

makodob
27. mar 2024

Myslím si, že dnes je to dobou ale aj výchovou. Už sa málo kladie doraz na prekonávanie prekážok, je jednoduchšie si vybrať ľahšiu cestu. Ani nie je veľa vzorov v rodinách, kde je viditeľná ozajstná jednota manželov. Mnoho ľudí je orientovaných na seba, svoje pohodlie a vlastné potešenie. Táto doba ponúka veľa zábavy, avšak manželstvo a aj rodičovstvo je častokrát o službe druhým, o sebazaprení vo viacerých veciach a situáciach, o kompromisoch a pre niekoho to je dovod odísť. Veľa ľudí žiaľ uprednostní seba aj pred blízkou osobou. A na druhej strane, mám pocit, že nie každý kto vstupuje do manželstva si plne uvedomuje svoj celoživotný závazok. Samozrejme, že prípady násilia, šikanovania a pod. do toho nezahŕňam.

dadis
27. mar 2024

@makodob Suhlasim, a tym co pises. V manzelstve je to o to tazsie, ze nestaci, aby bol na manzelstvo naladeny len jeden. Musia sa snazit obaja,inak sa to zosype. Kedysi bolo rozvodov menej, lebo nebola ina moznost. Moja babka nemala stastne manzelstvo, dedko pil, bol agresivny. Rozviest sa jednoducho nedalo. Kam by isla, alebo cim ho vyplatila z domu? Teraz, ked mame zeny takmer rovnocenne postavenie v spolocnosti, vie aj zena sama si zabezpecit pracou byvanie a vieme, aj ked castokrat skromne, sa o deti postarat aj ako samozivitelky. Myslim si, ze kvalita manzelstiev stupa, tie co drzia, ako 45r manzelstvo mojich rodicov, je kvalitne. Tie, ktore nie su dobre, zanikaju. Nie je dovod udrziavat zle manzelstva kvoli detom. Ale je pravda, o vztahoch by sa mali ludia ucit v skole, aby sme problemom a nezdravym ocakavaniam predchadzali.

mamatroch
27. mar 2024

Preco sa tak rychlo sobasia? No neviem, ja mam skor opacny pocit, ze dnes spolu len ziju 5-10 rokov a do sobasa sa nehrnu... lebo ved ze ano, to je uz taky zavazok, ze ano, myslim to s Tebou vazne a uz som si vybral/a. zial, u vela mladych je to tak, ze namiesto toho, aby spolu chodili, spoznavali seba a svoje rodiny, vsimali si dynamiku vztahov v povodnych rodinach (lebo to je vec, ktora moju drahu polovicku ovplyvnila asi najviac zo vsetkeho), postoje toho druheho, vsimat si jeho spravanie a vyjadrovanie v necakanych situaciach, ako reaguje na nieco negativne? snazi sa hladat riesenie alebo obvinuje vsetkych naokolo? a namiesto spolocnych rozhovorov, ako si predsavuje nas spolocny zivot dalej (chce deti? kedy, kolko? co praca a financie - ako si to predstavuje? co ak by som otehotnela neplanovane / s postihnutym babatkom - aky by bol asi jeho postoj? chcel by byvat v byte / dome? v meste / na dedine? ...jasne, ze casom sa vela veci meni a nie vsetko sa da dopredu prediskutovat, ale toto su pre mna otazky, kde by sme aspon priblizne mali mat rovnake nazory...) - co je otazka jedneho, max dvoch rokov a uz musim vediet, ci ma moj zivot s tymto exemplarom buducnost alebo je lepsie si zakyvat na rozlucku... namiesto tohto vsetkeho vsak pary dnes spolu "lezia", lebo ved najdolezitejsie je, aby nas rozveseloval sex, nic zvysne nie je dolezite (cim nechcem povedat, ze sex dolezity nie je) a v tejto domnienke, ze skvely sex je zarukou skveleho vztahu, spolu ziju nadivoko x rokov... a potom, ked uz zenine kamaratky riesia, co obliect dceram na stuzkovu, zacnu zene tikat v hlave poplasne biologicke hodiny a najradsej by otehotnela uz zajtra a z muza vtedy vylezie, ze ale ved spolu dvom im je tak dobre, ze on deti ani nechce... a zene az vtedy tukne, ze ved ozaj, este sa o tom ani rozpravat "nestihli".
v podstate v tom vidim problem, preco sa rozchadzaju pary - ze su spolu, lebo ten druhy/a ma robi stastnou / stastnym a kym to tak je, tak spolu budeme. a zrazu, ked uz mi ta matematika takto nevychadza a mam sa niecoho zrieknut ja (pohodlia / casti financii / konicku / casu pre seba), tak uz taky vztah nechcem a hladam inde. Zial, s tymto postojom vstupuju niektori aj do manzelstva a v podstate je to velmi egoisticky postoj, cakat, ze ten druhy ma urobi stastnym (jednak preto, ze na neho prenasame zodpovednost za svoj zivot a svoje stastie - lebo ak nie som stastna sama so sebou, druhy ten zazrak, ze budem stastna, nema ako vykonat a po druhe preto, ze manzelstvo / partnerstvo a vlastne kazdy vztah je aj o tom, ze niekedy necham druheho, aby zazil / mal nieco lepsie ako ja - pracu, kym ja som doma s detmi, karieru, zatial co ja riesim OCR-ky, zaujimave sluzobky zatial co ja riesim veci okolo stavby domu atd.... ale ked sa kazdy snazi len o to, aby vsetko vzdy ficalo podla jeho predstav a nie je ochotny z nich ustupit a hladat nove spolocne schodne cesty zivota, tak ten vztah nema sancu to ustat).

Strana
z2