2 ročná dcérka odmieta jesť už cez 2 mesiace
Prosím o radu lebo už som naozaj zúfala, moja 2 ročná dcéra sa pred 2 mesiacmi zaťala a nechce jesť nič iné okrem slepačieho vývaru a BB pudingu, občas žje špagety alebo špenátové halušky ale inak nič neviem do nej dostať, riešila som to aj s lekárkou tá predpísala sirup na chuť do jedla ale moja vzdorovitá dcérka nechce o sirupe ani počuť, a neviem jej to ani nijak zamaskovať aby to neprekukla. Už fakt neviem čo robiť, bojím sa o jej zdravie lebo neje nič zdravé a neviem do nej dostať ani vitamíny žiadne. Za celý deň zje, 1x BB puding, 200ml mlieka, cca 3,5 dcl polievky, dvakrát kusne do chleba aj to len do sucheho a potom väčšinou nič, neviem ju naučiť na normálnu stravu ked je dačo s kuskami tak hned pľuje alebo odbíja ruku bez toho žeby vôbec ochutnala. Nechce ani jogurty, ovocie, zeleninu, kaše, no nič. Vždy bola slabý jedák a vymýšľač ale nikdy to nebolo až také zlé ako teraz lebo jedla kadečo a teraz len vymýšľa, asi sa moc naučila na sladké ale neviem ako ju naučiť na niečo normálne zdravé, skúšali sme jesť pred ňou ale ona ked niekoho vidím jesť tak ho chce nakrmiť. Skúšali sme aby jedla sama, nemala záujem... Prosím poradte mi lebo už mám neskutočné depky z toho a neraz si poplačem čo som taká zúfalá ☹ ☹ ☹
@renesmee2 brániš sa tomu mlieku, ale ak máš pocit, že to nie je z mlieka, tak sa neurážaj.. 🙂 Len som ti to napísala, aby si si to troška všimla, akú má reakciu a tak..Lebo aj keď papá UM, tak ono je tiež z kravského aj keď je tam tá bielkovina štiepená.
V podstate tá alergia alebo intolerancia sa neprejavuje hneď, ale pomaličky..netrávenie mliečka zanáša steny čriev, ťažko sa potrava potom trávi.
Moja malá, keď bola maličká, tak tiež jedla všetko zaradom a zrazu akoby uťal, prestala mi jesť, trápili sme sa vyše roka a pol a až keď som si našla na nete, že to môže byť z mlieka, tak som dala urobiť testy.
Ale uznávam, ty si matka, a ak vidíš, že je všetko v poriadku, krvný obraz je ok, tak zrejme je tam len nechutenstvo. Možno stačí ju nenútiť, pár dní a nechať vyhladovať. A ešte nám veľmi pomohli probiotiká....Skúšala si dávať?
Či už Bio Gaiu alebo Infant Dophilus..
@renesmee2 me este napadlo, ze co ji davas pred den pit?
A este k tym zubom, aj 3 mesiace trva kym sa zub prereze, takze kludne to moze byt tym, ze jej idu zuby, podla toho co pises, chybaju jej vsetky patky a to moze byt cely problem. Daj jej preistotu urobit rozbor stolice a porad sa s dr.
Podla mna to je len taka zivotna etapa, ved ked si zoberiete je uplne normalne ked dvojrocne dieta vazi tolko isto ako v case ked bude mat tri roky - je to take to menej priberacie obdobie , tak asi preto menej jedia... (teda ako kto 😀 ) ale mne vsetky tri deti zhruba v tomto obdobi zacali vymyslat ako nejest...
