icon

2 ročná dcérka odmieta jesť už cez 2 mesiace

renesmee2
21. jún 2012

Prosím o radu lebo už som naozaj zúfala, moja 2 ročná dcéra sa pred 2 mesiacmi zaťala a nechce jesť nič iné okrem slepačieho vývaru a BB pudingu, občas žje špagety alebo špenátové halušky ale inak nič neviem do nej dostať, riešila som to aj s lekárkou tá predpísala sirup na chuť do jedla ale moja vzdorovitá dcérka nechce o sirupe ani počuť, a neviem jej to ani nijak zamaskovať aby to neprekukla. Už fakt neviem čo robiť, bojím sa o jej zdravie lebo neje nič zdravé a neviem do nej dostať ani vitamíny žiadne. Za celý deň zje, 1x BB puding, 200ml mlieka, cca 3,5 dcl polievky, dvakrát kusne do chleba aj to len do sucheho a potom väčšinou nič, neviem ju naučiť na normálnu stravu ked je dačo s kuskami tak hned pľuje alebo odbíja ruku bez toho žeby vôbec ochutnala. Nechce ani jogurty, ovocie, zeleninu, kaše, no nič. Vždy bola slabý jedák a vymýšľač ale nikdy to nebolo až také zlé ako teraz lebo jedla kadečo a teraz len vymýšľa, asi sa moc naučila na sladké ale neviem ako ju naučiť na niečo normálne zdravé, skúšali sme jesť pred ňou ale ona ked niekoho vidím jesť tak ho chce nakrmiť. Skúšali sme aby jedla sama, nemala záujem... Prosím poradte mi lebo už mám neskutočné depky z toho a neraz si poplačem čo som taká zúfalá ☹ ☹ ☹

estterka
21. jún 2012

@bubinko83 no hej,mas pravdu,teraz uz len tazko nieco zmenis.

katka1981
21. jún 2012

Urob si jedalnicek, a chod podla neho. Vzdy jej daj na stol dany chod, pockaj 15 minut a odprac to. Dalsi chod jej daj o cca 3 hodiny. O 15 minut jedlo zbal a rob to takto stale. Bud sa naje alebo bude hladna. Nakoniec si urcite z toho co jej naservirujes vyberie. Mozno ani nie je velmi hladna, ziadny puding by som jej nedala, nema tam ziadne ziviny a ver, ze ked bude hladna, a nic okrem zdravych dobrot jej neponuknes, tak to zje. Ma pud sebazachovy. Alebo je druha moznost, davaj jej len to, co chce, ale potom bude jest len veci, kt. chce sama a asi spokojna nebudes. Skus jej miesto BB pudingu urobit celozrnnu kasu hoci aj s kakaom a maslom, je to zdravsie. Ked spapa kuraci vyvar, stredaj jej vyvary, slepaci, hovadzi, zeleninovy. Viem, ze kazde dieta je ine a u niekoho to zaberie hned a vy sa mozno budete trapit dlho. Pokial nechudne, paniku by som nerobila, ale nic nezdrave by som jej urcite neponukla. Ked nezje hluposti, o to bude hladnejsia a skor spapa to, co chces, aby zjedla ajked len kusocek. Pevne nervy.

palomka
21. jún 2012

tiez by som to neriesila, aj my sme si tym presli. tiez som sa tym trapila cele dni a zbytocne sme prisli o pekne chvile, lebo som stale bola z toho nervozna a samozrejme aj dcera...v tom obdobi jej vysli aj posledne stolicky, potom prislo na rad to ze chcela sama jest ale to len vsetko rozbabrala a nic nezjedla, potom prislo krmenie a boli sme tam kde sme boli na zaciatku. proste kazde dieta si tym musi prejst. nechaj ju papat co ma rada, co jej chuti akurat obmedz sladke a nahrad to teraz nejakym ovocim, alebo aj susenym ovocim, nakrajaj jej na tanierik ovocie a zeleninu a ked bude mat chut tak si vezme 😉 netrap sa, lebo budete obidve nervozne. moja ma skoro 3,5 roka a stale ju musim nutit do jedla a vzdy ma vsetky odbery krvi v poriadku 🙂

bubinko83
21. jún 2012

@estterka veru tažko menit niečo čo je zabehnute. Bohužial ani ja sa nejak extra zdravo nestravujem tak to nebudem žiadat od dietata.Je ine žit v krajine kde je čertsvej zeleniny kopec ale ja tu "kauflandovu " zeleninu nemusim 😖 Radšej si dam domacej fazule celu zimu.

