icon

8 mesačná dcérka má iba 6 kg

wave1804
4. máj 2022

Žienky, poraďte, alebo ma aspoň upokojte, že nie sme sami 🙏 mame doma drobatko, ma vyše 8 mesiacov, kojime sa, papa prikrmy ale vaha hore nejde, niekedy papa pekne, niekedy je to boj....dr je spokojna, pretože aj ked sme na spodnej hranici, mala je spokojna, prospieva a aj ked nie veľa, malinka pribera cca 300 g za mesiac...ale trápi ma, že je také drobatko, že aspoň tých 7 kg keby mala, predsa zachvilku začne sa viac hýbať, potrebuje svalstvo...najbližšiu poradňu poprosím dr o odber krvi...od všetkých počúvam aká je drobná, je mi jasné že nie každé dieťa musí byť michelin...ale keď kamarátky majú 4 mesacne baby ťažšie než je ta moja, už ju prikrmujem navečer UMkom...mate domka tiež niektorá takéto babo?
Ďakujem za vaše rady a skúsenosti

diamond007
Autor odpoveď zmazal
renka30
4. máj 2022

Moja staršia dcéra mala v 1 roku 7,9 kg. Teraz má 15 a stále je chudá ako vyžla, s jedením problém nemá, v rámci možností zje všetko v normálnych množstvách. Ak to nerieši lekárka tak by som sa tým zbytočne nezapodievala, keď inak dcérka prospieva. Každé dieťa je iné.

marianarem
4. máj 2022

@wave1804 A vy s manzelom mate aku postavu, resp. aku ste mali v detstve? Moze taka byt po niekom z vas. Ja mam tiez syna taku palicku, ale ma to evidentne po manzelovi, takze sa nejako neznepokojujem.

wave1804
autor
4. máj 2022

@marianarem my s mužom mame 175 cm, moji rodicia sú vysoký takisto, ale svokrovci sú nižší...môj ocino stále vraví, že so sestrou sme také drobné neboli...tak jedine po tých svokrovcoch...len to ze je drobná, nižšia beriem, len ta váha no 🤷

marienka1989
4. máj 2022

@wave1804 koľko mala gramov, keď sa narodila? Naša mala 2700 g, chudučká bola prvé roky života, ako 3 ročná nosila oblečenia na 1,5 roka. Všetky výsledky mala v poriadku, jediné čo bolo, že nechcela vôbec papať mäso... Za pár dní bude mať 10 rokov a je z nej krásna a pevná baba, žiadna vychrtlinka, šikovná a veľmi aktívna. Takže sa nemusíš báť, váha sa maličkej určite upraví po čase, a keď by aj bola drobnejšia, vždy lepšie, ako vypapané (slušne povedané) dieťa.

wave1804
autor
4. máj 2022

@renka30 mam obavy, že naša ani toľko nebude mat v roku

wave1804
autor
4. máj 2022

@marienka1989 ale teda asi si dala spraviť dcérke krvné testy preistotu takisto, že? Naša malá 3350 g a 47 cm

wave1804
autor
4. máj 2022

@marienka1989 náhodou testy na rastový hormon si neriešila?

cheeta
4. máj 2022

@marienka1989 "spontánna vegetariánska" ? A ostalo jej to? Ja som v detstve vraj tiež nechcela jesť mäso a teda čiastočne mi to zostalo. 🙂

floren
4. máj 2022

@wave1804 náš ma 2,5 roka 10,5 kg a je úplne v pohode, jednoducho genetika nepustí

didi2102
4. máj 2022

@wave1804 syn mal v roku 8kg a to chlapci majú mať vyššie váhy,nik to nikdy neriešil aj keď som sa to veľa krát pytala

majamat
4. máj 2022

@wave1804 aku ma vysku? hmotnost sa ma prirovnavat k vyske, nie k veku. su deti, co maju v 1r sotva 70cm a su toake co maju cez 80cm, samozrejme nemozu mat rovnaku priemernu hmotnost na prislusny vek,a le vyssie dieta musi mat primeranu hmotnost vyssiu.

wave1804
autor
4. máj 2022

@majamat naposledy mala v marci 64 cm, ale 2 mesiace predtým sestrička namerala 65 cm 🤣 tak tipujem, že teraz ma 66-67, obliekam jej 68, niečo 74

diamond007
Autor odpoveď zmazal
zorkahorka
4. máj 2022

Ak dr nema vyhrady, naco sa trapis. Kamaratkam sa mozno tue deti narodili vacsie, tak aj su tazsie. Ked aj zacne chodit o mesuac neskôr ako ony, nic sa nestane. Moj prvy syn bol chudý, ale nohy silne,postavil sa v 10m, druhy syn je od narodenia kus chlapa, postavil sa,ked nemal este 8m

diamond007
4. máj 2022

@wave1804 presne jak moja... Tá v roku nosila 74 😀 teraz má 3.5 a nosí veľkosť 18-24m niektoré mikiny z F&F