Este by som chcela dodat ze tych deti do 3 -4 rokov co jedia monotonnu stravu je veeelmi veelmi vela takze to nieje nic neobvykle...hlavne pokial su vonku horucavy alebo idu zuby (co moze trvat aj mesiac dva) nezjedia takmer nic
Dolezite je aby malo tie zakladne ziviny..cize mliecne vyrobky - a to je jedno ci vypije len mlieko alebo len jogurt alebo len syr..hlavne ze si da denne nieco s toho
Potrebuje ovocie a zeleninu...aj ked je len napriklad varenu mrkvu tak nech ju je...aspon cosi.staci ju urobit na pare napriklad aby sa zachovalo viac vitaminov a nerozulovat sa ze neje napr. jablka
Potrebuje sacharidy..cize aj keby je len ten chleba je to to iste ako keby ma cestoviny
Potrebuje maso..ked ho je len vo vyvare tak robit husty vyvar a hotovo. Neriesit ze neje pecene, dusene, vyprazane...hlavne ze aspon na nejaky sposob ho je
@skeptik - no ani by som nepovedala že každý má ukažkový obraz je kopec ľudí ktorým chýby napríklad železo atd... ja som jej ho dala robiť preto aby sa zistilo či jej nechýbajú nejaké živiny či neni anemická atd, a doktorka povedala že taký dobrý krvný obraz teda nečakala vzhľadom na to že nechce jesť tak čakalo že výjde nedobrý, neprišla som sa ním chvliť len vravím že má ho ok tak chorobná príčína v tom nebude. To z čoho bola vygulená viem asi lepšia ja ktorá som tam bola, nemyslíš? Či ty si s tou doktorkou hovorila? 😕
@skeptik Tak take mudrosti ako tu ty pustas moze naozaj napisat len niekto, kto nema problem ze mu dieta nejedava 🙄 🙄 Pre ostatne matky, ktore takyto problem maju a snazia sa aby ich deti zjedli aspon nieco, najlepsie nieco nutricne hodnotne, su tvoje "rady" na dve veci. Keby si take dieta mala, vedela by si ake je to s nim tazke a kolko snahy a trpezlivosti a nervov to stoji, tak bud rada ze ho nemas a odpust si podryvacne kecy voci ostatnym matkam, ktore si tu prisli pre radu od niekoho kto ma s danym problemom skusenost.
@sweetsuzi keby sa dalo dat 10x "paci sa mi" tak dam..pekne si to napisala-ja som tiez uz prispievala do takychto tem a na moje nezabera nic-jedine asi chytit a natlacit ako kačicu..takze ked mojmu chuti dukatove buchty tak mu ich urobim aj ked viem ze to zdrave nie je ale som rada ze aspon nieco do neho dostanem...
@danteska no, ani nevies ako velmi ti rozumiem 😒 nic, len verit ze sa to zlepsi - nutit ho nemienim, lebo aj tak je taky ze ma v povahe byt v opozicii 😀 takze sa snazim s kludom, a podla moznosti tak aby mal v sebe aspon nieco a najlepsie zdrave. Mam aspon to stastie ze mi zje maso a celkom aj ovocie, zeleninu tak za to som vdacna - ako malo staci ku stastiu 😅
s tymto som nikdy nemala problem, ale chcem len tolko napisat, ze sa mi nepaci, ked maminky hovoria alebo pisu, co ich deticky nelubia. Ale ved jedlo netreba lubit, ale jest. A este to neochutna a robi fuuuujjjj, nelubim to !!! Toto robi aj kamoskin 7 r. syn. Ale to ma od otca, on nic nezje. Moje chodia do skolky a vzdy vsetko zjedia, aj na duplu idu. Maju pomazanky a chutia im. A my sme na tom takto: polievka je zaklad. Kto nezje polievku, druhe nedostane. Ak vymyslaju pri stole, posleme ich prec, pretoze vyrusuju ostatnych, ktori su hladni. Mojim chuti vsetko-privarky-spenatovy, soskovy,zemiakovy, masko, sladke aj slane palacinky, ryza, zemiaky, miluju ovocie aj zeleninku, zapekane jedla-brokolicu, karfiol,... . Maju aj sladkosti, alr len ked spapaju obed, pripadne olovrant. Netreba ustupit a drzat sa jedneho. Ak nechce, nedat jej, nech je hladna. Nezomrie od hladu. Ona si pride aj vypytat. Treba ist na to pomaly a nevnucivaj jej jedlo. Nepripomynaj jej to, skus si sadnut s jogurtom do izby a jest, mozno si pride aj vypytat. Aj s inym jedlom. Dufam, zr sa vam to zlepsi. Drzim palce 🙂
@tinkag súhlasím.ešte pridám,že nemôžem počuť ako niekto povie že ľúbi palacinky napr.a potom povie že ľúbi svoje dieťa.pre mňa je rozdiel mať rád jedlo,oblečenie,pesničku a ľúbiť človeka..neviem či píšem zrozumitelne.jednoducho "ľúbim" syna a "mám rada" dobré jedlo.