majusa4444
21. jún 2012

mam doma takeho isteho chlapca..bude mat v juli dva a uz pol roka nevidel polievku!!! nechce pluje nutit sa neda..som rada ze zje ryzu z maskom alebo suchu cestovinu..vajicka lubi a jogurty iez.. zo zeleniny papa uhorku a ovocie to lubi.. zemiaky obcas... ryby lubi..takze ked varim jemu vzdy zvlast lebo inak radsej dietuje a je nervny.. ja len dufam ze jedneho dna papkat zacne a vsetko.. stale skusam davat polievocky len pohrabe obcas kostne a to je vsetko.. ale som rada ze nie som sama :DDD pokym je dieta zdrave vesele netreba to nejak extra riesit.. starsi syn sa rozpapal az po troch rokoch..dovtedy papal ako vrabcek 🙂 tak pri druhom uz to velmi neriesim..lebo viem ze raz papat zacne vsetko a riadne nie po par lyzickach

bosoriak
21. jún 2012

@renesmee2 Dolezite je uvedomit si, ze dieta sa stravuje preto, lebo je hladne a nie preto, lebo to chceme my, rodicia 🙂

Tiez som si tym presla, vsetko som mojej dcere nukala, zo zufalstva sladkosti, aby chudiatko aspon nieco zjedla. A vysledok bol taky, ze okolo jedla bolo tolko prehnanej pozornosti, az som si povedala, ze stacilo. Mame denne 5 jedal, ked nejake nechce, nemusi, ale dalsie dostane az ked bude cas na nasledujuci chod. Ziadne nukanie medzitym, aby nebola hladna. Moja starsia dcera nie je velky jedak, stale sa stava, ze vynecha nejake jedlo. Ale ja uz nie som v strese a ona tym padom nema tu ohromnu pozornost, takze ju uz ani nebavi robit cavyky okolo jedla.

Odporucam nebojovat s nou, nechaj to na nu. Sama zistis, ci ide len o prejav dcerkinho boja o moc. Pokial samozrejme uvidis, ze nieco nie je v poriadku (malatnost, bolesti a pod.), vtedy to neplati a treba ist k lekarovi.

Drzim palce.

lenka311
21. jún 2012

@renesmee2 Nečítala som všetky odpovede, odpovedám priamo na otázku - moja doktorka povedala takú dobrú vetu - na Slovensku ešte nikto neumrel od hladu... 😀 😀 😀
Nedávaj jej sladkosti, daj jej len vodu a obed čo Ty považuješ za zdravé, nechce, nevadí, odlož, nechaj ju na tej vode, garantujem Ti že na večeru Ti zje od hladu hocičo... a to čo Ti momentálne je nie je až tak veľmi málo. Dieťa má 7krát menší žalúdok ako dospelý...
Z multivitamínov na chuť do jedla je aj Pikovit - sú to taký mackovia. Keď to rozpustíš do čaju, tak to necíti...
No myslím si že sa Ti rozje hlavne na zimu, keď nebude tak teplo.. Dovtedy ju buď to nechaj vyhladovať a potom jej daj nejaké zdravé jedlo, prípadne jej ponúkaj veľa veľa ovocia a zeleniny cez deň... sladkosti vylúč skoro úplne... Fakt len pri zvláštnych príležitostiach - mne sa to hovorí, keď mi malá nezje nič sladké ani za svet, že 😀 😀 😀 - miluje mi ovocie a zeleninu. Polievky, vývary z mäska, pizzu, bryndzové halušky, ryžu s mäskom. A z maškŕt tak tyčinky či chrumky 😒 😒

bosoriak
21. jún 2012

@renesmee2 K tvojej otazke "kolko nechas dieta hladovat" odpovedam: nechala som ju tyzden, kym pochopila, ze to inak nebude. Bez kriku, rozruchu, proste kludne a hlavne sama so sebou vyrovnana, ze to uz inak nebude.
Nejde o to dieta zlomit, ale urcit mu nejake hranice.

