icon

5 ročná nechce jesť

9. jún 2020

Baby, už som zúfalá 🙄 Moja 5 ročná nechce jesť, ráno zje jogurt, občas par hryzov z vianočky, ovocie málo a obed nechce nič, na všetko frfle, vždy chce to čo nemáme, už asi 3 roky má pár oblúbenych jedál, ktore jedáva stále dookola a pomaly aj z tých pár jedal uz niektore nechce. Už neviem ako na ňu 🤦 každý den je to boj, už som z toho tak psychicky unavená, že až. Teraz je 19:30h a ona este skoro cely obed na stole. Stále odbieha od stola, stale ju musim napominať a nakoniec aj tak nic nezje. Ako na ňu? Poraďte 🙏 Alebo poraďte aspoň ako sa z toho nezblazniť lebo uz mam toho za tie roky dosť 🤦😤

tina7729
9. jún 2020

@rosabel a koľko má rokov? No moja tiež podobne zelenina to konečne zje trochu papriky,uhorku má rada a paradajky minimum.z ovocia dakedy jablká teraz nič.mozno keď nám dozreje ríbezle,budú čerešne ,jahody tak aspoň to. Tiež je chudunka lebo je na svoj vek vysoká 149cm a 30kg ak neschudla zas. 🤦🤷

leskovael
9. jún 2020

U nás vždy bolo a aj je pravidlo, že od jedla sa neodbieha, max po vodu ak som náhodou nedala na stôl (dieťa sem tam pri obede na wcko čo mu väčšinou pripomeniem predtým ako ide jest že ak chce tak nech ide teraz) .. Ale inak neexistuje behať pri jedeni. Proste keď sa je, tak sa je. Takže toto by som ja nedovolila... Keď nechce nech nezje, ale potom celý deň nedostane sladkosť ani nič, ziadna maličkosť ako napr croasant, piškóty, ani ovocie....ked chce nech zje normálne jedlo.. Aj moj syn má pár obľúbených jedal ktoré som poväčšine varila s malými obmenami, niektoré ktoré mal obľúbené už nechce, beriem to tak ze sa prejedol tak ich nerobím a hotovo (ak ľúbi cestoviny vieš ich urobiť na xy spôsobov nemusí zjesť všetky, tebe tiež všetko nechuti, ale skúšaj robiť jej obľúbené jedla aj na iné spôsoby) Tiež je zabrblanie hocikedy "toto mame?" ale nebavím sa, áno to máme, varím jedla ktoré viem že lubi a hotovo. Iné ho jest nenútim. Alebo mu dávam na výber z 2-3 a spytam sa ktoré si prosí, ak nepovie tak mu poviem že vyberiem ja a to bude mať a vždy si povie čo chce 😉 a inak ja som ako dieťa tiež zase 2x veľa nejedlavela a tu som, zdravá so žiadnymi ťažkosťami. Mne nevadí keď syn nezje napr obed, ma dni kedy pýta duplu, potom má dni kedy zje štvrtku a stačí mu. Učila by som ale ako prvé dcéru naučiť sedieť za stolom a tak nech je, ked nechce ok odpratat jedlo a vybavené, bude večera... Ked bude hladná bude jest, keď jej dovolíš behať aj pri jedle tak je jasné že bude radšej behať a vymýšľať

joysi
9. jún 2020

Aj môj mladší syn (skoro 10-rocny) ma problém s jedlom...ma svoje obľúbené jedla a nič iné nezje...skúšala som kadečo...dohovaranie...vysvetlivanue...zakazy....krik...ignoracia....ništ nefungovalo tak teraz to beriem ako to je...zje to čo má rád.....no možno v puberte sa to zmení 😊

0silvia0
9. jún 2020

tiez som ako decko nic nechcela jest, nepocitovala som hlad a vsetci to dookola riesili a mne to liezlo na nervy. Podla mna je tvoja dcera dieta, ktoremu stacia 2 jedla denne. Ranajky a obed. Neriesila by som, tesila by som sa, ze papa aspon v skolke. Mimochodom, v skolke mne mimoriadne chutila krupicova kasa... V puberte sa mi to asi nastupom hormonov zmenilo a zacala som normalne jest...