@tinkag bohužial nesuhlasim s tebou stym že ked je dieta hladne pride,skušala som to a synovi to nechybalo ,neprišiel a nezjedol mi to normalne jedlo ani keby ho zahlušim.A to že lubi-nelubi ani ja nemam rada ,ja vždy dam aspon ochutnat ale ked naozaj vidim že sa mu to v ustach len množi a prežuva to 10 minut vidim že mu to onechuti. Aj minule sme mu davali čerešne ,boli vyborne domace zjedol 3 a už nechcel ,robil grimasy pri tom ,prežuval to všelijak .Možno ked bude starši tak popapa toho viac,myslim tej zeleniny a ovocia. 🙂
môj syn ma tiez obdobie kedy neje, resp chce jest len to čo mu chutí - koláce, dzem s maslom. neustupim, dostane chleba s pomázankou, alebo sunkovy, alebo hocico iné, ked nechce nenutím, neponukam druhu náhradu, dostane napr desiatu alebo az obed, ziadne sladkosti medzitym, okrem ovocia alebo uhorky. vydieral ma takto dost dlho, ked mal rok a pol nejedol vyse mesiaca, ale to bolo mozno tym ze mu sli zubky, niekedy zje viac , niekedy menej, niekedy za cely den nič, neriesim. ani mne nechutí jest kazdy den rovnako a je toho vela čo odmieta, - cestoviny akykolvek druh - na slano, na sladko- polievky zje skoro všetky, ale ked sa pri stole hrá, vezmem tanier a ziadne vymyslanie.
To, ze deti odmietaju jest nie preto, ze su to "take deti", ale preto, ze su to "take matky" respektive "taki rodicia".
Predsa nejeme kvoli zabave, ale kvoli tomu, aby nam co najlepsie prosperovalo telo, na zabavu su ine aktivity ako napriklad bicyklovanie.
Pokial sa niekto zabava vypekanim kolacov namiesto tur s ruksakom na chrbte, tak sa to odrazi na zdravi celej rodiny, ako fyzickom, tak psychickom. Pokial niekto nevie najst malemu dietatu lepsie uspokojenie nez cpat do neho cukor a stuzene tuky, tak to rozhodne nie je chyba dietata, ktore si na to chuda rychlo navykne.
@skeptik nehnevaj sa ale vobec nevieš o čom točime .Toto nieje o vychove ani rešpekte ,mna moj syn posluchne vo všetkom ,je slušny ,všetko ako ma byt a myslim že nechutenstvo je skor zdravotny ale aj psychicky problem.Ty si mysliš akože každa tu otvorime rano detom chrumky,chipsy aby som nemusela varit alebo ako? Ja skušam všetko možne a poteši ma každe susto ktore syn spapa a hlavne ked je to jedlo vyživne .Toto neni o vychove ani o tom kto rozkazuje a kto nie.
@skeptik - nehnevaj sa ale dopriala by som ti na mesiac mať doma také dieťa čo ti ústa na nič neotvorí to by bola pre teba škola života, lebo robiť sa mudrá ked majú tvoje deti veľký apetít tak to nie je veľké umenie. Moja dcéra donedávna jedla len samé zeleninovo mäsové príkrmy, polievočky, jogurt všetko zdravé veci a nič sladké ale zrazu sa to zmenilo a zaťala sa, ty tu píšeš akoby sme všetky ktorým deti nejedia, zle deti vychovali a napchávali ich sladkým od rána do večera. Neviem či je to fakt také nepochopiteľné uvedomiť si že nie všetci ľudia na svete sú super jedáci ktorí ti zošrotujú všetko čo im navaríš, ved to ani dospelého takého nenájdeš čo by mal všetko rád tak čo čakáš od 2 ročného dieťaťa?
@skeptik moja zlatá,radšej sem už ani nepíš. Čo už ty môžeš vedieť o takých deťoch ako sú naše????? Z celého srdca ti také želám, až potom to pochopíš. A nebudeš tu písať také sprostosti, Skús si nájsť iné forum na svoje skvelé rady a názory.Toto je pre matky, ktoré velmi dobre poznajú aké je mať doma nepapkáčov, dali by sme im všetko na svete len aby lepšie papali. A robíme pre to maximum.
@skeptik ja mam dvoch synov-su vlastni bratia-jeden bol strasny jedak a dodnes je strasne priebercivy-ale aspon je vela zeleniny a ovocia 😉 -no jeho jedlanicke varenych jedal tvori cca 10 druhov a koniec-to ma uz takmer 14 rokov.
No a druhy syn zje vsetko co nezje jeho a to od prvych prikrmov.
Ma len 2 a pol roka a ma pestrejsi jedalnicke ako jeho 14 rocny brat-ten dodnes nepozna chut napr horcice,kecupu,omacok,kapusty,bryndze,zmrzku prvu zjedol v 9 rokoch,vacsiny polievok-skor by sa sem zmestilo co zje ako co nezje.
