2-ročné dieťa nechce jesť a ani žuť
2r dieta nechce vobec nic jest. Hned ako dostane tabier sa v tom porype minutu a uz to hodi na zem alebo to rozhadzuje. Ak ho krmim musim to zmixovat, kusky mi nezje. Krmenie ale poslednu dobu odmieta. Sam vie jest lyzickou, ale NECHCE!!! Kedysi si dal dost pusy aspon 3l jedla a az potom rozhadzoval. Uz toto trva rok. Nemam uz silu na to a neviem co robit. Je velmi tvrdohlavy.
Ma 91cm a 11.4kg( tuto vahu ma rovnaku uz 5 mesiacov) nepribral ani deko.
Chodime na gastro, imunoalergo, pediatricke a striedame sirupy, bkomplex, rybi tuk a nic nepomaha. Teraz testujeme pangamin zatial bez uspechu.
Neviem ako dalej, mam uz toho dost. Nevladzem ho uz hodinu krmit a zje 3l. Do vsetkeho ho musim nutit, sam ai neda do pusy nic. U lekarky ked dostane chrumky tak zje ale doma ani omylom. Cela rodina sme uz zufali. Co robit?
@jablkovastrudla ja uz aj krik urobim raz zavas ( mozno tak 5x za cely rok) ked uz mam toho fakt ze dost. To sa neda byt v klude ked dieta zje 12 lyzic za tyzden.
Ja som ho tiez dala do jasli, je tam 5 deti a zdalo sa ze to pomohlo, ale po 2 mesiacoch zase nic. Ucitelka je tiez na nervy. Ze take dieta este nemala. Tiez hovori ze je sikovny a zapaja sa do aktivit.. ale cely den sa toci okolo jeho jedenia. Chodim pre neho na obed lebo tam nic neje. Doma aspon to mixovane donedavna zjedol, teraz uz ani to nie. Tak ja uz neviem….
Popucene zje iba zeleninu, maso na drobno isto nie
Keby som ho nenutila jest nezje ani tych par lyzic.
@vrds Dala by som tanier, naň 1 kúsok, keď zje ďalší ...atď. Popri tom si jedla svoje jedlo.
Ak nezje odkladám tanier a sedí "naprázdno". max by som ponúkla ochutnať z môjho.
Ak zje dám mu ďalší kúsok.
Ďalšia možnosť je začať jest vonku, napr, ovocie nakrájané na kúsky ako olovrant alebo desiatu pri prechádzke
@vrds nam tiez nepomohlo nic
On doteraz zje asi 2 druhy zeleniny. Minule som objednala pizzu a dala som pol na pol, jeho polka bola iba syn a moja vegetarianska. Maleho zacalo normalne napinat na vracanie, ja som sa zlakla. A dovod? Pod jeho syrom bol kusok papriky a on sa jej dotkol jakykom, nevidel ju pod tym syrom.
Ja ked som s doktorkou riesila ze mi maly nejedava tak mi dala kucharsku knihu, prisaham 😁 Este stale ju mam!
Tebe prajem iba vela trpezlivosti 💪🏼
@vrds neboj ono sa to ani vekom moc nezlepší. Co u nas letelo jedal do kosa od mojich nervov. Zakladne pravidlo, z kadeho jedla si das proste 5 lyžičiek. Potom stupnujes, napriklad za dva tyzdne 6 lyžičiek….. zaklad je zaludok rozťahovať a nie to vzdat. Skusat co ma rad a to mu davat do okola. Skus trosku jedlo viac korenit napr. provendalskym korením, nie je agresivne ale ma v jedle Dobru chut a kludne aj trosku posol. Snaz sa jest pred dietatom. Stale nieco chrumaj, nakrajaj si uhorku, papriku, mrkvu, salámu a ako spolu nieco robite si stale davaj do ust a chrumaj aby to pocul. To iste muz. Dieta by malo prirodzene byt zvedavé a same si zobrat ako ked vidi vas. Vyskusaj hranolky, taka istotota, ze to 95% detom chuti. Dohodnite sa s muzom, ze ked uvidite jedlo, tak pred malym budete reagovat jeeeej jedlo, jeeej dam si.
@lenusiatko dieta s PAS je nieco uplne ine
@vrds tanier s jedlom som nenechávala. Presne ako píšeš, hrá sa s tým a rozsype. Ak mali záujem o jedlo, dala som do ruky napichnuté na vidličke z môjho taniera. Masovú guľku, cestovinu,zeleninu, zemiak... Jedlo do ruky som dávala v mladšom veku, ale 2+ už iba príbor, nech sa nepatlá v jedle rukami. Svoj tanier dostali, keď boli schopní zjesť tak tretinu z môjho jedla. Keď chceli moju polievku, najprv iba otvorili ústa, neskôr som dávala lyžicu do ruky, ale ja som im naberala.