aliza
21. jún 2012

@majusa4444 no ja polievky nevarim vobec, cize moje deti polievky nejedia a ziju a su zdrave. Ak ti zje hlavne jedlo, tak by som sa vobec netrapila polievkami, aj tak ich vyzivova hodnota je takmer nulova, ide len o teplu vypln zaludka 😀.

bubinko83
22. jún 2012

A to že nechat dieta vyhladovat a potom zje čokolvek mi pride uplne chore akože s prepačenim zje potom aj h....o ? No hlavne by malo byt jedlo aj o chutit? Nie? A telo si vypyta čo potrebuje a kedy ,sama doktorka mi to povedala pokial je dieta zdrave nie anemicke atd. netreba stravu riešit ,proste dat to čo chce a čo mu chuti. Mne sa syn nemohol jedno leto dojest karfiolu ako mu chutil jedol ho asi mesiac v kuse ,uplne sa nim nadopoval a dalši rok ho ani do ust nedal .A to že dieta musi jest to čo ja chcem mi pride čudne.Prečo by to malo jest ? Lebo to chcem ja? Alebo preto že je to zdrave? Alebo prečo? To ako keby pridem do reštiky manžel mi objedna jest ,ja to nebudem chciet a on počka pokedy vyhladnem ved potom to zjem . 😀 😀 😀 Pride mi to ako trest.

renesmee2
autor
22. jún 2012

Ahojte, ďakujem za rady, len rada by som uviedla na pravú mieru ako to u nás je. Ráno vypije 100ml mlieka, predtým pija 150ml ale štrajkuje, potom si kusne asi trikrát do chleba, tak a raňajky sú za nami. Na olovrant má ten spominaný BB puding lebo kaše nechce odjakživa žiadne ani jogurt ani žiadne ovocie to nejedáva odjakživa, vždy len výživky jedla ale teraz sa zaťala a nechce ich, potom okolo 12:00 má polievočku, je to vždy vývar, či slepačí alebo hovädzí, striedame to. Potom ide na 3 hodiny spať. Ked sa zobudí má zase mnliečko 100ml. Mliečko nemôžem dávať v iných časoch lebo ona ho pije len v posteli poležiačky a len ked vstane, pred spaním už nie to už celé mesiace odmietala tak dávame len tak, zase nemyslím si že dcl mlieka zasýty tak žeby nechcela jesť na ďalšie 3 hodiny, no po mlieku čakám cca 1hod nech jej vytrávi ak má čo 😀 a ideme na hlavne jedlo, no a tam je kameň úrazu, bud nezje vôbec alebo zje len tie špagety s maslom a syrom alebo špentové halušky, potom už nechce nič tak dám občas kupovaný príkrm viem je to choré ale aspoň tam je zelenina a mäso ktoré inak neviem do nej inak dostať, vadí že je to mixované ale ona je zase lenivá a nechce sa jej žuť, možno to robia zuby neviem ale zase potom by nejedla ani chlieb alebo špagety takže v tom to asi nebude. Takže ked mi radíte nedať náhradu to znamená že od 12:00 do 20:00 nebude jesť nič okrem spomínaného mlieka, mne sa to zdá už doslova hladovka a potom jasné že nie som spokojná lebo takto to predsa nejde, ja jej nedám miesto toho puding ale aspoň tie kukuričné chrumky nech neni úplne hladná no a večer má zase polievku lebo už jej nemám čo vymyslieť aby sa konečne po hodinách hladu najedla. Toto mi zje určite tak aspoň viem že neukladám decko hladné, koniec koncov ani by nezaspala keby bola hladná. Tak radte teraz lebo ako vidíte hladuje celé hodiny skoro každý deň a nemá to žiaden efekt u nej akurát je potom zlostná a podráždená od hladu... ☹

bubinko83
22. jún 2012

@renesmee2 a byva dcerka chora?Aka je cez den ospala,alebo beha normalne s detmi sa hra? Co ti povedala na to detska lekarka?

