icon

12-mesačné dieťa odmieta jesť

jana_88
4. nov 2025

Ahojte, ja som uz naozaj v koncoch. Moje dieta 12m nechce absolutne kase (je jedno ako rozmixovane), kusky makkeho jedla...proste nic tuhe. Skusala som zmenit prostredie, zmenit misky, skusali sme sa striedat s manzelom a nic ...sladke slane pecene muffiny cestoviny proste vsetko som skusila a vzdy to skonci tym ze place... dam mu na tanierik kusky jedla a on si pozuje trochu hrasku vypluje to to iste s chlebikom... ma iba 2 dolne zuby a teraz sa prerezal horny rezak. Dala som spravit rozbor krvy lebo to uz nebolo normalne a ma nedostatok zeleza, tak musime davat kvapky. Kojila som do 5 mesiacov. Na zaciatku este jedol HIPP kase napriklad s tie keksikom ale teraz (vyse mesiaca ani to)...chodi do jasiel a tam udajne zje tak 100g obilninovrj Nestle kase. Tuto kasu mu samozrjeme ponukam aj doma a na veceru obcas zje tak 80g.... inak nic ....snazim sa dodrzivat kedy jeme a ak teda opat nic nezje tak po pol hodine ponuknem UM (aby mal aspon nrjaky prijem vitaminiv a zivin), ale aj to v poslednej dobe pije pomenej. Prosim o rady, co mam robit? Ja som uz skusila vsetko a bojim sa aby mal dost vitaminov a vyvoj...uz mam toho naozaj dost a pri jedeni sa snazim byt kludna nestresovat snazim sa to ponukat hravo ..uz to trva dlhsie a som naozaj bezradna

anonym_ae3fc8
4. nov 2025

@jana_88 hlavne by som nedávala po polhodine to um, ved jasne ,ze potom dietq nieje hladné. Keď nezje raňajky a o pol hodinu ma mlieko, obed to iste a večera taktiež.

januska12323
4. nov 2025

Nedávaj umelé mlieko, naučíš ho jedine nejesť. Daj na tanier jemu aj sebe a jedz, buď sa pridá alebo nie.

jana_88
autor
4. nov 2025
@anonym_ae3fc8

@jana_88 hlavne by som nedávala po polhodine to um, ved jasne ,ze potom dietq nieje hladné. Keď nezje raňajky a o pol hodinu ma mlieko, obed to iste a večera taktiež.

@anonym_ae3fc8 tak ale co ma zo vzduchu? 🙂 tak jak to mam robit ked fakt nic nezje ....

jana_88
autor
4. nov 2025
@januska12323

Nedávaj umelé mlieko, naučíš ho jedine nejesť. Daj na tanier jemu aj sebe a jedz, buď sa pridá alebo nie.

@januska12323 skusali sme nefunguje ....a to mam vysadit uplne UM ??

anonym_0f29b2
4. nov 2025

@jana_88 skús nechať troška dlhšie bez mlieka, takto vie, že mliečko za chvíľku dostane. Naša tiež nechcela jedávať do roka. Potom sme to spravili tak, proste tu máš krásne raňajky a mliečko bude pred spaním (vtedy mala ešte 2 šlofiky). Samozrejme na začiatku bojkotovala. Ale keď nezjedla, tak sa skúsili trošku neskôr zasa podať raňajky, tak isto obed a večera. Proste pomaličky nabiehala. Chce to len troška času, trpezlivosť a neustupiť. Keď to hneď vzdáte, že tu máš mlieko, tak samozrejme počká si.... A tiež ako ti tu radili, daj si ty jesť, uvidíš ako bude chcieť aj on 🙂

anonym_ae3fc8
4. nov 2025
@jana_88

@anonym_ae3fc8 tak ale co ma zo vzduchu? 🙂 tak jak to mam robit ked fakt nic nezje ....

@jana_88 ja som mala rovnaký problém s dcérou a tiez som to nevydržala az som jej dala to co chcela. Raz som sa proste zaťala a nie ine nedostaneš. Bola hladná? Tak zjedla to co sa deje v noci no bohužiaľ, musíš vydržať
.. ja som bola šťastná ked sme ráno vstali a zmastila mi tanier raňajok🙂 za to ,,utrpenie,, to stalo doteraz mi jedáva normalne ,samozrejme ma veci, ktoré nema rada ale to ma aj dospelý