@viestta casto nejedenie v takom nizkom veku je jedinym prejavom pas, mna to tiez nenapadlo. A casto aj adhd.
@vrds Ak vies po anglicky, skus si najst knihu Stories oof Extreme Picky Eating. Su tam pribehy patologickych nejedakov spolu s mnohymi tipmi, ako sa daju problemove deti aspon trochu rozjest. Moj bol tiez na tom dost zle, ale v nizsom veku ako tvoj. Nechcel ani pecivo (ani zobrat do ruky), ani chlieb, cestovinu, proste zakladne veci. Ja som na to isla cez hry, knizky o jedle, pesnicky, basnicky, spolocne varenie. Tak.od roka do asi roka a pol bola takmer kazda nova potravina boj, kazda ma svoj pribeh, ako sme ju zaviedli. Doteraz je velmi vyberavy, ale ma jedlo rad, tesi sa k stolu.
Ja mám 3 ročného oblečenie nosí 98, a váži už rok 11kg
nejedak je od narodenia. Do roka bol iba na umelom mlieku, pretože nechcel vôbec príkrmy. Nech som sa akokoľvek snažila, nechcel ani len suchý rožok, chlieb, piškóty, ovocie a zelenina už vôbec. Skúšala som rôzne hustoty, teploty jedla, kombinácie, lyžičkou, rukou, s ním sme jedli, alebo som len tak položila pred neho ale nič.
Od roka ako tak pomaly začal jesť, ale stále len tri obedy dookola, syry na rôzne spôsoby, šunka, vajíčko, jogurt, uhorka a z ovocia iba banán a jahody.. nezje mi krupicovu kašu, ovsené vločky, kakao, nátierky, rôzne obedy ktoré s manželom varíme, strašné veľa toho nechce že blee
Ešte donedávna jedol aj mäso ale už tri mesiace odmieta jesť mäsové jedlá.
Posledné 2 týždne už papa ešte menej, kedysi zjedol celý jogurt aspoň, teraz mi zle iba pol jogurtu, trochu polievky, 2-3 bananove placky, a už nechce väčšinou ani večerať
S tým potom prichádza u neho na ďalší deň ráno zvracanie na lačno. Ešte pred raňajkami. Zvracia tak že musíme chodiť na infúzie. Už z rána ma nízky cukor, vysoké ketony, a z toho mu je zle.
Boli sme na gastro, Neurologii, endokrinologii, chodíme každý týždeň už na Metabolicke, ale jedine čo sa zistilo je že má cyklicke acetonemicke zvracanie ( z hladovania)
Paradot je že v škôlke papa čokoľvek.
Doma jedlo odmieta a bojkotuje
Dostali sme nutridrink nechce vypluva že to je hnusne
Dávame tretiu dni už peritol ( je na zvýšenie chuti do jedla, na migrény, na upokojenie mozgu pri nočných desoch ) a podľa všetkého mu nerobí dobre lebo sa mi už druhú noc pozvracal.
A ja som už z neho zúfalá a neviem čo robiť už tri roky :(
nejedak je od narodenia. Do roka bol iba na umelom mlieku, pretože nechcel vôbec príkrmy. Nech som sa akokoľvek snažila, nechcel ani len suchý rožok, chlieb, piškóty, ovocie a zelenina už vôbec. Skúšala som rôzne hustoty, teploty jedla, kombinácie, lyžičkou, rukou, s ním sme jedli, alebo som len tak položila pred neho ale nič.
Od roka ako tak pomaly začal jesť, ale stále len tri obedy dookola, syry na rôzne spôsoby, šunka, vajíčko, jogurt, uhorka a z ovocia iba banán a jahody.. nezje mi krupicovu kašu, ovsené vločky, kakao, nátierky, rôzne obedy ktoré s manželom varíme, strašné veľa toho nechce že blee
Posledné 2 týždne už papa ešte menej, kedysi zjedol celý jogurt aspoň, teraz mi zle iba pol jogurtu, trochu polievky, 2-3 bananove placky, a už nechce väčšinou ani večerať
S tým potom prichádza u neho na ďalší deň ráno zvracanie na lačno. Ešte pred raňajkami. Zvracia tak že musíme chodiť na infúzie. Už z rána ma nízky cukor, vysoké ketony, a z toho mu je zle.
Boli sme na gastro, Neurologii, endokrinologii, chodíme každý týždeň už na Metabolicke, ale jedine čo sa zistilo je že má cyklicke acetonemicke zvracanie ( z hladovania)
Dávame tretiu dni už peritol ( je na zvýšenie chuti do jedla, na migrény, na upokojenie mozgu pri nočných desoch ) a podľa všetkého mu nerobí dobre lebo sa mi už druhú noc pozvracal.