heln
22. jún 2012

nečítala som celú diskusiu, ale s týmto som sa stretla pri viacerých dvojročných deťoch.... prečo? neviem,
ale môže to byť z toho, že je teplo a nechutí im..... keď nechce jesť, tak by som jej dávala jesť to čo zje a vždy ponúkla aj iné (do vývaru zeleninu, do pudingu ovocie).... a tak pomaly......

bubelko
22. jún 2012

@renesmee2 ja by som jej nechala mlieko. chlieb, ktory nedoje na ranajky by som zabalila a ponukla na desiatu. puding by som uplne vyradila - ked tak nechala 1x do tyzdna ako dezert (trebars nedelu). potom by som ponukla obed - ak nezje, skusila by som ho znova na olovrant a ak ani vtedy nie, tak na veceru. a potom este mlieko. pripadne, ak ti zje polievku na veceru, tak jej var na obed polievky.
ono poznam deti, ktore budu radsej hladovat akoby nieco zjedli. a tiez poznam deti, ktore ked vypiju deci mlieka, tak im to na cele doobedie staci 😉 takze skus sledovat, nieco vynechat a uvidis, ci sa na nieco chyti alebo nie 😉

tinki
22. jún 2012

@renesmee2 ahoj, nečítala som všetky príspevky, ani ťa nechcem o niečom presviedčať.
Moja malá my nechcela nič jesť, chcela len mlieko a mliečne výrobky. Po čase sme zistili, že má alergiu na mliečnu bielkovinu. Paradoxne jej to nespôsobovalo tráviace problémy. Bola však často nachladená a sopľavá. A mala problém so spaním. Nechcelo sa jej spať ani jesť.
Po vysadení mlieka a mliečnych výrobkov sa moje dieťa konečne normálne naje.
Ak má náhodu tvoja problém s trávením mlieka, môže jej to spôsobovať nechutenstvo.

renesmee2
autor
22. jún 2012

@bubinko83 - nebyvá chorá ani ospalá, pekne spinká celú noc a lieta jak duracelka takže javí sa ako zdravé šťastné dieťa kým netreba jesť 😒
@heln - keby nejedla len teraz tak pochopím že je teplo tak neje ale ona štrajkuje už 2 mesiace a to nebolo donedávna vôbec teplo práve naopak.
@bubelko - myslím že mlieko je zbytočné vyradovať ona je hladná hned vidím to na nej aj je schopná pojesť kopec gebuzím alebo tie spomínane jedlá hned po vypití mlieka ju to nezasycuje určite v tomto problém nie je. Mne lekárka povedala že ona to nevidí na nechutenstvo ale vzdor lebo jej tam tiež spravila parádnu scénu tak hned ako jej spravili krvný obraz a bol super tak že je to v nej že ona sa zaťala že nechce jesť ale ako to mám riešiť tak to fakt neviem....

@tinki - dcérka spí krásne a soplíky ani iné choroby nemáva ale ona ešte pred 2 mesiacmi papala skoro všetko len teraz sa zaťala.

bubelko
22. jún 2012

@renesmee2 ja som ti neradila vyradit mlieko 🙂 ja by som jej ho nechala. radila som vyratid puding 🙂 ak je to vzdor, skusila by som to riesit ponukanim jedla - toho isteho, ktore nedojedla - ci na ranajky alebo na obed. a vyradila by som puding 😉

skeptik
22. jún 2012

@renesmee2 Ja nechapem, tak kto rozhoduje o tom, co bude jest - ona alebo ty? Keby mi toto decko robilo, tak nedostane nic okrem toho, co mu dam na tanier ani keby sa rozkrajala. A je po probleme.