A ešte žiadne sladke, slané... proste len raňajky desiata obed olovrant večera nic medzi. A keď ti odmietne raňajky povedz, ze najbližšie bude len desiata a tak dalej. Proste nech vie, ze s tebou nepohne a ak si nezje raňajky bude hladná az do desiaty a ked nezje ani tu, bude musieť cakat az do obeda.
Na pitie cista voda, pripqdne nesladeny čaj. Moja sa takto rozjedla

daves
4. nov 2025

@jana_88 Teraz sa dieťatko najviac vyvíja, keď neje pestrú stravu...môže sa dostať do "podvýživy." Prejaví sa v neskoršom veku, napr. ako psychická labilita. Skúste prírodné probiotiká Laktera z BULHARSKA. Keď sa opraví prostredie v čreve, bude aj chuť na jedlo. Oni samé sú aj výživou. Bol o nich dokument
https://www.ceskatelevize.cz/porady/14806023280...

anonym_c4e6a2
4. nov 2025
@anonym_ae3fc8

@jana_88 ja som mala rovnaký problém s dcérou a tiez som to nevydržala az som jej dala to co chcela. Raz som sa proste zaťala a nie ine nedostaneš. Bola hladná? Tak zjedla to co sa deje v noci no bohužiaľ, musíš vydržať
.. ja som bola šťastná ked sme ráno vstali a zmastila mi tanier raňajok🙂 za to ,,utrpenie,, to stalo doteraz mi jedáva normalne ,samozrejme ma veci, ktoré nema rada ale to ma aj dospelý

A ešte žiadne sladke, slané... proste len raňajky desiata obed olovrant večera nic medzi. A keď ti odmietne raňajky povedz, ze najbližšie bude len desiata a tak dalej. Proste nech vie, ze s tebou nepohne a ak si nezje raňajky bude hladná az do desiaty a ked nezje ani tu, bude musieť cakat az do obeda.

@anonym_ae3fc8 mám presne rovnakú skúsenosť, žiadne prelievanie sa mliekom, zrušiť fľašu, ak mlieko, tak v hrnčeku, strava päť krát denne, medzi tým nič, len čistá voda, ani ovocie, ani piškóta, chrumka. Samozrejme, rešpektovať, že dve, tri jedlá dieťa neznáša, naťahuje ho z nic, tie mu nedávať.

jana_88
autor
4. nov 2025
@anonym_c4e6a2

@anonym_ae3fc8 mám presne rovnakú skúsenosť, žiadne prelievanie sa mliekom, zrušiť fľašu, ak mlieko, tak v hrnčeku, strava päť krát denne, medzi tým nič, len čistá voda, ani ovocie, ani piškóta, chrumka. Samozrejme, rešpektovať, že dve, tri jedlá dieťa neznáša, naťahuje ho z nic, tie mu nedávať.

@anonym_c4e6a2 dakujem za spravu....tak ale napriklad dnes zjedol tak 20g kase rano trochu vody a nic ine, mlieko som este nedala dnes ... ak ani po spanku (teraz spi) nebude kasu tak mam stale cakat na vecer a ak nic ani vecer?

anonym_c4e6a2
4. nov 2025
@jana_88

@anonym_c4e6a2 dakujem za spravu....tak ale napriklad dnes zjedol tak 20g kase rano trochu vody a nic ine, mlieko som este nedala dnes ... ak ani po spanku (teraz spi) nebude kasu tak mam stale cakat na vecer a ak nic ani vecer?

@jana_88 ponúkni zeleninovú polievku, prečo stále kašu a mlieko?

anonym_ae3fc8
4. nov 2025
@jana_88

@jana_88 co tak dat namiesto kase nejaké normalne jedlo ??? Alebo ked uz kasa, tak kasa ktorú urobíš doma ... ja robim mlieko lesné zmes ovocia ovsene vločky, povaríme pridám cotage cheese a ranajkujeme

januska12323
4. nov 2025
@jana_88

@januska12323 skusali sme nefunguje ....a to mam vysadit uplne UM ??

@jana_88 úplne alebo to obmedz len pred spaním. Ročné dieťa má jesť normálne jedlo nie len mlieko a kaše.

zuzap33
4. nov 2025

Preco stale len kase? Ved mu daj zemiaky, ryzu, maso, cestoviny, parenu zeleninku a polievky. Nech chyti do ruky, preskuma jedlo

anonym_b90085
5. nov 2025
@anonym_ae3fc8

@anonym_ae3fc8 ahoj, ja mám rovnaký problém ale mame len 11 mesiacov. Tiež mi toto povedala doktorka že jej mám dať takto "tuhú" stravu a žiadne mlieko. To si jej nedala mlieko celý den či ako? My máme 1-2x v noci mlieko. Pokiaľ ma mlieko iba okolo 1-2 v noci tak dám ranajky(chleba, toust s maslom lucinou atd) alebo ma mlieko. Potom sa jej snažím dat pred spaním výživu alrbo jogurt no to mi odmieta úplne, obed ma maso- zeleninu. A potom dám kašu s UM ale to mi poslednú dobu zje 3 lyzicky a bojkotuje a pred spaním mlieko. Uz tiež neviem čo mám robiť s nou aby jedla ale ona je od mala taká že nedala na javo že je hladna vzdy som si ja musela tie 3-4h stopovať a dať jej papať a to robím doteraz