cickamon
4. máj 2022

moja mala na rok 7kg, takze aj ked nepamatam, tipujem ze na 8 mesiacov mohla mat ako tvoja...teraz ma 2 roky a 4 mesiace a malicko nad 10kg....a cca 88 cm. neriesim, uz sa drobna narodila a sikovna a ziva je neurekom....vlastne aj ide podla tabuliek ked sa berie ze na rok ma mat dieta cca 3-nasobok porodnej vahy a potom 2-3kg rocne pribrat 😀 synovec o pol roka starsi od nej ma uz 20kg a oblecenie ma 104-ku 😀 obaja su stastne zdrave deti 😀

marticka85po
4. máj 2022

My mame zas opacny problem. 3mesacna dcerka ma 8,5 kg

majamat
4. máj 2022

@wave1804 pomer vaha a vyska v grafe Rust CZ vychadza na 1%, co je naozaj malo.
ak by mala zle vstrebavanie zivin, odzrkadlis a to aj na vyske, doteraz anrastla 20cm, co je za 8m priemer. fakt je, ze ak ma problem s niecim, tka sa to nemusi uplne hned na tej vyske prejavit. na hmotnosti sa to obycajne prejavi skor.
pribera ti takto zle od narodenia,c i az posledne mesiace. ak od narodenia, tak je zrejme stihlejsia, co neiktore deticky su. dcerka mojej lkamosky pri anrodeni okolo 3kg, v 1r 7,5kg, no ona bola aj dost nizka - v 1r 70cm. ma nedostatok rastoveho hormonu. ak posledne mesiace, tak to moze mat suvis so zavadzanim prikrmov. no ej aj mpznost, ze mala od narodenia problems laktozou, ak bola na UM. ci bola kojena?
fakt je, ze by sa to asi prejavilo.

tazko povedat. mozno by nebolo ze doklanejsie vysetrenie. ta vyska zle nevyzera,a le priberanie u takto maleho dietata 3kg za 8m je dost malo. pripadne ani nie 3kg. neviem teda presne kolko vazi.

majamat
4. máj 2022

@marticka85po no moja mala sice v 6m 8,2kg, ale na jej vysku to bolo dost. vredy mi merala 65cm, co ine deti maju viac.

wave1804
autor
4. máj 2022

@majamat kojime sa, posledný mesiac som ju začala prikrmovat umelým mliekom na noc, vypije tak cca 120-140 ml, prikrmy hlavne zeleninovomasove ma rada...za prvý mesiac pribrala 700 g, potom to bolo menej a menej každý mesiac, dr vždy pochválila...určite sa popýtam na tie testy na rastový hormón, nechcem nič zanedbať ale ani ju zbytocne traumatizovat odbormi, ale tak okrem odberu z pätičky v pôrodnici jej nikdy nebrali krv...a to ma trápi táto situácia už dlhšie, len zakaždým sa na ňu pozriem a vidím, že je ved šťastná...síce ešte nestvornozkuje, nesadne si sama ale je samé baba,papa,mama,Hama, pretaca sa, cuva, hodinkuje, všetko ju zaujíma, je veľmi zvedavá, len nechcem si vyčítať v budúcnosti, že som niečo podcenili a ona na to doplati

majamat
4. máj 2022

@wave1804 skor by som riesila gastro, pre neprospievanie.
vysetrenie na rastovy hormon ( RH ) nema vyznam. na jednej strane ma nizku hmontost, vysku ma ok. na nedostatok RH musi byt nizka, vyskovo sa vychadza na 9-16% ( zalezi od toho, aku vysku uvediem, ci 66cm, ci 67cm). deti s nedostatkom RH rastu malo, vacsinou okolo roka nemaju 70cm a nie je len dolezite aku maju vysku, ale aj kolko cm za rok narastli. priemerny rast za 1r je 20-25cm, co zrejme splnite, lebo uz teraz mate minimlane +19cm. a aj sa taketo deti pohybuju vacsinou okolo 3%, priapdne aj hlboko pod 3%. takze u vas to zatial nenaznacuje problem s rastom.
navyse sa toto riesi po 3r. v tomto veku sa prejavuje genetika. skor dieta ovlyvnuje nieco ine. napr, aj podmienky pocas vnutromaternicoveho vyvoja, pripadne ochorenia, vyziva a pod. ak teda z niektoreho z tychto dovodov dieta nerastie idealne, po nastupe genetiky sa rast moze zlepsit. preto nema vyznam rast skor riesit, riesia sa len extremne pripady skor, aj to vecsinou az blizsie k 2r. ide o to, ze za tak kratke obdobie zivota je tazke vobec rast zhodnotit,lebo dieta moze rast narazovo.

majamat
4. máj 2022

@wave1804 moze byt viac recovo nadana,a ko pohybovo, priapdne len neskor zacne, urcite je pohybovo este v norme. moja v tom veku tiez neviem,c i stvornozkovala.

