6 mesačné bábätko vegetarián
Ahojte chcem sa spýtať sú tu maminy, ktoré nedávajú detičkám mäso (6m)? Podľa čoho varíte a ČO aby boli doplnené bielkoviny, železo atď? Sú nejaké stránky / knihy zaoberajúce sa týmto? Poraďte prosím.
@ajsha123 obsahuje to rovnakú bielkovinu.
Aj Google ti to vyhodí... Sú to skrížené alergie.
Ale treba to vyskúšať. Naša malá krv v stolici, takže naozaj sme toto mäso nemohli dávať.
Ale časom je to lepšie. Sem tam jej dám šunku. Ale to zje plátok či dva, viac nechce. Možno keby zjedla celé kuracie prso, tak by problém už nastal - možno hlien v stolici alebo ekzém. Ale nechutí jej to, takže neviem povedat. Nezje to.
Viac jej chuti slanina a prosuto 😁
Tam si už sama vyberá. Darmo by som jej chcela nieco zdravšie dať.
Dokonca pri alergii na mlieko býva problém aj so sojou.
Preto väčšina veganov konzumuje tempeh.
Ale mne osobne tempeh nechuti.
Čo som skúšala v reštauráciach, tak bol taký údený. Kvázi ako mäso.
Skúste, možno vám bude chutit. Uvidíte ☺️
@sonik123456789 ja ta podporím. Môj syn tiež nie je mäso. Ja som vegetariánka roky a manžel je masozravec. Keď chce malý mäso ochutnať tak ho ochutená ale obyčajne ho dá z taniera preč alebo ho vyplňuje. Je väčší ako ostatné deti a aj zdravší. Ma skoro 4 roky a u doktorky sme boli asi 2x a aj to len pre istotu. Papa vajíčka, syr, kvalitné masla, tvaroh, ovocie, zeleninu. Ma veľa pohybu a je fyzicky zdatný. Ma veľmi rad tofu ale nejedavame ho až tak casto-kupim ho len keď ma napadne. Niqe každá sója je geneticky modifikovana. Dnes sa už bežne dajú kúpiť nemodifikovane potraviny. Mäso spôsobuje v tele zápaly a pozrite sa aj na to, koľko zdravého mäsa kúpite v obchodoch. Takmer žiadne. A ešte jedna drobnosť - keď sa kuknete na zuby svojich detičiek, pripadajú vám ako zuby dravcov? Asi ani nie. Naše zuby nie sú prispôsobené na trhanie mäsa... Naše telo získa bielkoviny ľahšie z iných zdrojov. Ja osobne som oveľa zdravšia ako som prestala jest mäso, zato na manžela len kýchnete a ochorie. Treba vyskúšať na vlastnej kozi 😉.
@sonik123456789 môj prostredny syn bol do dvoch rokov vegetarian, rozhodol sa tak sám 😉😂ničím som nenahradzala jedol okrem mäsa úplne bežné potraviny a krvný obraz bol úplne V poriadku
@mmoni89 niektory vrcholový športovci sú vegáni .. ešte aj proteíny sú vegánske.
Takže to že by to malo dopad na zdravie je blbosť.
Ale na druhú stranu, vegan neznamená nejesť mäso a jesť klasické jedlá.
Jeho strava by mala byť pestrejšia v iných smeroch - strukoviny, mak, oriešky, atď ☺️
To by bolo úplne ideálne ☺️ ja mám krvný obraz lepší než väčšina mojich známych 🤗
Minule bol clanok ako medavali svojej malej dcere maso a spravnu vyzivu az decko vyhladovali samozrejme kopu vitaminov a min latok dietatu chybalo a z rozneho dietata sa stalo DMO lebo organizmus to nezniesol...ja ta prosim 🙏 na kolenach krm to dieta normalne a ked budr vetsia a rozumna sama sa rozhodne a nevnucuj svoje stravovanie babatku preboha
@sonik123456789 sú tu rôzne názory, nie som odborník na stravovanie ale pridám vlastnú skúsenosť zo života. So sestrou sme vyrastali na bežnej vyváženej strave, u nás doma sa jedlo všetko a väčšinou domáce - mäso, vajíčka, zelenina, ovocie... Ja som jedla všetko, avšak sestre mäso nechutilo takže od malička ho nejedla a neje ho doteraz, už je dospelá, a má zdravotné problémy - autoimunitné ochorenia, celiakia, štítna žľaza, poruchy menštruačného cyklu atď. Nikto z rodiny takéto problémy nemá. V dospelosti to môže byť cesta, poznám veľa zdravých vegetariánov ale začali s tým až v dospelosti. Dieťa vegán/vegetarián, to by som svojím deťom nikdy nedovolila.
@sonik123456789 ty asi nevieš, čo je vegetarián. Ty nemôžeš hlásať, že si vegetarián, keď ješ hydinu - však to je preboha mäso! 🙄 Tak to som vegetarián aj ja, lebo jem ovocie, zeleninu a popritom si dám aj nejaké to mäso... 🙃 Ako dospelá, by si už mohla vedieť definíciu, čo je vegetarián.
Čo sa týka výživy dieťaťa, tak milióny deti sú vegetariáni - napríklad hinduisti nejedia mäso a deti sú zdravé a nič im nechýba, ale tam sa tak stravujú generácie ľudí, tak vedia, čo jest, tam sú strukoviny na denno dennom jedálnom lístku a takéto stravovanie je pre nich prirodzene. Deti jedia to, čo vidia jest dospelých, nie že ty sa budeš ládovať vypražanymi kuracimi stehnami a dieťaťu tam hodiš sójové kocky ...