kacena4
9. jún 2020

ahojko ja mam podobne dve deti. neries blbe rady od premudrelym mamin... zmier sa s tym, ze ma "ine" dieta a doma ti lepsie jest nebude. rano raňajkuj s ňou jedzte zarovno - spolu je jedno co, ale spolocne jedlo hned odkladaj zo stola, doobeda bud len drobnost, nie cele jablko, cely banan, ale len 1/4ku inak sa zasyti a nezje ti obed na obed nedaj celu naberacku polievky ale len 1/2 a nech si skusi nabrat sama zapajaj ju do pripravy prestierania stola, taniera, nakladania, nech v tom vidi aj ona zaujem a snahu a podmienuj to niecim ked spapas mozes sa ist hrat s xxx, mozem ti precitat xxx, mozeme si spolu pozriet xxx, proste motivovat dieta, ak nie nezufaj, netrestaj nedemotivuj, nevadi moze to trvat dlhsie kym nabehne. zasa druhe jedlo radsej 1/2vicnu porciu a zje ju ako plnu a budes sklamana ak ju nezje. pochvalit aj ked zje 1/2 z 1/2 porcie za snahu za hocico skus jej podelit jedlo ryzu a maso a stavu oddelit alebo len ryzu so stavou bez masa proste hladaj co jej vadi na tanieri co tam nechce komunikuj s nou alebo co by tam chcela kukuricku, hrasok, mrkvicku - nakup mrazenu a pridavaj do vary a veceru len suchu maslovy chlebik, nutelovy, pastekovy.... proste len nieco na zaplnenie bruska ak bude hladna vypyta si viac - nesil to - zbytocne sa stresujes ty a dieta to ma aj tak na haku treba hladat co je vhodne pre dieta neboj neumrie od hladu drzim ti palceky

hdpe
9. jún 2020

nas takto strajkuje od kedy nastupil do skolky (3rocny) a to uz bude mat 5. Trapila som sa s ním, aj vitaminy Narosan cucoriedkovy bral, no chut do jedla ziadna. Varila som mu zvlast, vycancala som mu kazdy chod a ako princatkovi som aj dvoje ranajky spravila nech si vyberie len aby hladny nebol. Chybu som robila a teraz napravame pokazene. Najviac co pomoze na chut je nechat dieta riadne vylietat na cerstvom vzduchu. Na druhej strane ani ja som nebola ako dieta nejaky jedak. Tak to ma asi po mne.

nini1010
9. jún 2020

Ja mam doma dieta ktore zije tiez zo vzduchu a nic sa mi neosvedcilo tak ako hlad.Pokial je zdrava uz sa nikdy viac nebudem prosit aby zjedla.Dam pred nu jej budik,ukazem jej kde budu rucicky kym zje.Nezje-vezmem tanier a nic ine nedam az do dalsieho chodu.Ani ziadna alternativa,ani ovocie,nedajboh sladke!NIC.Dalsi chod opat to iste-hodinky dokedy ma zjest.Nezje?Do vecere nic nedostane najskor az okolo 5 podvecer a to len veceru.Nie nadarmo sa hovori ze hlad je najlepsi kuchar.No este sa tak doprosovat aby jedla.Od hladu nezahynie,pud sebazachovy funguje dokonale a ked bude hladna naje sa.Ked nechce jest nech nekje ale jedlo zobrat a nedostane nic az dalsi chod.Nech pociti hlad,za prve si nabudice lepsie rozmysli ci sa bude s jedlom hrat,alebo bude syta.Podla mna je obrovska chyba aby mala jedlo bonstop k dispozicii kedy si slecna zmysli ze chce.Len doslednost a nepopustit.Pamataj-OD HLADU NEZAHYNIE.

guiseppinka
9. jún 2020

Mam kamosku, ktorej syn ma 4.5 roka a zje hrianky a spagety s 1 konkretnou omackou. Ona vsak robi tu chybu, ze mu stale nechava kojenecku kasu. Stazuje sa, ze nic nezje, ale ked jej kazdy povie, ze skoro 5 rocny a kasa, tak kyvne plecami. Lebo ved prospieva. A moze byt hladny kolko chce, jesr nebude. Ina omacka na cestovinach? Nebude jest... Ja ho mat doma, tak si to hodim... A toma pohybu az az...

hopsadobrandejsa
9. jún 2020

Je este mala, ale v buducnosti s tym moze byt problem.

Bratranec mal podobnu situacia ked je ho dcera mala okolo 12-15 rokov sa mi zda. Tiez odmietala jest a jedla len to co chcela. Aby zbytocne neboli nezhody tak kolkokrat povedali "sak ju nenutte ak jest nechce" a skoncilo to tak, ze si dievca v mladom veku vypestovalo cukrovku.

Ze ta nebavi to frflanie dokazem uplne pochopit, ale v dnesnej dobe maju cukrovku aj deti na zakladnych skolach cize takito specialne jedalnicek moze mat mat aj velmi nepekne nasledky, ale dufam, ze to nebude Vas pripad.