co sa tyka gastra, mozno by nebolo zle. ide o to, ze ak je nejaky problem s jedlom, moze mat narusene vstrebavanie zivin. ako som pisala, dcera kamosky mala okolo 1r 7,5kg a poznam viacere taketo deticky. niektore deti su proste stihlejsie a nemusia byt chore, len to dopredu nevies. aj ked nejaky naznak by tam mohol byt. deti su take krehke,a le aj silne stovrenia, kolkorat sa lahko prehliadne, ez maju problem, lebo priznaky maju velmi nenapadne. deti vseobecne maju vela energie a hoci su chore, aj napriek tomu dokazu zachovat ten svoj standard - aktivity velmi dlho. dokonca ja pri horuckovitom ochoreni castokrat maju energiu na rozdavanie pri malom poklese teploty.
tym chcem povedat, ze niekedy je tazke zistit, ze im neico je.

lentak1223
4. máj 2022

@wave1804 Ahoj, ja som tak mala dcérku, v 8 mesiacoch 6800 g. Inak bola veľmi šikovná, strašne pohyblivá. Jedla priemerne, kojila sa, ale tiež už priemerne, UM nechcela. Nás teda, ale poslali pre neprospievanie na Kramáre. Boli sme aj v nemocnici 2 dni (potné test, alergie na laktózu)...ale nič jej nezistili. V 2 rokoch mala okolo 10, 5 kg. V 3 to dala na 13. Naozaj sme legíny vynosili 3 roky (dlhé, 3/4, kraťasy). Dnes ma slečna 9,5 roka, je tretia najvyššia z triedy a dobrých 32 kg. U nej naozaj nastal rastový špurt nástupom na školu. Zrazu jej nestíham veci kupovať, čo je jej všetko malé. Takže môže to byť v norme, ale možno by som radšej dr. poprosila o vyšetrenie, nech más srdce na mieste.😀

wave1804
autor
5. máj 2022

@majamat presne ved aj mňa to trápi, že viac-menej iba človek hada co tomu bábätku môže byt, predsa teraz aj zubky sa tlačia a tak...ale ona je spokojne babo naozaj, nevyzerá choro ani podvyzivene...ale vnukas mi do hlavy myšlienku, že dcérka má hemagiom cca 1,5 cm nad riťkou, boli sme preto aj Sone brucha a tam dr našiel na slezine malú cystu 4 mm avšak dcerka bola nekludna potom nechcela si to dat ďalej dovysetrovat...v júli ideme opäť na sono, dr povedal ze to nevyzerá byť ta zla cysta, že by sa mala vstrebať, nemám sa báť...len ci to nemôže mat súvis s priberanim, čo myslíš?
Inak ďakujem ti veľmi pekne za tvoj čas, aj ostatným žienkam tu, ste super, ďakujem 😍😍😍

majamat
5. máj 2022

@wave1804 myslim, ze nie. teda ak je to len cysta. ved bez sleziny sa da v pohode zit.

deti v tomto veku maju pomer vaha a vyska dost vysoko, oproti starsim detom, pripadne dospelym, cize ak ma ppmer vaha a vyska tyk nizko, tak vahu ma nizku skutocne a teda stihlo anozaj vyzerat musi, aj ked netvrdim, ze vyslovene podvyzivene, ale rozhodne nebude ako typicke babo.

no ako som pisala, niektore deti su proste stihelsjie. uvidis, ako bude dalej priberat. ak yb bol problem,t ak fakt jedine riesit cez gastro

babydesire
5. máj 2022

Aj ja mam dvoch drobcov...ani z porodnice ma nechceli pustit s dcerkou,lebo sa narodila velkaaa ale vela schudla a uz nesedela do tabuliek..moj instiknt a skusenosti pri synovi mi vraveli ze je uplne v poriadku... bud rada,ze mas drobceka, vela deti je tak velkych az to casto nieje ani roztomile ani zdrave..synovec ma onedlho 7rokov s ma cez 30kil,vysku asi 130cm, a je zavysli na jedle...my mame tskych spuntov a na aktivnosti,sikovnosti im to neubralo..tak neboj. Napriklad syn ma 6rokov a 18kil, dcera ma 3a pol roka a ma 14kg..nikdy vahovo neboli tabulkove deti, a su zdravy...

marienka1989
9. máj 2022

@wave1804 áno, krvné testy jej robili a všetko mala v poriadku, jedine na alergiu nás poslala doktorka a aj to jej vyšlo všetko o. k. To ma ukľudnilo a aj naša pediatrička ma dosť ukľudnila, ona ma presviedčala, že to nemám riešiť, že každé dieťa je iné a že mám byť rada, že nemá nadváhu, ako má veľa detičiek v poslednej dobe....

marienka1989
9. máj 2022

@wave1804 nie, toto veru nie, doktorka mi to nespomínala....ty ideš s malou na tie testy?

marienka1989
9. máj 2022

@cheeta jej to zostalo ale naozaj len čiastočne, je mäso, ktoré má rada (hlavne rezne😅), ale vyberá si a nezje ani zďaleka všetko...ale celkovo je taká preberavá, nie len pri mäse, celkovo pri strave, tak neviem, či to mám pripisovať tomu😂