renesmee2
autor
22. jún 2012

@bubelko - jaj prepáč zle som čítala lebo doteraz mi radili vynechávať mlieko tak som to brala automaticky 😀 no rozmýšľala som že dnes jej ponúknem miesto pudingu ovocnú výživku snád zje aspoň trocha, predtým tak jedávala tak som bola šťastná lebo mala aspoň v takej podobe ovocie. Ako moja predstava bola že ráno mlieko+chlieb, desiata - ovocie, potom polievka, ked sa zobudí nejaké mäsko so zeleninou a na večeru dajme tomu ten puding a ono to jeden čas aj tak fungovalo len teraz sa zaťala. Mne by ten puding nevadil až tak len keby to nebolo to jediné čo zje.

renesmee2
autor
22. jún 2012

@skeptik - Hm no len píšeš keby ti toto decko robilo a robilo ti to dieťa niekedy? Lebo je ľahké napísať že čo by človek urobil v teoretickej rovine ale prax je čosi iné. Máš doma nejedáka?

bubinko83
22. jún 2012

@renesmee2 ja neviem ale ja by som to v tvojom pripade neriešila.Presne viem ako sa citiš lebo sme mali uplne to iste a teraz ešte niekedy aj máme . Ked tak sa porad s detskou doktorkou,ale mne ta moja povedala že maly je ok.Ja som išla "po tajomky" 😀 na gastro vyšetenie s malym detska o tom nevedela som si to vybavila,ale aj tam mi ta doktorka povedala že syn je uplne v poriadku ,podla krvi uplne zdrave dieta.Je menši a chudunky bude mat 4 roky ma 98cm a 13kg,ale beha hra sa je štastny tak čo.A v školke byva najmenej chory nikdy sme neuživali antibiotika a to mi ma stačit.A ked sme boli na gastre na kontrolu synček sa v tom čase tak pekne rozjedol ale bol po chorobe tak si to dobiehla a pani doktorka mi hovori ,že to je len prechodne a vrati sa do toho nejedenia zase tak som sa smiala na tom ,že ako tie decka pozna. 😀
A hlavne ju nenut ,lebo jej sprotiviš aj to malo čo spapa teraz a bude mat odpor k jedlu ešte vačši.

bubinko83
22. jún 2012

@skeptik a tvoje deti pojedia všetko čo im daš na tanier?

renesmee2
autor
22. jún 2012

@bubinko83 - no jo nám sa tiež strieda obdobie jedenia a nejedenia len nikdy to netrvalo tak dlho a vždy sa to týkalo len výživky ovocnej ale teraz ked odmieta obed tak to nesiem tažko kedže to je najdôležitejšie jedlo dňa a vďaka nemu má priberať.

czechzuzanaba
22. jún 2012

@renesmee2 ja souhlasim se @skeptik. Deti moc dobre umi vyuzit toho, ze rodic ma strach, ze nic neji. To znamena, ze kdyz nesnim obed, nevadi, protoze mama mi potom da neco jineho, napr. chrumky, nebo prikrm ze sklenicky, ktery se nemusim namahat ani zvykat... 🙂 Nasa mala taky malo ji. Rano dostane mliko, nebo kakao, potom na svacinu ovoce, ktere kdyz nechce, at neji...pak prijde polivka na obed, to uz sni, protoze ma uz hlad. Ale pozor, to jen v pripade, ze za cele dopoledne nesni zadny keksik a podobne 🙂 Jak si da dopoledne napr. Brumika, nebo neco, obed mi pofrfla. U nas funguje nechces, nejez. Ale nedostanes nic jinyho 🙂 A jinac s tim mlikem je to taky pravda, ze dost zasycuje. Zkus ji dat jen rano, po obed uz mliko nedavej....a uvidis. A ten puding, ten taky zrus. Na co puding, kdyz neji ovoce a vlastne nic poradnyho...