Musis si to nejak podchytit a ci chce alebo nie, jest musi. Telo potrebuju ziviny hlavne u maleho dietata ktore je vo vyvine takze urcite jej nedovol velmi vymyslat co zje a co nie pretoze si z tohto moze vypestovat zdravotny problem.

Urcite sa nechces dozit dna, ze ti dieta bude chodit do skoly s inzulinovou tastickou.

luba41
9. jún 2020

potravinové alergie ste nezistovali? pije mlieko? nemala zdravotné problemy - exem, alergie, často chorá nebývala , hnačka, zápcha atd?

mirkaz156
9. jún 2020

Píšeš o mne! 😁 Nie o mojom dieťati (ešte sa len narodí) ale o mne. Ja som žila zo ,,vzduchu,, maminu mohlo aj šľaktriafiť. Ja onkologické decko do piatich rokov výsledky všetky zle, večne nejaký problém. Pokiaľ som nešla do školy do mňa niečo dostať bolo umenie. A keď to aj dostala tak som to proste vygrcala. Kašli na to! Pokiaľ je zdravá výsledky má v poriadku rastie a okrem jedenia žiadny problém tak nastav si nejaký systém a kašli na to. Nerieš to, nerozčuľuj sa zbytočne tým trápiš seba aj ju. Netrestaj vás za to ani seba ani ju. Proste sú také deti. Vyrastie z toho. Ja na to že som fakt nič nejedla jem teraz úplne všetko ,, normálne,,. Do dospelosti sa niekoľko krát ,,menia,, chuťové bunky takže šanca na úpravu tam je.
Ale keby už mám fakt nejaký problém s dieťaťom tak začnem buď psychológiou a dobrým homeopatom. A možno to o pár rokov budem aj ja riešiť manžel má
,, problém,, s jedením 🤷. Proste niekto z toho vyrastie niekomu to ostane ale nezožieraj sa preto.

eriksonka1234
9. jún 2020

Vitaj v klube s tým, že ja som to mala 2x. Tiež som myslela, že sa zbláznim. Rada? Vypustí to úplne z hlavy, ona začne jest. Ani ja som tomu neverila, syn je už v puberte, a konečne dokáže zjesť na obed aj 3 rezne, dcéra má veľmi obmedzený jedálniček, ale neriešim, hádam dostane raz aj ona rozum.

plutvonozec
10. jún 2020

@hopsadobrandejsa Omyl cukrovka u detí je automunitné ochorenie a vôbec nesúvisí so stravovaním. Nestrašte mamičky.

fiafia
10. jún 2020

Moja ma 3,5 a mám obdobný problém. Akurát že nieje jogurty, pudingy, kaše, výživy, mäso, zeleninu, ovocie atď atď. Výsledky ma dobre. Je pečivo, polievky, prílohy zo šťavou, z ovocia jablko 😪 som z toho zúfalá no ona ani neokostuje čo nepozná. Niečo sa zlepšilo nástupom do škôlky no stále žiadna sláva.

kolinia
10. jún 2020

@tina7729 podobne...

bluka2
10. jún 2020

My to máme podobne s 5 ročnou. Na mňa by sa hodil ten komentár "asi nevieš variť". Mám také kamošky, čo majú kulinárske pozadie typu kuchárske kurzy v New Yorku a podobne...a jednu, čo proste iba uzasne varí (je zo stredozemia). U nich vždy si pýtala duplu a nevedela sa dojest. Musela som sa teda dosť zlepšiť vo varení.... Napríklad jej chuti kura na bielom víne, čo som predtým nerobievala. Asi ma zmysel pre vyššiu kuchyňu alebo čo

ivangeline
10. jún 2020

@bluka2 xD ...je mi to ľúto ale je dobre, že to berieš pozitívne. 😃 Aspoň sa naučíš nové jedlá.

bluka2
10. jún 2020

@ivangeline hej, svetova kuchyňa. Dnes feijoada, predtym indické butter chicken a indické placky a inak má rada aj krevety a mušle (iba pri mori), čo mi prišla taká paródia keď mala 3-4 roky, ako dostávala komplimenty za to, ako ich pekne je 😁 keby tak vedeli...