@sonik123456789 Bukovský odporuca strukoviny (nie sója) a cca od 10 mesiaca aj chude masko pre mamičky, čo chcú dávať masko. Ale ja by som dieťatku isto dala mäso.
@sisaka 🤦🏻♀️ prečítaj si ten komentár ešte raz prosím 🙏🏻
@sonik123456789 nemusíš ma prosiť, čítať viem, neexistuje nič ako uplna a neúplná vegetariánka, my čo jeme aj mäso sa nevoláme neúplný vegetariáni ale všežravci, tak teraz ta ja prosím, doplň si vedomosti.
Vidím, že sa tu ozvali samí odborníci. Bola tu kedysi celkom živá diskusia: https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/vegetarianske-dieta-skusenosti-postrehy/?page=315&scrollto
Tam sa dá dočítať veľa skúseností. Ja nejem mäso 30 rokov, moja dcéra nejedla nikdy. Je živá a zdravá, priam by som povedala zdravšia ako väčšina jej rovesníkov. U dieťaťa by som nešla do vegánstva a sóji by som sa tiež vyhla, inak nevidím problém.
🤷🏻♀️ Neviem prečo je tu toľko komentárov nesúvisiacich s mojimi otázkami? Ženy ak nemáte túto diskusiu obohatiť o svoje rady, venujte sa radšej svojim deťom. Zbytočne mi to tu spamujete.
Milióny ľudí vo svete sú vegetariani, generacne, tak asi sú len nevyvinute zombie, ked nemali nikdy maso 😅
Mäso sa predsa nemusí nahrádzať len sojou 😳
Kukni aj tu vo fóre vegetarianske dieťa, môžeš čítať aj týždeň 😊
To ako fakt rozhodujete za svoje dieťa? Prečo mu nedáte mäso? Veď sú to bielkovíny ktoré potrebuje, 🙄🙄🙄
ono deti majú bielkoviny zo 4 zdrojov - mlieko, vajcia, strukoviny a mäso. Podľa mna je z čoho vyberať 🤷🏻♀️ Mäso nikto až tak žalostne nepotrebuje (a kľudne ma rozneste všetci v zuboch). Len dopĺňaj aj železo z iného zdroja. Moja ma 19m a ABKM a mlieko na predpis pit nechce takze nemá absolútne nic mliečne 🤷🏻♀️ Čo sa mám zabiť? Niekto ti povie že v tom veku ma dieťa vypiť ešte aspoň 0,5l mlieka 🤷🏻♀️ Ak si presvedcena o tom že mäso nie, tak odporúčam Bukovskeho, to je veľký zástanca bezmasitej stravy 😉
@sonik123456789 Síce si otázku dala dávnejšie, no celkom a tu bavím na niektorých komentároch 🙂 Tak jesť mŕtve zviera je normálne a prirodzené a opak je extrémizmom 🤭
Do podobných diskusií sa už X rokov nepúšťam, preto nejdem argumentovať (kedysi som tiež zaryto tvrdila aké je mäso dôležité, hold bola to len nevedomosť a strach z nepoznaného). Len ti odporučím na inšpiráciu napr MaruškaVeg, výživový poradca Radek Látal (zrovna pred pár dnami pustil na YouTube nové video na tému vegan stravovanie detí a on sám je vegan, no samozrejme je doma aj vo vegetariánstve - ja som sa s ním radila v tehotenstve ohľadom stravy) a najmä FB page Maly Veg(erari)an.
Hlavne, ak chceš, aby sa tvoje dieťa stravovalo eticky, tak si musíš byť istá a nepochybovať o tom. Ja nejem mäso už veeeeeeľa rokov a stále sa mám čo učiť (no krvné testy mávam stabilne také, že Dr neverí, okrem Dčka mi nechýba nikdy nič).
PS: dokonca aj WHO uznáva správne zostavenú vegetariánsku stravu za vhodnú pre všetky štádia života, tj od najmenších detí, cez tehotné ženy až po bežného človeka.
A mimochodom, sme spolu v termínovke 🙂
Je ťažké riešit takúto tému veľa ľudí si myslí že bez mäsa sa nedá žiť 😀..je to tvoje dieťa a keď si sa tak rozhodla je to tvoja vec ked bude väčšia sama sa rozhodne ci bude vo vegetariánstve pokračovať alebo začne jest mäso .. Ja som mäso nejedla do 8 rokoch potom som začala jest ale len kuracie do dnes iné nejem. Som úplne zdravá dokonca ako malá som vôbec nebyvala chorá 🙂 Mamina mi tým určite neublížila.. Teraz mam 11 mesačnú dceru zatiaľ mäso nejedla chorá ešte tak isto nebola (nepíšem že to má s tým niečo spoločné) každý má svoj pohľad a svoju výchovu nemyslím si ze by ti cudzie ženy mali hovoriť co máš dávať jest svojmu dieťaťu

@kittykat22 pardon, ale napríklad ja inú možnosť nemám, ako kúpiť sójové jogurty. Moja dcéra má aj strašnú alergiu na orechy. Takže mandľové či kokosové mlieko nepripadá v úvahu. Z ryžového ju zapeka, keďže ryžu papa dosť často v rámci obedu. Na mlieko ma tiež alergiu --->> všetko spomínané je potvrdené z krvnych odberov.
Sója je síce modifikovana, ale na druhú stranu, to mäso, ktoré je napichane hormónmi tak, že deťom z neho rastu prsia, to je ok ? 🤷 Bežne dávajú ľudia decku jesť mäso ráno, na obed a aj na večeru.. nonstop to je a nik sa nad tým nepozastavuje, či to nie je priveľa 🤷