czechzuzanaba
22. jún 2012

@renesmee2 a este to ovoce - zkus nabizet opakovane. Treba ted sou maliny. Rekni ji ochutnej, nechces? Nevadi, ja to snim..A za tyden znova. A samozrejme stridat ovoce. At vidi, ze ty to jis, ze ti to chutna a urcite se na neco chytne. Kdyz ne maliny, tak jahody. Kdyz ani jedno, tak treba meloun. Urcite se na neco chytne. A kdyz ne dnes, tak pristi tyden 🙂 Je to fakt hodne o trpelivosti. 🙂

deniskateniska
22. jún 2012

my sme maleho neucili na sladke stale som proti nomu aj ked obcas kupime aj pudingy robime ale tak ani nas 2 rocny chlop nepapa ovocie ani zeleninu, nechce.vypluje to... skusala si ten sirup podat cez striekacku vo forme hry? my sice povieme ze dame liecik tak pekne spapa lebo fenistil ked bol maly mu chutil tak su vsetky lieciky teraz mnam 😀 skus kupit cornflack, nas maly si ich vychutnava a ked nechce jest tak toto spapa... a napriklad same cestoviny si neskusala s nicim len take ze by sama rucickou papala, nas to miluje..ked odmieta papat tak toto u nas funguje... a najlepsi sposob je nedat dietatu nic papat kym nespapa to co ty chces... chvilku to bude o drzku ale funguje to 😉

renesmee2
autor
22. jún 2012

@czechzuzanaba - ja naozaj nechápem čo máte všetci s tým mliekom ved malá ked bola oveľa menšia a dala som jej mlieko a dokonca až 180ml na jednu dávku tak hned za tým sa napraskala príkrmom bez problémov a teraz ju zrazu zasycuje 100ml, to sa mi zdá blbosť. Ona aj napriek tomu že ráno má to mlieko a puding z plnotučného mlieka tak spráska tých 2,5dcl polievky s kopou cestoviny a mrkvy jak nič a tak ide spať a o 3 hodiny nemá mať podľa vás hlad lebo vypila 100ml mlieka na ďalšie 3 hodiny? Tak mi nechcite tvrdiť že na 6 a viac hodín ju zasýti to mlieko, a sú aj dni ked to mlieko nevypije a nevidím tam aj tak zmenu. Tak s tým mliekom sa môj problém určite nevyrieši, ved ona pije ešte UM nie kravské plnotučné.

renesmee2
autor
22. jún 2012

@deniskateniska - no ona to odmietanie ovocia a zeleniny v surovej forme má po mužovi, svokra mi hovorila že ked bol malý tak dlho dlho odmietal ovocie a zeleninu, jogurty a také veci. Cestoviny papká aj ona ale tak nie som spokojná ked žije len na tom lebo ani z toho nepriberie ani nič a zase tiež ju nebaví furt to isté jesť.

skeptik
22. jún 2012

@bubinko83
@renesmee2 samozrejme, ze zjedia co im dam na tanier. Kde sme? Ved ja som predsa rodic a je to moja zodpovednost, co si davaju do tela. Ja musim dbat na to, aby mali bohatu pestru stravu a nejedli odpad. Nechapem, co je na tom tazke, ked mas kontrolu ty, ze povies: kym nezjes salat, tak nedostanes xy a hotovo. A nezje =nedostane.

bubinko83
22. jún 2012

@skeptik by som ti doniesla mojho maleho by som rada videla či by si to aj jeho naučila 😀 Jemu niektore jedla nejdu dole krkom proste mu to nechuti. Viem že aj v školke zje jedla ktore nie ale zje to od strachu a rešpektu k pani učitelkam a poobede mi hovori že ho boli bruško,pravdepodobne z toho že to zjedol nasilu. Moj syn nema ani oblubene jedla proste nezje ničoho vela a aj ked by som mu dala celu čokoladu zje z nej max. 3 kocky a dost,takže viem že ani jedla normalneho vela nezje.