A co sa tyka mnozstva ,tak starsi syn nezjedol za tyzden co tento zje niekedy za den.
Ozaj kto nezazil take dieta nevie o com hovori.
ahoj, ja som si tiez myslela, ze sak si vychovam dieta a bude jest same zdrave veci... a do roka fakt jedol. ranajky vlocky, jogurt, pecivo, obed zeleninovo masove cosi, olovrat ovocie, vecera vacsinou mliecna kasa ci uz varena krupicova, ryzova, alebo instantna. sladkosti obcas a to bolo o piskote a bebe kekse. vsetkym som sa chvalila. jedol bez problemov vsetko, co som nalozila. a potom sek, doslova zo dna na den v 11. mesiaci. pol roka jedol viac menej len jogurty, mliecne kase, mlieko a suche rozky.... masko len mixovane s presnidavkou napr a podobne. nasilu neslo nic - naplo ho a bolo poriesene. hlad nepomohol, krik, odmena...
po pol roku v skolke zacal jest polievky a druhe nosime domov a popri rozpravke ho zje (sa vyhrazam, ze vypnem). dobrovolne nie.
ale zaroven nema rad a nezje, aj ked nukame, zmrzlinu, cokoladu, ak je v niecom dzem alebo krem (ako napr brumik, pernik, kolace...), slane pochutiny ako tycinky, chipsy, chrumky vobec nehrozia....
takze u nas to tiez nie je o tom, ze mam dieta naucene len na sladke a potom mi nechce "normalne" jedlo.
@skeptik nehnevaj sa ale to co je za vetu:To, ze deti odmietaju jest nie preto, ze su to "take deti", ale preto, ze su to "take matky" respektive "taki rodicia". ??????? takze som zla matka???????????? ty ani netusis o com je rec!!!!! si precitaj co pisala zakladatelka temy a neurazaj!! mna to urazilo! co som urobila zle ked moje decko nechce skoro nic jest?? ze som zacala prikrmy mrkvou,pridala zemiak a ostatnu zeleninu a vydrzal to jest 2 tyzdne v pohode??? a potom akoby utalo a boj,jedlo s hrackami,na stole,na zemi,lietadielka a somariny???co som urobila zle? nepis taketo sprostosti,ty ani netusis co to je za trapenie ked 2,5 rocne dieta nahanam po dvore s miskou kde mam ryzu a nadrobno nakrajane maso.vyhladovat nepomoze-ako tu uz niektore pisali mudrosti ze garantuju ze hladne dieta zje vsetko-nezje,proste nechutia mu napr.zemiaky v akomkolvek prevedeni tak ich nezje ani keby nejedol 3 dni! a co ked vypeam kolace?ze som rada ze aspon daco zje??? to mam chodit kazdy vikend miesto pecenia kolacov na turistiku aby som bola psychicky v pohode ked mi maly nebude jest?ci ako mi to pomoze?? takto strasne som sa este nikdy nevytocila.ak mas pisat taketo somariny tak tu radsej nepis,su tu matky ktore potrebuju podporu a nie posielanie na tury koli psychickemu zdraviu!
@danteska nemusis sa hned vzrusovat, podla toho, co si tu opisala je hned jasne, kde je problem: u nas na stole nie su ani hracky ani lietadielka nelietaju, dieta s miskou nenahanam po dvore a nie "som rada, ze aspon nieco zje". Tvoje dieta evidentne zistilo, ze takto si u teba vynuti pozornost (ktorej sa mu mozno nedostava inak) a paci sa mu, ze s tebou takto "mava", respektive, ze ta moze ovladat.
Problem je uz tam, ze si presvedcena, ze mu "nechuti", deti maju ovela jednoduchsie "chute". Mne napriklad chuti steak, ked je medium rare, medium mi uz moc nechuti, a najradsej na drevenom uhli, ale ja mam skoro 40 rokov...
Tura by urcite pomohla celej rodine, nachystaj piknik a na kopci rozbal nakrajane jablcka, rajcinky, uhorku a celozrnne chlebiky so syrom. Kto chce da si, kto nechce neda si. Proste toto mame, ine nemame a fyzicky unavene decko na cerstvom vzduchu nema potrebu ani robit nejaky velky cirkus.
@rebroza ty robis podobnu chybu ako tu spoluprispievatelka, co nahana s miskou po dvore. Nenahanaj, nenut, nerozculuj sa, nezajem, proste akurat ked dojde, ze je hladne, tak vytiahni z chladnicky a ponukni, nechce - nemusi.