jana_88
autor
5. nov 2025
@anonym_b90085

@anonym_ae3fc8 ahoj, ja mám rovnaký problém ale mame len 11 mesiacov. Tiež mi toto povedala doktorka že jej mám dať takto "tuhú" stravu a žiadne mlieko. To si jej nedala mlieko celý den či ako? My máme 1-2x v noci mlieko. Pokiaľ ma mlieko iba okolo 1-2 v noci tak dám ranajky(chleba, toust s maslom lucinou atd) alebo ma mlieko. Potom sa jej snažím dat pred spaním výživu alrbo jogurt no to mi odmieta úplne, obed ma maso- zeleninu. A potom dám kašu s UM ale to mi poslednú dobu zje 3 lyzicky a bojkotuje a pred spaním mlieko. Uz tiež neviem čo mám robiť s nou aby jedla ale ona je od mala taká že nedala na javo že je hladna vzdy som si ja musela tie 3-4h stopovať a dať jej papať a to robím doteraz

@anonym_b90085 presne jak pises aj u nas odmala si nejak nepytal jest... ano nedavam UM uz par dni cez den len pred vecernym spankom a poobednym spankom aby mal aspon nejake vitaminy ale snad sa to zlepsi... jemu skor chutia kusky jedla tak to davam samozrejme tiez.. najradsej ma ale tie HIPP kase ale tam teda vyzivova hodnota je nizka, tak teraz robim to ze spravim kasu a zamiesam tam trochu aj tej Hipp a vzdy ked mame jedlo tak ma aj kusky na vyber ... budy bataty alebo avokado ovocie a pod, niekedy chce niekedy nie ale je velmi malilinko ale hovorim si ze zacat muaime nejak doteraz to bola katastrofa ...a maso ze vobec nechce...dnes som ponukala naprikkad lososa a skoro sa dovracal ale to je asi tym ze prave to mu nechuti ...neviem...kazdy den je boj, vsade bordel ale snazim sa a nevzdzavam to ... davate aj nejake vitaminy (okrem vitD)? A kolko g zje kolko ml vypije?

anonym_b90085
5. nov 2025
@jana_88

@anonym_b90085 presne jak pises aj u nas odmala si nejak nepytal jest... ano nedavam UM uz par dni cez den len pred vecernym spankom a poobednym spankom aby mal aspon nejake vitaminy ale snad sa to zlepsi... jemu skor chutia kusky jedla tak to davam samozrejme tiez.. najradsej ma ale tie HIPP kase ale tam teda vyzivova hodnota je nizka, tak teraz robim to ze spravim kasu a zamiesam tam trochu aj tej Hipp a vzdy ked mame jedlo tak ma aj kusky na vyber ... budy bataty alebo avokado ovocie a pod, niekedy chce niekedy nie ale je velmi malilinko ale hovorim si ze zacat muaime nejak doteraz to bola katastrofa ...a maso ze vobec nechce...dnes som ponukala naprikkad lososa a skoro sa dovracal ale to je asi tym ze prave to mu nechuti ...neviem...kazdy den je boj, vsade bordel ale snazim sa a nevzdzavam to ... davate aj nejake vitaminy (okrem vitD)? A kolko g zje kolko ml vypije?

@jana_88 ja dávam B,C,D každý den. B vraj na chuť do jedla a C na imunitu. No ona mi v pohode spapa aj mäso ale mixované všetko nie úplne do hladká ale nesmú byť veľké hrudky takže sa trapime s týmto. Ovocie vrámci výživy do nej nedostanem a kašu len krupicova alebo gerber vanilková a aj to musí mať na to dobrý deň. Ked jej nedám jesť nič tak je schopná nejesť ozaj vôbec nič. A to som skúšala aj po 2,3,4,5h dat rozostup medzi jedlom aj neponúkam po medzi to blbosti. Neviem úprimne kolko toho zje z prikrmu a ani mlieka ale odhadom okolo 650ml mlieka mi za den vypije keď neje iné nič. Inak bud ma ráno chlieb, vianocku, toust alebo lievance. Na obed mixovanu zeleninu s mäsom a na vecer kašu. Okrem toho pomedzi mlieko ale robila som uz aj že mlieko mala menej a zmena nebola ziadna