laguna28
10. jún 2020

Skús je ukázať kuchársku knihu alebo nejaké recepty a čo si vyberie tak jej to príprav, alebo aspoň napodobeninu. Pri jedle sa s ňou skús rozprávať o nejakých plánoch, kam by ste po obede išli a tak podobne, čo by ju zaujímalo a počas debaty ju skús povzbudiť, že keď pekne všetko spapa tak môžete ísť. A počas jedenia ju chvál, že bude mať pekné zúbky, červené líčka, atď. U nás to niekedy pomohlo, ale nemali sme až tak rozsiahle problémy. Držím palce 😉

m1ch4ela
Autor odpoveď zmazal
daimon
24. dec 2020

Problém s nejedenim mám so 7 ročnou dcérou , je kosť a koža , 134 cm 24,5 kg. Ako 6 ročná mala 26 kg, strašne som sa minuly rok zľakla , keď odmietala aj tých pár jedál čo mala rada a schudla, výsledky mala ok, išli sme aj psychologické aj tam ok. Počas prvej vlny korony sa opäť rozjedla , nástupom do druhého ročníka opäť problém , zase schudla , v škole na obed nič neje, alebo malo, prejavy pri jedle katastrofa, ledva prežuva, furt vyjednáva , naberá si sama ani to nezje, čo porcia to ofrfle, opäť mala odbery všetko ok, tak ideme k psychilogicke aj psychiatrovi , toto nieje normálne , ja som už z toho na prášky , B komplex vôbec nezabral , ta nechuť k jedlu je otras, sirupy na chuť do jedla odmieta.Všetci že z toho vyrastie , no ja ten pocit nemám, veď nemôže rásť a nepriberať, už som fakt zúfalá ....

petrao2
24. dec 2020

Ja som tiez rezignovala nie je hladna neje ale nedostane nic ine
Svokra jej vyvara 10 chodov len aby sa najedla ale to nie je cesta
Povedala som ze ked nechce bude hladna vydrzalo jej to iba chvilu a viac mi nepovie ze nechce
Nezje vela ale da si aj polievku aj obed a veceru si potom moze vybrat podla chuti ak vymysla s obed ma ho aj na veceru
Dalo to zabrat ale stoji to zato

stanislavicenka
24. dec 2020

Moja dcera je tiez nejedak, a vymysla, a zakazdym vresti, krici, ze toto nebude. Ma 5, vzfy jedla malo. A nerobim iba par oblubenych jedal, nie som zastancom vety, nech sa aspon trochu naje. A varim zdravo, vsetko,. A neodmenujem deti, led nieco zjedia. To je zla cesta. Chapem, ked nieco nechuti, nejaka zlozka jedla.
Skus zmenit ranajky, robievam kazde rano obilninove kase, s ovocim, susenym, orechy rocneho druhy, semienka.
Jedavate spolu? Ked nechce jest, minimalne ochutnat musi, a nemusi zjest vsetko, na tom netrvam ani doma, no aspon polovicu. Skus jej doplnit B12.

daimon
24. dec 2020

@stanislavicenka B komplex už mesiac berie, nič nové neochutná, zeleninu iba uhorku 2 kúsky , ovocie jablko , mandarinka, nič zdravé do nej nedostanem, to pokial človek nezažije neuverí , ona he schopná nejesť , potom sa jej stiahne zaludok a je to ešte horšie, teraz jej aj nutridrink dávam nech priberie, zje hrianky s ramou, nedajbože maslo to je peklo , naozaj ten prejav pri jedle je hrozný, normálne že fobia. My jeme normálne , spoločne stolovanie

dari161
23. máj 2023

aj moja 5-ročná úplne to isté. Má 16kg, dakedy to klesne na 15,9 keď hnačkuje. Odmieta jesť, keď ju nútime, vyvracia to alebo proste vypľuje. Jedine zje ryžu, ale aj to tri lyžičky a povie, že nie je hladná

vulka
23. máj 2023

Píšeš, že stále odbieha od obeda o 19.30. To ako je možné, že odbieha? Vy nesedíte pri večeri pri stole? Alebo ju nechávaš jesť samu? A vy ste s mužom kde? Prečo si nesadnete spolu k stolu. Nenaučila si ju, že od stola sa neodbieha? Daj na tanier maličkú porciu úhľadne naservírovaného jedla a nedovoľ odísť. Kompletne zruš sladké pred hlavným jedlom.

marta1984
11. nov 2023

@daimon Dobrý deň, ako ste sa pohli s jedením u dcérky za obdobie od vášho pri príspevku? Mám 5 ročného syna a ako by som čítala o ňom.

mim23
16. jan 2024

@marta1984 môžem sa spýtať, rozjedli sa vaše detičky? Mám doma to isté.

andrea54321
10. feb 2024

Dobrý deň, ako pokrocilo vase dievčatko s papanim? U nás je ten istý problém. Ďakujem

andrea54321
10. feb 2024

@mim23 aj ja ...a je to neskutočne náročné