@renesmee2 do tretice. Robis z toho moc velke vzruso, mala si s tebou robi co chce. Zistila, ze ti velmi (az si zufala) zalezi na tom, co kolko ako kedy zje, no tak to vyuziva na svoje ciele, ktore su od slastneho pocitu kontroly nad tebou az po dosiahnutie cohokolvek co jej das za odmenu "ak aspon kusok, aspon toto, aspon posledne zje"
A nemusis mi hovorit, ze ci ja take dieta mam alebo nemam, to je uplne jedno, deti poznam dost aj takych co nejedia a vidim ako sa rozjedia ked "problem", co je vacsinou pristup zodpovednej osoby je odstraneny.
@skeptik vies co, ja s tebou aj v niecom suhlasim- az teda na tvoje radikalne ponatie problemu, ale moje dieta odmietalo jest prve prikrmy ako polorcne, tam nemoze byt ani reci o tom,ze si robilo so mnou co chcelo, proste ani usta neotvorilo, ked som mu dala do pusinky kasicku vyplulo, mozno by bolo riesenie odstavit od dojcenia, mozno by zacalo jest, ale toto som teda nechcela u polrocneho dietata, nejedlo az do marca tohto roku -mal rok aj 8 mesiacov, len fakt nieco, mozno mas pravdu,ze neskor som robila uz z toho cirkus ja,ze neje a potom som si nejak zvykla, prestala sa vzrusovat, nadalej som chystala obedy, zeleninku, ovocie a rozjedlo sa, ale surovu zeleninu neda do ust este stale.
teraz ked nezje, tak nezje, prestala som to uz az tak riesit a naozaj papa lepsie a aj sam si pyta co je pre mna dolezite, pretoze ja som nepoznala to, ze by si bol sam pytal papat
@skeptik nemozem na 100 percent tvrdit, ze je to len v rodicoch, niekedy je to aj v dietati, ja som bola tiez z tych deti, proste ked nieco napr nebolo pekne naservirovane tak by som to nebola zjedla ani keby som neviem ako hladna, napr ma napinalo z kozky na teplom mlieku, privarky, spenatova polievka, bezne som nejedavala denne a moje prve jedlo bol maslovy chlieb o nejakej 16.00, ked prisla mama z prace - to som uz bola skolacka, ranajky som nezjedla, mama uz bola v praci, desiatu som zahodila ☹ , obed som odniesla, alebo som nan ani neisla
@zuzana76 ja by som to povedala tak, ze su ozja deti co proste nelubia jest,jedia malo a len nieco aj bez pricinenia rodica,ale potom je dolezite ako na to rodic reaguje-ked z toho spravi dennodeny boj,tak sa to len zhorsuje,ale nieco aj taketo dieta zjest proste musi a tak su proste potrebne aj kompromisy zo strany rodica-vyhladovania ozaj pri tychto detoch nikam nevedie-lebo akurat skolabuju na hypoglykemiu-co sa mojmu aj takmer stalo-skusila som ho vyhladovat a on sa zvozil na zem a bol v mrakotach-takze tadialto cesta nevedie a ver ze som to viacej neskusala 😝 .
Mozno ak dieta ma len mensi problem s priebercivostou ,tak je to cesta,ale ak je to velky problem,panika z jedal,ich vyzoru atd - tak toto riesenie nie je. 😖
Moj starsi syn mal napr.obdobie -trvalao cca pol rok,ze zjedol varene jedlo len zelenej farby-teda som vsade musela pridvat po kocke spenatu-ozaj vsade a potom bol klud,alebo jogurt zjedol len cokoladovy,ale servirovany na tanieri a premiesany musell byt do tvaru spiraly-ta cokolada sa tam zamiesavala-len raz to mm nespravil a tu scenu si nevieta ani predstavit-proste teraz mit o pride ako toake autistcke spravanie,ale nastatsie to casom prslo-ale vtedy to bolo o hubu a ozaj sa z tym nedalo nic robit,len cakat kedy to prejde-a aj preslo.

@renesmee2 no to je jasne ze stale to iste nebude jest... aj romanko odmieta niekedy jest ale vacsinou obed zje. ranajky moc nechce desiata jogurt obed a potom az vecer ... predtym papal lepsie ale tak uz asi tolko nepotrebuje... drzim palce nech sa vam podari pakat aspon o trosku lepsie