@milka1988 skuste toto. Ja som odhodlana ist do skoly jedenia. Www.notube.com
@milka1988 my sme v stave ze nechce uz ani mlieko, vcera sme do neho
Nasilu dostali veceru, lebo bol hladny a nervozny a reval od hladu. Poznam tieto pocity. V nemocnici sme neboli. Na sk lekari hladaju len mechanicku zavadu ale ja som presvedcena ze to je psychosomaticke.
My sme ho krmili pred tv, a zabaval sa s hrackami. Ale teraz to nefunguje. Nechce ani sediet v krmiacej stolicke. Nieyo este jest.
@milka1988 my sme v stave ze nechce uz ani mlieko, vcera sme do neho
Nasilu dostali veceru, lebo bol hladny a nervozny a reval od hladu. Poznam tieto pocity. V nemocnici sme neboli. Na sk lekari hladaju len mechanicku zavadu ale ja som presvedcena ze to je psychosomaticke.
My sme ho krmili pred tv, a zabaval sa s hrackami. Ale teraz to nefunguje. Nechce ani sediet v krmiacej stolicke. Nieyo este jest.
@vrds aj moj len pri tv lebo inai vobec by nejedol, vtedy si tak nevšíma koľko do neho ide ked je zaujatý tv. Teraz mi zjedol iba pol palacinky viac nechce. A to pritom vedel zjest aj 2-3 celé :( mne je už do plaču z toho lebo robim všetko čo sa dá a ide to opačnym smerom len k horšiemu. A furt chodiť di nemocnice a vidieť ho aký je bledý, ako handrova bábika čo mu je tak zle :(
@vrds aj moj len pri tv lebo inai vobec by nejedol, vtedy si tak nevšíma koľko do neho ide ked je zaujatý tv. Teraz mi zjedol iba pol palacinky viac nechce. A to pritom vedel zjest aj 2-3 celé :( mne je už do plaču z toho lebo robim všetko čo sa dá a ide to opačnym smerom len k horšiemu. A furt chodiť di nemocnice a vidieť ho aký je bledý, ako handrova bábika čo mu je tak zle :(
@milka1988 no moj zjedol teraz nasilu na ranajky 75g. Dobrovolne nic neda do ust. Je to stale horsie…
ahojte som zufala tak to tu aspon napišem moja 14 mesačna dcera nechce jest od 8 mesiaca si vibrala iba dračiki celozrne viživi sem tam ked bola dobra nalada polievka a aj huste mliecka hami a tak ale teraz odmieta všetko z ovociu ju aš napne no nedostanem do nej nič ona si kludne celi den nezje nič a počka si aš vecer aj ked o 9 večer na um mlieko je to normlane ?
ahojte som zufala tak to tu aspon napišem moja 14 mesačna dcera nechce jest od 8 mesiaca si vibrala iba dračiki celozrne viživi sem tam ked bola dobra nalada polievka a aj huste mliecka hami a tak ale teraz odmieta všetko z ovociu ju aš napne no nedostanem do nej nič ona si kludne celi den nezje nič a počka si aš vecer aj ked o 9 večer na um mlieko je to normlane ?
@tinka1705 u nas sa to pohlo. Uz ma 2r 3 mesiace
A zje aj kusky. Nakoniec som zistila ze ma asi skrizenu alergiu na hovadzie a telacie. Odvtedy papa relativne dobre.nie sam, ale nieco si uz vezme.
Jeho zrejme stale bolelo brucho. On z potravinovych alergii nikdy nemal ekzem, ani vysyp- netusila som ze mu jedlo robi zle a hlavne ktore. Pojdeme aj detskej psychologicke, lebo netuzim potom aby jedol 4 druhy jedla a hotovo. Uvidime ako dalej. Oproti marcu je to ovela lepsie.

@vrds jedol iba minimalne, riesila som to s doktorkou a prisla o kopec nervov. Nedostaval sladke ani inu nahradu normalneho jedla. Jedol suche cestoviny. Aj som sa napocuvala ze sa v skolke nauci viac jest, no nenaucili. Zo skoly si nosi obed v obedari, lebo ho tam tiez nezje.
Uz je to ovela lepsie ale pamatam si to zufalstvo. On jelmi tvrdohlavy, dookola sme vysvetlovali a nic. X krat mu bolo v noci zle lebo proste nejedol.
A milujem ked mi niekto povie ze staci ist dietatu prikladom, no jasne 😃 druhy syn je zatial jeho opak, on zje vsetko v dosahu.
Neporadim ti, iba ti chcem napisat ze si dobra mama a nerobis nic zle. Prajem iba pevne nervy